Bani in Cuba buget valute preturi si rate de schimb1 2

Cuba renunță la CUC – unifică cele două monede aflate în circulație

Cuba

Cuba a pus capăt sistemului de monedă duală (CUC și CUP) și va elimina treptat pesosul convertibil cubanez (CUC), stabilind peso-ul cubanez (CUP sau Moneda National) ca singura monedă locală. Președintele Miguel Díaz-Canel a anunțat schimbările în data de 10 decembrie 2020.  Așa că data viitoare când veți merge în Cuba nu veți mai folosi decât o singură monedă.

Orice turist care a fost în Cuba știe despre CUC, moneda pesos convertibilă, având paritatea dolarului american. Practic din valută se putea face schimbul la CADECA (casele de schimb valutar) în CUC. Din CUC se putea schimba în CUP, Moneda National.

Inițial turiștii nu prea puteau folosi CUP, iar localnicii nu aveau acces la CUC. Însă în timp toată lumea putea folosi ambele monede, dacă aveau acces la ele (cubanezii care lucrau în turism, sau aveau case particulare etc aveau și CUC). Erau magazine care vindeau produse sau preparate culinare numai în MN, iar acestea erau cele mai ieftine. În schimb mulți localnici nu puteau accesa produsele din locurile unde se putea plăti numai cu CUC. Era însă comun să vezi în anumite locuri (de exemplu în Casas dela Muzica) un preț de intrare pentru străini, afișat în CUC și altul pentru localnici, listat în MN, sau CUP – mai des era scris MN decât CUP.

Am scris în articolul de mai jos mai mult despre cum funcționau CUC și CUP acum câțiva ani de zile:

Bani in Cuba: buget, valute, prețuri și rate de schimb

Când se schimbau bani din dolari americani în CUC, se aplica o taxă de 13%, micșorată la 3% în luna iulie 2020. De aceea era preferabil ca în Cuba să mergem cu euro, pentru că această ”amendă” nu se aplica la schimbul din euro.

Timp de 16 ani, CUC a fost moneda principală utilizată în sectoarele turismului, precum și pentru achiziționarea de bunuri de larg consum, în timp ce sectorul de stat a continuat să utilizeze peso cubanez-CUP, creând o greutăți la nivel monetar, care s-a dovedit inechitabil pentru cubanezi și inospitalier față de investițiile străine pe care speră să le atragă Cuba.

Cubanezii care lucrau în anumite domenii, precum cel al turismului aveau acces la CUC, cum scriam mai sus. Un decret guvernamental emis pe 11 decembrie 2020 le oferă cubanezilor care au acumulat CUC-uri ca până în iunie 2021 să le schimbe cu pesos cubanezi. Cursul de schimb a fost fixat la 24 de pesos față de dolar, marcând o devalorizare dramatică a valorii valutare.

Economiștii au avertizat că unificarea poate produce o inflație a prețurilor la alimente și la bunurile de bază. „Impactul imediat va fi că inflația va fi declanșată și puterea de cumpărare a populației va scădea în paralel”, a declarat economistul Carmen Mesa-Lago pentru Miami Herald.

Pentru a se adapta la inflație, guvernul a anunțat și  o creștere a salariilor și a pensiilor guvernamentale. Creșterile salariale însă nu se aplică pentru cubanezii care nu sunt angajați în sectorul public, adică aproximativ 2 milioane de oameni care lucrau în privat, sau ca mici întreprinzători, aceștia însă primind alte facilități.

Sursa

Schimbarea aceasta a produs confuzie printre cubanezi, pentru că nu mai pot folosi CUC: Ei pot doar să schimbe banii, însă și aici trebuie să facă eforturi. Unii cubanezi le dau celor care pleacă din țară CUC, aceștia le dau dolari 9sau euro) urmând ca cei care pleacă să schimbe banii din nou în aeroport, din CUC în dolari. Însă unii vorbesc că este o limită de 300 $, deși alții au putut schimba mai mult. Toată lumea încearcă să scape acum de CUC. Dacă înainte era moneda dorită de cubanezi, acum nu prea mai au ce face cu ea.

Este așadar o situație destul de volatilă cu CUC. În țară, în Cuba, se poate folosi valuta (euro și dolar) Se poate schimba în moneda națională dar și folosi în unele locuri pentru a cumpăra produse. În general, în Cuba fiecare se descurcă cum poate, dar este și multă cooperare între oameni. Sper ca după ce trece această criză să se aranjeze toate lucrurile mai bine și echitabil.

Unificarea sistemului monetar cubanez are loc în timp ce țara se confruntă cu o gravă criză alimentară și cu pandemia COVID. Am scris aici mai multe lucruri despre criză dar și veștile bune, inclusiv despre facilitățile acordate micilor întreprinzători.

Cubanezii se confruntă cu o gravă criză alimentară: ce se aduci în Cuba atunci când vei putea vizita țara?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *