Arheologii americani și egipteni au dezgropat ceea ce ar putea fi cea mai veche fabrică de bere cunoscută din lume, la unul dintre cele mai proeminente situri arheologice din Egiptul antic. Mostafa Waziri, secretar general al Consiliului Suprem de Antichități din Egipt, a declarat că fabrica a fost găsită în Abydos, un vechi cimitir situat în deșertul la vest de râul Nil, la peste 450 de kilometri sud de Cairo.
Cea mai veche fabrică din lume în Abydos, Egipt?
Mostafa Waziri a mai adăugat că fabrica datează probabil din timpul regelui Narmer, cunoscut pentru unificarea Egiptului antic la începutul primei perioade dinastice (3150 î.e.n. – 2613 î.e.n.).
Arheologii britanici au fost primii care au menționat existența acelei fabrici la începutul anilor 1900, dar nu au putut determina locația acesteia, a spus ministerul antichităților.
Cu vastele sale cimitire și temple din cele mai vechi timpuri ale Egiptului antic, Abydos era cunoscut pentru monumentele care îl venerau pe Osiris, zeul vieții de apoi, al lumii de dincolo și al morților în Egiptul antic.
Necropola din Abydos a fost folosită în fiecare perioadă a istoriei egiptene timpurii, de la epoca preistorică până la epoca romană.
توصلت البعثة الأثرية المصرية الأمريكية المشتركة إلى الكشف عن ما يعتقد أنه أقدم مصنع لصناعة الجعة عالي الإنتاج في العالم بأبيدوس
The joint Egyptian-American archaeological mission, has uncovered what is believed to be the oldest high-production brewery in the world in Abydos pic.twitter.com/tn8N8YQXSL
— Ministry of Tourism and Antiquities (@TourismandAntiq) February 13, 2021
Arheologii au găsit aici opt unități uriașe – fiecare are o lungime de 20 de metri și o lățime de 2,5 metri. Fiecare unitate include aproximativ 40 de bazine de ceramică, care au fost folosite pentru a încălzi un amestec de cereale și apă pentru a produce bere, a mai spus Dl. Waziri.
Misiunea comună americano-egipteană este co-prezidată de Dr. Matthew Adams de la Institutul de Arte Frumoase, Universitatea din New York și Deborah Vischak, profesor asistent de istoria artei egiptene antice și arheologie la Universitatea Princeton.
Dr. Matthew Adams a spus că fabrica a fost construită aparent în această zonă pentru a oferi ritualuri regale cu bere, în condițiile în care arheologii au găsit dovezi care arată utilizarea berii în ritualurile de sacrificiu ale vechilor egipteni.
Abydos este situat la aproximativ 90 de km mai sus de Luxor, pe valea Nilului. Se ajunge în aproximativ două ore cu mașina din Luxor și sunt excursii private de o zi pentru vizitarea templelor din Dendara și Abydos. Sau puteți merge pe cont propriu, ori cu un taxi ori cu autobuzele locale.
Egiptul a anunțat zeci de descoperiri antice în ultimii ani, în speranța de a atrage mai mulți turiști. Multe au fost descoperite recent în zona oazei Al Fayyum, un loc minunat și aflat pe lista mea de ceva timp. Am explorat acum doi ani locuri mai inedite din Egipt, inclusiv Oaza Siwa, unde este Templul Oracolului, locul unde Alexandru cel Mare a fost declarat Fiul Soarelui și implicit conducătorul de drept al Egiptului, și plănuiesc să includ în itinerariu mai multe locuri ”out of the tourist trail”. Vă voi ține la curent.
Oaza Siwa Egipt: comoara neatinsă din trecut
Al-Zeitoun, Marele lac sărat din oaza Siwa – cărți poștale
Eco-hotel în Oaza Siwa: dormi într-o salină
Marsa Matruh paradisul egiptean de la malul Mării Mediterane
https://www.timesofisrael.com/egypt-unearths-worlds-oldest-known-beer-factory/
După o carieră de 8 ani ca Head of Media în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de retail din România, Mirela și-a luat lumea în cap. La propriu. Ulterior s-a dedicat freelancingului, călătoriilor și scrisului pe blogurile personale. Cu scopul declarat de a vizita toată lumea, dar încet, de patru ani de zile îi inspiră și pe alții să își urmeze visurile și totodată să se bucure de călătorii, aducând ponturi și sfaturi practice din toate destinațiile.