atractii turistice doha 3 zile 10

3 zile în Doha: ce poți face într-un weekend prelungit în capitala Qatar-ului

Doha QATAR

Știați că puteți vizita Doha pentru una, două, trei sau patru nopți cu acelați preț al biletului de avion spre o altă destinație? Și în plus să aveți în acest timp prețuri foarte foarte mici pentru hoteluri de patru sau de cinci stele? Foarte mici, adică 36 de euro camera la 5 stele? Nu cinci stele Regis, dar Crowne Plaza da.

Desigur, chiar și o ședere de mai mult timp este frumoasă, pentru relaxare, plajă, cumpărături, vizitat. În plus, aici va fi și campionatul FIFA 2022 și multe alte evenimente. Este plăcut să vizitezi un loc atunci când are loc un eveniment sportiv major. Vedeți în articol ce se poate face în Doha în trei nopți, cu mențiunea că dacă sunteți puși numai pe vizitat, puteți planifica și două nopți. Fiecare după stilul propriu de a călători. Și ce poate fi mai frumos decât să combinăm o vacanță exotică cu o altă vacanță exotică? Mai ales că scutim prețul unui bilet de avion!

Am pregătit un articol unde vă fac câteva sugestii pentru a organiza o ședere minunată în Doha, cu alte informații suplimentare despre obiective și locuri. Și cu câteva sfaturi de călătorie în Qatar la final. 

Ziua 1: zbor București-Doha, plimbare prin Souq, cină, admirarea orașului

Zborul Qatar Airways București-Doha, orar 12:20 – 17:55. Însă toate zborurile mele spre Doha au fost mai scurte, am ajuns mereu mai repede. De data aceasta noi eram deja cazați la ora 18:00. Se ajunge repede și ușor de la aeroportul Hamad Internațional în oraș. Și invers. Orarul zborului se mai modifică în timp, așa că în funcție de ora la care ajungeți, ajustați programul.

În cazul nostru la șase seara era deja întuneric, în noiembrie ziua este scurtă, primăvara, vara, ziua este mai lungă. Dar oricum, după lăsarea serii vezi multă lume pe străzi în Doha. Fie că dați o raită prin Souq Waqif, urmată de o cină tot acolo, sau vă plimbați pe cornișă, să admirați luminile zgârie-norilor, prima seară în Doha cu siguranță va fi minunată.

doha 2
Lion King <3 – l-am văzut în sfârșit
zbor doha 1
Nu pot spune nu unui pahar de șampanie Pommery, chiar dacă nu mai beau alcool de ieri (așa era intenția)
atractii turistice doha 3 zile 21
Îmi plac mult aperitivele de la Qatar Airways

zbor doha

atractii turistice doha 3 zile 20
Muntele Ararat, mereu înzăpezit. L-am traversat (o parte) în Armenia, este fascinant când îl vezi de sus, din avion. Este ”împărțit” de mai multe țări, atât de maiestuos (Armenia, Azerbaijan, Iran și Turcia)

Souq Wakif

Marele Bazar din Doha, centrul centrului, Souq Wakif este locul unde începe și uneori se termină orice vizită în Qatar. Bazarul Souq Wakif este imaculat, dar plin de culoare și are acea savoarea orientală specială. Și mii de arome și de culori. Dacă doriți trandafiri uscați și orice mirodenie, le găsiți aici. La fel parfumuri artizanale, în uleiuri parfumate.

Clădirile sunt noi, însă realizate în stil tipic arab, pe locul unde și în trecut era bazar cu corturi. Ce îmi place la acest loc este că nu trage nimeni de tine să cumperi nimic. Oamenii nu sunt agresivi, ca în alte părți, să nu mai scapi de ei, să sară pe tine să cumperi. Dacă vrei bine, dacă nu, nu.

Bazarul este totodată plin de restaurante și de cafenele minunate. Prețurile sunt mici, poți lua o cină bogată, cu cafea, limonadă cu mentă (sau sucuri, ayran) mai multe feluri de mâncare (aperitive care se împart cu cei de la masă și fel principal pentru fiecare) cu echivalentul a 100 de lei. Desertul este mai bine să îl iei de la unul dintre chioșcurile cu plăcinte, precum knafeh sau alte delicii.

Pe la ora zece seara prăvăliile se închid, dar restaurantele și barurile sunt deschise până mai târziu în noapte. Agitație, lume multă este până după miezul nopții.

atractii turistice doha 3 zile 28
Souq Wakif noaptea, o explozie de culoare
atractii turistice doha 3 zile 27
Atractii turistice Doha: by night 
atractii turistice doha 3 zile 30
Strada cu bijuterii din aur

Ziua a doua: vizitarea atracțiilor turistice din Doha

Puteți face o mulțime de lucruri dacă porniți la explorat Doha imediat după micul dejun. Fie că luați un tur ghidat, sau vă plimbați singuri cu transportul public sau cu taxiul (este ieftin). Există și metrou, dar încă nu sunt multe stații. Se construiește, dar este curat și puteți merge cu el, măcar de curiozitate.

În viitor însă vom putea ajunge și în orașele de lângă Doha rapid, cu metroul. Vor fi peste  100 de stații, pe o distanță de peste 300 de kilometri. Faza I, 37 de stații pe o distanță de 76 de kilometri va fi gata în 2020, iar faza a II-a în 2026. Până la FIFA 2022, vor fi conectate toate stadioanele, sau acesta este planul.

Katara Cultural Village – Satul cultural

Mi-a plăcut mult acest loc. Este imaculat, la fel ca toată Doha de altfel. Mă gândesc că noi vedem azi multe ruine în locuri care odată erau nou-nouțe, fără nicio piatră ieșită de la locul ei, fără nicio zgârietură. Și le apreciem. La fel apreciem și lucrurile frumoase contemporane. Katara are câteva piațete frumoase, expoziții, săli de conferințe, o moschee foarte frumoasă, o adevărată operă de artă, cel puțin pe exterior, că nu am văzut interiorul.

Am admirat din afară și din interior ”Colosseum”-ul din Qatar, sau amfiteatrul, așa cum este cunoscut acest loc. Drept să spun nu este un amfiteatru. Amfiteatrele sunt rotunde, ovale, de jur împrejur. Acest teatru este deschis, spre mare, cu fântâni arteziene.

Are ieșire spre promenadă și spre plaja publică. Însă din afară arhitectura seamănă cu cea de la Colosseum. Și oricum, este o sală de spectacole superbă în aer liber, un teatru superb. Cu vedere la mare, aici s-au inspirat de la greci, care mereu construiau teatrele astfel încât să aibă parte de cel mai frumos spectacol: cel al naturii.

Nu ratați: terasa cu karak, plăcinte și clătite. Delicioase. Eu nu am luat decât ice-coffee-karak, dar ceilalți din grup și-au luat multe clătite și am înțeles că au fost extraordinare. Mie îmi curge cafeaua prin vene, așa că nu am ratat posibilitatea de a gusta o cafea karak (de alta nu exista oricum). Karak este un ceai cu scorțișoară, cardamom și lapte condensat. Cafeaua karak este EVIDENT cafea cu ingredientele de la karak-ul tradițional (cafea în loc de ceai). Fiind un loc specializat în karak, aici se vinde cafea, dar numai cu specific.

atractii turistice doha 3 zile 11
Katara Cultural Vilage Doha
atractii turistice doha 3 zile 5
Moscheea din Katara Cultural Center se poate vizita si de catre cei care nu sunt de religie musulmana

obiective turistice doha 4

atractii turistice doha 3 zile 4

obiective turistice doha 8

Insula artificială The Pearl Qatar

Un proiect ambițios și realizat cu spor, Perla Qatar-ului este un cartier frumos, cu restaurante, magazine, birouri, o Medină, blocuri de locuințe și vile, unele dintre ele cu vedere la mare. Foarte frumos este Porto Arabia, marina unde stau ancorate zeci de yachturi. Sau poate sute?

Promenada La Croisette (vă amintiți de Cannes?) are o lungime de doi kilometri și jumătate, multe restaurante și desigur o priveliște de milioane. La propriu și la figurat. Există și o mică Veneție, cartierul Qanat, care are canale, dar și o a doua marină, cu peste 100 de dane. Ce mai, de toate. Și nu, nu-i bai că oamenii au dat nume inspirate din locurile emblematice ale Europei.

Americanii, canadienii au făcut la fel și nu doar cu numele de locuri, ci și de orașe. Există în SUA sute de orașe denumite după altele de pe glob, precum: Venice, Baku, Shanghai, Bogota, Copenhaga, Cairo ș.a.m.d, găsiți lista aici.  Canada nu face excepție, cu peste 350 de orașe și sate denumite după localități europene. Știați că există un oraș Bruxelles (Brussels) în Canada? Iar fenomenul datează din antichitate. Messenia Peloponez (Grecia) și Messina Sicilia, sunt înrudite, fondate de același popor, de heloții spartanilor. Am făcut această paranteză pentru că da, fenomenul de a împrumuta nume este global. Și se face din admirație, dragoste sau nostalgie față de un loc iubit. Deci un omagiu. 

În ”The Pearl” stau mulți expați, chiriile pornesc de la aproximativ 2000 de euro/lună pentru un spațiu de peste 100 de metri pătrați, iar prețurile de achiziție de la 1500 $ metrul pătrat. Spre deosebire de alte locuri din Qatar, unde străinii nu pot cumpăra proprietăți, aci, fiind o insulă artificială, este voie. Mai multe detalii despre The Pearl pe websiteul lor. 

Ca turist, te plimbi un pic prin Porto Arabia, pe la magazine, jumătate de oră, maxim o oră. Nu prea are rost să zăboviți prea mult, mai ales acum că insula nu este finalizată. Să spunem că deocamdată cam bate vântul pe aici.

atractii turistice doha 3 zile 13
In DOha se contruieste peste tot, parca este tot timpul un santier, nu cred ca fenomenul se va opri curand, dar mizerie nu este deloc

atractii turistice doha 3 zile 22

obiective turistice doha 7

Poze cu Skyline-ul din Doha

Oriunde ai merge în Doha, vei trece pe lângă Cornișă. Lungă de șapte kilometri, se întinde de-a lungul coastei, oferind priveliști magnifice.  Sunt multe locuri unde se pot face fotografii frumoase cu Skyline-ul din Doha, dar dacă doriți să fiți mai aproape de priveliștea minunată, poți face o excursie cu bărcuțele tradiționale, sau să ajungeți într-un alt loc cu vedere.

Fie că alegeți un lounge situat pe acoperișul unui mare hotel, sau în parcul hotelului Sheraton. Apropos, hotelul Sheraton, în formă de piramidă, este foarte iubit. A fost primul dintre toate clădirile construite aici (în șiragul de clădiri care formează Skyline-ul din Doha) și localnicii se uită la el cu tandrețe și nostalgie.

atractii turistice doha 3 zile 1

atractii turistice doha 3 zile 32

obiective turistice doha

După atâta alergătură, este timpul pentru o gustare. În Doha sunt preparate extraordinar de delicioase și orice masă face parte din călătorie. Se spune că nu poți să cunoști un popor până ce nu îi guști preparatele culinare și nu degeaba. Atmosfera și preparatele fac ca o masă să fie o experiență în sine, în orice loc te-ai afla, mai ales dacă alegi restaurante locale.

Prânzul: în Souq Wakif!

Dacă nu ați apucat cu o seară înainte, mai dați o tură prin bazar, prin Souq Wakif, înainte sau după prânz. Este liber și nu te calci cu nimeni pe bătături. Tot acum puteți să și faceți poze la lumina zilei. Este o idee excelentă să programați ora prânzului în bazar, fiind plin de restaurante cu prețuri foarte accesibile (față de alte locuri) și preparate de o calitate excepțională. Ca o curiozitate, deși străzile erau pustii, restaurantele erau pline. În interior mai ales, pe terase se stă seara în principal, sunt pline toate!

Noi am luat masa de prânz la Al Terrace – Souq Waqif Boutique Hotel Al Mirqab. Este un restaurant mare, cu o terasă generoasă, într-unul dintre hotelurile ”boutique” din Souq Wakif. Totul a fost absolut delicios. 

Alte alegeri bune ar fi: Bandar Aden Restaurant, un loc foarte tradițional, unde sunt și separeuri unde se poate sta pe jos. Prețurile sunt chiar mici aici și este un loc preferat atât de localnici cât și de turiștii în căutare de atmosferă tradițională, prețuri mici și mâncare delicioasă. Sunt și multe alte cafenele care au meniu bogat, cu prețuri foarte bune, pe lângă restaurantul Parisa.

Dacă doriți un lounge cu vedere, Al Shurfa Arabic Restaurant este o alegere ideală. Aveți o priveliște superbă, de sus, atmosferă, mâncare bună, ce mai, vă așteaptă!

atractii turistice doha 3 zile 2
Al Terrace: humus, salată de vinete, preparate de bază, dar atât de gustoase aici. Nu orice humus este la fel și la aceste preparate mă pricep. Te lingi pe degete! Pâinicile sunt și ele bune rău!

obiective turistice doha 6

La plimbare prin bazar, pe timp de zi

Mulți călători au remarcat că ziua este pustiu pe străzi în Doha. Da, pentru că cei care locuiesc aici ori lucrează, ori preferă să stea în indoor lounge-uri, ori circulă cu mașina dintr-un loc în altul. Seara este agitație, animație și multă lume pe străzi. Seară de seară parcă sunt zilele orașului. Baloane, prăvălii, lumini.

Bazarul din Doha este frumos ziua pentru culori, cumpărături în liniște și prânz. Are acea atmosferă de mister, cu străduțele sale înguste traversate în grabă de câte o doamnă învăluită sau de un domn în ”thobe” – cămașa aceea lungă, care se poartă peste pantaloni și ghutra*. Seara, bazarul are o altă atmosferă, este o explozie de energie. Minunat pentru cină, terase, shisha, cumpărături, zgâit la oameni. etc

*Ghutra, eșarfa pe care o poartă pe cap bărbații din lumea arabă. Are și alte denumiri, ca de exemplu keffiyeh, în funcție de regiune. Tot la fel, în funcție de regiune, culorile au diferite semnificații. În Qatar, eșarfa albă ghutra înseamnă puritate, cea roșu cu alb patriotism, cea negru cu alb libertate, iar celelalte sunt ”fashion”, nu au o semnificație mai adâncă.

De aceea am purtat de exemplu eșarfe colorate în diferite moduri, dar anumite eșarfe numai pe cap sau pe umeri. Da, este permis să se poarte pe umeri și Regina Rania a Iordaniei poartă așa eșarfele  keffiyeh. Dar nu aș pune eșarfa hașemită la brâu, de exemplu, peste dos, este lipsă de respect. Sau altele care au o semnificație. Una fashion, da.

atractii turistice doha 3 zile 18

atractii turistice doha 3 zile 16

obiective turistice doha 5

obiective turistice doha 3

atractii turistice doha 3 zile

atractii turistice doha 3 zile 17

atractii turistice doha 3 zile 31

Vizitează câteva Muzee

Atât Muzeul de Artă Islamică, cât și noul Muzeu Național al Qatarului se află la o scurtă distanță de Souq Wakif. După prânz, este momentul ideal să le vizitați. Luați în calcul cam la patru ore, cu tot cu drumul de la bazar la Muzeul Național, ulterior la Muzeul de Artă islamică.

Prețurile de intrare: 50 de QR (12,5 euro) la fiecare muzeu, dar există un permis are costă 100 de QR (25 euro) și care se poate folosi pe parcursul a trei zile. Ba chiar puteți intra de mai multe ori la același muzeu, cel puțin acum, se pot schimba lucrurile. Vedeți mai multe informații la zi despre prețul de intrare la Muzeul Național al Qatarului (inclusiv ore de vizitare) și aici despre Muzeul de Artă Islamică și celelalte muzee, inclusiv Pass-urile. Sunt opțiuni și pentru familii, se fac economii consistente.

Muzeul de Artă Islamică este un loc vânat de instagrameri și nu numai, unul dinte acele locuri ”must” de făcut o ședință foto. Dar este un loc special în sine, mai ales dacă vă pasionează cultura islamică.

Am găsit acest articol frumos, despre câteva locuri minunate în Doha, pentru amatorii de fotografii dar nu numai, desigur! Altele decât cele clasice, cunoscute de toată lumea.

Și dacă nu ați apucat înainte de prânz, puteți face înainte de cină o plimbare cu bărcile tradiționale numite dhow. Sau chiar să luați cina la bord, sunt multe opțiuni. Nu foarte ieftine, dar există. Posibil ca la fața locului să puteți avea un preț mai bun pentru plimbările pe mare.

atractii turistice doha 3 zile 14
Muzeul de Arta islamica
atractii turistice doha 3 zile 12
Muzeul National al Qatar-ului, are forma unui trandafir de deșert, desert rose, un cristal, o formă de selenit
atractii turistice doha 3 zile 33
Barcute
atractii turistice doha 3 zile 6
Prin Doha

Seara: cină la Parisa Souq Wakif și ”clubbing”

Drept să spun, eu am ratat cina de grup de la Parisa Souq Wakif. Îmi pare rău pentru asta, pentru atmosferă. Dar am mai fost o dată aici, în urmă cu câțiva ani, pe cont propriu, însă este altceva când ai un grup mare. Mâncarea este excepțională efectiv, iar decorul fantastic. Puteți să intrați doar pentru a face câteva poze dacă doriți, locul este de vis! Vedeți mai multe detalii despre meniuri, rezervări, ambianță pe pagina lor de Facebook, aici.

Însă m-am întâlnit cu o fostă colegă de la Multinațională, cu ceva timp înainte de ora stabilită pentru cină și se pare că am ajuns în Souq după ce lumea terminase festinul. Ne-am dus la Stock Burgher Co Doha, un lounge nou deschis. Am băut câteva beri (foarte bune, draft, bere albă nefiltrată) nu am mâncat că știam că mă duc la cină, dar cum timpul a zburat… am rămas nemâncată în seara aceea. Că nici nu am mai avut timp să mă opresc în altă parte. Acest lounge este situat în hotelul Holiday Inn Business Park și fiind nou deschis, este plin ochi că atunci când este ceva nou, toată lumea îl frecventează.

Are și alcool de toate felurile, prețuri ca peste tot. Aaaa, să nu mergeți pe undeva fără QR, eu am plătit cu dolari și am avut un curs usturător. Dar a meritat. Oricum, alcoolul este mai scump decât mâncarea în Doha, adică o bere costă cât un fel principal!

atractii turistice doha 3 zile 29
Parisa Souq Wakif

”Clubbing” în Doha

Nu-i bai, le-am ținut un pic companie la o sisha la o terasă din Souq celor din grup care nu plecaseră spre hotel și am pornit spre… pam pam… clubbing, alături de Oana și de câteva fete care lucrează ca însoțitoare de bord la Qatar Airways. O cunoșteam pe una dintre ele, m-am bucurat enorm să o revăd și m-am împrietenit rapid și cu celelalte.

Atenție: aveți nevoie de pașaport pentru a intra în cluburile de noapte. Se înregistrează toți petrecăreții la intrare. Așa, dacă cineva face ceva, se știe de unde să fie luat!

Am mers în două cluburi, Iris și Double Tree, a fost minunat. Am dansat mult, am băut o mulțime de cocktailuri și am admirat priveliștea absolut superbă pe care o aveau terasele. De mult nu mai mersesem în gașcă mare de fete, gătite, pe tocuri, la club. Așa că mi-am scos pârleala, am țopăit toată noaptea. Mă rog, până la ora două, când se închid cluburile. Dar a fost suficient. Am dormit pe la ora trei și jumătate și m-am trezit la nouă dimineața!

Cred că o să mai vin în Doha, pentru o ședere mai lungă și mai mult clubbing. Între timp am aflat că o altă prietenă foarte bună, pe care o știam în Singapore cu familia, s-a întors în Doha, unde stătuseră mai mulți ani. Mi-a bătut obrazul că nu am dat de veste. Urât din partea mea, trebuie să mă revanșez!

atractii turistice doha 3 zile 24

atractii turistice doha 3 zile 25

atractii turistice doha 3 zile 26

atractii turistice doha 3 zile 9

Ziua trei: relaxare și Qatar Desert Safari

Relaxare dimineața, sau vizitați un alt muzeu (de exemplu Sheikh Faisal Collection), sau puteți da o tură pe la Mall-uri. Nu sunt ”decât” vreo sută. În principal, dacă arunci o piatră în Doha nimerești un Mall. Există și Galeriile LaFayette, lângă Katara Cultural Center. Este un mare Mall cu aer condiționat în aer liber.

În Doha sunt mari reduceri în perioadele de sfârșit de sezon și există câteva outlet-uri, unde sunt prețuri spectaculos de mici la haine de firmă. Mici, mici de tot. Nu îmi revin din câteva prețuri spuse de prietenele din Doha. Când le-am spus că eu nu mai cumpăr haine, că am câteva și gata, mi-au prezentat o altă perspectivă. Cum este când vezi o haină care costă 1000 de QR redusă la 100? Cum este: Cum? Greu. Nu știu, dacă aș sta în Doha probabil că aș călca pe bec mai des decât mi-aș dori, însă pentru a mă ține departe de ispită am ales să stau mai mult la hotel, la relaxare la piscină, saună, sală de sport. La hotel.

Eu am stat la piscină dimineața, dar dacă aveți un hotel cu plajă, voila, deja aveți mai multe opțiuni! Faceți plajă după micul dejun, până spre amiază.

hotel Doha
La piscina

Desert Safari Doha

La ora două după-amiaza am plecat spre deșert! A fost o experiență fantastică, mai ales că în Qatar sunt și dune mari și plajă, lacuri, iar dune. Ne-am oprit în câteva locuri frumoase și am admirat de aproape munții din Arabia Saudită, de pe malul Khor Al Adaid, o mare interioară. Am făcut ”dune bashing”, am văzut un apus de soare de vis și am luat cina la un camp minunat. Acesta are și plajă privată, așa că puteți să vă luați și costumele de baie. Plimbarea în deșert a fost o experiență memorabilă, care nu trebuie ratată. Am scris despre toată experiența într-un articol separat:

Jeep desert safari în Doha: o experiență de neuitat

După plimbare ne-am oprit în Souq Wakif și ne-am relaxat preț de câteva ore. Narghilea, cafea, ceai, atmosferă. În Souq Wakif nu se poate bea alcool, dar puteți să vă duceți într-un lounge, aflat în unul dintre nenumăratele hoteluri internaționale. Iar noaptea să petreceți, dacă vă mai țin curelele.

jeep desert safari doha 4

jeep desert safari doha 3

jeep desert safari doha 12

jeep desert safari doha 7

jeep desert safari doha 1

Ziua a patra: relaxare și zborul spre casă, sau spre o altă destinație

Sunt multe hoteluri cu plajă privată în Doha. Ultima zi este ideală pentru relaxare, mai ales dacă plecați spre un alt loc și dacă zborul este mai târziu. Am vorbit mult despre relaxare în acest articol. Doha este un oraș minunat de vizitat, dar și de trăit. De mers la Mall, de stat prin baruri, pe la terase, pe plajă, la piscină. Sunt și diferite lounge-uri unde poți merge la brunch, dacă te-ai trezit mai târziu și ai pierdut micul dejun. Sau să vizitați un obiectiv pe care l-ați ratat. Aveți timp și de o plimbare pe mare, sau de cumpărături.

Aeroportul este foarte aproape de oraș. Noi am avut zbor spre București la ora 16:25, așa că am plecat spre aeroport la ora 13:00. Am ajuns în București cu puțin peste ora opt seara, cu multe amintiri. Am avut un zbor foarte plăcut, mai ales că iar am fost ”upgradați” la business class.

Nu prea am dormit, m-am uitat la filme, am mâncat din toate preparatele, mai puțin desertul, pentru că mă aștepta un nou drum spre Eforie Nord. Sunt multe companii care fac transfer direct de la aeroport și am dorit să prind o cursă cât mai repede, așa că nu mai aveam timp de masă. Și până acasă era drum, nu glumă.

Transport Doha

Infrastructura în Doha este extraordinară. Normal, la câți bani sunt aici. Au și autostradă cu șase benzi pe sens spre orașele limitrofe. În curând, așa cum spuneam mai sus, va fi și metrou care le va conecta. De când s-au introdus noi reguli de circulație și s-au pus radare foarte foarte dese, se respectă viteza legală.

Transportul public în Doha există, autobuzele sunt curate, metroul la fel. Însă mai ales ziua o să vedeți că sunt cam pustii. Asta pentru că localnicii și cei care trăiesc aici au mașini sau circulă cu UBER-ul sau cu taxiul. Cei care muncesc în construcții au transportul de grup. Numai turiștii circulă cu transportul public, dar este foarte bine pus la punct.

În afară de UBER sau Careem (tot un share taxi, dar folosit mai mult de localnici, este și în Egipt), mai sunt taxiuri. Cele albastre au tarif fix: 10 QR ziua și 15 noaptea. Adică 12 sau 17 lei, aproximativ. La prețurile acestea, nu mi s-a părut că are sens să merg cu transportul public, doar din curiozitate poate. Văzusem metroul mai demult, voi reveni când va fi funcțional spre orașele de lângă Doha. Atunci cred că o să fie mai util, pentru că transferurile în afara capitalei sunt mai scumpe.

Vedeți aici, pe site-ul oficial, mai multe detalii despre transportul public din Qatar, inclusiv informații despre taxiurile albastre.

atractii turistice doha 3 zile 19

Ce moschei puteți vizita în Doha

Dacă nu sunteți de religie musulmană, puteți totuși vizita câteva moschei în Doha. Acestea sunt: ”The State Grand Mosque”, ”Katara Mosque” și ”Education City Mosque”. Mai multe informații despre programul de vizitare, pe cont propriu sau în grupuri organizate, aici.

Siguranță în Doha

Qatar este un stat foarte sigur. Sunt legi destul de stricte, care trebuie respectate. Atâta timp cât le respecți, nu ai nicio problemă. Este foarte sigur pentru femei, pentru că nimeni nu se ia de voi, pedepsele sunt severe.

În Doha nu este voie să se fotografieze oamenii, fără acordul lor. Este o lege foarte bună, care protejează intimitatea fiecăruia. Turist și localnic/rezident.

M-am simțit liberă în Doha, nu ești hărțuită dacă mergi singură pe stradă, te lasă toată lumea în pace, nu strigă după tine. Doar pe cornișă am primit câteva oferte de tururi, când eram singură, dar am refuzat simplu și nu a tras nimeni de mine insistent. Este relaxant.

Plaje, piscine: la cele publice nu se poate sta în costume de baie (dacă nu sunt burkini). La plajele private și la piscinele hotelurilor se pot folosi costumele de baie în două piese, sau întregi, cele europene, nu știu cum să le spun acum. Că nici tradiționale nu pot să le numesc (că au fost și alte costume, mai acoperitoare de-a lungul timpului), trebuie să se inventeze un nume pentru costumele de baie întregi cu vedere la piele.

Doha, tur de jumătate de zi

Util mai ales dacă aveți escală în Qatar, dar fără să petreceți o noapte aici

În acest tur veți fi preluați de la hotel sau de la aeroport și vă veți opri în diferite puncte emblematice ale orașului. Noi am făcut acest tur (de la hotel) și ne-am oprit la Souq Wakif, am văzut toată cornișa, am ajuns la Satul Cultural Katara, la faimoasa insulă artificială The Pearl și la Muzeul Național al Qatarului, proaspăt deschis.

Am trecut și pe lângă Muzeul Islamic de Artă. Și ne-am oprit și într-un loc unde se pot face fotografii frumoase cu faimosul Skyline din Doha. Dacă faceți acest tur d la aeroport, aveți nevoie de o escală de minim șase ore, turul va dura în jur de trei ore. Acum costă de la 75 QR de persoană, posibil ca prețul să crească, acum câțiva ani turul era gratuit. Însă cum a crescut popularitatea lui și numărul solicitărilor, s-a introdus o taxă, care s-a majorat în timp.

Notă: am fost în Doha de data aceasta la invitația Qatar Airways, într-un Press Trip de patru zile/trei nopți. Mulțumiri și lui Cezar, care m-a ajutat cu câteva poze!

Am stat la Hotelul Crowne Plaza Business Park, poziționat foarte bine pentru a explora Doha!

atractii turistice doha 3 zile 10

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.