agios stefanos corfu kassiopi plaje 14

Vitamina K2 – legătura lipsă în patologiile COVID? – studiu

Sanatoase

Deja am aflat cu toții despre importanța vitaminei D în gradul de severitate al simptomelor COVID, în caz de infectare. Pe scurt, deficiența acestei vitamine crește uriaș riscul de a face forme severe ale bolii. Printre pacienții cu forme grave de COVID-19, majoritatea au deficiență de vitamina D3. Astfel încât, s-a studiat efectul administrării de doze mari de vitamina D3 pacienților COVID-19. Rezultatele însă nu sunt concludente, sunt multe studii contradictorii, pentru că în unele cazuri funcționează, în unele nu.

Și atunci, au apărut alte studii. Se pare că o altă vitamină (care funcționează împreună cu vitamina D3) este cheia unei imunități sporite. Un nou studiu arată că de fapt administrarea de doze mari de vitamina D pacienților cu forme grave de COVID, pe un fond de deficiență a vitaminei K2, poate înrăutăți simptomele. Numai dacă pacienții au suficientă vitamina K administrarea dozelor mari de vitamina D3 este recomandată, conform acestui studiu. Are mult sens, pentru din toate studiile existente, este demonstrat modul sinergetic în care vitamina D3 și K2 funcționează pentru beneficii optime pentru sănătate.

Acest studiu poate răspunde la multe întrebări. Cum l-am găsit? Ei bine, știu despre beneficiile vitaminei K2 de mult timp și înainte de a comanda – de ceva timp mi-am propus să integrez vitamina K2 în vitaminele pe care le iau, am dorit să văd dacă există o legătură cu COVID. Și am avut surpriza să găsesc mai multe articole care fac referire la acest studiu. 

Știm deja că nu există un tratament sigur pentru pacienții COVID. Există multiple scheme de tratament, cu diferite grade de eficiență, care uneori funcționează, alteori nu, încă se caută multe răspunsuri. Efectiv sunt încă multe necunoscute în legătură cu acest virus și ce știm azi și se crede că este eficient, mâine se descoperă că nu este chiar așa. În timp ce o mare parte a populației nu dezvoltă niciun simptom, iar alții simptome ușoare, mulți fac forme foarte severe.

S-a observat rolul vitaminei D, este necesar să se ia suplimente constant (doze mici, normale). Însă în cazul pacienților COVID-19, într-adevăr, nu se poate spune cu certitudine că vitamina D3 în doze uriașe a făcut minuni. Am găsit și acest studiu:s-au administrat doze mari de vitamina D3 (60 000 de UI/zi tip de șapte zile). Deși a fost finalizat acum câteva luni, nu au fost postate rezultate relevante pozitive. Alți cercetători au căutat răspunsuri și în altă parte, iar de câteva zile face vâlvă în străinătate acest studiu, despre vitamina K, care poate fi legătura lipsă în tratarea pacienților COVID-19.

Am selectat câteva paragrafe din acest studiu publicat de Universitatea Cambridge, îl puteți consulta integral aici

”Atât deficiențele de vitamina D, cât și cele de K sunt  larg răspândite în întreaga lume. Cu toate acestea, spre deosebire de vitamina K, beneficiile vitaminei D sunt propagate pe scară largă și suplimentele cu vitamina D sunt foarte răspândite.”

”Având în vedere că vitamina K este importantă pentru reglarea sănătății pulmonare și a coagulării sângelui, deficiența vitaminei K în timpul COVID-19 poate agrava ambele probleme ”, explică Dr. Rob Janssen și Jona Walk, cercetători la Spitalul Canisius Wilhelmina (Nijmegen, Olanda), și autorii principali ai studiului.

”În special, persoanele infectate cu SARS-CoV-2 care suferă de anumite afecțiuni premorbide, cum ar fi hipertensiunea, diabetul, boli cardiovasculare și obezitatea prezintă un risc crescut de boli complicate. Deși aceste condiții sunt asociate și cu rezultate slabe datorate altor boli infecțioase, tocmai de ce aceste grupuri au morbiditate ridicată și mortalitatea este în prezent necunoscută. Am făcut observația că aceste tulburări sunt asociate cu patologii ale fibrelor elastice, precum și cu insuficiența vitaminei K.”

”Administrarea de doze mari de vitamina D* către pacienți COVID-19 cu o mare deficiență de vitamina K este asociată cu mortalitatea prematură. Este de aceea prudent ca întâi să se administreze vitamina K pacienților COVID-19 care au această deficiență și numai ulterior să se administreze vitamina D3.”

*Doze mari nu înseamnă 1000, 2000 sau 4000 UI/zi, ci și 60 000/zi timp de câteva zile, cum am scris mai sus. La supradoză de vitamina D3 (și toxicitate) se ajunge dacă se administrează doze de 50 000 UI/zi timp de peste două luni de zile, cum o spun toate studiile.

”O meta-analiză efectuată înainte de apariția SARS-CoV-2 a demonstrat că suplimentarea zilnică sau săptămânală a vitaminei D reduce riscul de infecție acută a tractului respirator. Rolul vitaminei D în sensibilitatea la infecția cu SARS-CoV-2 a fost evaluat de diferite grupuri și, până în prezent, rezultatele apar a fi conflictuale. Studii de evaluare a rolului modulator de vitamina D pe severitatea bolii în Covid-19 nu au fost încă raportate. Vitamina D are proprietăți antiinflamatoare și anti-proteolitice, care pot fi favorabile în Covid19.”

Deci aici este problema: se pare că în timp ce la unii pacienți administrarea vitaminei D a fost de bun augur, în cazul altora nu. Și atunci, nu are sens să se studieze mai mult? Posibil ca pacienții în cazul cărora administrarea de vitamina D3 să fi avut succes să nu fi suferit de deficiență de vitamina K2. Și invers, fapt relevat ca foarte posibil de acest studiu. 

Este o legătură importantă dintre vitamina D3 și K2. Practic ele funcționează sinergetic. În lipsa vitaminei K2, administrarea vitaminei D3 celor cu simptome grave de COVID poate duce chiar la o degradare mai rapidă a sănătății

”Administrarea de vitamina D, care face parte din anumite protocoale de studii clinice pentru COVID-19, poate induce hipercalcemie pe termen scurt, rezultând o calcificare și degradare accelerată a fibrelor elastice.„Administrarea de vitamina D într-o stare de deficit de vitamina K poate pune astfel în pericol sănătatea pulmonară și vasculară”, notează Janssen. „Este nevoie de dovezi experimentale suplimentare pentru a lega deficitul de vitamina K cu patologia COVID-19 și pentru a determina dacă suplimentarea cu vitamina K2 are un loc în protocoalele de tratament.”

Mai mult, vitamina K2 are un rol masiv în recuperarea după COVID. Prima oară am luat la cunoștință beneficiile vitaminei K2 prin rolul său de prevenire a îmbătrânirii. Unii oameni de știință numesc vitamina Activator-x. Are multe beneficii pentru funcționarea organismului în parametri optimi și am introdus în articol linkuri cu diferite studii efectuate privind rolul acestei vitamine.

Nu sunt doctor, de aceea citez diferite studii ale oamenilor de știință avizați. Nu este vorba despre sfaturi băbești, sau diferite recomandări după ureche. Însă dacă pentru promovarea vitaminei D și rolul ei în prevenirea simptomelor grave de COVID a fost nevoie de luni de zile pentru a ajunge informația pe scară largă și la noi, mă aștept ca același lucru să se întâmple și cu K2. Atâta timp cât am găsit STUDII care relevă importanța ei, inclusiv în infectarea cu SARS-CoV-2, consider că este sigur să vă aduc la cunoștință despre existența acestui aliat.

Aliat, dar în condiții de siguranță. De aceea este bine să urmați recomandările specialiștilor și mai ales să știți că dacă luați medicamente pentru subțierea sângelui, nu trebuie să luați K2 fără să vă consultați medicul curant. 

Vitamina K2 și D funcționează cel mai bine împreună, există o relație sinergetică între ele.

Concluziile:

Este mai bine să nu avem deficiență severă de vitamina D3, pentru că administrarea de doze mari după ce avem deja forme severe de COVID nu garantează rezultate optime, ba chiar poate să dăuneze pe fondul deficienței de vitamina K2. Mai sunt necesare studii, desigur, dar asta putem spune cam despre toate tratamentele folosite în lupta cu SARS-CoV-2. Cam toate sunt experimentale, nu există tratament patentat, ci diferite scheme. Cu siguranță vom afla mai multe în viitor.

Este nevoie să avem o alimentație cât mai echilibrată și diversificată.

Suplimentele de vitamina D3 sunt sigure pentru oricine și ne ajută enorm în păstrarea optimă a sănătății. Totodată și vitamina K2 au are un rol vital pentru păstrarea optimă a sănătății, însă pentru acestea este necesară precauția în cazul celor care iau medicamente pentru subțierea sângelui. Precauție înseamnă că dacă luați un astfel de tratament nu trebuie să luați suplimente decât sub îndrumarea medicului vostru. De altfel, cei care iau acest tip de medicamente au o listă cu alimente interzise, tocmai din acest motiv, alimente care conțin multă vitamina K1 în special, aceasta are cel mai mare rol în coagulare, K2 are rol în decalcifierea vaselor de sânge și distribuirea calciului unde organismul are mare nevoie.

Pentru că vitamina K2 nu elimină excesul de calciu, ci îl plasează acolo unde este necesar: în oase, dinți. Poate să inverseze calcifierea, care duce la boli precum  arterioscleroza și osteoporoza. Vitamina K2 trebuie luată împreună cu vitaminele A și D3.

Aveți nevoie de suplimente? Aveți aici câtva oferte bune pentru vitamina k2 naturală, extract din natto – un produs japonez din boabe de soia fermentate, care are cel mai mare conținut de K2, toate celealte surse naturale vin cu foarte mult sub (de la 1103 la 360 următorul produs). Iar aici o selecție de vitamina D3.

Desigur, vitamina C este de bază, avem cu toții nevoie de doze zilnice mari, deoarece organismul nu o poate produce, nici stoca. Din punctul meu de vedere, sănătatea începe cu vitamina C.

Așa cum afirmă și realizatorii studiului, sunt necesare mai multe cercetări până să se stabilească cu certitudine că ceea ce au concluzionat ei este corect, însă este un punct de pornire. Cert este că vitamina K2 este activatorul vitaminelor A și D, fără K2 acestea nu își îndeplinesc optim rolul. Mai este sigur că vitamina K2 protejează inima, vasele de sânge. Feelingul meu este că da, vitamina K2 are un rol vital, dar nu sunt om de știință, nu sunt doctor, însă din studii pot să leg două cu două: dacă COVID provoacă cheaguri de sânge și K2 împiedică formarea lor, nu este totuși destul de clar că poate avea un rol masiv? Nu, nicio vitamină nu rezolvă tot. Însă poate ajuta enorm ca celelalte tratamente să devină mai eficiente. 

Iar aici puteți consulta un articol despre rolul vitaminei K2:

Vitamina K2 – secretul longevității?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.