Bani in Cuba buget valute preturi si rate de schimb1 1

Bani in Cuba: buget, valute, prețuri și rate de schimb

Cuba Utile

Cât ai cheltuit în Cuba? Trebuie să iau euro sau dolari? Ai avut card de credit sau de debit? De la ce bancă? Cât ai plătit pe transport dintr-un oraș în altul? Toate aceste informații se regăsesc în articolele dedicate, desigur, însă este cam dificil să îi trimit cuiva șapte linkuri să caute informațiile. Așa că am adunat în acest articol toate informațiile de care ai nevoie pentru a-ți organiza excursia în Cuba și să știi că totul este cu mult mai simplu decît poate părea la prima vedere.

Actualizare 2021: Cuba renunță la CUC, în viitor se va folosi o singură monedă în Cuba, pesosul cubanez, aici informații:

Cuba renunță la CUC – unifică cele două monede aflate în circulație

Bani in Cuba: buget, valute, prețuri și rate de schimb

Câți bani ar trebui să iau în Cuba?

Personal, am cheltuit 2200 de euro cu tot cu biletul de avion în excursia din Cuba, unde am stat 16 nopți și am mers în Havana, Trinidad, Cayo Levisa și Vinales. Am mers singură, ceea ce înseamnă că toate cazările le-am plătit dublu, pentru că nu există supliment de single la casele particulare. La fel alte cheltuieli, ca de exempu taxiul de la aeroport și înapoi, care a costat 50 de CUC (50 $) dus-întors. Cost pe care nu l-am împărțit cu nimeni.

Și abia de curând am aflat că există și transferuri private în sistem ”share” care se rezervă înainte și costă 8,28 euro în Havana și cam la fel în Varadero, Santiago de Cuba sau Cayo Coco. Când călătorești singur contează o diferență de 35 de euro pe cre i-aș fi economisit. Dacă ești cu mai mulți prieteni, taxiul nu mai este atât de scump.

Mai mult, am luat lecții particulare de salsa cu 20 de CUC lecția în Havana și am cheltuit 100 de dolari numai pentru o seară la cabaretul Tropikana. Să nu mai vorbesc că am ținut-o numai în cocktailuri și cigars. Ba am lăsat și bacșișuri peste tot, am mai donat ici-colo. Sau am făcut cinste câte cuiva cu o bere, cocktail etc.

Și am venit acasă și cu bagajele mai ușoare pentru că am donat multe lucruri și chiar cerceii. Dar mi s-a și făcut cinste de mai multe ori. Am cumpărat și multe sucuri, sau hot dogs/pizza cu MN (CUP) ceea ce a fost foarte ieftin.

Am discutat și cu alți călători, unii care s-au întors de curând, sau au călătorit anul trecut și pe baza întrebărilor, am realizat acest mini ghid.

Care este bugetul pe zi pentru Cuba?

Depinde desigur ce dorești să faci, dar cu 70-100 de dolari pe zi o să fii ok. Poți acoperi costurile de cazare la o casă particulară sau la un hotel nu foarte scump, mesele și câteva băuturi lejer. Dar poți desigur să te descurci și cu mai puțin, să spunem 50 de CUC pe zi (cu tot cu cazare) asta însemnând că mănânci mai mult în locurile unde plătești în pesosul cubanez/moneda nacional și că nu faci foarte multe excursii opționale.

De exemplu, o idee foarte bună este să explorezi Havana cu un localnic, într-un tur privat. Este ieftin și cu siguranță vei învăța și vedea multe lucruri pe care nu le găsești în ghidurile turistice. În plus, este sigur dacă rezervi înainte nu este ca și cum ai urma pe cineva de pe stradă.

Pentru că fiecare călător are alte obiceiuri de călătorie am realizat un mini ghid prețuri în Cuba, la finalul articolului. Îți poți face calculul în funcție de cum dorești să îți organizezi programul.

Cu ce bani plătesc în Cuba?

Cubanezii au două valute:

CUC – convertable pesos.

MN/CUP – moneda nacional sau cuban pesos.

Rata de schimb CUC/MN – 1 CUC = 26 MN.

Bani in Cuba buget valute preturi si rate de schimb1 2

CUC

Convertable pesos  1 CUC = 1 $. Nu te păcăli însă, dacă schimbi dolari, vei avea o penalizare de 10%. Există oricum comision peste tot, dar este preferabil să vii cu alte valute, vezi mai jos.

CUC este moneda care se poate folosi pe tot teritoriul Cubai. O folosesc atât turiștii cât și localnicii.

CUP / MN

CUP este moneda în care sunt plătiți cubanezii și pe care o folosesc în diferite magazine și chioșcuri, dar și baruri unde se poate plăti în MN. Mai mult, ei pot plăti și la unele discoteci în moneda nacional, în multe locuri fiind afișate două prețuri: unul pentru străini și unul pentru cubanezi.

Turiștii străini pot folosi MN, nu există nicio restricție în acest sens, numai că sunt foarte puține localuri unde o poți folosi. Ele sunt în special în zonele mai puțin turistice, dar sunt chioșcuri și în Havana Centro de exemplu.

Pentru ce ai avea MN? În locurile unde poți plăti cu MN, este cu mult mai ieftin, decât dacă ai plăti cu CUC. Este incredibil cât de puțin poți plăti pe aceeași cutie de suc sau de bere în MN față de echivalentul în CUC. Numai că nu vei găsi atâtea locuri unde puteți plăti cu MN. Poți cumpăra pizza, hot dog, hamburgheri și altele de acest tip de mâncare, plus sucuri, bere, apă.

Sfatul meu: schimbă 10 CUC în MN. Dacă îi cheltui, mai schimbi. Dacă nu, îi convertești la final la loc în CUC și după în euro sau dolari. Sau mai bine, îi dăruiești.

Dolari sau euro? Sau lire sterline etc?

Nu dolari. Deși pentru o perioadă scurtă anul trecut au fost ridicate penalitățile, sunt din nou aplicate acum (ianuarie 2018).

În schimb, poți avea lire sterline, euro, dolari canadieni, franci elvețieni, pesos mexicani, yeni japonezi de exemplu. La orice schimb există un comision de 3%. Dacă schimbi dolari, ți se va mai percepe încă un comision suplimentar de 10%.

Nu se acceptă monede, doar hârtii și este de preferat să ai bancnote noi, sau în bună stare, nu rupte, sau excesiv de mototolite.

Unde schimbăm banii în Cuba?

La bancă sau la CEDECA – casa de schimb valutar.

Casa de schimb – CADECA

CADECA sunt casele de schimb valutar care aparțin guvernului. Aici poți să schimbi bani din orice valută în CUC și din CUC în CUP (Moneda Nacional). Sau invers. Tot aici poți încasa și cecurile de călătorie.

Toate CADECA au același curs, însă la aeroport este un curs mai dezavantajos. La fel la hoteluri.

Pentru a schimba bani la CADCA ai nevoie de pașaport și vei fi întrebat și adresa unde stai. Nu este nicio problemă dacă stai la case particulare, nimeni nu verifică, este doar o formalitate.

În Vinales țin minte că am schimbat pentru un cuplu din Ungaria. Niciunul nu avea niciun act și m-am oferit să schimbe cu pașaportul meu. Nu a fost nicio problemă, deși am făcut operația ”la vedere”. A și o dată am mers cu copia după pașaport și a fost ok.

CUC pot fi schimbați numai în Cuba. Deși sunt călători care scot CUC din țară, dacă ești prins se confiscă.

Să scot de pe card sau să vin cu euro, lire, etc la mine?

Oricum, vei plăti un comision de 3%, fie că este taxă de procesare tranzacție pe card sau comision la CADECA așa că este indiferent. Părerea mea este să fie o combinație: o parte în cash, restul pe card. Să scoți de pe card mereu și doar când nu ai disponibil, să schimbi valuta pe care o ai la tine. Și preferabil să ai două carduri, în locuri diferite. Prefer mereu să scot de pe card, nu îmi place să merg cu mulți bani cash la mine, dar aici depinde de fiecare călător.

Este de preferat să calculezi și singur cât trebuie să primești la bănci și CADECA. Se întâmplă să fii păcălit intenționat.

Nu recomand să rămâi cu mulți bani înainte de întoarcere, vei pierde destul de mult la conversie, așa că mai bine ultimele zile scoți mai cu precauție. 50 de CUC nu sunt o mare problemă, cumpără din duty-free rom, trabucuri sau alte lucruri.

Atenție să ai bani de taxi, taxa de aeroport, de plecare, este acum inclusă în prețul biletului de avion.

Credit carduri: Visa, Visa Electron sau Mastercard?

Eu am folosit un card de debit Mastercard în Cuba. L-am folosit de mai multe ori fără probleme să scot bani de la bancomate și atât. La hoteluri plătisem dinainte de a  ajunge în Cuba, online, cu cardul. La fața locului la hotelurile mari se poate plăti cu cardul, dar mai bine nu te baza pe asta.

Unele carduri Visa nu vor merge în Cuba, mai ales cele de debit. În general, toate cardurile care au legătură cu SUA nu merg. Este de preferat să întrebi banca înainte. Nu contează de la ce bancă ai cardul, atâta timp cât acesta nu este procesat prin bănci din America.

Și mereu luați asigurare de călătorie, aici mai multe variante.

Bancomate în Cuba

În majoritatea orașelor mari sunt bancomate. Mai bine ai mai mulți bani când mergi în partea rurală a Cubei. Poți scoate bani și de la bancă, folosind tot cardul, cu pașaportul. Am scos o dată de la o bancă din Havana, pentru că nu mergeau bancomatele. Mulți recomandă folosirea bancomatelor de la Banco Financiero Internacional, BFI, dintre băncile cubaneze. Există și reprezentanțe ale unor bănci din alte țări.

Prețuri Cuba

 • Cazare: case particulare 20-35 euro/noapte. Hoteluri: 30-70 euro/noapte. Acestea sunt opțiunile normale, atât pentru case particulare cât și pentru hoteluri de 3 stele. Pentru hotelurile luxoase, de la 100 euro în sus camera pe noapte.
 • Prânz/cină (aperitiv, fel principal, desert): 9-15 CUC, există și restaurante mai scumpe, în special în Havana sau zone foarte turistice.
 • Excursii opționale: excursiile de o zi costă în jur de 20-25 de CUC/persoană.
 • Transport: Viazul, autocare moderne, 12 CUC Havana-Vinales, Havana-Varadero 10 CUC, Havana-Trinidad 25 CUC etc. Prețurile sunt pentru un singur sens. Vezi pe siteul Viazul toate opțiunile.
 • Închiriere de mașini: de la 45-60 de CUC în sus/zi, în funcție de sezon și de numărul de zile, cu asigurare (atenție la limitări). Vei plăti un depozit de minim 200 de CUC.
 • Cocktailuri: 2 CUC peste tot, în afară de cluburi (2-5 CUC) sau localuri mai pretențioase.
 • Cocktailuri Bodeguita del Medio, Floridita: 5, 6 CUC.
 • Taxi aeroport/oraș Havana: 20-25 CUC un sens
 • Card de internet – 1,5 CUC o oră
 • Intrări la cluburi: între 2 CUC (locuri nepretențioase), la 4-6 CUC în cluburi obișnuite, la 10-15 în cele foarte turistice și la 70 în Tropikana.
 • Apă: 1-2 CUC o sticlă mare de apă plată.
 • Bere, sucuri carbogazoase la doză: 1,5-2 CUC.
 • Nucă de cocos cu rom – 2-4 CUC.
 • Muzee, alte obiective: 8 CUC.
 • Bacșiș restaurante – 5-10%, dacă nu este trecut deja pe notă. Am lăsat și mai mult, de exemplu 5 CUC când am avut consumația de 4 CUC pentru două beri mari la House of Beer unde era și muzică.
 • Toalete: 25 cenți la fiecare folosire. Și de cele mai multe ori nu vei primi hârtie și va fi murdar. Oricum, la ce găsești pe acolo, mai bine să ai șervețele, uscate, umede, gel dezinfectant etc. Nu am înțeles de ce trebuie plătită taxă de curățenie în unele locuri, dar așa este obiceiul aici și nu se discută.
 • Parcări: 25 cenți, sau 1 CUC în locurile mai elegante.
 • Trupe muzicale în baruri, pe stradă – 1 CUC când îți place muzica.
 • Ghizi – 2 CUC/zi de persoană.

Vezi și alte prețuri aici, orientativ pe cost of living.

Siguranță

Cuba este cea mai sigură destinație din Caraibe. Cu toate acestea, sunt mulți hoți de buzunare. Nu te va jefui nimeni smulgând ceva sau prin violență, dar dacă ești neatent/ă o pățești. Și nu este ceva rar.

Furturile din camere: la casele particulare vei fi cel mai în siguranță, Proprietarilor le este frică să nu piardă licența. Însă este de preferat să ai lucrurile de valoare și banii în trollerul încuiat. Sau în seif.

De curând am aflat că seifurile au un cod master și că peste tot în lume se întâmplă ca personalul să mai ciupească din banii din portofel. Uitându-mă în urmă, mi s-a întâmplat de mai multe ori să mă întreb dacă nu aveam mai mulți bani și cred că mi s-a întâmplat de mai multe ori. La noi dispar laptopuri din camere și multe multe altele, deci este ceva care se întâmplă turiștilor peste tot. Poți verifica hotelul, pe google, să vezi dacă au fost plângeri în legătură cu lucrurile acestea.

În Cuba, se fură din hoteluri. Sunt multe turiste care se plâng de dispariția unor lucruri, până și de lenjerie intimă. Ce pot spune, atenție. Nu am auzit plângeri de acest tip de la cei care au stat încase particulare.

Mai multe articole despre C U B A:

Singură în Cuba? Se poate și este minunat!
Bagajul pentru Cuba ce împachetăm lista de calatorie
Cuba Episodul I: lucruri bine de știut, pregătiri de plecare și primele impresii
Cuba Episodul II: Havana Veche, Tropikana și puțin pe deasupra
Episodul III Cuba: Valea Vinales, cea mai frumoasă vedere
Episodul IV: insula Cayo Levisa Cuba
Cuba Episodul V: Trinidad
Mâncare și băutură în Cuba
Distracție în Cuba: Casa de la Muzica și Tropikana pe primul loc
Ospitalitate cubaneză în Vinales și de ce să lași uneori lucrurile să curgă de la sine

Vacanțe frumoase și loca loca loca

Bani in Cuba buget valute preturi si rate de schimb1 1

2 thoughts on “Bani in Cuba: buget, valute, prețuri și rate de schimb

 1. buna! Am citit.. in mare parte, ce sa faci, si sa nu faci in cuba!”””😂 ideea este: Vreau sa ma duc. in varadero max.. 7 zile. ce mi recomanzi? sa platesc pachetul : avion, hotel, si all inclusive sau doar hotel, si zbor!? mancarea street foud!?

  1. Buna, in primul rand, nu recomand Varadero. Mai degraba Cayo Coco, daca dorim un hotel foarte confortabil. Street food nu, doar daca avem un buget foarte limitat, pentru ca street food in Cuba inseamna multa paine si cu ceva sos de rosii si branza (pizza) sau crenvursti (hot dog). Nu este delicios, dar este sigur, nu ne intoxicam atata timp cat este proaspat. Insa la casele particulare in primul rand si la cateva Paladares, este cea mai buna mancare, in afara de locuri renumite, precum Bodeguita del Medio sau Floridita (frecventate de Hemingway, preturile sunt si mai mari). Recomandarea mea pentru Cuba este sa se stea la casele particulare inregistrate oficial, sunt si unele foarte luxoase, altele mai modeste, dar este C U B A. Mai sunt cateva hoteluri frumoase, precum Los Jasmines in Vignales, unde am stat deoarece doream sa am cea mai frumoasa vedere la Vale de Vignales 🙂 Calatorie frumoasa! Eu as sta in Cuba mai mult si as merge cu compania lor de autocare, Viazul, in mai multe locuri. Varaderes nu este Cuba si ce au acolo hotelurile gasim mai bun in alta parte (plaja+cazare etc). Nu este nevoie sa mergem atat de departe pentru asta, daca ajungem in Cuba trebuie sa simtim Cuba. Dar este doar parerea mea, desigur, fiecare stie ce anume are nevoie si ce doreste de la o vacanta, normal, nu inseamna ca viziunea mea este cea buna, corecta etc 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *