Alexandria Egipt 1

Top 15 obiective turistice Alexandria Egipt și impresii de călătorie

Alexandria Egipt

Nu știu exact la ce mă așteptam atunci când am pornit spre Alexandria pentru că… a fost o hotărâre de moment, am schimbat traseul în Egipt din mers. Un lucru pot să vă spun despre acest oraș: mi-a plăcut, m-a intrigat, m-a fascinat și am fost 100% în siguranță, călătorind singură și fără agenție, ghizi etc, total de capul meu. Și Alexandria este… altceva.

Un amalgam de vechi și nou, clădiri impunătoare, palmieri, tarabe, praf, privilegiați și oameni modești. Cu un trecut înfloritor, Alexandria renaște azi iar, din propria cenușă. Se construiește, se renovează, se repară. În momentul de față, sunt două lumi care trăiesc de-a valma, ai impresia că se schimbă decorul uneori după fiecare stradă. Dacă promenada absolut spectaculoasă te duce cu gândul la Havana, Cuba, inclusiv cu nota prăfuită – sau cel puțin pe mine aici m-a transportat, de la prima vedere, alte zone ale orașului te duc cu gândul la cartierele impecabile din marile orașe din Asia de Sud-Est, sau alte regiuni la piețele tradiționale din India.

Alex: așa alintă orașul egiptenii

Alexandria este cel de-al doilea cel mai mare oraș al Egiptului! Are o populație de 4,5 milioane de locuitori și este situat la 225 kilometri de Cairo. Orașul a fost întemeiat de Alexandru cel Mare în jurul anului 332 ÎC, în locul unde înainte era o mică așezare egipteană. Alexandru cel Mare s-a atașat atât de tare de acest loc încât i-a dat chiar numele lui! Chiar dacă multe minuni ale orașului nu au supraviețuit până în zilele noastre, ca de exemplu Farul din Alexandria, totuși s-au păstrat multe vestigii ale civilizației elenice, dar și a celor care au venit după aceea.

Datorită portului uriaș de la Marea Mediterană, Alexandria și un mare centru industrial. Este și de înțeles: orașul se întinde pe o suprafață de 32 de kilometri de-a lungul coastei, 80% din importurile și exporturile din Egipt trecând prin portul din Alexandria. De aceea orașul este și extrem de bine conectat prin linii feroviare, multe autocare, are aeroport, de toate!

Alexandria Egipt 14

Alexandria Egipt 13

Top obiective Alexandria Egipt și impresii de călătorie

Cel mai mult ți mai mult la Alexandria mi-a plăcut orașul! Atmosfera, să mă plimb pe faleză, să stau la cafenele, să colind pe străzi. Să admir arhitectura fantastică, chiar dacă decăzută pe alocuri, are un șarm aparte orașul acesta. Multe grădini cu palmieri, multă gălăgie, mult praf, mulți oameni, multă mizerie pe alocuri, cartiere noi și lux în alte părți, sau toate de-a valma, nu știu cum să descriu acest loc, dar cumva m-am simțit acasă. Puteai întrezări măreția din trecut, năpădită de tarabe și gunoaie în unele locuri. Cred că în câțiva ani orașul o să arate cu totul altfel.

Sunt mulți studenți, mulți tineri educați, moderni, fete și băieți, cupluri tinere vesele, multă efervescență, multe locuri tradiționale, multe clădiri absolut magnifice, restaurate la măreția de odinioară. Multe palate. M-a surprins în toate modurile acest oraș. Însă obiectivele în sine nu m-au impresionat pe cât mă așteptam. Mi-au plăcut, dar ce mi-a plăcut mai mult a fost orașul în sine. Am stat patru nopți aici și aș mai fi stat.

Alexandria Egipt 18

1. Cornișa

Cornișa din Alexandria mi-a amintit de celebrul Malecon din Havana. De fapt, este cu 7 kilometri mai lungă decât Malecon-ul! O mulțime de lucruri de explorat, nu-i așa? Partea de vest începe la Castelul din Qaitbay și are peste 16 kilometri, se termină în Montaza.

Arhitectura colonială s-a păstrat de-a lungul unei părți uriașe a Cornișei, iar multe dintre clădiri au fost renovate. Vei vedea multe palate, hoteluri fantastice, precum Cecil (Steigenberger Cecil Hotel), hotelul unde a stat și Winston Churchill în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

De-a lungul Cornișei sunt plaje publice și private, cluburi, poduri, clădiri uluitoare, multe cafenele, de toate. Iar seara este nebunie: vânzători ambulanți de vată de zahăr, înghețată, sucuri, tot felul de gustări, semințe, un trafic infernal, un apus fabulos, multă lume la plimbare. Dă o tură pe faleză și când obosești ia loc la o terasă cu vedere la toată gălăgia aceasta și privește lumea. Și după ce te-ai energizat, fă încă o plimbare. Pe Cornișă este o atmosferă de sărbătoare în fiecare seară, totul este incredibil de intens.

Alexandria Egipt 25

Alexandria Egipt 24

Alexandria Egipt 23

Alexandria Egipt 22

Alexandria Egipt 21

2. Catedrala Coptă Ortodoxă Sfântul Marcu

Catedrala Sfântul Marcus este episcopia Papei din Alexandria, capul Bisericii Copte Ortodoxe. Catedrala este construită pe locul unde a fost biserica întemeiată de Apostolul și Evanghelistul Marcu, unul dintre cei patru evangheliști și primul Episcop de Alexandria. Biserica a fost reconstruită de mai multe ori de-a lungul timpului.

Pe parcursul șederii în Alexandria, Marcu a convertit mulți localnici la creștinism și a realizat multe miracole. Marcu a fost arestat în timpul festivalului Serapis din anul 68 ÎC și martirizat. A fost îngropat sub biserica construită de el, unde acum este Catedrala.

Cum a devenit Sfântul Marcu Protectorul Veneției

Iubim Veneția și nicio vizită aici nu exclude piața și Basilica Sfântul Marcu. Aceasta a fost construită la ordinul Dogelui Giustiniano Particiaco, pentru a adăposti moaștele furate de niște comercianți venețieni. Care aveau ordinul de a fura moaștele cu orice preț.

În anul 828 trupul Sfântului Marcu a fost furat de venețieni, dar capul a rămas în Biserică. Relicvele au fost înapoiate Egiptului în 1968, fiind un eveniment major pentru toată lumea creștină, dar nu numai. Creștini și musulmani laolaltă au sărbătorit atunci evenimentul. Papa Paul al VI-lea a făcut dreptate după 11 secole. Papa Chiril al VI-lea al Alexandriei a primit relicvele alături de mulți oficiali, relicvele se păstrează azi în Catedrala Sfântului Marcu din Cairo.

Cât despre venețieni, capii de pe Catedrala Sfântului Marcu au fost și ei furați din Siracuza, la fel ca și corpul Sfintei Lucia. Sper să returneze și aceste lucruri, la fel cum sper ca și Marea Britanie să returneze tot ce a furat din Egipt, din Etiopia… Franța din nou face istorie, înapoiază oricui cere tot ce a ajuns la ei pe nedrept.

Ai nevoie de pașaport pentru a intra în Catedrala Sfântului Marcu din Alexandria!

De la nefastul atac din 9 aprilie 2017, când un terorist ISIS a detonat o bombă în interiorul Catedralei, ucigând 17 oameni și rănind alți 48, accesul în curtea Catedralei este controlat de armată. Sunt două filtre de control, exact ca la aeroport. Pentru a intra am avut nevoie de pașaport și am fost întrebată ce credință am, de ce doresc să vizitez locul. Nu am avut probleme, le-am spus că sunt româncă ortodoxă, iar odată intrată am fost uimită să văd câtă lumea era acolo.

Nu neapărat în Catedrală, aceasta era goală aproape, că nu era slujbă, ci afară. Curtea toată era plină de tineri în special. Foarte, foarte mulți adolescenți care discutau, relaxați, cum o fac tinerii în parc de exemplu. Era chiar și un bar cu sucuri și gustări și un magazin cu obiecte bisericești. Se uitau curioși și un pic speriați la mine, așa că nu am făcut prea multe poze. Nici într-un caz cu mine, nu era locul, sau așa am simțit. Este un loc sacru, de mare însemnătate pentru copți, un loc unde te reculegi. M-am bucurat că am avut prilejul să ajung aici, am simțit o stare de pace și liniște sufletească incredibilă, pe care nu o pot explica pe de-a întregul.

Alexandria Egipt 3

Alexandria Egipt 2

3. Fortul Qaibey

Fortul Qaibey a fost construit de sultanul Al-Ashraf Sayf al-Din Qa’it Bay în anul 1477, în locul unde era Farul din Alexandria, o poziție privilegiată, la marginea Cornișei. Nu, sultanul nu a dărâmat farul, ci acesta a fost distrus treptat de diferite intemperii, ultime rămășițe fiind distruse în timpul unui mare cutremur din secolul 14.

Castelul avea unele dintre cele mai puternice fortificații dintre Marea Mediterană, a fost și el distrus de-a lungul timpului, acum este restaurat, dar se păstrează și parte din fortificațiile inițiale. În schimb este o plăcere să te plimbi aici și până aici, priveliștea este frumoasă, iar dacă dorești, poți să te și duci la plajă la unul dintre cluburile private din zonă, precum Clubul Grecesc!

Iar după ce te saturi de atmosfera pestriță din zonă, poți să te plimbi un pic prin vechiul cartier Anfushi, plin de restaurante, baruri, shisha și multă vânzoleală. Tot în Anfushi poți vizita Necropolele, care datează din secolul II ÎC. Este un mic cimitir cu cavouri decorate cu statui ale mai multor zeități. Nu am ajuns aici, am ajuns în Bazar  (iar)și iar nu am mai ieșit pentru o perioadă lungă de timp. Efectiv în Alexandria o luam pe o stradă și ajungeam în alt capăt, găseam iar o străduță interesantă, sau o sucărie tradițională – baruri cu sucuri și salate din fructe, o minune.

Alexandria Egipt

4. Biblioteca Alexandrina

Atunci când ne gândim la Alexandria, nu se poate să nu ducă gândul instant la Marea Bibliotecă! Din păcate, una dintre cele mai mari și mai minunate biblioteci ale antichității nu s-a păstrat până în zilele noastre. A ars în parte în timpul lui Iulius Cezar, accidental și a continuat decăderea de-a lungul timpului, în timpul stăpânirii romane.

Azi Biblioteca a fost readusă la viață, are aproape cinci milioane de volume, dar este o construcție nouă, inaugurată în 2002 și care are cea mai mare suprafață deschisă de citit din lume. 80% dintre vizitatorii bibliotecii sunt cititori, dar fiind un obiectiv atât de emblematic, sute de mii de turiști o vizitează anual. Printre ei m-am numărat anul acesta (2019) și eu, am scris pe larg despre vizita aici într-un articol dedicat:

Biblioteca din Alexandria Egipt, sau Biblioteca Alexandrina

Biblioteca din Alexandria 15
Biblioteca din Alexandria

5. Moscheea El-Mursi Abdul Abbas

Tot în cartierul Anfushi vei remarca una dintre cele mai frumoase moschei din Egipt, Moscheea El-Mursi Abdul Abbas. Construită în secolul 17, este dedicată sfântului Al-Mursi Abu’l-‘Abbas (1219-1287 DC), din Murcia, El-Andalus (Andaluzia, Spania), un sfânt Sufi (misticism din perioada timpurie a islamului). El s-a mutat la un moment dat în Egipt și a devenit unul dintre cei sfinți majori ai Egiptului. Mursi a devenit un nume comun în Egipt datorită venerației pe care a inspirat-o. Pe locul unde era mormântul său s-a construit moscheea, care încă păstrează rămășițele marelui învățat.

Moscheea a fost restaurată în secolul 20 (1929-1945), sub coordonarea a doi italieni, Eugenio Valzania și de Mario Rossi. De altfel mulți arhitecți italieni și-au pus amprenta pe arhitectura actuală a Alexandriei.

Mscheea este un loc de pelerinaj pentru musulmani din toată lumea, învățăturile lui Al-Mursi Abu’l-‘Abbas fiind studiate, citite, urmate și în ziua de azi. Se permite accesul tuturor, dar desigur trebuie să vă acoperiți.

Puteți vedea multe poze dinăuntru și din afară aici, pe o pagină de Facebook. 

Alexandria Egipt 9

6. Muzeul Bijuteriilor Regale din Alexandria

Într-n palat superb, restaurat, care a aparținut familiei regale egiptene, se află acest muzeu foarte foarte apreciat. Mulți egipteni îl plasează între cele două, trei obiective de vizitat în Alexandria. În interior veți admira mai multe colecții, peste 11500 de bijuterii din aur, arginte și piete prețioase, care au aparținut familiei regale egiptene.

7. Muzeul Național din Alexandria

Muzeul Național din Alexandria a fost inaugurat în 2003, într-un superb palat italian care a fost și sediul consulatului Statelor Unite. Sunte peste 1800 de exponate, din perioada preistorică, faraonică, elenistică, romană, coptică și islamică.

O parte din artefacte au fost donate de alte muzee egiptene (toate provin din zona Alexandriei, dar până la inaugurarea acestui muzeu erau găzduite în alte părți), iar o parte au fost descoperite în mare, unde se află mare parte din anticul oraș Alexandria. Sunt hărți unde puteți vedea cum arăta Alexandria în diferite perioade, este foarte interesant dacă vă pasionează istoria.

8. Catedrala Catolică Sfânta Caterina

Construită între anii 1847-1856 în stil neo-baroc, fațada fiind adăugată la începutul secolului 20. Catedrala Sfânta Ecaterina este aâtât biserica Vicarului din Alexandria, cât și Basilica mănăstirii Franciscanilor din Alexandria.

A fost denumită după Sfânta Caterina, martiră creștină din Alexandria. Aici a fost îngropat Regele Victor Emanuel al II-lea al Italiei, care a trăit în exil ultimii ani, rămășițele fiind repatriate în 2017.

Este o catedrală frumoasă, somptuoasă, ca mai toate bisericile catolice, erau doi polițiști la poartă, dar nu control de acte, sau filtru de bagaje.

Alexandria Egipt 8

Alexandria Egipt 7

Alexandria Egipt 6

9. Souq – Bazarul

Cel mai mare bazar din Alexandria este chiar în centru, începând de la piața Tahrir. O rețea parcă nesfârșită de străduțe, un păienjeniș plin de magazine de tot felul, care vând absolut orice. Peste tot mici restaurante, șaormerii, sucării, gelaterii, de toate. Tot aici este și o piață plină de bunătăți.

Am luat multe fructe și legume, nu m-am abținut, erau atât de apetisante! Bineînțeles că nu am putut să le mănânc pe toate în vizita de câteva zile, le-am lăsat la hotel (unde aveam și o mică bucătărie, am făcut salată de două ori), dar oricum, nu au costat aproape nimic și m-au mai și umflat la preț, sunt sigură, mai ales că nu am negociat. Dar am luat o cantitate uriașă de fructe și legume cu 5 dolari! Nu pot rezista când văd atâtea delicii.

Kebab-ul cumpărat de aici este excelent, extraordinar de bun și de proaspăt. Cam tot ce se prepara la restaurantele din Souq era delicios și foarte, foarte ieftin. Efectiv te duceai aici și plăteai 20 de LE pe un kebab divin, te duceai la KFC, sau la altele de lângă și totul pornea de la 150. Și nu era natural!

Alexandria Egipt 16

Alexandria Egipt 15

Alexandria Egipt 19

10. Palatul Cleopatrei – sub apă

Pentru scafandrii: puteți să vedeți o parte din anticul oraș Alexandria, inclusiv Palatul Celopatrei, dacă faceți scufundări aici. Eu nu am făcut lucrul acesta, pentru că vara este mult nămol, nu se vede mai nimic, am vorbit cu mulți scufundători, din cauza curenților nu este cea mai bună perioadă. Mai mult, situl nu a fost curățit chiar bine, pentru mulți a fost o experiență dezamăgitoare, dar am înțeles că iarna este altceva. Este desigur pe lista mea de ”to do” că în Egipt oricum mă întorc.

11. Teatrul roman

Romanii reconstruiau orașele cucerite, după același tipar. Din păcate mare parte din orașul roman din Alexandria nu s-a păstrat, sau se credea că nu s-a păstrat, dar în 1947 s-a descoperit în zona Kom el-Dikka un mic Teatru Roman, un Templu și mozaicurile unei vile romane.

12. Grădinile Palatului Montazah 

Dacă v-ați plictisit de gălăgie, puteți face o plimbare prin minunatele grădini ale palatului Montzah. Palatul superb, cu elemente rococo și turnuri de inspirație florentină are o vedere superbă asupra orașului și a Mării Mediterane, în partea de est a orașului. Din păcate este închis publicului, dar grădinile nu.

Palmieri, flori, o oază de liniște. În apropiere este podul Montaza și plaja cu același nume. Sunt și alte plaje frumoase împrejur.

13. Podul Stanley

Am văzut nenumărate fotografii cu podul Stanley, toate superbe. La fața locului nu este chiar atât de fantastic, dar într-adevăr oferă priveliști frumoase asupra Mării Mediterane. Desigur, cam peste tot în Alexandria, în cei 32 de kilometri de coastă, ai o mulțime de ocazii să admiri Marea Mediterană.

Zona este foarte animată în schimb, sunt multe restaurante, chiar o plajă chiar sub pod, unde vin foarte mulți localnici, am stat la un restaurant cu vedere frumoasă unde am luat prânzul și m-am bucurat de briză și de liniște.

Alexandria Egipt 12

14. Serapeum și Coloana Pompei

Templul Serapeum a fost construit de către Ptolemeu al II-ea și dedicat lui Serapis, fiind în trecut una dintre anexele Marii Biblioteci ale Alexandriei. Din ruinele templului răsare maiestuoasă o coloană de granit, cu un capitoliu corintic, una dintre cele mai mari coloane de tip monolit construite vreodată. Coloana Pompei are 25 de metri înălțime și a fost construită în 297 DC în cinstea împăratului roman Dioclețian.

Am ajuns aici pe jos de la Fort! Am mers muuulți kilometri și tot pe jos am și ajunsînapoi în centru. În apropierea monumentelor este una devărat balamuc, cea mai gălăgioasă și mai murdară zonă a Alexandriei. Este și un mare bazar cu haine, mobilă, de toate.

Nu am văzut nimic interesant, în schimb toată lumea striga după mine, mă alpauda, nu mi s-a întâmplat să am parte de atâta atenție nedorită nicăieri în Egipt. Nu s-a apropiat nimeni de mine, nu am fost în pericol, dar efectiv a fost balamuc. Să strige zeci de oameni după tine aproape încontinuu, este într-un fel!

Sunt și multe tuk-tuk-uri în zonă, vă recomand să luați un taxi dacă țineți neapărat să vedeți obiectivul și nu sunteți cu un grup, sau să vă țineți bine dacă sunteți singure. Sau să aveți niște căști și să ascultați muzică, să nu mai auziți nimic, dar pupicii trimiși prin aer tot o să îi vedeți și fluturările de mâini.

Alexandria Egipt 5
Se vede coloana de peste tot!

Alexandria Egipt 4

15. Catacombele Kom ash-Suqqafa

Cele mai mari catacombe romane descoperite în Egipt, situate în apropiere de Coloana Pompei. Au fost descoperite în 1900, sunt mai multe camere funerare, personal nu m-a atras acest obiectiv, dar mulți vizitatori îl găsesc deosebit de interesant.

Alexandria este mare!

Între Fortul Qaibey, Biblioteca Alexandrina, Podul Stanley, Muzeul Bijuteriilor Regale, Grădinile Palatului Montazah , sunt kilometri întregi. Între fiecare dintre cele menționate! Sunt microbuze multe care traversează cornișa, din minut în minut. Sunt și autobuze mari, dar microbuzele sunt mai rapide. Faci semn, te urci, trimiți cu ajutorul celorlalți pasageri banii în față la șofer, specificând unde vrei să ajungi și ți se trimite înapoi restul.

O călătorie costă 2,3, sau 5 LE între două dintre ele, nu de la un capăt la altul. Depinde de distanță, poate să fie și un pic mai mult. Și desigur prețurile mai cresc de la an la an, este inflație peste tot. Mi-au plăcut călătoriile oamenii foarte civilizați și cu muult bun simț. Își făceau loc, se ajutau, nimeni cu nervi.

Alexandria Egipt 17

Plajele din Alexandria

Sunt multe! Publice, private, sunt și cluburi multe, aici ai de unde alege. Nisip fin și apă turcoaz, ce îți mai poți dori? În zona fortului aibey sunt câteva cluburi, inclusiv de yachting, dar în parta de est a orașului sunt cele mai frumoase plaje, încep din apropiere de Podul Stanley și continuă până… până la ieșire din Alexandria și încă mulți kilometri!

Alexandria Egipt 20
Pe o plajă publică cu niște doamne fantastice, cu care corespondez des pe Facebook!

Cum ajungi în Alexandria

Sunt atâtea opțiuni, că nu știu cu care să încep! Este un aeroport, desigur și zboruri din diferite orașe europene sau din Egipt. Mai sunt trenuri (multe) care fac legătura cu Cairo dar și cu alte orașe mari din Egipt. Sunt trenuri moderne, trenuri economice, de toate!

Am ajuns aici cu un autocar GoBus din Dahab, Pensinula Sinai (14 ore), am plecat cu un alt autocar, West and Middle Delta Bus spre Marsa Matruh și m-am întors tot cu aceeași companie în Alexandria. Am plecat spre Cairo cu Go Bus. Am călătorit singură și a fost ușor.

