Al-Kharanah Castelele desertulu 4

Castelele deșertului din Iordania: Qasr Al Azraq, Al-Kharanah și Amra

Iordania

Auzim des despre ”castelele deșertului” din Iordania. Sunt misterioase și ascund o mulțime de povești neștiute. Sub denumitea ”castelele deșertului” sunt ”adunate” 24 de palate sau de castele, unele fortificate. Sunt construite în mare parte în timpul dinastiei arabe Umayyad, iar majoritatea, 14, sunt în Iordania. Mai sunt 10 în țările învecinate. Aici puteți să citiți despre toate. Printre cel mai bine conservate (dacă nu cel mai bine conservate) sunt cele patru pe care le-am vizitat.

Am vizitat patru dintre ele. Primul este chiar palatul Umayyad, din Citadela din Amman. Și încă trei situate la este de capitala Iordaniei: Qasr Al-Azraq, Qasr Kharanah și Qasr Amra. Sunt unele dintre cele mai bine conservate dintre cele 24 păstrate.

Trebuie incluse în traseul vostru prin Iordania? Dacă aveți suficient timp da. Vizitarea celor trei durează în jur de cinci ore, cu tot cu transportul dus-întors din Amman. Cinci ore însă dacă este o zi cu trafic foarte aglomerat, numai până ieșiți din Amman puteți pierde peste o oră și jumătate.

Însă dacă ar fi să aleg între a explora mai mult Amman-ul, sau vizitarea altor castele precum Al-Ajloun sau Al-Karak, balanța înclină total spre ultimele două. Mi-au plăcut multe castelele deșertului, însă pentru o primă vizită în Iordania, aș alege să petrec mai mult timp în alte locuri. Sunt însă deosebit de importante pentru moștenirea arhitecturală lăsată, pentru istorie, pentru arta islamică timpurie.

Castelele deșertului Iordania: Qasr Al Azraq

Qasr Al Azraq Castelele desertului
Castelele deșertului Iordania: Qasr Al Azraq

Situat la aproximativ 100 de kilometri este de Amman, Qasr Al Azraq a fost construit de romani, reconstruit de arabi în timpul cruciadelor și folosit și de Lawrence al Arabiei.

Construit cu bazalt, Al Azraq are ziduri lungi de 80 de metri cu turnuri de apărare încorporate, care înconjoară o curte interioară. În mijlocul curții este o micuță moschee, care datează din perioada califatului Umayyad (661–750 DC).

De ce este important castelul? Pentru că este situat în mijlocul oazei Azraq, singurul loc cu apă proaspătă într-un perimetru de 12000 de kilometri pătrați de deșert

Și această regiune a Iordaniei a fost sub controlul nabateenilor până când a căzut în mâna romanilor în secolul 2 DC. Aceștia (romanii) au construit primul castel, folosit ulterior de către imperiile Bizantine și Umayyad.

Fortăreața pe care o vedem azi, ruinele ei, datează din anul 1237 DC, când a fost refăcută și fortificată de către emirul ‘Izz ad-Din Aybak, care face parte din dinastia arabă Ayyubid.

O garnizoană turcă a fost staționată aici în secolul 16, iar ofițerul TE Lawrence a transformat-o în sediul său în iarna anului 1917, în timpul Marii Revoluții Arabe împotriva Imperiului Otoman. 

Este o fortăreață mică, însă nu este aglomerat deloc nici măcar în perioada sezonului (dinainte de pandemie). Mi-au plăcut enorm florile sălbatice dimprejur. Avantajul de a vizita Iordania la mijlocul lunii marite: este foarte verde și înflorită, față de perioadele normale, desigur.

Intrarea costă 2 JD și este inclusă în Jordan Pass. 

Qasr Al Azraq Castelele desertului 3

Castelele deșertului: Qasr Al-Kharanah

Al-Kharanah Castelele desertulu 1
Castelele desertului: Al-Kharanah

Qasr Kharanah este unul dintre cele mai cunoscute castele din deșert. Este situat la aproximativ 60 de kilometri est de Amman. Este surprinzător de bine conservat,

Se crede că a fost construit în secolul 8 timpuriu (8 DC). Este un exemplu minunat de arhitectură islamică timpurie. Este construit din calcar, cu fundație de mortar.

Clădirea are 35 de metri pe fiecare fațadă, cu mici turnuri și o intrare minunată. Clădirea are 60 de camere situate pe două niveluri, cu vedere spre o curte interioară generoasă, cu o piscină în mijloc.

Nu se știe dacă această clădire a avut scop militar, de aceea mulți consideră că folosirea numelui de ”castel” nu este tocmai corectă. Este posibil să fi fost un caravansarai, un loc de odihnă pentru călători, însă nu este situat pe una dintre rutele principale de comerț iar sursele de apă împrejur sunt limitate. Este un mister, poate era doar un loc de petreceri, ascuns privirii, pentru că se vehiculează și ipoteze conform cărăra nu era folosit decât temporar, nu încontinuu.

Castelul a fost abandonat și uitat vreme de secole, fiind redescoperit în anul 1901 și restaurat în 1970. Mi-a plăcut plimbarea prin camerele castelului, liniștea, serenitatea locului. Este mic, intim, liniștit și foarte fotogenic.

Intrarea costă 2 JD și este inclusă în Jordan Pass.

Al-Kharanah Castelele desertulu 3
Qasr Al Azraq

Qasr Amra

Qasr Amra Castelele desertului 3

Quseir Amra (sau qasr Amra) este cel mai cochet și mai cunoscut castel dintre toate castelele deșertului din Iordania. Frescele care s-au păstrat sunt uimitoare. Datorită acestor fresce, Qasr Amra este listat în UNESCO World Heritage. Micuțul castel Amra este situat la aproximativ 85 de kilometri est de Amman și este foarte aproape de Qasr Al Azraq.

Amra fost construit între anii 723-743 în timpul dinastiei Umayyad. Este unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură islamică timpurie.

Clădirea pe care o putem admira azi este ceea ce s-a păstrat dintr-un complex mai mare, castelul, un loc de relaxare pentru familia regală.Acum vedem o mică căsuță ”de plăceri”. Sunt fresce ce reprezintă scene de vânătoare, femei goale care dansează, o cameră de baie. O constelație zodiac.

În clădire sunt multe fresce superbe, care reprezintă imagini de vânătoare, bancheturi, femei care dansează goale,un zodiac, ”cei șase regi”, o frescă care îl reprezintă pe califul Umayyad Al Walid II (care a fost ctitorul acestui loc) și o frescă care reprezintă bolta cerească. Pot fi recunoscute 36 de constelații și este prima reprezentare pe altceva decât o suprafață plată. a cerului pe timp de noapte.

Tot aici este și un caldarium, într-unul dintre cele mai vechi hammamuri din lumea musulmană – dintre cele care s-au păstrat.

Și intrarea la Qasr Amra este inclusă în Jordan Pass.

Am vizitat de multe ori Iordania, puteți regăsi multe articole despre destinație, cu ponturi și diferite atracții în categoria dedicată. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *