wadi rum 29

Wadi Rum Iordania: un deșert bijuterie, mini ghid

Iordania Wadi Rum

Wadi Rum, sau Velea lunii, este un mic deșert bijuterie, o vale săpată în stânci uriașe de granit și de gresie. Nu are decât 720 de kilometri pătrați (partea cu formațiuni). 720 de kilometri pătrați de frumusețe, cu formațiuni spectaculoase naturale: poduri, un vapor, o ciupercă, canioane, dune, nisip roșu (dar și alb în unele locuri). Plus vegetație, izvoare, imagini mirifice de oriunde ai privi.

Ce putem face în Wadi Rum, cum este o plimbare cu jeepurile în Wadi Rum, cazare, trenul din deșert și informații despre prețul de intrare și centrul pentru vizitatori. Unde trebuie să ajungă fiecare, pentru înregistrare și plata biletului. Dar și pentru a vedea superba formațiune intitulată ”Cei șapte piloni ai înțelepciunii”, după cartea scrisă de ofițerul britanic TE Lawrence, celebrul ”Lawrence al Arabiei”.

Wadi Rum mai este cunoscut și ca deșertul roșu. Însă nu întotdeauna stâncile au această culoare. Ca și la Petra, deșertul arată diferit în funcție de lumină. Și de apă. Am văzut Wadi RUm în toată splendoarea sa.  Imediat după ploaie, când a iești soarele, a arătat magnific. Efectiv magnific. Deșertul este mereu frumos, dar după ploaie… este ireal. Am văzut și ninsoare. Da, în Iordania sunt și patru anotimpuri într-o zi și am ”prins” acest fenomen: Era zăpadă pe jos, puțină, desigur – iarnă, după a plouat foarte puternic vreo jumătate de oră, toamnă, a ieșit soarele, era primăvară și un aer foarte proaspăt, după o oră stăteam în tricou, era foarte, foarte cald. În regiune plouă rar și puțin, dar când plouă… din fericire ploaia nu ține mult. Și apa este absorbită foarte rapid.

Câteva lucruri despre deșertul Wadi Rum

Wadi Rum face parte din guvernoratul Aqaba. Se ajunge într-o oră în Aqaba, de la Centrul pentru vizitatori.

Deșertul Wadi Rum a fost locuit încă din perioada preistorică. Și putem vedea multe inscripții, inclusiv din perioada nabateeană. Ruta de comerț dinspre India spre Roma, Egipt, trecea prin Wadi Rum și cine știa unde este apa (nabateeni știau), aveau controlul.

Sunt rezerve mari de apă în Wadi Rum, 25 de izvoare și tocmai de aceea este și destul de multă vegetație. Un rezervor subteran alimentează tot Amman-ul se spune. Nu am verificat informația oficial, dar mulți ghizi spun același lucru. Se face și agricultură în Wadi Rum: pepenii și roșiile, sunt de vis. Am văzut plantațiile și oameni la cules în anumite perioade. Dacă ar fi mai multe ploi în Iordania, cu siguranță tot deșertul ar fi verde. Deja este destul de multă vegetație în unele anotimpuri. Solul este foarte fertil, ajunge să fie puțină apă și gata, apare viața. 

Wadi Rum a devenit foarte cunoscut turiștilor occidentali după filmul ”Lawrence al Arabiei” din 1962. În timpul revoltei Arabe din 1917-1918, ofițerul britanic Thomas Edward Lawrence a traversat de câteva ori acest ținut.

wadi rum

wadi rum 5

wadi rum 11

wadi rum 23

wadi rum 24

wadi rum scrieri

wadi rum 27

Cele mai înalte vârfuri din Iordania sunt în Wadi Rum

Cel mai înalt vârf din Iordania este în Wadi Rum: Jabal Umm ad Dami – 1840 de metri, la 30 de kilometri sud de satul Wadi Rum. Dacă urcați aici, puteți vedea Marea Roșie și granița cu Arabia Saudită. Iar Jabal Ram, 1734, este al doilea cel mai înalt vârf din Iordania. Este situat în mijlocul deșertului, lângă Jebel um Ishrin, care are un metru mai puțin.

În deșert sunt multe petrogrife, în diferite grote, canioane și pe stânci. Totodată, sunt câteva sate de beduini, însă beduinii preferă să stea în deșert, măcar o zi două pe săptămână. Adică dacă au câteva zile libere, își iau cortul și dorm în deșert. Le place liniștea și faptul că se văd stelele atât de frumos. Că este pace. Le place să se contopească cu natura, să o contemple și în general dacă se poate să nu mai facă altceva. Sunt foarte simpatici.

Cămilele din Wadi Rum 

Veți vedea multe cămile libere prin deșert. Nu sunt însă cămile sălbatice aici. Fiecare aparține cuiva. Însă, spre deosebire de alte locuri, cămilele din Wadi Rum au o viață foarte bună. Majoritatea timpului stau și pasc prin deșert. ”Lucrează” foarte puțin, adică plimbări cu turiștii, poze.

În rest stau libere și de multe ori merg singure acasă, v-am spus că beduinii nu se dau în brânci cu munca, le-au învățat să fie mai independente. De aceea au și personalitate, așa cum spuneam, aici nu am văzut animale suferinde ca în alte părți. Desigur că ele ar vrea să nu facă altceva decât să zburde libere, ca orice animal de peste tot, dar nu sunt hăituite toată ziua să facă ture de colo-colo fără oprire. Dimpotrivă. Și am văzut mulți pui de cămile, sunt foarte, foarte simpatici!

wadi rum 13

wadi rum 21
Un pui de cinci luni, cămilă de curse, deci de rasă. Foarte simpatic, m-am jucat cu el destul de mult, este foarte blajin, o dulceață

wadi rum 20

wadi rum 26

wadi rum 33
Wadi Rum: veți vedea multe semne de circulație cu câmile, deoarece da, trec cămile pe aici și au prioritate, desigur!

Plimbare cu jeepurile în Wadi Rum 

Mulți turiști fac plimbare de două ore în deșert. Se poate prelungi, adică face mai mult și vă pot da multe motive. Într-o plimbare de două ore se văd câteva locuri: un canion, un loc cu petrogrife, o dună de nisip, se stă la ceai cu beduinii. În patru ore de exemplu se poate vedea și un pod, vaporul, ciuperca, locul unde se aude ecoul, locul unde s-a filmat Marțianul, alte canioane. Nu toate o dată, dar încă patru locuri de exemplu.

Plimbarea cu jeepurile în Wadi Rum nu înseamnă o alergare pe dune. Așa numitul ”dune bashing”, pocnirea/izbirea dunelor. Pentru că nici nu sunt foarte multe dune în Wadi Rum. Se merge pe un drum destul de drept și se oprește din când în când în câteva locuri. Nu se stă numai în Jeep.

Este foarte relaxată plimbarea, fără adrenalină, ci doar cu bucurie. Aici nu ai nevoie de senzații tari, pentru că acest deșert este atât de spectaculos că dorești să îl admiri. Dar desigur se poate merge și mai off-road, mai cu adrenalină, dar la cerere. Însă iar nu este ”dune bashing” pentru că dunele sunt rare prin Wadi Rum. Doar un șofat mai agresiv.

Iar dacă aveți timp, închiriați un jeep cu șofer o zi întreagă și plimbați-vă prin tot deșertul! Sunt mulți turiști care fac asta, câte doi, sau trei. Și stau întinși în camionetă, se pune un fel de hamac uneori. Super tare! Nu vă faceți probleme cu prânzul: sunt sate cum am spus și câteva restaurante. Ba sunt și campuri unde puteți lua prânzul, vă opriți într-un loc frumos să faceți pauză, să vă relaxați, să beți o bere. Vă spun mai jos unde se vinde bere în Wadi Rum, dacă nu ați adus cu voi.

wadi rum plimbare jeep 3

wadi rum 3

wadi rum plimbare jeep 6

wadi rum plimbare jeep 5

Podurile de piatră din Wadi Rum: am văzut numai două dintre ele până acum

Wadi rum pod piatra

Wadi rum pod piatra 2

wadi rum 6

wadi rum 7

Wadi rum pod piatra 3

Wadi rum pod piatra 4

Ciuperca, Titanicul, sau vaporul

wadi rum 1

wadi rum 8

Dune, nisipuri roșii și albe, locul unde s-a filmat ”Marțianul”

wadi rum martianul

wadi rum plimbare jeep

wadi rum 36

wadi rum plimbare jeep 1

wadi rum 9

wadi rum 30

wadi rum 15

wadi rum 29

Canionul lui Lawrence 

wadi rum 22

wadi rum 28

Canionul Khazali

Un mic canion, o fisură în muntele cu același nume, Jabal Khazali. Aici sunt mai multe lucruri interesante: munții dimprejur arată precum ciocolata topită într-o fântână de ciocolată. Sunt doar câteva locuri în Wadi Rum unde putem observa acest fenomen, așa că mulți spun că nu poate fi numai de la apa de ploaie. Sunt teorii conform cărora aici ar fi trăit o civilizație străveche avansată și că a fost un război nuclear. Cine știe?

Clar este că vedem și fața unei regine, sculptată, se spune, natural, de apă și de vânt. Totodată, canionul este superb și se poate merge până la capătul lui, pe partea cealaltă a muntelui. Și veți mai vedea câțiva smochini sălbatici. Asta înseamnă că este multă apă în subteran la fel ca în alte locuri din acest deșert bijuterie.

Canionul Khazali a fost considerat sacru încă din cele mai vechi timpuri, deoarece înăuntru este apă! Sunt trei feluri de petrogrife în interiorul canionului: în scriere South Safaitic, Thamudic sau Hismaică, inscripții arabe, scrierea Kufic și pietrogrife care reprezintă animale, oameni.

Kufic: o scriere de la sfârșitul secolului 7, începutul secolului 8 (al doilea secol al perioadei islamice). Spre deosebire de perioada modernă, nu se folosesc puncte deasupra sau sub litere, pentru a ajuta citirea. În canionul Khazali sunt inscripționate versete din Coran și informații despre locuitori.

wadi rum 10

wadi rum 32

wadi rum 25

wadi rum 4

Stația Wadi Rum și Trenul lui Lawrence of Arabia

Nu există acum cale ferată pentru pasageri în Iordania. Însă calea ferată a fost construită în timpul ocupației musulmane, de către nemți. Conecta Istanbulul, Amman-ul, Damascus cu Mecca. Acum calea ferată se folosește pentru transport de minereuri și în câteva plimbări oficiale. Trenul istoric din imagine se mai folosește pentru plimbări turistice. O cursă durează în general 25 de minute și la un moment dat turiștii sunt ”ambuscați”, se recreează un pic atmosfera din filmul ”Lawrence al Arabiei”, trenul fiind folosit în această producție.

wadi rum 34

wadi rum 31

wadi rum 19
Wael, cel mai simpatic ghid iordanian. Este un om minunat și foarte corect

wadi rum 18

Ce altceva putem face în Wadi Rum

Camping, drumeții, plimbări cu jeepuri sau ATV-uri. Și cățărare pe stânci, pe vechile rute beduine. Mulți francezi, dar și spanioli, vin pentru cățărări. Totodată, sunt turiști care fac plimbări călare pe cai sau cămile.

Cred că Wadi Rum este și un loc ideal unde să scrii o carte, de exemplu. Este atâta liniște!

Totodată, seara se organizează vizite la observator. Este cel mai mare din regiune și veț vedea stelele de aproape (aproximativ), plus că veți primi informații despre formarea Universului, configurații și multe altele, Este interesant. Oricum, stelele se văd minunat în deșert mereu când nu sunt nori. Mai ales dacă ieșiți de exemplu un pic din camp, într-un loc unde nu sunt lumini.

Plimbare cu balonul în Wadi Rum

În Wadi Rum te poți (teoretic) plimba și cu balonul de aer cald. Practic, nu sunt decât două baloane acum, unul mai mare și unul micuț. Care sunt rezervate cu câteva luni înainte. Și de multe ori nu zboară, din cauza vânturilor puternice. Așa că ce pot spune: rezervați cu foooarte mult timp înainte și rugați-vă să zboare. Este și foarte scump, pentru că nu există deloc competiție. Am întrebat oamenii de ce nu investesc, să mai cumpere câteva baloane? Este scump etc etc. Cu siguranță când cineva va cumpăra cinci și vor zbura mult vor apărea încă 50. Părerea mea. Însă desigur sunt și alte probleme logistice: oameni care să știe să le folosească etc. Va mai dura.

Prânz în Wadi Rum

Fiecare camp poate organiza prânzul. Însă este un restaurant și în satul Wadi Rum. Acesta aprține de campul Hillawi. Au și bere. Totodată, puteți merge chiar în campul Hillawi  să luați prânzul, dar întrebați înainte dacă în ziua respectivă au pregătit masa. De obicei da, pentru că vin vizitatori din multe părți din Wadi Rum să ia masa de prânz aici, deoarece se servește și bere și locul este superb. Iei masa în aer liber într-un decor minunat.

wadi rum pranz
La Hillawi

Centrul pentru vizitatori din Wadi Rum

Cei șapte pilari ai înțelepciunii – formațiune numită după cartea lui TE Lawrence, deși nu există o conexiune. Însă acum multe locuri din deșert sunt denumite: ”ale lui Lawrence” deși probabil că el nu a călcat pe acolo.

Dacă ajungeți în Wadi Rum trebuie să vă asigurață că ați plătit biletul de intrare. Acesta costă 5 dinari iordanieni de persoană și este inclus în Jordan Pass. Însă dacă nu aveți Jordan Pass, cumpărați biletul numai de la ghișeul de la Centrul pentru vizitatori, nu de la vânzători ambulanți.

Mergeți la centrul pentru vizitatori oricum, găsiți multe informații utile și precum spuneam, vedeți ”Cei șapte piloni ai înțelepciunii”.

centru vizitatori wadi rum

wadi rum piloni intelepciune
Cei șapte piloni ai înțelepciunii

Filme în Wadi Rum

Pe lângă Lawrence al Arabiei, Wadi Rum a fost locație de filmare (deși nu exclusivă) pentru multe alte producții hollywoodiene și nu numai. Menționez câteva filme cunoscute publicului larg: ”Planeta Roșie” (2000), ”Pasiune în deșert” (1998), ”Transformers: Revenge of the Fallen” (imaginile cu Egiptul).

Filmul SF ”Prometeus”, imaginile cu planeta extraterestră, filmul ”Ultimele zile de pe Marte” (2013). Și ”Marțianul”, în regia lui Ridley Scott (2015) cu Matt Damon. Acesta declara despre Wadi Rum: ”Am fost fermecat de acest loc. Este cu adevărat foarte special. Unul dintre cele mai spectaculoase și mai frumoase locuri pe care le-am văzut vreodată și care nu seamănă cu nimic altceva văzut pe Pământ”.

”Rogue One: A Star Wars Story” – planeta Jedha, Alladin (2019, multe imagini), ”Star Wars: The Rise of the Skywalker” – paneta Pasaana.

Și olala: ”Dune”, imaginile cu planeta Arrakis – abia aștept să apară filmul sunt fan al cărților și al mini seriei, nu aș putea avea prea mult din Dune. Am citit cartea de vreo 5, 6 ori! Abia aștept, abia aștept să apară noul film! Sunt ATÂT de entuziasmată, abia aștept!

Iar dacă doriți să vedeți mai mult din Wadi Rum, ca Wadi Rum, nu ca cine știe ce loc extraterestru, vizionați filmul ”Theeb”, din 2014. Este povestea unui băiețel beduin, care încearcă să supraviețuiască în deșert, în perioada revoltei arabe. Desigur că demult, azi deșertul este străbătut în lung și în lat de nenumărate jeepuri, caravane de cămile care plimbă turiști, ATV-uri, sunt și sate, nu se mai pierde nimeni. Și să știți că din ce în ce deșertul devine mai comercial, se deschid din ce în ce mai multe campuri, ba ultima dată am văzut și o benzinărie nouă, care nu era în primăvară. Deci se schimbă pe zi ce trece. Și nu în bine, ci în a produce mai mulți bani.

Cazare Wadi Rum

Sunt foarte, foarte multe campuri în Wadi Rum. De la campuri foarte confortabile, cu corturi cu baie proprie, încălzire și apă caldă la campuri cu toalete comune sau chiar campuri izolate, micuțe, desigur cu baie comună.

Cele mai bune campuri la ora actuală sunt considerate Mazayen Rum și Sun City. Există și un nou camp, numai cu corturi marțian (în general campurile au ori numai corturi beduine, ori atât corturi standard, de inspirație beduină cât și corturi marțian). UFO Luxhotel are numai bule ”marțian” și văd că are recenzii foarte bune, nu am stat până acum acolo.

Am mai stat la Hillawi camp (sau Sand Rose) și la Hassan Zawaideh. Ambele sunt frumoase, mult mai accesibile ca preț decât Mazayen și Sun City și toate corturile au baie și încălzire, apă caldă. Hassan Zawaideh are și corturi marțian. Aici se face în fiecare noapte foc de tabără, atmosfera este mai tradițională. Și în afară de Mazayen, toate au parcare proprie (nu știu despre UFO), dar celelalte trei da.

Prietenii iordanieni de la Diverse Divers iubesc însă un alt camp: Rumshines Camp. Acesta are băi comune, este foarte izolat, în mijlocul deșertului, este micuț. Cei care iubesc natura la maxim și se pot lipsi de foarte mult confort sunt îndrăgostiți de acest loc.

Deșertul Wadi Rum este deșert, nu este ca în Europa. Și în Iordania totul este foarte scump inclusiv pentru localnici

Însă să știți că pe nicăieri nu este Marriott. Beduinii fac eforturi foarte mari, dar după ce un camp nu mai este foarte nou, mai apare câte una alta. Nu este totul imaculat, mai un zid zgâriat, mai curge un pic apa la baie, lucruri de acest fel. Corturile sunt frumoase, dar Wadi Rum nu este locul unde să fim cârcotași, nu că ar fi vreunul.

Dar Wadi Rum este pentru natură și destul de mult confort în unele locuri, dar așa cum spuneam, uneori mai scârțâie câte ceva. Oamenii sunt punctuali cu bagajele, cu orele de plecare, cu masa, dar mai încurcă un pic unele lucruri. Dar totul se rezolvă, sunt foarte binevoitori, nu am întâlnit pe cineva răuvoitor.

Cazările în campurile din Wadi Rum sunt destul de scumpe în comparație cu ce cameră putem primi în altă țară. Dar: aici avem energie, căldură în deșert. Fiecare camp care se respectă are generatoare bune, la fel, apa este o mare problemă în Iordania. Să ai apă la o cazare în deșert, înseamnă rezervoare, înseamnă transport, înseamnă multe, apa este scumpă.

Totodată, nu există un hypermarket la doi pași, totul se transportă. Și costurile de întreținere a unui camp sunt uriașe, așa că se reflectă și în prețurile practicate. Oamenii de aici nu trăiesc în huzur. Chiar și proprietarii celor mai de succes campuri, DACĂ își pot permite să meargă într-o  excursie, maxim două pe an în străinătate și asta în general în țări apropiate. Nu este ușor pentru localnici.

Atenție la țepe: rezervați din timp și țineți legătura cu campul, nu schimbați după ”oportunități”. Acestea sunt cam unicorni

Și da, sunt țepe de genul: prezentat un camp cu imagini frumoase, preț mic, iar la sfârșit vă treziți într-un camp urâțel, noaptea, trebuie să stați acolo. Și poate nici măcar în Wadi Rum, ci undeva mai aproape de Petra. Țeapa ”campul din Wadi Rum” este pe primele locuri între tipurile de țepe din Iordania, veți vedea dacă cercetați un pic pe google. Așa că nu vă luați dupâ cei care încearcă să vă vândă ceva mai ieftin pe la Petra, mergeți în locul unde ați rezervat. Ori prin agenție, ori singuri pe booking, sau pe alt site de rezervări preferat.   Nu luați de la cei care vin cu poze pe la centrul pentru vizitatori sau în alte locuri. Citiți și vedeți că sunt multe țepe.

Revin cu recenzii despre toate locurile în care am stat, zilele următoare, deocamdată am scris despre Mazayen Rum aici:

Campuri Wadi Rum: Mazayen Rum, cel mai frumos camp

Campul Sun City Wadi Rum

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *