Ne fascinează Biblioteca din Alexandria! Are ceva magic. Dar oare ceea ce vedem azi vizitând Biblioteca Alexandrina, acest obiectiv se ridică la nivelul așteptărilor noastre? Depinde. Peste 80% dintre vizitatori sunt elevi și studenți. Biblioteca are cea mai mare sală deschisă de lectură, din toată lumea! Dar ca vizitator, ce vedem ca un simplu vizitator, care nu venim aici să citim, ci doar să vizităm un obiectiv turistic?
M-am întors în Alexandria, după ce văzusem și alte locuri, pentru că nu vizitasem Biblioteca Alexandrina, deși avusesem suficient timp, dar așa s-au aranjat lucrurile! Nu îmi pare rău că m-am întors, clar nu aveam stare dacă nu mai vedeam o dată Alexandria. Mi-am spus: ori mă întorc acum, ori o să vin aici la următoarea vizită din Egipt, dar ar fi păcat că distanțele sunt lungi și la următoarea vizită vreau să vizitez mai mult sudul Egiptului, nu nordul.
Unde sunt papirusurile antice ale Bibliotecii din Alexandria?
Marea Bibliotecă din Alexandria a fost întemeiată cel mai probabil în timpul domniei faraonului Ptolemeu I, 323-283 Î.C. și în perioada de maximă înflorire avea aproape 400 000 de papirusuri. Era una dintre cele mai mari biblioteci din lumea antică. Parte din bibliotecă a fost arsă în mod accidental de Iulius Cezar în 48 Î.C., dar numai o mică parte. Presupunerea mea este că multe dintre scrieri au fost duse la Roma. Biblioteca era funcțională după marele foc, se păstrase mult din ea și mari învățați ai vremii, precum Strabo, au scris că au fost acolo să studieze.
Declinul total a fost în perioada în care Egiptul a devenit colonie romană. După rebeliunea din Alexandria, din 270-275, s-a distrus sau subtilizat ce a mai rămas din bibliotecă (ceea ce probabil nu fusese deja luat).
Nu știu cum se face, dar pe unde au trecut romanii, nu prea a mai rămas nimic. Cel puțin izvoare scrise. Unde or fi? Sunt sigură că multe se păstrază până în zilele noastre, pentru că egiptenii dețineau secretul de a păstra papirusurile, deci fizic se poate. Secretul acesta, de a păstra sau transfera scrierile de pe un papirus vechi, de a face hârtie din papirus, se spune că a descoperit de către Dr. Corrado Basile din Siracuza, Sicilia.
Puteți vizita Muzeul papirusului în insula Ortygia, să vă scieți numel cu vechi caractere egiptene și în general să învățați multe despre această taină. Umblă vorba pe acolo (am stat ceva timp prin zonă) că Guvernul Egiptean i-ar fi oferit câteva milioane de dolari pentru formula chimică doctorului Basile, dar acesta a refuzat, acum este și un institut de papirus în Siracuza și muzee din toată lumea trimit aici papirusuri pentru a fi restaurate sau să realizeze duplicate.
Multe papirusuri care au aparținut Bibliotecii din Alexandria sunt acum la diferite Muzee din lume, unele la British Museum.
Biblioteca din Alexandria azi
Biblioteca Alexandrina este uriașă, are o înălțime de peste 30 de metri, dar și multe niveluri subterane! Este o construcție modernă, cu o arhitectură futuristă, are 2447 angajați, o suprafață de 41 000 metri pătrați, iar zona de citit este la 16 metri sub nivelul mării. Are peste 5 milioane de cărți, dar nu sunt toate disponibile pe rafturi. Multe pot fi accesate de pe unul dintre calculatoarele disponibile în zona de citire.
Deși aici vin turiști din toată lumea, Biblioteca din Alexandria este în primul rând o bibliotecă, unde majoritatea vizitatorilor vin să studieze, să printeze (se poate printa maxim 20% dintr-o carte), să învețe.
Nu toate cărțile sunt accesibile publicului. Sunt zone de citit unde pentru a avea acces trebuie să fie cerută permisiunea înainte, dar și zone cu Manuscrise rare, unde nu au acces decât cercetători, academicieni etc.
Cele mai accesate cărți sunt cele de științe sociale, tehnologie, știință, egiptologie, Religie Islamică, dicționare.
Biblioteca Alexandrina are peste 700 000 de vizitatori anual. Numai 20% sunt turiști, sau oameni care vin doar să viziteze obiectivul, restul vin pentru a citi. Sunt și în jur de 17 000 de abonați care dețin un card de acces.
Vizita la Biblioteca din Alexandria
Biletele se cumpără de la birourile din afara clădirii. Pentru vizitatorii străini intrarea costă 70 LE, 4 dolari aproximativ. Și încă 30 pentru a vizita Muzeul de Cărți rare din interior. Parcă 30 au fost, posibil să fi fost, oricum, foarte puțin. Șa intrare sunt două filtre ca la aeroport, unul înainte de a intra în clădire, al doilea imediat după. Se controlează și gențile. Odată intrat în incintă, există un centru pentru vizitatori și sunt multe indicatoare pentru a ajunge în diferite zone de citire.
În zona uriașă deschisă, sunt expuse câteva mașini vechi de tipar și statuile unor personalități proeminente, precum Alexandru cel Mare și a lui Ptolemeu I
Mai sunt două mici Muzee, Muzeul Manuscriselor Rare (pentru care se mai plătește o mică sumă) și câteva expoziții. Când am fost eu, era o expoziție de fotografie și una cu imagini din două filme vechi, despre Egipt, dar în aceste două saloane fotografierea era interzisă.
M-am plimbat un pic prin bibliotecă, am fost la Muzeul Cărților Rare, m-am împrietenit cu câteva studente din Alexandria, care erau foarte curioase să știe ce fac, de unde sunt, câte țări am vizitat, unde mi-a plăcut el mai mult, dacă îmi place Egiptul și multe alte lucruri. Foarte, foarte simpatice și cu multă energie pozitivă, asta mi-a plăcut cel mai mult la egipteni, bunătatea majorității.
Una peste alta, am văzut, mi-am satisfăcut curiozitatea, dar Biblioteca de azi este exact asta: o mare, uriașă bibliotecă, de studiu. Care își dorește să conecteze Egiptul cu lumea occidentală. Mă bucur că s-a păstrat tradiția, că Biblioteca a fost readusă la viață și că și acum, ca în trecut, studenți și învățați din toată lumea vin aici pentru studiu. Iar dacă vreți să le urmați exemplul, să știți că Alexandria este un oraș foarte primitor, foarte accesibil financiar, sigur și locul ideal unde să stai o lună, două, trei, să își faci abonament și să te dedici studiului.
Program de vizitare a Bibliotecii Alexandrina
Duminică – Joi: 10:00 – 19:00
Vineri: 14:00 – 19:00
Sambata: 12:00 – 16:00
Pentru mai multe informații, nouăți, evenimente, vizitați siteul bibliotecii aici. Puteți vizita Biblioteca și cu un ghid, sunt tururi organizate în interior, în diferite limbi de circulație internațională, vedeți informații tot pe site. Se pot rezerva tururi pentru grupuri de studenți, pentru agenții de turism, dar și pentru vizitatori individuali. Puteți vizita Biblioteca și în cadrul unui tur ghidat de o zi din Cairo, sau chiar din Alexandria.
Eu nu am luat un tur, pentru că nu aveam timp, am dorit numai să văd Biblioteca, bă bucur că am văzut-o, dar nu este de venit aici numai pentru Bibliotecă (dacă nu veniți pentru studiu, desigur). Din fericire, sunt multe alte lucruri interesante de făcut în Alexandria:
Top 15 obiective turistice Alexandria Egipt și impresii de călătorie


După o carieră de 8 ani ca Head of Media în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de retail din România, Mirela și-a luat lumea în cap. La propriu. Ulterior s-a dedicat freelancingului, călătoriilor și scrisului pe blogurile personale. Cu scopul declarat de a vizita toată lumea, dar încet, de patru ani de zile îi inspiră și pe alții să își urmeze visurile și totodată să se bucure de călătorii, aducând ponturi și sfaturi practice din toate destinațiile.