Cât timp să aloci vizitei în Alexandria?

Am stat trei nopți inițial, dar m-am întors pentru încă o noapte, înainte de a lua zborul spre casă. Aș mai fi stat… dacă aveam mai mult timp, aș mai fi stat. Mi-a plăcut să fiu aici, orașul este foarte, foarte autentic, diferit de ceea ce vedem în alte locuri. Însă ca și obiective turistice per se… le puteți vedea într-o zi, însă neapărat trebuie să stați o noapte aici, să vedeți Cornișa noaptea. Sunt mulți turiști care stau aici cu săptămânile, dacă aveți timp este minunat și foarte ieftin! În Alexandria găsești de toate pentru orice buget, dar totul este mai ieftin decât în alte părți.

Sunt multe excursii de o zi din Cairo, dar după părerea mea nu prea merită. Nu mă înțelegeți greșit, dacă doriți doar să vedeți Alexandria câteva ore, este mai bine să o faceți cu un tur organizat, pentru că altfel, cu transportul public poate să vă ia mai mult timp să ajungeți la toate obiectivele semnificative.

Dar… sunt 225 de kilometri din Cairo, șoselele sunt aglomerate, faceți cam 4 ore. Să stai atâtea ore pe drum, dus și întors pentru câteva ore în Alexandria? Fiecare hotărăște, dar temerarii ar fi bine să ia trenul, scutesc timp și să știe că între Cairo și Alexandria sunt zeci de trenuri și de autocare, zi de zi, la orice oră! Puteți eventual să vă întoarceți în Cairo în miez de noapte, dacă plecați din Alexandria după 10, 11 noaptea.

Cazare Alexandria

Sunt nenumărate hoteluri și pensiuni, eu am stat la un hotel foarte ieftin, Triomphe Hostel, foarte autentic, unde m-am simțit efectiv extraordinar! Nu știu de ce, dar parcă eram în Cuba. Oamenii foarte simpatici, o clădire veche, magnifică, camere cu tavan înalt, balcon cu vedere la mare, mobilier cu multă personalitate. M-am simțit ca în vacanța de vară când eram copil, aveam nevoie să stau într-un astfel de loc. Am avut o cameră frumoasă, dublă, dar desigur am plătit singură preț întreg. Am fost foarte mulțumită de ce am primit pentru prețul de 77 de lei/noapte! Mai mult, locația este excelentă, în centru, am avut și vedere la mare!

Alexandria Egipt 11

Dar dacă doriți hoteluri luxoase, să știți că în Alexandria aveți foarte multe opțiuni. Sunt de câteva ori mai multe hoteluri ale lanțurilor internaționale renumite decât în toată România. Pe lângă Hilton (sunt vreo trei acum dacă nu mai multe), Holiday Inn, Sheraton (două) și Radisson Blue, este și mult mai luxosul Four Seasons. Dar și alte hoteluri uimitoare, precum Helnan Palestine  sau Steigenberger Cecil.

Raport calitate/preț Alexandria: de nota 20!

Dacă vă plac locurile foarte elegante, Paradise Inn Windsor Palace este o adevărată bijuterie. Este unul dintre cele 4 hoteluri Paradis Inn din Alexandria! Are o arhitectură edwardiană magnifică, un hotel cu adevărat special, iar prețurile pornesc de la 70 de euro camera dublă pe noapte, mult mai accesibil decât Four Seasons, sau Cecil.

Dar la toate prețurile sunt accesibile, cu mult mai accesibile decât hotelurile de patru sau trei stele din Mamaia.  Adică Cecil, un hotel excepțional, istoric, 100 de euro pe noapte camera? Hilton de pe Cornișă cu 130 de euro, sau Four Seasons, Four Seasons 250 de euro? Știu că pare mult, dar erau camere de 400 de euro pe noapte în Mamaia la 4 stele, ce Four Seasons, care face parte dintr-unul din cele mai luxoase lanțuri hoteliere din lume?

Alexandria se va schimba în viitor, dar eu m-am atașat de oraș așa cum este acum, atât de autentic!

1 thought on “Top 15 obiective turistice Alexandria Egipt și impresii de călătorie

  1. Bravo! excelent scris…bune informații..aplu. Felicitări pentru articol, bucuria de a ne povesti despre minunatul Egypt. Romanii să știe că este foarte ieftin in raport cu preturile enorme …la mâncare, hotel, țigări din România. Și că în Egypt căldura umană e cea mai mare calitate a locului.Multumim pentru articol!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.