Advanced Open Waters Dahab Scufundari 18

Cursuri de scufundări în Dahab: PADI Advanced Open Waters la Dahab Divers

Dahab Egipt Scufundari

Dahab este raiul scufundătorilor din Egipt. Recifurile de corali spectaculoase, canioanele subacvatice, celebra Gaură Albastră atrag ca un magnet iubitorii adâncurilor din toată lumea. Este un loc ideal unde poți face orice curs de scufundări dorești, de la cele elementare până la cele mai avansate. Am făcut aici cursul Advanced Open Waters și a fost absolut spectaculos, datorită faptului că am învățat în unele dintre cele mai frumoase locații de scufundări din lume. Cum s-a desfășurat cursul, ce module și scufundări trebuie să faci, ce înveți, prețuri în Dahab, recomandări de centre și alte ponturi în articolul de față.

Avantajul Egiptului este că fiind o țară accesibilă din punct de vedere al prețurilor, evident și pentru cursurile de scuba diving este mai avantajos aici decât în alte locuri. Mai mult, Marea Roșie este un rai pentru scufundări, unul dintre cele mai căutate și mai încântătoare locuri din lume pentru această activitate. Deci frumusețe plus preț bun. Mai mult, pentru exerciții există diferite amenajări sub apă, obstacole, folosite de toate cluburile de scufundări din Dahab.

Din start vreau să vă spun că Advanced Open Waters a fost mult mai ușor decât cursul Open Waters. Nu am depus atâta efort, a fost totul minunat. Puteți face ambele cursuri într-o săptămână, chiar în Dahab. Multe cluburi au și pachete care includ ambele cursuri și cazarea! Sau cazarea și 10 scufundări, chiar sunt avantajoase!

Advanced Open Waters Dahab Scufundari 17
Ieșind din canion – locul unde am ajuns prima oara la 30 de metri adancime

Cursul Advanced Open Waters se face de obicei în două zile

Da, scufundările. Dar ideal este ca mai întâi să parcurgeți manualul, sau măcar capitolele pe care le veți aplica practic. Manualul Advanced Open Waters are 15 capitole. Pe lângă primele două capitole, puteți să citiți la curs numai cinci, corespunzătoare ”specialităților” pe care le veți alege.

Dar dacă faceți înainte cursul online, salvați din timpul alocat învățatului la fața locului. Nu sunt teste de dat online, dar eu am primit totuși pe suport de hârtie un test destul de stufos, a trebuit să îl fac. Am citit că în general nu se face, dar deh, instructorul meu este mai catolic decât Pana atunci când vine vorba de scufundări.

Veți face în cadrul cursului Advanced Open Waters cinci scufundări, corespunzătoare a 5 cursuri. Două sunt obligatorii, trei opționale. Fiecare are un capitol dedicat. Eu am făcut:

Cum a fost experiența mea, în ordinea în care am făcut cursurile:

Ziua 1

Underwater Naturalist – opțional

Cursul meu favorit, după el am schimbat modul de a privi multe lucruri. Unul dintre ele: nu mai mănânc pește. Nu chiar atunci, dar undeva în zilele petrecute în Dahab s-a petrecut un declic în mintea și în inima mea. Voi scrie separat despre motive.

Am adorat acest curs. Am învățat despre pești, despre fauna subacvatică, despre ecosisteme. Despre comportamentul formelor de viață marine. Despre cum să le protejez și să mă protejez. Despre cum să interacționez cu orice formă de viață de sub ape. A fost minunat. Și o scufundare superbă.

Am făcut scufundarea în locația ”Lighthous ”- Farul și fiind un recif de corali cu o viață marină abundentă, a fost minunat. Efectiv minunat. Nu am simțit când a trecut timpul.

Advanced Open Waters Dahab Scufundari 12

Advanced Open Waters Dahab Scufundari 36

Peack Performance Buoyancy – opțional

Flotabilitate Neutră

La acest curs înveți despre cum să ai echipamentul aranjat perfect, multe lucruri despre consumul de gaz și compresie în funcție de adâncime, cea mai bună poziție în apă, cum să te scufunzi în funcție de diferite condiții, flotabilitatea este cea mai importantă tehnică pe care o poți învăța, ca scafandru.

O bună flotabilitate te ajută să fii relaxat sub apă, să consumi mai puțin aer și foarte important: să nu dăunezi vieții marine. De multe ori scafandri neexperimentați stau pe corali, ating ecosisteme fragile, fac daune. Având o foarte bună flotabilitate eviți lucrul acesta.

Am făcut scufundarea tot în locația ”Lighthouse”, unde sunt amenajate și diferite obstacole subterane. Înainte de scufundare, când am discutat cu instructorul despre ce vom face (se face briefingul înainte de fiecare scufundare), mi-a spus: ”Ai văzut unde erau oamenii aceia mai devreme și făceau așa nisip în toate părțile? Pe acolo o să treci și tu, dar nu vei atinge nisipul.”

Am mers și la Muzeul submarin – realizat de scufundătorii din Dahab, sunt diferite construcții subacvatice: un elefant, o mumie . Muzeul ajută la dezvoltara coralilor, nu este făcut numai pentru aspect

Așa a și fost. Însă înainte de a trece prin obstacole, am exersat mult. Ideea este să stai într-o anumită poziție (sunt multe) și să te ridici și să cobori numai ajutat de respirație, fără să pompezi sau să eliberezi aer din BCD (vesta de scufundare). 
flotabilitate scufundari dahab

Advanced Open Waters Dahab Scufundari 26

scuba diving dahab

Advanced Open Waters Dahab Scufundari 13

Puteți alege Night Diving – majoritatea cursanților AOW aleg acest modul

Mulți alții aleg Night Diving în loc (Scufundarea de noapte) dar am dorit întâi să învăț baza, este foarte important să ajungi să ai o flotabilitate foarte bună. Înveți și practici flotabilitatea și la cursul Open Waters, dar am dorit să îl fac și ca un curs separat.

Puteam face și eu Night Diving, dar vreau să le iau pe rând, nu mă grăbesc nicăieri. Voi face night diving ca și curs separat (cu trei scufundări), sau în cadrul cursurilor de Divemaster. Mulți aleg Night Diving pentru că Buoyancy mai pot învăța pe ici, colo, dar Night Diving trebuie făcut separat. Însă ca și curs separat, înveți mai multe, că sunt trei scufundări nu una.

Vedeți ce variantă vi se potrivește mai bine, dar oricum, acordați mare importanță și flotabilității.

Ziua 2

Deep Diving – Scufundări la Mare adâncime – Obligatoriu

Mare însemnând 30 de metri

La Open Waters te scufunzi și ai certificare până la 18 metri

A doua zi ne-am înarmat cu toate echipamentele, plus diferite truse pentru primul ajutor – o camionetă plină și am plecat la drum. În Afara stațiunii Dahab sunt mai multe locații de scufundări spectaculoase. Printre ele ”Canionul”, ”Bells” și ”Gaura Albastră”. Am avut butelii de gaz mai mari decât foloseam de obicei (11 litri sunt cele standard) pentru aceste scufundări. Și mult mai grele.

Drumul spre Canion si spre Gaura Albastra este foarte frumos!

Prima scufundare a fost în Canion. Ne-am oprit la locul faptei, am înșirat totul pe un pled mare folosit numai în ascest scop – toată lumea avea așa ceva acolo și am plecat spre prima aventură a zilei. Canionul este absolut spectaculos. Planton, zeci, sute de pești-leu și zeci de alte specii, bancuri întregi.

Am intrat în canion și când am ajuns la 30 de metri întâi am făcut câteva exerciții de coordonare, pentru a depista dacă nu cumva sunt afectată de narcoza azotului. Nici vorbă de așa ceva. Discutasem desigur înainte pe mal ce exerciții vom face, semnalele și cum se va desfășura scufundarea.

Advanced Open Waters Dahab Scufundari 21
Nu cred ca poti uita vreodata momentul in care ai ajuns prima oara la 30 de metri adancime si vezi asta clar si pe computer
Advanced Open Waters Dahab Scufundari 18
Da, totul este ok, se pare ca am o oaresce rezistenta la narcoza azotului – imi voi incerca limitele in viitor!

Drift Diving – Opțional

Scufundare ajutat de curenții marini

După ce am terminat scufundarea în Canion, am continuat drumul spre Gaura Albastră. Aici am făcut scufundarea intrând prin ”El Bells” – o crăpătură în reciful de corali, ne-am scufundat la 28 de metri, iar ulterior am înotat ajutați de curent 250 de metri, de-a lungul unui perete de corali. Am ajuns în Gaura Albastră la 7 metri adâncime, ne-am scufundat un pic și acolo și am ieșit.

A fost minunată această scufundare! Ne-am oprit desigur din loc în loc să admirăm fauna și coralii, dar și să facem exerciții. În capitolul din manual înveți cum trebuie să procedezi pentru a nu te pierde de tovarășii de scufundare, cum să te ții după lider. Și ce să faci dacă te pierzi, cum să recuperezi distanța și ce să faci dacă nu reușești.

Ideea este că chiar dacă te pierzi de grup nu trebuie să te pierzi de partenerul de scufundare. Scufundările se fac mereu în doi, fiecare are un ”buddy”. Se poate desigur și în trei, desigur, dar dacă sunteți patru, fiecare are un partener. Se învață multe despre ”buddy system” în cursul PADI OPEN WATERS.

La drift înveți cum să nu te pierzi de el, printre altele. Sunt diferite scenarii cu lucruri care pot merge anapoda și trebuie să înveți cum să procedezi în fiecare situație. Întâi teoretic, după practic. Desigur, într-o singură scufundare nu poți aplica tot, dar trebuie să își formezi obișnuința corectă și să exersezi ulterior!

Advanced Open Waters Dahab Scufundari 15

Advanced Open Waters Dahab Scufundari 14

Citește și:

Gaura Albastră Dahab Egipt – cel mai periculos loc de scufundări din lume

Underwater Navigation – Obligatoriu

Navigare sub apă, folosești computer de bord, busolă

Am făcut întâi multe exerciții cu busola pe țărm. Și cu un computer. Ulterior, am făcut toate exercițiile sub apă. În principal trebuia să ajung în diferite puncte folosind busola. Înveți cum trebuie să o poziționezi, cum să o ții, cum să te orientezi în funcție de punctele cardinale. Și multă practică. A fost cursul care mi-a plăcut cel mai puțin dintre toate, dar foarte necesar probabil la un moment dat.

În afară de orientarea cu busola, sunt multe alte metode prin care te poți orienta în apă, înveți despre toate: după cum sunt dunele de nisip, poziția soarelui și multe altele. Partea aceasta mi-a plăcut. Partea cu busola e mai nasoală, cam plictisitoare. Se exersează navigarea și la Open Waters, dar aici am exersat mai mult, oricum acest curs este obligatoriu pentru AOW.

Alte cursuri opționale pentru Advanced Open Waters

Toate cursurile opționale se pot face separat, ca specialități. Printre ele:

Wreck Diving (scufundări lângă epave), am făcut asta în Aqaba însă, după ce am terminat cursul de PADI OPEN WATERS, așa că am această specialitate deja. Am văzut chiar două epave, am intrat într-un avion de luptă, m-am învârtit pe lângă un tanc. A fost super, am scris despre experiență aici:

Am facut cursul de scufundări PADI Open Waters Diver în Aqaba Iordania, iată de ce

Mai sunt: Digital Underwater Imaging, Dry Suit Diving, Altitude Diving, Fish Identification, Search and Recovery.

Cât costă cursurile de scufundări în Dahab, Egipt

Dahab Divers

Pentru cursul Advanced Open Waters am plătit 270 de euro, cu tot echipamentul, cu manual și certificare. Inclusiv transferul la Gaura Albastră și la canion, am avut un șofer care a stat după noi.

Atenție atunci când vă uitați la prețuri, uneori nu este inclus echipamentul, iar de cele mai multe ori nu este inclus manualul, sau certificarea. Acestea costă în general încă 50 de euro. În prețurile de listă de la Dahab Divers, le vedeți aici,  nu este inclus manualul și certificarea, așa cum spuneam, în rest este inclus totul.

Mulți diveri spun că au fost impresionați de atenția pentru siguranță și standardul înalt de la Dahab Divers, vedeți recenziile de pe pagina de Facebook. 

Advanced Open Waters Dahab Scufundari 30

Alte cluburi

Un alt club excelent din Dahab este Desert Divers. Nu au Centru pentru scufundări tehnice, precum Dahab Divers, dar au toate cursurile de recreere. Dar au multe pachete care includ scufundări în diferite locații din zonă, tot felul de alte aventuri în Peninsula SInai, câteva unități de cazare (la fel ca Dahab Divers). Am pus însă ochii pe ei că au mai multe cursuri de freediving, o altă obsesie de-a mea. În timp ce Dahab Divers sunt fabrică de diving, ei sunt axați mai mult pe experiența completă, sunt o alegere bună dacă doriți să mergeți cu familia într-o excursie de agrement. Au aceleași prețuri ca Dahab Divers, în principal.

Există și cluburi cu prețuri mai mici, unele foarte bune, ca de exemplu Octopus World Dahab (mai este un Octopus, dar nu acesta) – cu recenzii excelente, iar prețurile sunt mai mici decât la clubul unde am făcut eu. Cursul AOW, cu tot cu manual și certificare, plus toate echipamentele costă aici 200 de euro.  Aici nu au centru pentru scufundări tehnice, numai zona de recreere. Este un centru mai mic, eu voi continua tot la Dahab Divers sau alt club similar.

Atenție când vă alegeți clubul: sunt multe capcane prin Dahab. Studiați bine, ce anume doriți să faceți în viitor, ce tip de cursuri doriți să faceți. Sunt mulți instructori care nu sunt serioși, care și-au ales meseria numai pentru a avea acces la distracție și la turiste. Care beau, iau tot felul de substanțe. Interesați-vă bine înainte și nu vă luați numai după preț. 

De ce am ales Dahab Divers

De fapt nu am ales, instructorul meu colaborează cu ei așa că am făcut aici, nu am ales propriu-zis. Însă mă bucur cu alegerea făcută. Dahab Divers are și club de scufundări tehnice, o întreagă echipă numai pentru asta. Cel care mixează aerul aici este un profesionist desăvârșit în domeniu. Însă dacă doriți numai o experiență de recreere frumoasă, puteți alege un centru care are numai cursuri de recreere.

Știu că poate exista tentația: azi fac aici cursul acesta, mâine acolo cursul celălalt, schimb mereu instructorul. Nu știu dacă este cea mai bună idee, eu voi face în continuare cursurile cu instructorul meu, dacă nu intervine ceva major.

Avantajul meu a fost acela că am făcut cursurile numai eu cu instructorul meu. În general, sunt 3-4, sau chiar 8 cursanți la un instructor. De aici și prețuri mai mici în unele locuri. Însă faptul că am făcut doar eu mi-a adus mari avantaje: am făcut progrese mult mai mari, totul s-a concentrat pe pregătirea mea, a fost o experiență 100% personalizată. Și am învățat mai bine, mai repede.

Advanced Open Waters Dahab Scufundari 31

În ce lună să faceți scufundări în Dahab

Vestea bună este că puteți fce scufundări în Dahab tot timpul anului. Fiecare perioadă are avantajele și dezavantajele ei. Eu am fost la început de iunie. Apa mării a fost perfectă, fauna spectaculoasă. Însă a fost foarte cald în timpul zilei (nu în apă) și foarte aglomerat tot timpul. Și prețurile mai mari decât în alte perioade.

În iulie și august este infernal de cald. Dacă nu doriți să faceți scufundări, nu prea aveți ce face aici. Dar aș veni în perioada aceasta, pentru că este cea mai bună pentru viața marină: puteți vedea mamifere mari, multe țestoase, bancurile de pești sunt mai abundente.

Decembrie – martie: perfect dacă doriți să scăpați de aglomerație. Apa mării este mai rece, dar nu de speriat. Am făcut cursul PADI OPEN WATERS tot în Marea Roșie la mijlocul lunii februarie. Cu excepția faptului că am purtat un costum de 5,5 și era un pic de tot rece la început, a fost superb. Prețurile sunt mici în perioada aceasta, este liniște, puteți cunoaște altfel localnicii.

Aprilie, mai, septembrie, noiembrie – perfect din punct de vedere al temperaturii exterioare și a apei, sunt cele mai bune perioade probabil, cu mențiunea că este desigur destul de aglomerat (mai ales septembrie, mai) și prețurile sunt mai mari decât iarna, sau decât în lunile iulie și august.

Alte articole despre Dahab și despre Egipt:

Citește și:

Cazare Dahab: Hotelul Divers Dream

Gaura Albastră Dahab Egipt – cel mai periculos loc de scufundări din lume

BlueBus: Cairo-Sharm el-Sheikh-Dahab: cum a fost drumul spre Pensinula Sinai

Impresii Egipt singură: siguranta, ponturi utile

Egipt: Taxi, UBER sau Careem, care este cea mai bună alegere?

Vizitează Piramidele singur si independent: ghid complet

Tepe la Piramide: cum le eviți, cu sau fără ghid

Bacsisul in Egipt: ce cum si cui ii dai

Viza Egipt la sosire: cu plată și gratuită

Zbor Bucuresti Cairo Tarom: impresii

Cazare Giza: Pyramids Loft Guesthouse, cu vedere la Piramide

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *