Camp Wadi Rum Mazayen 31

Campuri Wadi Rum: Mazayen Rum, cel mai frumos camp

Iordania Wadi Rum

Mazayen Rum este la momentul de față campul meu favorit din Wadi Rum, deși m-am simțit minunat și la Sun City, sau în alte locuri. Am stat la Mazayen Rum de câteva ori și am îndrăgit mult acest loc. Însă sunt și alte campuri frumoase în deșertul bijuterie,așa cum menționam, o să scriu și despre ele. Fiecare camp din Wadi Rum are anumite avantaje și dezavantaje, dar peste tot a fost foarte, foarte frumos!

Însă azi vă vorbesc despre Mazayen, primul camp în care am stat în Wadi Rum, considerat și cel mai bun la ora actuală. Însă să nu vă așteptați la Ritz-Carlton! Beduinii încă învață cum stau lucrurile cu așteptările turiștilor străini și fac eforturi mari. Oricum, o noapte în deșertul Wadi Rum este MAGICĂ! Și experiența merită 1000%. Haideți să vă povestesc despre Mazayen Rum:

Analizez câteva aspecte: corturi, mese, facilități, activități și la sfârșit fac o mini listă cu puncte forte și puncte slabe, pentru a vă ajuta să faceți comparația cu alte campuri (despre care voi scrie totodată). Și pentru a face cea mai bună alegere.

Camp Wadi Rum Mazayen 22
Camp Wadi Rum Mazayen Rum, corturi standard
Camp Wadi Rum Mazayen 25
Mazayen Rum: corturi martian

Corturile de la Mazayen Rum 

Ei bine, nu sunt chiar corturi. Aș spune mai degrabă bugalow-uri. Fiecare ”cort” are baie privată și o cameră foarte frumoasă. Plus o terasă, mai mică sau mai mare, depinde de tipul de cort.

Sunt două tipuri de corturi la campul Mazayen. Standard și marțian. Cele standard sunt tradiționale beduine (cu multe îmbunătățiri desigur), iar cele marțian sunt bule care ne aduc aminte de corturile din filmul Marțianul, cu Matt Damon. Acestea sunt cele mai solicitate de fapt, deși sunt și simțitor mai scumpe decât camerele standard.

Corturile standard au fost o surpriză foarte frumoasă. Îmi plac mult, mult de tot. Mai ales că fiecare are ferestre largi, cu vedere la munte. Nu sunt îngrămădite unele lângă altele, ca în alte locuri. Este intim aici, foarte frumos.

Camp Wadi Rum Mazayen 24

Camp Wadi Rum Mazayen 9

Camp Wadi Rum Mazayen 15
Dormi bine, bine de tot la Mazayen
Camp Wadi Rum Mazayen 5
Și o cafea bună în spatele cortului, dimineața, noaptea admirat de stele
Camp Wadi Rum Mazayen
Uneori seara este frig, iar dimineața stai în tricou, dacă este soare (de obicei).

Cort marțian sau standard?

Corturile ‘marțian” sunt și ele frumoase, dar nu este o diferență uriașă față de cele standard. Și multe au vedere la alte corturi, adică chiar ești ca pe Marte (mă rog). ”Marțienii” au și fierbător, alături de ceai și cafea. În cele standard nu sunt aceste lucruri.

Toate bungalow-urile au prosoape, aer condiționat (care funcționează) și apă caldă. Plus gel de duș și săpun. Însă Wi-Fi-ul nu merge deocamdată bine peste tot, mai mult în spațiile comune. Totodată, este o idee bună să vă luați un adaptor, nu toate camerele au prize ca ale noastre. Unele da, dar nu toate. Sunt însă în spațiile comune.

Corturile marțian au și o măsuță cu două fotolii, mobilierul fiind un pic mai simpatic decât la camerele standard.

De dormit se doarme excelent în ambele tipuri de corturi. Foarte, foarte bine. Este atâta liniște! Și nu sunt atâtea antene de tot felul și nici zgomote, cred că influențează calitatea somnului, pentru că mereu în deșert am dormit excelent și m-am trezit total odihnită.

Camp Wadi Rum Mazayen 11
Cameră dublă la Mazayen (am avut și triplă o dată, numai pentru mine)

Camp Wadi Rum Mazayen 10

Camp Wadi Rum Mazayen 12

Camp Wadi Rum Mazayen 29

Camp Wadi Rum Mazayen 31
Da, în camera triplă am avut vedere la alte corturi

Camp Wadi Rum Mazayen 32

Camp Wadi Rum Mazayen 1
Îmi place leneveala de dimineață!
Camp Wadi Rum Mazayen 3
Nu am rezistat să nu cumpăr câteva cristale din Little Petra, aduse din Afganistan. Poate dau și o fugă pe acolo

Mâncarea

Mazayen excelează la capitolul alimentar. Selecția de preparate este foarte mare și totul este delicios. Aici se pregătește micul dejun și cina, dar și prânzul atunci când sunt grupuri, sau se anunță cu câteva ore înainte.

Cina Zarb este vedeta în deșert. Se pregătește în vase mari, în nisip, încet. Se pun alături carne de miel și de pui, orez, cartofi și morcovi. Fără ulei și alte condimente. Este absolut delicios.

Alături de cina zarb sunt mult alte feluri de mâncare tradiționale, multe aperitive, salate, garnituri, dulciuri. Se prepară și pe loc lipii delicioase și knafeh: cataif cu bârnză de capră și miere. Veți mai găsi tot felul de sosuri, iar vegetarienii nu au de ce să se teamă: jumătate din preparate vor fi cu siguranță pe gustul lor. Este nelipsit humusul, salata de vinete, tot felul de alte salate cu linte de exemplu și multe salate de legume combinate. Plus cartofi la cuptor, orez, sosuri, bame, multe. La micul dejun se prepară și omlete și ouă ochiuri.

În schimb, nu se vinde alcool. Cine are de acasă poate să bea, dar nu se vinde în camp. Numai sucuri și bere fără alcool.

După cină se pune muzică mai tare și se dansează. Startul îl dau angazații campului. Este un bucătar rotofei care zboară efectiv, foarte simpatic și tonic, când se dezlănțuie nu poate să stea prea multă lume pe bară. Cea mai mare petrecere pe care am prins-o eu a fost când era un grup mare de indieni foarte puși pe distracție. Am dansat cu toții pe muzică din toate țările.

Camp Wadi Rum Mazayen 4
Zarb, mancare la Mazayen Rum

Camp Wadi Rum Mazayen 6

Camp Wadi Rum Mazayen 7

Camp Wadi Rum Mazayen 8

Camp Wadi Rum Mazayen 14

Camp Wadi Rum Mazayen 20

Camp Wadi Rum Mazayen 21

Camp Wadi Rum Mazayen 28

Camp Wadi Rum Mazayen 30

Activități

Seara puteți ieși afară să admirați puzderia de stele. Am și eu un loc preferat, sub o stâncă care la lumina zilei nu vă spune nimic. Dar noaptea este magic acolo. Se organizează și vizite la un observator uriaș, cel mai mare spun ei din Orientul Mijlociu. Nu în camp, ci la un alt camp, unde vin turiști din tot deșertul. Se face și un mini instructaj, este și educativă activitatea. Costă 20 de dinari și se plătește direct la reprezentantul care vine în campul vostru. Transportul este inclus, dus/întors, plus șube beduine pentru căldură și poze, desigur.

Totodată, puteți face plimbări în deșert, cu jeepurile. Sunt multe lucruri de văzut în Wadi Rum. Și plimbări cu cămilele, direct din camp, la răsărit de exemplu. Dar campul are și o zonă amenajată pentru admirarea apusului și a răsăritului de soare.

Este și un loc pentru focuri de tabărăr, dar nu se face focul în fiecare seară, ci numai atunci când sunt grupuri care își exprimă dorința (nu se plătește în plus), sau când este cald.

Wi-fi-ul merge destul de bine în zona comună, mai ales când nu sunt foarte, foarte mulți oameni. Situația este similară în toate campurile în care am ajuns până acum. Poate vor mai pune un router, două în viitor, primesc multe sugestii în acest sens. Dar pe de altă parte, nu este frumos să venim aici și să lăsăm telefoanele deoparte? Să luăm exemplul de la localnici și să lenevim, fiind cu totul prezenți în clipa prezentă?

Camp Wadi Rum Mazayen 23
Loc de admirat apusul soarelui

Camp Wadi Rum Mazayen 18

Camp Wadi Rum Mazayen 17

Camp Wadi Rum Mazayen 16

Camp Wadi Rum Mazayen 26
Locul meu secret de privit noaptea stelele, sub stânca din pareta stângă, lângă recepție

Camp Wadi Rum Mazayen 27

Puncte forte Mazayen Rum

Campul Mazayen este mai izolat decât altele, fiind în mijlocul deșertului Wadi Rum, este superb!

Are o zonă amenajată pe o dună de nisip, pentru a admira apusul și răsăritul soarelui. Adică vei vedea apusul și răsăritul în deșert, oricum! Dacă nu știți, multe campuri nu au vederea aceasta, adică trebuie să mergeți foarte mult pentru a ”prinde răsăritul”. Sau apusul de soare. Aici este ”la pachet” și vederea este fantastică.

Bungalow-urile standard sunt superbe, cele mai frumoase din Wadi Rum la ora actuală. Au ferestre mari și fiecare are vedere la dealurile de gresie și de granit.

Are facilități moderne: este cald (toată noaptea), fiecare cameră/bungalow are baie proprie și este apă caldă.

Autocarul nu ajunge până în camp, nu este stradă, așa că primiți la pachet și o mini-călătorie cu jeepurile. Bagajele vor fi aduse tot de personal direct la bungalow-uri.

Mâncarea este absolut excelentă. Și foarte variată.

Are o zonă de socializare uriașă în interior. Indiferent de cât de frig este noaptea, aici este foarte confortabil.

Puncte slabe

Este izolat la Mazayen: dacă veniți cu o mașină închiriată, trebuie să o lăsați în parcarea aflată la aproximativ 15 minute de camp, dacă nu sunteți cu un o mașină de teren. Discutați în avans cu cei de la camp, oricum, localnicii sunt mult mai corecți decât în foarte multe regiuni, dar trebuie să vă se ducă totuși bagajele în camp, nu se știe cine mai trece pe acolo, dacă parcarea este păzită (este posibil).

Nu toate bungalow-urile marțian au vedere la deșert. Unele au vedere la alte ”bule”. Camerele standard au toate vedere frumoasă.

Este foarte modern, ceea ce înseamnă că păstrează elemente tradiționale, dar alte campuri sunt mai autentice.  Totodată, aici lumea stă în uriașul cort interior. Pentru că Mazayen oferă acest confort, însă sunt campuri care au o zonă mare afară, cu foc de tabără. Și la Mazayen se face foc de tabără afară, mai ales atunci când sunt grupuri mari și vremea o permite, dar nu mereu.

Una peste alta, se pare că turiștii doresc tradiționalul dar cu multe facilități moderne și cu confort, de aceea Mazayen este de foarte multe ori plin ochi. Și în perioadele de vârf de sezon prețurile sunt foarte, foarte mari, am văzut și peste 200 de euro pentru un cort standard. În unele perioade prețul scade dramatic, verificați oferta de la un moment dat, atunci când sunt puțini turiști în general în Iordania puteți găsi un preț foarte bun. 

De aceea este bine să vedeți mai multe locuri și să faceți cea mai bună alegere pentru voi la un moment dat. Nu merită o noapte de cazare să ne destabilizeze cu totul bugetul. Sunt multe campuri frumoase, eu nu m-am simțit nicăieri rău, dimpotrivă. M-am distrat de minune și în alte locuri (chiar mai tare) și de dormit am dormit bine peste tot.

Oamenii de la Mazayen sunt foarte săritori, simpatici, se duc bagajele la corturi și dacă puteți, este bine să le lăsați un bacșiș. Se vor bucura.

Camp Wadi Rum Mazayen 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *