Castelul Karak 6

Castelul Karak (Kerak) Iordania: din antichitate și până în prezent

Iordania

Înconjurat de văi adânci, castelul Karak cum îl denumesc iordanienii, (sau Kerak cum se mai scrie de către vestici) este cunoscut ca un castel al cruciaților. Însă deși castelul actual a fost construit de cruciați, aceștia nu s-au bucurat prea mult de el. Castelul a fost cucerit de armatele lui Saladin după numai 46 de ani. Însă istoria orașului unde s-a construit în sec 11 castelul este străveche, fiind un oraș important din Regatul Biblic Moab. Câțiva Sfinți creștini s-au născut aici și totodată și primul chirurg musulman care a scris un tratat dedicat exclusiv medicilor.

Locurile speciale atrag pe toată lumea și de la nabateeni la mameluci, otomani, romani, bozantini, toți cei care au trecut prin Al-Karak au dorit o părticică din acest pământ. Tot orașul Al-Karak este construit în vârful unui munte care se ridică la 900 de metri deasupra nivelului mării, iar castelul binecunoscut stă cocoțat în cel mai înalt punct.

Ce m-a impresionat vizitând orașul și castelul Al-Karak:

Drumul minunat spre castel: este o excursie în sine.

Plimbarea prin coridoarele păstrate aproape intacte. Sunt multe și lungi, multe camere (acestea nu sunt păstrate toate la fel de bine), încăperi, avem foarte multe de explorat în sit. Și tot atâtea posibilități să ne lăsăm purtați spre trecut, să ne imaginăm coridoarele pline cu cavaleri, forfota, emoția. Galeria foto este la finalul articolului!

Priveliștile din castel: vedem o parte din Iordania verde. Și multe bazine cu apă, culturi diverse în funcție de anotimp. Am vizitat castelul în luna martie, singura atracție majoră din Iordania la care nu am ajuns decât o dată până acum.

Orașul Al-Karak în sine: vizitând castelul, avem un prilej excelent să ridicăm un pic cortina, să vedem un oraș iordanian tipic.

Istoria acestui loc!

Nu ratați dacă aveți timp:

O cafea, suc de rodie sau de portocale în funcție de anotimp, la una dintre cafenelele tradiționale. Cred că vizitarea unei țări este mai mult decât a vedea atracțiile. Este și un prilej de a cunoaște țara așa cum este acum. Peste sute de ani, urmașii se vor întreb ce era în vremea noastră în anumite părți din lume, așa că pe lângă trecut, este frumos să mai savurăm și ceea ce există în momentul prezent.

Și dacă sunteți veniți în Iordania pe cont propriu, puteți să luați în considerare să petreceți o noapte în acest hotel tradițional. 

Intrarea la castelul Karak costă 2 JD și este inclusă în Jordan Pass (dacă sunteți veniți independent) și în mai toate excursiile organizate.

Istoria orașului și castelului Al-Karak

Al-Karak în Biblie și în Creștinism

Orașul Al-Karak a fost locuit încă din Epoca Fierului, fiind un oraș important din regatul Moab.

Se crede că orașul Al-Karak de azi este Kir Moab, sau Kir Hareseth (Qer Harreseth) din Biblie, un oraș fortificat de Regele Mesha, unde Regele s-a refugiat după ce a fost înfrânt de Regele Jehoram al Israelului, Regele Iehoshaphat din Iudeea și Regele Edomului*, care formaseră o alianță împotriva Regelui ținutului Moab*.

*Amintesc că Iordania de azi este locul Regatelor Biblice Moab, Edom, Ammon, Amurru.

În Cărțile Regilor  și în Cartea lui Amos, orașul este menționat ca locul unde s-au dus arameii înainte de a se stabili în regiunile din nordul Levantului și în care Tiglath -Pileser III i-a trimis pe prizonieri după cucerirea Damascului. După cucerirea Damascului, câțiva ani mai târziu, regatul Shamaili a preluat puterea. În perioada elenistică târzie, orașul era cunoscut sub numele de Kharkha (cuvânt armaic)

Aici s-a aflat una dintre cele mai vechi comunități creștine din lume, din secolul 1 DH. Regiunea a fost cucerită de nabateeni. Care au fost cuceriți de romani în anul 105 DH. În perioada aceea, orașul se numea Harreketh.

îÎn perioada bizantină târzie orașul era cunoscut sub numele de Charakmouba – Krakmoab – așa apare pe mozaicul din Biserica Hărții din Madaba, Iordania (Biserica Sf. Gheorghe, care are un mozaic din secolul 6 în care apare tot Pământul Sfânt).

Orașul apare și pe mozaicul Bisericii Sf Ștefan din Um Al Rasas (Iordania, în apropiere de Marea Moartă). În secolul 5 DH, orașul avea și un Episcop, care ținea de Biserica din Nazaret. Au fost, desigur mai mulți episcopi, unul dintre ei fiind cunoscut pentru miracolele făcute, Episcopul Ion (secolul 9 DH). Totodată, doi sfinți s-au născut în Al-Karak de azi: Sf Teodor (The Brander), care s-a născut în jurul anului 771 și fratele său, Sfântul Theophanes (Confesorul).

În timpul cruciaților (am scris mai jos despre perioadă), aici s-a construit un mare castel, ale cărui rămășițe le vedem azi. 1136-1142.

Erau multe biserici în oraș, dar azi sunt greu de identificat. În interiorul castelului se văd rămășițele unei biserici, care avea hramul Sf Gheorghe. Iar Moscheea din interior se crede că este pe locul unde era o Basilică folosită de cruciați.

Sursă pentru informațiile Biblice și din perioada creștină: Cartea ”Un Pelerinaj Creștin în Iordania”, de Fadi Shawkat Haddad – arheolog, profesor, un om fantastic, pe care l-am cunoscut în Iordania. Am pledat să publice cartea și în limba română, sper să o facă. Până atunci, o puteți cumpăra din mai multe magazine din Iordania în limba engleză, sau franceză, și vă spun că merită. Se poate comanda și online aici.  Cartea conține și un mini capitol despre Al-Karak, din care am selectat câteva informații. 

Al Karak azi

Orașul Al-Karak este capitala Guvernoratului Karak )în Iordania sunt 12 Guvernorate cum le denumesc ei, sau prefecturi Prefecturi). Orașul are acum 32 000 de locuitori și de zece ori mai mulți în zona metropolitană. Pe drum, Al Karak este la aproximativ 140 de kilometri sud de Ammn și 174 de Petra.

Al-Karak a căzut sub stăpânirea cruciaților în anul 1132

Atunci, Regele Fulk al Ierusalimului l-a făcut pe Majordomul Păgân (Paganus Pincerna latină) Lord de Monreal și Oultrejourdain (numele folosit în perioada cruciată pentru teritoriile situate la este de râul Iordan, care au aprținut regatelor Edom și Moab).  În această perioadă s-a construit castelul pe care îl vedem și azi, desigur refăcut de mai multe ori de-a lungul timpului, deoarece castelul a aparținut cruciaților numai 46 de ani.

Cucerit de arabi

De ce spun din nou: pentru că populația din regiune a fost mereu arabă. Erau arabi creștini și arabi musulmani. Desigur așa cum am văzut, au trecut pe aici și nabateenii și romanii și bizantinii. Însă populația locală a fost mereu arabă. Stăpânirea s-a schimbat de multe ori de-a lungul timpului însă și în perioada romană și în orice altă perioadă de stăpânire, veneau garnizoane, comandanți, conducători, însă populația locală era aceeași, mai mult sau mai puțin asuprită.

În 1188 armatele lui Saladin au cucerit castelul Karak, după un asediu care a durat un an de zile. Fratele mai mic a lui Saladin, Al-Adil a fost guvernatorul districtului până în anul 1199, când  a devenit conducătorul Egiptului și a Siriei.

În secolele 12-14 castelul era renumit pentru măreția sa, fiind menționat în mai multe scrieri ale vremii, deoarece a fost vizitat de multe personalități ale vremii. Potrivit acestora, la poalele fortăreței, una dintre cele mai impresionante din Siria, era o vale, în care se aflau băi termale (Hammam) și multe grădini cu rodii, pere, caise.

Și Ibn Battuta, faimosul explorator marocan berber a vizitat castelul. Acesta scria în 1355: ”Al Karak este una dintre cele mai puternice și mai renumite cetăți din Siria. Se numește și Hisn al Ghurab (Cetatea Ciorii sau a cântecului cocoșului, nu știu exact ce înțeles avea poate cetatea de la cucurigu?) și este înconjurată de râpe din toate părțile. Există o singură poartă și se intră printr-un tunel săpat în stâncă, care tunel formează un fel de sală. Am stat patru zile în afara Karak-ului, într-un loc numit Ath Thaniyyah.” – probabil un caravanserai nu stătea nici atunci toată lumea în castel.

În Al Karak s-a născut și Ibn al-Quff (1233 – 1286), un doctor arab creștin, chirurg și autor al primului manual arab destinat numai chirurgilor. A scris de altfel multe cărți de medicină și a studiat învățăturile lui Hipocrate.

Iar în timpul sultanatului Mameluc (sec 13 -16 DH), castelul era un popas important pe ruta caravenelor dinte Damasc și Egipt și pe ruta pelerinajului dintre Damasc și Mecca.

Al-Karak sub Otomani

În secolul 16 castelul apărea în registrele de taxe otomane, probabil că luau tribut de la populația beduină care locuia zona în perioada respectivă. Orașul a fost cucerit de otomani în 1844, după mai multe asedii. În 1844 s-a recurs la înfometare: au murit foarte mulți oameni și în final castelul a fost cucerit.

Tot otomanii au fost responsabili de distrugerea în mare parte a ”Pietrei Moabite”, un artefact care data din anul 840 ÎH. Conform relatărilor, beduinii au distrus în 1869 piesa, pentru a nu le permite otomanilor să și-o însușească. Bucățile însă s-au păstrat și se studiază și azi.

Stela (bucățile recuperate puse laolaltă) este expusă la Muzeul Luvru din Franța, însă Iordania a soclitat înapoierea ei. Sper să o primească.

În timpul Revoltei Arabe, armata turcă a abandonat Al-Karak. Zona a fost sub protectorat britanic începând cu anul 1920, când a avut loc Conferința de la San Remo. Azi, face parte din Regatul Hașemit al Iordaniei, care și-a dobândit Independența pe 25 mai 1946.

Precum vedeți, orice excursie în Iordania trebuie să includă și o vizită în orașul Karak, dacă sunteți pasionați de istorie și de misterele trecutului. Veți descoperi multe și la fața locului. 

Galerie foto castelul Karak

Sunt multe corpuri de clădire și în fiecare putem explora coridoare, mai multe niveluri, catacombe, de toate. Avem ce vedea!

Al Karak Iordania

Al Karak Iordania 2
Al-Karak, un oraș tradițional iordanian
Castelul Karak
Natura frumoasă, nu este așa că nu aceste imagini le avem în minte când ne gândim la Iordania? Karak
Castelul Karak 1
Și în perioada medievală, castelul Karak era înconjurat de livezi și de culturi de tot felul
Castelul Karak 2
Sunt multe camere păstrate bine în castelul Karak

Castelul Karak 3

Castelul Karak 4
Coridoare din castelul Karak
Castelul Karak 5
Pisaj minunat din castelul Karak
Castelul Karak 6
În bătaia vântului la castelul karak

Castelul Karak 7

Castelul Karak 8
Ziduri maiestuoase, Karak Iordania
Castelul Karak 9
Unde ajungem dacă intrăm în acest coridor? În alte coridoare desigur

Castelul Karak 14

Castelul Karak 10
Unul dintre corpurile de clădire, Karak

Castelul Karak 11

Castelul Karak 12
Castelul Karak – grajduri? Este o ipoteză
Castelul Karak 13
O zi minunată în castelul Karak
Castelul Karak 15
Aș sta aici o zi întreagă!
Al Karak Iordania 1
La revedere Al=Karak!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *