seitoun lac sarat oaza siwa 10

Al-Zeitoun, Marele lac sărat din oaza Siwa – cărți poștale

Egipt Oaze Egipt

În oaza Siwa (Egipt) sunt multe, multe lacuri sărate, izvoare sulfuroase, izvoare cu apă proaspătă, dar niciunul atât de spectaculos precum Al-Zeitoun. Marele lac sărat din oaza Siwa și-ar merita cu prisosință un loc în topurile dedicate celor mai sărate ochiuri de apă de pe Planetă.

Vizitându-l, m-am întrebat cu uimire: oare de ce acest loc este trecut cu vederea? Deși ascuns nu este. Și nici necunoscut, sau neexploatat. Dimpotrivă, există o activitate febrilă în zonă, sarea de aici ia drumul Marii Britanii și a altor state dezvoltate. Camioane întregi, unul după altul. Mister. Oricum ar fi, faimos sau nu, acest loc impresionează, uimește, fascinează.

Al-Zeitoun, Marele lac sărat din oaza Siwa

2400 de hectare de sare! 2400! Sare, sare și iar sare și câteva ochiuri de apă ici-colo. Atâta vezi, la nesfârșit. Sare albă, cea aflată lângă sursa de apă, sau unde există un pic de umezeală, sare închisă la culoare în rest. Munți întregi de sare peste tot! Și multe camioane. Asta am văzut, atunci când am vizitat acest loc.

Știți pozele acelea cu Marea Moartă și zăpada de sare? Nu am mai văzut acele imagini în ultimele călătorii acolo, presupun pentru că sarea a fost luată. Se exploatează masiv totul acolo. Mai mult, Marea Moartă nu este atât de sărată precum lacul Zeitoun. Acesta are 100% salinitate. Sarea vine din subteran.

Îmi spunea ghidul meu: se sapă într-un loc, se ia sarea și imediat vine alta din adânc, în puțin timp este la fel, numai un câmp alb de sare. Acesta este marele lac sărat din Oaza Siwa.

Lac sărat? Ocean sărat!

Al-Zeitoun este o întindere nesfârșită de sare, cu câteva ochiuri de apă, așa cum v-am spus, de un turcoaz ireal. Sau smarald. Nu știu de ce erau nuanțele acestea diferite. Adică bănuiesc că datorită compoziției, dar nu aș ști să spun cărui compus anume i se datorează această diversitate.

Se poate face baie aici! Dar în plină zi, vara, este cald de tot. Și primul duș nu este chiar la o aruncătură de băț. Vă recomand să luați apă cu voi, măcar să vă clătiți un pic dacă vă încumetați să faceți baie aici. Dacă aș sta o săptămână în oază, aș face baie zilnic și în acest lac. Câte 10-15 minute zilnic.

Chiar dacă sarea se exploatează de mulți ani, se pare cî nu este problemă. Cum m-a liniștit ghidul: nu-i bai că se ia, vine alta. La fel ca lava produsă de vulcanii mai activi: nu se termină. Sper că așa va fi și aici. Aici câteva informații despre export și pentru ce este folosită sarea de aici.

Sarea de aici are calități unice, proprietăți unice. Pe lângă acest mare lac sărat mai sunt câteva lacuri unde este mai plăcut să faci baie, deoarece salinitatea este în jur de 30%. Plutești frumos, te revigorezi, te simți renăscut.

Cărți poștale de la Marele Lac sărat din oaza Siwa: Al-Zeitoun

Scriam articolul despre oaza Siwa (un mini ghid, următorul articol care va apărea pe blog). Și mi-am dat seama că nu pot posta un articol uriaș, cu 100 de poze. Dar totodată doream să vă arăt cât mai multe imagini cu acest loc frumos. Așa că voila, câteva cărți poștale, un articol ușor, de vineri după-amiază ploioasă:

Citește mai multe articole despre expediția solo din Egipt în categoria dedicată, aici.

seitoun lac sarat oaza siwa 25

seitoun lac sarat oaza siwa 24
peste tot numai sare

seitoun lac sarat oaza siwa 23

seitoun lac sarat oaza siwa 22

seitoun lac sarat oaza siwa 26
Munți de sare

seitoun lac sarat oaza siwa 28

seitoun lac sarat oaza siwa 27

seitoun lac sarat oaza siwa 21

seitoun lac sarat oaza siwa 20

seitoun lac sarat oaza siwa 17

seitoun lac sarat oaza siwa 16

seitoun lac sarat oaza siwa 15

seitoun lac sarat oaza siwa 14

seitoun lac sarat oaza siwa 13

seitoun lac sarat oaza siwa 12

seitoun lac sarat oaza siwa 11

seitoun lac sarat oaza siwa 10

seitoun lac sarat oaza siwa 8

seitoun lac sarat oaza siwa 6

seitoun lac sarat oaza siwa 4

seitoun lac sarat oaza siwa 3

seitoun lac sarat oaza siwa 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *