poze Iordania

Cum este Iordania în Ramadan? Experiența ca turist

Iordania

Am mers de multe ori în Iordania. Acum doi ani, chiar am prins începutul de Ramadan în Iordania. Și sfârșitul, cu toate sărbătorile aferente, în Egipt. Iar acum mai mulți ani, am ajuns de Ramadan în Dubai. Îmi place această perioadă, sunt multe lucruri minunate și care se întâmplă numai atunci. Îmi place și sărbătoarea Eid-ul-Fitr, care marchează finalul lunii sfinte în lumea musulmană. De aceea nu descurajez călătoriile în timpul Ramadanului, însă sunt câteva lucruri de avut în vedere, atunci când vă programați o vacanță în această perioadă.

Toate siturile turistice se închid mai devreme

În luna sfântă a Ramadanului, atracțiile turistice sunt deschise în Iordania. Însă se închid mai devreme, așa că și traseul vostru să fie adaptat. De exemplu, Citadela din Amman se închide la ora 15:30. iar Petra, este deschisă între orele 7:00-16:00. Anul acesta, cum Ramadanul se încheie pe data de 12 mai (aproximativ, poate fi o zi mai târziu), dacă vizitați Petra după Ramadan, veți putea sta de la ora 6:00 până la ora 18:00 în sit. Vedeți aici toate orele de deschidere.

Unde se mănâncă ziua?

În restaurantele turistice. Acestea sunt deschise. Cele în care se opresc grupurile de turiști, cu mese bufet. Chiar dacă nu sunteți cu un grup, ci individual, vă puteți duce să luați masa de prânz acolo. În Petra, este deschis tot (sau era când am mers eu). Deși era Ramadan, cele două restaurante erau deschise, la fel toate chioșcurile care vindeau sucuri, cafea, gustări. Se fuma peste tot. În Petra nu am simțit că este Ramadan. Nici în alte atracții, precum Jerash, sau Little Petra, sau în deșert.

La toate hotelurile unde am fost, micul dejun nu a fost afectat, s-au păstrat aceleași ore în care era servită masa.

Puteți de asemenea să aveți la voi provizii, dar trebuie să aveți grijă unde mâncați. Nu este recomandat pe stradă, ci discret.

Magazinele care vând alcool sunt închise

Toate magazinele care vând alcool se închid în perioada Ramadanului. Chiar și la duty-free-uri, secțiunea de alcool este închisă. Nu luați acest lucru ca literă de lege. Pentru că în Iordania se schimbă regulie și este posibil de exemplu ca Duty-free-ul din aeroport să fie deschis. Acum doi ani, cele din Aqaba erau toate închise – secțiunile cu alcool. Dacă veți găsi deschis la Duty-free în aeroport, faceți aprovizionarea acolo. Nu se știe când mai găsiți.

Și nu se găsește alcool? Ba da

Unde? În hotelurile și restaurantele care vând alcool și de obicei. În special hotelurile care țin de lanțuri hoteliere internaționale. Însă în Aqaba, erau deschise câteva baruri. Da, ziua. Și se putea și lua masa și cumpăra alcool la orice oră.

În Petra, dar și în alte atracții turistice, se putea mânca, bea (chiar și bere).

Ghizii sunt mai moleșiți, la fel și șoferii

Majoritatea iordanienilor postesc de la răsăritul și până la apusul soarelui. Nu beau apă, nu fumează, lucru stresant pentru fumători, iar mulți iordanieni fumează. Sunt oameni care nu țin ca la carte postul, dar majoritatea da. Așa că trebuie să aveți răbdare cu ei. Își fac treaba fantastic, sunt oameni foarte buni, însă trebuie să ne purtăm cât mai blând, că sunt într-o perioadă mai solicitantă. Mai ales când este foarte cald, să nu bea apă, să nu mănânce, este solicitant pentru organism. Ei pot face lucrul acesta excelent – mulți șoferi fac curse fără oprire până la Mecca, sunt obișnuiți  cu munca. Și sunt foarte responsabili. Însă la modul uman, trebuie să îi menajăm pe cât posibil.

Ținutele

Iordania este o țară relaxată mai ales pentru turiști. Însă este recomandat ca în perioada Ramadanului atât femeile cât și bărbații să aibă umerii și genunchii acoperiți. Din experiența mea, prefer să port cămăși fine și când este foarte, foarte cald. Îmi protejează pielea mai bine decât orice cremă și am un confort termic mult mai bun, decât să port un maieu.

Restricții pentru turiști

Nu prea sunt. Pentru că iordanienii nu se așteaptă ca cei care au o altă credință să țină și ei post. Însă: este posibil ca unii oameni să fie mai tradiționali. De aceea, nu recomand să mâncați, beți (orice) sau fumați în fața lor, mai ales în zonele care nu sunt turistice. în zonele turistice este altceva. Sunt și ghizi sau șoferi care sunt creștini și nu țin Ramadan-ul.

Ca regulă de bază, uitați-vă în jur, vedeți ce fac ceilalți și adaptați-vă. Iordanienii nu doresc să le impună turiștilor abstinență, însă trebuie ca și vizitatorii să fie atenți și să se poarte respectuos.

Trafic aglomerat înainte de Iftar

Iftarul este un moment pentru care iubesc să călătoresc în lumea arabă în timpul Ramadanului. După rugăciunea de seară, când se declară că postul este spart în acea zi, este nebunie! Cu puțin timp înainte este o vânzoleală mare, toată lumea se pregătește, se duce de colo-colo, iar la Iftar se golesc străzile. Multe magazine sunt închise, se redeschid după câteva ore. Restaurantele sunt pline! Este o bucurie generală, tradiția fiind ca oamenii să se adune împreună pentru a lua această masă. Este o sărbătoare în fiecare seară. Nu știu cum va fi cu restricțiile COVID, însă cred că nu se va renunța de tot la mesele în familia extinsă, sau alături de prieteni.

Nu am simțit restricțiile când am ajuns în iordania în Ramadan, altfel decât că berea a fost mai scumpă, nefiind deschise liqueur shop-urile. Însă de la an la an, pot să apară schimbări.

Am scris mai multe articole despre Iordania, le regăsiți în secțiunea dedicată, aici. 

Vă doresc călătorii minunate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *