Bagajul pentru Cuba ce luam 14

Cubanezii se confruntă cu o gravă criză alimentară: ce se aduci în Cuba atunci când vei putea vizita țara?

Noutăți

Încă din vara trecută, cubanezii se confruntă cu o gravă criză alimentară. Se formează cozi uriașe la magazinele de unde pot cumpăra bunuri cu moneda națională (CUC-ul se va scoate din circulație și nu mai este acceptat peste tot) și oamenii stau ore în șir la rând, neștiind ce anume vor reuși să aducă acasă.

Cuba renunță la CUC – unifică cele două monede aflate în circulație

Situația a fost înrăutățită în timp, și din cauza embargoului pus de americani și desigur de criza adusă de pandemie, care se tot adâncește. În acest context, se pune problema: ce este mai important? Să se dea drumul la turism*, fără prea multe restricții, sau să continue să se confrunte cu această criză alimentară?

*Se poate călători în Cuba, însă sunt multe restricții, teste, iar în Havana încă este stare de urgență, vedeți aici pe siteul MAE condițiile actuale. Cine călătorește acum în Cuba? Cei care au rude, sau cei care stau pe termen lung în alte țări. Fac parte din câteva grupuri Facebook cu informații despre Cuba și am aflat că este la fel de sigur ca înainte să călătorești aici, însă nu dorește fiecare să meargă cu atâtea restricții. Probabil că după ce va începe programul de vaccinare a populației lucrurile se vor schimba. Deocamdată, numărul de cazuri este în creștere, deși creșterea s-a stabilizat în ultima săptămână. Să sperăm că vor depăși cât mai repede această situație.

Veștile bune din Cuba:

1. Guvernul a implementat câteva măsuri, precum unificarea celor două monede (CUC și MN) și liberalizarea licențelor pentru liberii profesioniști. Reuters a făcut o bună analiză despre reforma care îi va ajuta pe micii întreprinzători.

2. Sunt speranțe că embargoul ridicat -parțial, s-au relaxat unele măsuri – în timpul Administrației Obama și reinstaurat în timpul Administrației Trump va fi ridicat din nou, sub administrația Biden – nu știu exact când, dar s-au făcut declarații în acest sens. Președintele Biden a declarat că dorește să restabilească relațiile SUA-Cuba așa cum erau în timpul Administrației Obama.

3. Cubanezii tot își iubesc patria la fel ca întotdeauna și vă invit să ascultați această melodie frumoasă, cu premieră în 17 februarie 2021 și care deja este un hit: Patria și viața

4. Cuba dorește să ofere vizitatorilor posibilitatea de a se vaccina împotriva COVID-19 

Aflat în faza a treia de testare, vaccinul Soberana 2 dezvoltă un răspuns imunitar puternic, conform declarațiilor oficialilor acestei țări. Testările sunt supravegheate și de către OMS. Se așteaptă ca la finalul lunii martie a.c. să se finalizeze faza trei a testării. Cuba are o tradiție în dezvoltarea de vaccinuri și tratamente, aș aminti vaccinul pentru meningita tip B, produs în premieră de către cubanezi, sau cel pentru cancerul de plămâni.

Totodată, oficialii au anunțat intenția de a le oferi turiștilor străini posibilitatea de a se vaccina în perioada în care ajung pe insulă,  dacă aceștia doresc. Cuba va produce în jur de 100 de milioane de doze de Soberana 2, suficiente pentru a-și vaccina toată populația, turiștii dar și pentru a exporta, având câteva pre-acorduri cu alte state în acest sens.

Doctorii cubanezi au jucat un rol crucial în stoparea epidemiei de Ebola din Congo acum câțiva ani și au trimis medici și în Italia, pentru a-i ajuta pe timpul pandemiei COVID, am scris un articol despre aceste eforturi:

Cuba, solidaritate în pandemie: mi casa e su casa și.. știați că au tratament pentru cancer pulmonar?

Ce aducem în Cuba când vom putea călători fără prea multe restricții?

Mâncare și produse de primă necesitate! Turiștii care au vizitat Cuba nu au suferit de lipsuri, deși nu au mai avut aceeași diversitate dinainte. Și între noi fie vorba, Cuba nu era nici înainte o destinație pentru gurmanzi, deși erau și locuri unde se putea mânca bine. Dar resorturile din Cuba nu se pot compara cu cele din Antalya, de exemplu. Am scris în articolul acesta despre mâncarea în Cuba.  –  articol scris acum mulți ani de zile, însă în mare parte foarte actual înainte de pandemie.

Mulți le trimit celor de acasă nu bani, că nu au ce face cu ei (nici măcar cei care au dolari sau euro deși cu dolari se pot cumpăra mai multe produse) ci mâncare! Însă pachetele ajung greu. Așa că ce aducem în Cuba?

Mâncare (evident produse neperisabile), produse de igienă (săpun, detergent, dezinfectant, pastă de dinți, detergent). Citește și:

Bagajul pentru Cuba ce împachetăm lista de calatorie

O să spuneți. păi să car în Cuba cu lucrurile acestea? Nu este obligatoriu, normal, dar eu am cărat mereu din Iordania cu câteva kilograme de cafea, curmale, esențe, dulciuri. Le făceam cadou acasă. Din alte locuri aduceam altele. De ce nu aș putea face și invers?

Mulți cubanezi care au rude în străinătate sunt ajutați, iar ajutorul cel mai mare pe care îl putem da este să merge acolo când se va putea vizita fără stare de urgență. Sau după pandemie. Turismul este o parte importantă din economia țării. Însă pe lângă veniturile directe din turism sunt toate barurile, paladares, lecțiile de salsa luate de la localnici, multe lucruri prin care putem contribui.

În plus, la următoarea vizită în Cuba aș sta cât mai mult la case particulare (am stat și în trecut, însă am mai stat și în hoteluri), pentru a contribui la veniturile unei familii și mi-aș întinde antenele în jur să văd ce fac cu cele aduse. Nu le-aș da primului venit (în general angajații de la hoteluri primesc mai mult). Ci aș ”împărți” cumva, după cum îmi spune instinctul. Și într-un mod în care să nu jignesc, pentru că da, cubanezii sunt mândri.

Ați merge în Cuba?

Cuba este la fel de minunată precum întotdeauna. Oamenii la fel de plăcuți. Nu aș ezita să merg în Cuba, odată ce mai multe restricții vor fi ridicate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *