Rabati Georgia 4

Excursie Vardzia, Rabati, Borjomi din Tbilisi

Georgia

Una dintre cele patru excursii făcute din Tbilisi a fost cea către orașul ascuns Vardzia, săpat în stâncă, fortăreața Rabati și frumosul oraș Borjomi. Am cumpărat excursia aceasta (și alte trei) de la o agenție mare locală. Vardzia mi-a plăcut enorm! Excursia a fost plăcut organizată, dar cu siguranță vara este altfel și nu numai din punct de vedere al vremii. Am mers pe data de 6 aprilie, cu siguranță când este totul verde arată altfel. Sau când este zăpadă. Între anotimpuri este uneori și vreme mohorâtă, cum a fost când am vizitat eu. Merită excursia, am primit ceea ce mă așteptam? Cum s-a desfășurat, costuri și ce mi-a plăcut cel mai mult, în articol. Plus multe fotografii!

Pe scurt: mi-a plăcut mult excursia, a fost o zi foarte frumoasă cu totul. Am cunoscut turiști simpatici, am schimbat păreri, am aflat lucruri noi. Am avut un șofer foarte bun, un autocar confortabil. A fost o zi destul de relaxantă. Mi-a plăcut enorm Vardzia. Enorm! Și locul unde ne-am oprit la prânz, mi-a plăcut Borjomi. Foarte, foarte mult, însă au calculat greșit timpul, că am ajuns când se închidea parcul. Nu am stat decât foarte puțin acolo, dar tot mi-a plăcut oprirea. Cred că problema a fost ziua scurtă, în comparație cu prioada de vară. Sau nu știu ce o fi fost, dar am ajuns cu o oră și jumătate mai târziu la Borjomi decât scria pe bilet. Cu toate acestea mi-a plăcut foarte mult toată ziua și m-am întors la Borjomi în altă zi. Am văzut suficient cât să îmi doresc să stau mai mult în acest loc. 

Excursie Vardzia Rabati Borjomi din Tbilisi

Am avut grijă să vin devreme și să plec de la capăt de linie, normal. Pentru a prinde loc în față, desigur. M-am bucurat de o plimbare lungă matinală, deși puteam să mă urc în autocar de la o stație mai apropiată de cea unde stăteam. Însă îmi place orașul dimineața, treceam și prin cele mai frumoase locuri.

Cred că am fost prima care a ajuns la locul faptei. Am avut timp și de micul dejun. M-am tratat cu o plăcintă georgiană, cu faimoasa khachapuri. Numai că eu credeam că voi primi o felie, nu o farfurie! Mă rog, o plăcintă de dimensiunea unei pizza medie. Prețurile sunt mici în Georgia și nu aș fi fost uimită să primesc o felie pentru prețul afișat, cred că vreo 3 lari (1 GEL, sau lari = 1,49 lei). Am plătit cred că 5 cu tot cu cappuccino-ul. Însă nu a fost nimic pierdut. Mai târziu, un cățel simpatic s-a bucurat tare de ”leftovers”, resturile adică.

Și i-am întrebat când am primit bomba: asta este cea mică? ”Yes, yes, small pieces inside cut”. Oare cum o fi arătat plăcinta mare?

Excursie Vardzia Rabati Borjomi 11
Khachapuri mică
Excursie Vardzia Rabati Borjomi 1
Și pe tot parcursul excursiei am fost mereu printre primii în autocar! Turist model, ce mai. Alții s-au cam moșcăit și ne-a costat!

Am ieșit din Tbilisi și am mers mare parte din drum pe autostradă. Vremea era destul de urâtă, noroc că am avut un ghid bun, care ne-a povestit multe lucruri interesante despre Georgia, dar și despre locurile pe care le vom vizita. Și-a dat toată silința. Am făcut pauză la un moment dat, de toaletă, cafea, o gustare. Erau multe tentații dulci, dar cum mâncasem jumătate de plăcintă, am zis pas. Nu mai puteam, am luat doar cappuccino. Beau cantități uriașe de cafea!

Excursie Vardzia Rabati Borjomi 2

Excursie Vardzia Rabati Borjomi 4

Excursie Vardzia Rabati Borjomi 10

Ce îmi spusese o prietenă din Georgia, cu care am avut multe discuții interesante. Am cunoscut-o desigur în Tbilisi, o artistă la început de drum, o fată foarte sensibilă. Datorită ei și a altor câțiva oameni minunați întâlniți, mi-am făcut o imagine clară despre Georgia și despre oameni. Sunt ca noi, mai pe scurt. Unii fantastici, pe alții ai prefera să îi ocolești. Ea este fantastică.

Mi-a povestit cu durere despre faptul că multe obiective turistice au fost renovate cum ai face un bloc. Nu restaurate. Și desigur, stricate. Adică dacă te apuci să repari cu bidineaua și materiale uzuale de construcție obiective medievale, le faci mai mult rău decât bine. Din această cauză, multe obiective din Georgia nu vor putea fi incluse în moștenirea UNESCO, deși unele s-ar fi clasificat, cu siguranță. Unul dintre obiectivele ”reparate” este fortăreața Rabati.

Prima oprire a fost la castelul Rabati din Akhaltsikhe

Castelul Rabati este situat în orașul Akhaltsikhe, pe malul râului Potskhovi. Are un nume arab: Rabat înseamnă un loc cu fortificații și se întinde pe 7 hectare. Orașul Lomisa a fost întemeiat în secolul 9 și a fost distrus în secolul 11. A fost reconstruit, primind numele de Akhaltsikhe, adică noua fortăreață. A fost distrus însă în repetate rânduri, de către năvălitori, printre care și mongolii. Ultima mare reconstruire istorică a fost cea realizată de către otomani. Clădirile care se păstrează azi datează din secolele 17 și 18, majoritatea lor.

Însă înainte de marea restaurare din anii 20122-2012, fortăreața era aproape distrusă. A fost refăcută, însă multe voci spun că prea în grabă. Adevărul este că s-a cam lucrat cum lucrezi la o casă actuală, nu a fost chiar o renovare, ci mai degrabă o reparare. Însă tot este impresionantă. Poți să îți faci o idee despre cum arăta locul în trecut. Priveliștea de aici, din cetate, este minunată. Cu siguranță într-o zi însorită de vară, sau de primăvară târzie, locul arată cu mult mai frumos.

Așa cum vă spuneam, fortăreața este uriașă, zidurile sunt impresionante. Însă cred că ar fi avut mai mult farmec în ruine, decât așa cum este acum. Din acest motiv cred că acest castel nu este nici măcar pe lista de propuneri pentru a fi listat ca obiectiv UNESCO. Este mult prea mult alterat, dar poate în viitor se va dărâma ce s-a făcut în grabă și se va restaura adecvat.

Castelul Rabati are două părți. Una istorică și una modernă, unde este un restaurant, un hotel, cafenele și magazine. Dacă aș dori să petrec o noapte în regiune, m-aș caza la hotelul din castel, pentru că aici ai o vedere absolut spectaculoasă. Castelul arată mai frumos de aici, decât dacă ești efectiv în el! Aș avea grijă și să am o cameră cu vedere, desigur!

Mi-a plăcut să mă plimb pe aici, am admirat zidurile maiestuoase, priveliștea frumoasă din vârf. Desigur că am urcat acolo, de fapt pe oriunde se putea urca. Am admirat moscheea Akhmediye, madrasa, castelul Jakeli, băile, Există și un tunel care duce spre râul Potskhovi. Există și un Muzeu de Istorie, unde sunt diferite manuscrise și alte obiecte din perioada medievală.

În biserică am admirat câteva stele cu diferite scrieri și simboluri vechi.

Excursie Vardzia Rabati Borjomi 3

Rabati Georgia Akhaltsikhe 3

Rabati Georgia

Rabati Georgia 1

Rabati Georgia Akhaltsikhe

Rabati Georgia 2

Rabati Georgia 3

Rabati Georgia 4
Din vârful fortăreței Rabati se văd munții, tot orașul, Biserica din castel, grădina, Madrasa, tot!
Rabati Georgia 6
Mă întreb cum o fi arătat Biserica în interior, înainte de tencuială

Rabati Georgia 5

Rabati Georgia 7
Gospodari, au renovat totul, rapid

Rabati Georgia 8

Rabati Georgia 9

Vardzia: am rămas impresionată!

Dacă mergeți în Georgia, puteți sări peste castelul Rabati din Akhaltsikhe. Este frumos, dar nu mi-a rămas inima la el, să spunem. Am văzut multe alte fortărețe impresionante, multe dintre ele cu mult mai spectaculoase. Este interesant, dar nu de neratat.

Însă Vardzia! Este unică. Mă rog. Nu chiar atât de unică, având în vedere că mai sunt orașe ascunse în regiune, dar oricum, de vis. Din păcate și aici au ”renovat’ cam prea cu sârg unele culoare, dar nu foarte mult. Vardzia este trecut în lista de propuneri pentru a fi obiectiv UNESCO. Am auzit că nu prea are șanse din cauza lucrărilor moderne, dar din ce am văzut, cred că se poate totuși redresa situația cu ceva mai mult efort. Și cred că ar merita, mai ales că ar aduce și mai multă notorietate.

Oricum, cu sau fără statutul de obiectiv UNESCO, recomandarea mea este să vizitați Vardzia. Orașul este absolut incredibil. Peste 50 000 de oameni trăiau aici, sunt 19 niveluri de grote, tunele ascunse, pasaje, biserici și picturi străvechi. Unde mai pui că nu se poate spune despre foștii locuitori că erau misogini, au avut o mare regină!

Vardzia este un oraș săpat în piatra moale de gresie acum peste 900 de ani, în perioada de aur a Georgiei. Deși regiunea a fost locuită încă din epoca de bronz, orașul Vardzia a fost ”săpat” să spunem, în timpul domniei regelui George al III-lea, în cea de-a două jumătate a secolului 12.

Regele Tamara a fost cea care a mărit orașul. Da, i se spune Regele Tamara, sau Regele Regină Tamara, datorită puterii pe care a exercitat-o. Și a domniei îndelungate.

Regele Tamara a dat și denumirea așezării. Se spune că pe când era mică, s-a rătăcit pe culoare. Unchiul său a strigat-o. Și ea a răspuns:  „ac var dzia”, adică sunt aici, unchiule. Și așa a rămas numele orașului

Și tot ea a dispus construirea mănăstirii dedicate Fecioarei, pentru a adăposti icoana din Vardzia a Fecioarei, care i-a dat ajutor în lupta contra năvălitorilor. Asta după ce Regina Tamara pornise o mare campanie împotriva musulmanilor, campanie încheiată cu succes.

În Vardzia sunt 600 de camere, săpate în stâncă și conectate prin culoare, pe mai multe niveluri. Camere regale, zone rezidențiale, mănăstiri, bucătării, grajduri, pivnițe pentru vin, toate conectate prin multe tuneluri și galerii, multe dintre ele secrete. Înăuntru sunt și bazine cu apă, însă apa era adusă de la patru kilometri. Erau deci sisteme prin care primeau apă în oraș.

Cea mai mare mănăstire din Vardzia include și biserica Adormirea Maicii Domnului, unde s-au păstrat fresce care îl reprezintă pe Regele George al II-lea și pe Tamara, dar și alți demnitari. În 1988 a fost repusă în funcțiune.

Aveți grijă să nu vă pierdeți pe coridoare!

Vardzia Georgia 4

Vardzia Georgia 5

Vardzia Georgia 12

Vardzia Georgia 1

Vardzia Georgia 2

Vardzia Georgia 6

Vardzia Georgia 7

Vardzia Georgia 13

Vardzia Georgia

Vardzia Georgia 9

Vardzia Georgia 3

Sfânta Tamara cea Mare

Fac o mică pauză să vorbesc un pic despre Regele Regină Tamara. Care de altfel a devenit și Sfântă. Tamara cea Mare s-a născut în 1160 într-un castel de lângă Tbilisi. A fost regina Georgiei (mă rog, rege) între 1184-1213. În timpul domniei sale Georgia a cunoscut cea mai mare dezvoltare teritorială, a fost ”Epoca de Aur”. Însă a avut și provocări.

O facțiune internă de nobili încerca să o țină sub control, impunându-i să se mărite cu un prinț rus, Yuri. Era un bun soldat, dar nu atât de bun soț. Tânăra regină a profitat de momentul în care a scăpat de curtenii incomozi să scape și de soț. În 1187 (nu i-a luat foarte mult timp de când s-a suit pe tron), a convins consiliul nobililor să aprobe divorțul său de Yuri. L-a acuzat de beție și de sodomie, fiind trimis pachet la Constantinopole. De ce acolo? Probabil ițe complicate, nu stau să le deslușesc acum.

Însă remarcabil este că Regina a reușit să își impună voința. Având în vedere că oponentul său principal murise destul de subit, ceilalți nobili se pare că nu au mai riscat să nu îi facă pe plac Tamarei. Și astfel a doua oară s-a măritat cu cine a dorit ea, cu prințul alan David Soslan. Acesta era o rudă mai îndepărtată, din partea mamei.

Și s-a dovedit un soț iubitor, un soldat foarte destoinic, câștigând multe bătălii pentru frumoasa sa soție. În plus, îi era total dedicat Tamarei și se pare că și foarte frumos. Ambii lor copii au urcat ulterior pe tronul Georgiei, întâi băiatul, regele George al IV-lea și Regina Rusudan. Odată cu urcarea ei pe tron, a început decăderea Georgiei, ea nefiind capabilă să păstreze moștenirea primită, fiind mai mult dedicată plăcerilor, decât conducerii. S-a măritat cu un musulman, de fapt cu doi, dar nu în același timp :). Se spune că toți prinții musulmani dimprejur o doreau ca soție, fiind foarte frumoasă.

Regina Tamara cea Mare a fost canonizată de către Biserica Ortodoxă Georgiană. Neprihănita Sfântă Regina Tamara este sărbătorită pe data de 14 mai (după calendarul gregorian, adică și calendarul nostru). În calendarul iulian, este 1 mai. Biserica Greco-Ortodoxă a Antiohiei o sărbătorește pe data de 22 aprilie. 

Masa de prânz cu vedere la Vardzia!

Am luat masa de prânz la un mic restaurant cu vedere la râul Kura și la Vardzia. Totul a fost extraordinar de frumos. Atmosfera minunată, întâlnisem și câteva fete care călătoriseră și ele mult. Din Franța și din Siria (SUA de fapt, dar născută în Siria), una din Germania. Am stat la taclale, la bere. Preparatele au fost foarte bune, la fel brandy-ul cumpărat de la restaurant. Excelent!

Restaurantul este mic, local, nu are website, dar are vreo 55 de recenzii pe google, este primul la căutarea ”Restaurant Vardzia”. Număr de telefon: +995 555 73 98 10. Însă cred că toate alegerile din zonă sunt bune, restaurantul acesta este mic, simplu, dar plăcut.

Vardzia Georgia 11
O ultimă privire spre orașul ascuns, Vardzia

Excursie Vardzia Rabati Borjomi 5

Excursie Vardzia Rabati Borjomi 6

Excursie Vardzia Rabati Borjomi 7
Eu am luat o ciorbă, o salată și bere. Calorii echilibrate, aș spune! Posibil să mai fi luat o bere după prima, am stat cam mult la restaurant, vreo oră și jumătate, am avut timp să mă joc și cu cățeii

Excursie Vardzia Rabati Borjomi 8

Borjomi – aș fi stat mai mult pe aici

Borjomi este o stațiune superbă. Cu un parc natural frumos, unde vara se fac multe drumeții în munți. Și cu multe izvoare termale. Mi-a adus aminte de Sinaia. Mi-a plăcut mult locul acesta, din păcate am ajuns pe întuneric. Și mai și ploua. Așa că ne-am plimbat un pic prin oraș, am făcut câteva cumpărături. Erau multe suveniruri, multe produse locale artizanale. Și desigur diferite delicii. Am băut și vin fiert și cafea, am gustat gemuri. Am băut și apă minerală de la unul dintre izvoarele din centru.

Desigur, prima oară a fost goana după toaletă. În parc nu ne-au lăsat. Ghidul se tot gândea unde să rezolve. Eu cu o fată am zis: ne ducem acolo. Acolo fiind hotelul Crowne Plaza, inaugurat într-un fost palat, arată superb! Alții se codeau. Am intrat, am cerut voie la Recepție, am mers. Curat, frumos, cremă de mâini, prosoape calde, super! M-am întors. Alții doreau și ei dar le era rușine. Am mai făcut un drum. Și uite așa, a trecut timpul. Între timp găsiseră și ceilalți pe undeva, într-un magazin de unde cumpăraseră ceva.

Și ne-am îndreptat spre casă. Chiar și așa, pe fugă, mi-a plăcut oprirea aici. Însă m-am întors și am văzut mai mult, așa că revin cu informații și poze într-un alt articol. Oricum, recomand călduros să vă opriți aici, măcar pentru o noapte, dacă puteți. Am vrut să fac lucrul acesta, dar au intervenit alte lucruri și am renunțat. Dar clar, orașul este frumos.

Borjomi
Hotelul Crowne Plaza Borjomi

Borjomi Georgia

Detalii organizatorice

Preț excursie, cu reducere pentru că am cumpărat trei excursii: 76,50 GEL, deci aproximativ 115 lei. Prețul întreg era 90 lari georgieni (sau GEL, cum noi spunem lei, nu RON, georgienii spun lari, nu GEL).

Sunt multe alte excursii din Tbilisi, cu multe companii, unele cu recenzii excelente.

În plus față de bilet, am mai plătit: 8 lari intrarea la Vardzia, 6 la fortăreața Rabati și desigur, masa de prânz, care nu a fost inclusă. Am mai plătit parcă 2 lari un microbuz dus întors până la intrarea în Vardzia, din locul unde ne-a lăsat autocarul. Acolo, unde este și casa de bilete, sunt și câteva prăvălii și chioșcuri. Și toalete! Este bine să le folosiți înainte de a ajunge în sit, pentru că acolo nu este niciuna!

Excursie Vardzia Rabati Borjomi 9

Am plecat la ora 8:30 de la punctul de întâlnire. Desigur, trebuia să ajungem cu 15 minute înainte. Eu am ajuns mai devreme, normal, doream să fiu prima, cum v-am spus. Excursia durează toată ziua, întoarcerea este la 22:00 de obicei, noi am ajuns pe la 23:00. Oprirea era de o oră în Borjomi, cam puțin și nici nu cred că am stat atât că era închis parcul când am ajuns noi și pe ploaie nu aveam ce face! Dar așa cum vă spuneam la început, a fost o zi foarte frumoasă cu totul și nu regret că am ales această excursie. Și nu a fost atât de obositor pe cât aș fi crezut, mai ales că am avut destule opriri.

Revin cu celelalte excursii, cele de jumătate de zi au fost absolut superbe, totul a fost excepțional!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *