zbor madeira azore 9

Se schimbă condițiile de intrare în țară: carantină pentru 10 zile și fără test dar carantină 14 zile dacă venim cu mijloace de transport proprii

Uncategorized

Guvernul a publicat pe data de 11 februarie 2021 o nouă listă galbenă și o nouă Hotărâre, care cuprinde toate excepțiile. Din lista galbenă ies țări precum Republica Dominicană, Tunisia, Capul Verde, Canada și Rusia. În schimb au intrat pe lista galbenă Qatarul, Moldova și Ungaria. Măsura intră în vigoare pe data de 13 februarie, iar noile țări intră pe lista galbenă din data de 15 februarie.

Toți călătorii care vin din țările aflate pe lista galbenă trebuie să prezinte un test negativ PCR împotriva infecției cu COVID-19 și vor sta în carantină pentru o perioadă de 10 zile. 

Cei care vin fără test, vor sta în carantină 14 zile. 

Sunt scutite de la a prezenta test și de a sta în carantină persoanele care au efectuat vaccinul contra COVID-19, cele care au fost infectate în ultimele 90 de zile și alte excepții care se regăsesc în noua Hotărâre, link mai jos.

Însă, scutirea de a prezenta test la intrarea pe teritoriul României dacă veniți din țările de pe lista galbenă se aplică numai dacă veniți cu mijloace de transport personale, pentru că:

Operatorii economici care efectuează transport internațional, aerian și rutier de persoane, prin curse regulate sau neregulate către România din zonele de risc epidemiologic, au obligația să interzică îmbarcarea în mijlocul de transport a persoanelor care nu prezintă un document care să ateste:

a) rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării sau,

b) efectuarea vaccinului împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv celei de a 2-a doze și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea acesteia până la data îmbarcării sau,

c) faptul că au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare îmbarcării și că au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data îmbarcării. Dovada confirmării se realizează cu documente medicale ca de exemplu: test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în țară, precum și alte documente justificative.

Persoanele sosite din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord nu sunt scutite de prezentarea unui test PCR negativ indiferent pe ce cale ajung în țară.

Rezultatul negativ al testului RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 este prezentat sub forma unui document (în limba oficială a statului respectiv și în limba engleză), în format letric sau electronic, eliberat de laboratoare autorizate, și va conține inclusiv datele de identificare ale persoanelor pentru care a fost efectuat testul.

Când intră în vigoare măsurile?

Măsurile intră în vigoare, pentru țările/zonele/teritoriile aflate pe lista aprobată prin HCNSU nr. 6 din 04.02.2021 începând cu data de 13.02.2021, ora 00.00.

Pentru țările nou intrate pe lista galbenă, măsurile se aplică începând cu data de 15.02.2021, ora 00.00.

Citiți aici Hotărârea nr 9 din 11.02.2021

Aici noua listă galbenă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *