poze Iordania

Cât costă o excursie de grup în Iordania: prețul mai mic afișat ajunge de fapt mai mare

Iordania

În articolul de față am analizat ofertele de 600 de euro și cele de 1000 de euro pentru circuitele din Iordania. Concluzia este că cele de 600 de euro sunt mai scumpe și cu servicii inferioare. Am fost deseori întrebată cât costă o excursie de grup în Iordania? Ce program recomand, dacă programul agenției x este ok. Având în vedere că deja cunosc foarte bine destinația (am stat peste o lună anul acesta în Iordania), reușesc să citesc printre rânduri în ofertele agențiilor de turism și ecuația este de fapt foarte simplă: toate programele, mai mult mai mai puțin, costă la fel.

Diferența constă în câte lucruri sunt incluse și în calitatea cazărilor, dar uneori nici măcar aici. Am ajuns la concuzia că sunt câteva programe ieftine mai scumpe decât cele scumpe. Așa că am hotărât să scriu acest articol pentru a vă ajuta să deslușiți o ofertă, chiar dacă este scrisă mai vag și să vă dați seama pe ce veți da banii. Nu am dat nume de agenții, dar din ofertele pe care le-am văzut pe piață, toate se încadrează în situația 1 sau 2, analizate în paralel, bucată cu bucată. Concluzia o trageți voi, articolul de față este un ghid care vă va ajuta să descifrați ce anume cumpărați.

Când vorbim de excursiile de grup, organizate de agenții acreditate, cu licență, sunt două situații: prima în care sunt incluse intrările, vizele, hoteluri decente, demi-pensiune, excursia în Wadi Rum, prețul fiind spre 1000 de euro de persoană, în cameră dublă.

Și a doua, în care prețul de pornire este în jurul a 600 de euro de persoană, tot pentru un loc în cameră dublă, dar fără multe lucruri incluse, unele esențiale, ca de exemplu taxa de intrare la Petra, care numai ea costă 70 de dolari de persoană. Și multe altele.

Concluzia? Ajungi să plătești același preț, dar fără confortul de a sta la un hotel bun. Și fără alte lucruri incluse în program. În Iordania am stat în hoteluri de 4 stele cu notă de peste 8 pe booking și în unele locuri (Petra) asta nu înseamnă mare lucru. Nici nu vreau să mă gândesc cum sunt cele de trei stele cu nota 6,3 de exemplu. Să le luăm pe rând, fără a da nume de agenții, că nu asta este important, ci felul în care sunt construite ofertele. 

Cât de mic este prețul mic de fapt?

Știu: prețul mic atrage. Însă cu ce preț? Și cât ajungem să plătim la sfârșit? Am auzit în trecut turiști cazați în locuri nu tocmai drăguțe că exclamau: păi dacă știam că este așa, mai plăteam 100 de euro să stau într-un loc cât de cât decent. Adevărul este că prețul face diferența. Când vedem un preț mic, trebuie să calculăm și să studiem foarte bine oferta, pentru a nu ajunge să plătim mai mult sau la fel decât pentru un pachet turistic care la început ni se pare scump, dar ca experiența totală să fie cu mult mai proastă.

Înainte de a începe să analizez programele, trebuie să vă atrag atenția asupra unui aspect:

Nu toate programele au opt nopți petrecute la hotel, chiar dacă două parțial

Zborul TAROM București-Amman are un orar destul de dificil: București-Amman 12:30 – decolare 3:30 și Amman-București decolare 3:50, aterizare 6:40. Agențiile fac grupuri cu acest zbor.

Agențiile care au oferte mai ieftine au în general ori 5 nopți pline de cazare și două nopți petrecute parțial la hotel, sau nu oferă cazare la hotel în ziua 1 și în ultima zi. Am văzut ambele variante.

Diferența este că de fapt programele mai scumpe au cu două nopți în plus, petrecute la hotel, chiar parțial, iar celelalte ori au cu două nopți mai puțin, ori de la aeroport treci direct la vizitat obiective, iar în ultima zi,  în loc să stai cazat la hotel până la 12 noaptea, faci check-out înainte de prânz și până la 3:50 ai program de vizitare sau excursii opționale.

Transparența ofertei

Altele: cu cât o ofertă este mai transparentă: specifică clar orarul de zbor, datele între care este efectuat programul, câte mic dejunuri, câte cine etc sunt incluse, cu atât este mai greu să intervină surprize neplăcute. De exemplu: că apar costuri pe care nu le-ai luat în considerare, că de fapt ai mai puține nopți sau mese incluse și că de fapt totul costă aproape dublu față de oferta inițială.

Cât costă o excursie de grup în Iordania: prețul mai mic afișat ajunge de fapt mai mare

Preț 600 de euro  

Taxă de viză pentru Iordania  

Transport cu avionul cursă TAROM

bagaj de cală inclus, taxe de aeroport incluse

Transport cu autocar modern pe tot parcursul circuitului

Cazare 7 nopți în cameră dublă, în hoteluri de 3 și de 4 stele. Nu se specifică dacă cele 7 noți sunt petrecute integral la hotel, probabil că doar 5 și două parțial, sau alte variante, dar clar două, nopți sunt jumătăți, fiind același zbor.

Mic dejun    

 Vizită la Marea Roșie

Asistență turistică în limba română

Preț 1000 de euro

                                                                 
Taxă de viză pentru Iordania

Transport cu avionul cursă TAROM

– bagaj de cală inclus, taxe de aeroport incluse

Transport cu autocar modern cu aer condiționat pe tot parcursul circuitului

Cazare 8 nopți, la hoteluri de 4 și de 5 stele, dintre care 2 petrecute parțial la hotel

Mic dejun

Demi-pensiune: toate cinele incluse 

 O noapte (din cele 8) în deșertul Wadi Rum, cu cina Zarb

Plimbare cu Jeepurile în deșert

Intrările la toate obiectivele turistice din program, inclusiv Petra, taxa de intrare în Wadi Rum, Madaba, Nebo, citadela din Amman.

Vizită la Marea Roșie și la Marea Moartă

Însotitor roman de grup.

Ghid local 

Nu sunt incluse în programul de 600 de euro față de cel de 1000 de euro:

Intrări și ghid la toate obiectivele turistice din program: aprox 125 euro

Supliment demipensiune: 80 Euro/pax

Marea Moartă – este excursie opțională, plătită suplimentar, pentru jumătate de zi, dar fără cazare acolo.

Wadi Rum – nu este inclusă vizita aici, este excursie opțională din Aqaba, cu întoarcere în Aqaba. Nu-i bai, este numai o oră, o oră și un pic din Aqaba până în Wadi Rum, dar se plătește suplimentar.

Marea Moartă și Wadi Rum, 80 euro/pax.

Deci dintr-o dată ajungem la 900 de euro. Ca să nu mai vorbim că una este să petreci o noapte în deșert la un camp frumos, să admiri puzderia de stele și alta să faci o excursie opțională de câteva ore. Și fără mini sejur la Marea Moartă, fiind tot excursie opțională.

Transfer din Aqaba direct la Aeroportul Queen Alia din Amman – durează 5 sau 6 ore călătoria, probabil că după check-out urmează drumul spre aeroport și cam atât (posibil alte vizite în program, dar neincluse) până la zborul spre București,care este noaptea la 3:50, fără cazare în această zi.

Minus la cazare: merită să petreci o săptămână întreagă la hoteluri inferioare? Pentru o diferență practic inexistentă?

Studiați hotelurile, ce rating au, unde sunt poziționate. Am auzit multe plăngeri referitoare la hotelurile slabe din Iordania, din fericire nu am stat decât la hoteluri bune și foarte bune până acum. Cele mai slabe hoteluri sunt în Petra. Iar dacă mi s-a părut că hotelul de 4 stele din Petra nu este la standardul celorlalte din program, știam că oricum nici Movenpick Petra, care are 5 stele nu se compară cu cele din alte locuri din Iordania. Așa este standardul acolo.

Însă am auzit de la câțiva turiști în aeroport că experiența lor la un hotel de 3 stele a fost îngrozitoare, că nu au avut deloc căldură la hotelul de 3 stele din Petra. La sfârșit de decembrie, când în seara în Petra este foarte frig. Noi măcar am avut camere curate și călduroase.

Deci: cu ofertele de 600 de euro plătești de fapt aproape 1000 pentru a avea o experiență nu tocmai similară 

Am ajuns la 900 de euro da? Dacă adăugăm încă o noapte, însoțitor de rup, ghid permanent, sărim de 1000 de euro. Mai mult, hotelurile sunt inferioare. La fel experiența, având în vedere că nu stai în deșert și nici la Marea Moartă. Însă chiar și cu 900 de euro, pierzi:

O noapte de cazare, sau chiar două, chiar dacă sunt doar parțial petrecute la hotel. Stai o noapte întreagă pe drumuri. Sau două.

Nu stai la Marea Moartă, nu petreci o noapte în deșert, cu cină Zarb (care este fantastică). Și foc de tabără. Și un cer cu milioane de stele, rar am văzut atâtea stele pe cer ca în deșert.

Nu este gid permanent pe autocar, ci doar la obiectivele turistice. Posibil nici însoțitor de grup, asistența trecută în program este interpretabilă. Asistență se oferă de obicei la sejururi, nu la circuite.

Pleci de la hotel din Aqaba  înainte de prânz și mergi spre aeroport în Amman multe ore, zborul fiind la ora 3:50 dimineața. La alte programe se pleacă din apropiere, drumul spre aeroport fiind de maxim o oră.

Concluzia finală? Ofertele trebuie să fie bine analizate

Acum, că am făcut lumină, fiecare știe ce anume are nevoie, unde dorește să facă rabat. Dar în cazul celor două situații analizate chiar nu merită. Dacă experiența ar fi similară și doar cazarea inferioară și nu puneți atât de mult preț pe cazare, atâta timp cât este curat (nu prea este garantat în Iordania) merită dacă diferența de preț este de minim 200 de euro.

Din păcate, din ofertele analizate de mine, cele ieftine sunt cele mai scumpe, adică este cel mai mare adaos pe pachet și clar un turist primește de fapt mult mai puțin încercând de fapt să facă o economie.

Așa că atunci când vedeți un program cu un preț atractiv, căutați întâi un program similar mai scump, comparați-le, vedeți ce anume va trebui oricum să plătiți dacă doriți să vedeți anumite locuri și numai după luați hotărârea.

Un singur avantaj văd la excursiile mai ieftine dar care nu au incluse toate lucrurile pe care orice călător dorește să le viziteze într-o destinație: se plătește mai puțin înainte. Poate că mulți preferă să plătească mai puțin inițial, urmând să mai facă rost de fonduri (salariu de exemplu) până la efectuarea propriu-zisă a călătoriei. În alte cazuri poate fi o diferență, dar nu știi până ce nu analizezi temeinic un program și destinația cât de cât. Dar din experiența mea, nu există nimic gratis, totul are un preț. Și de multe ori prețul mic este de fapt mai mare.

Călătorii frumoase!

Citește și:

Impresii Iordania: informații de călătorie #minighid

Alcoolul în Iordania: ponturi, prețuri, de unde cumperi

Traseu Iordania trei zile: ce poți vizita într-un weekend prelungit în Regatul Hașemit

Jordan Pass – viză gratuită în Iordania și 40 de obiective turistice incluse

Iordania poze

6 thoughts on “Cât costă o excursie de grup în Iordania: prețul mai mic afișat ajunge de fapt mai mare

  1. Îți mulțumim Mirela c-ai făcut lumină în cazurile acestea! Este știută treaba asta că unele agenții de turism, preferă să nu includă toate taxele într-un pachet de servicii, doar pentru ca prețul să fie mai atractiv. Probabil că ți i-ai pus pe unii în cap… dar las’ că trece și asta. Este într-adevăr tare neplăcut să ai anumite așteptări, mai ales că poate au auzit niște impresii waw, iar atunci când ajungi la destinație, să constați că serviciile sunt very low, exact ca super-oferta cu care te-ai pricopsit.
    Mi se pare scandalos, ca atunci când ai zbor de întoarcere la 3 dimineața, să nu incluzi cazare și pentru noaptea precedentă zborului. Și ce faci până la ora aia? De multe ori, prin aeroporturi nici nu prea ai unde sta, în zona de pre-check-in și security. Este la fel ca atunci când aterizezi la destinație la ora 3 dimineața și trebuie să aștepți cu bagajul în mână, până la ora de check-in, după prânz. Cumplit! 🙁

    1. Multumesc, Angela. Drept sa spun, a fost un articol egoist ca primesc in privat multe intrebari despre pachete si efectiv am preferat sa scriu un artivcol sa dau link atunci cand primesc exact aceste intrebari decat sa tot scriu de fiecare data 🙂 Daca mi i-am pus pe unii in cap… de ce? Adica nu isi asuma ca au un program care este asa cum este? Nu am dat nume de agentii nici de-o parte nici de alta, tocmai pentru ca am vazut multe programe si intr-o parte si in alta, nu am vrut sa favorizez/defavorizez pe cineva. Ci sa fie informativ, util.

  2. Ca de obicei, diavolul se ascunde în detalii. Mă bucur că ai abordat subiectul ăsta. Într-adevăr, de cele mai multe ori un preț mic este un preț mic și atât. Nicidecum ieftin. Eu nu am fost în Iordania, dar am fost de multe ori în Grecia. Și acolo sunt oferte la prețuri ridicole care ajung în final la prețuri nejustificate, raportând la calitatea serviciilor.
    La fel ca în orice contract, cu cea mai mare atenție trebuie citit ceea ce e scris cu litere mici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *