Sudan

Sudan a anulat legea de boicotare a Israelului

Uncategorized

Realțiile dintre Israel și Sudan se îndreaptă spre normalizare și spre cooperare. Consiliul suveran și cabinetul guvernului interimar al Sudanului și-au dat aprobarea finală pentru anularea legii de boicotare a statului israelian. Această lege interzicea stabilirea legăturilor diplomatice cu statul evreiesc și interzicea relațiile de afaceri între companiile israeliene și sudaneze.

Reluarea relațiilor dintre cele două țări a început în luna februarie a anului 2020, cu o întâlnire dintre premierul israelian Binyamin Netanyahu și șeful Consiliului suveranității din Sudan, Abdel Fattah al-Burhan.

Sudan și Israel au declarat oficial în octombrie 2020 că vor normaliza relațiile, iar Sudanul s-a alăturat acordurilor Abraham în ianuarie. Au urmat diferite vizite bilaterale, iar acum anularea acestei legi privind boicotul. Acest act este o recunoaștere simbolică a statului Israel de către Sudan, spun experții.

Sudanul a fost foarte ostil statului Israel. Liga Arabă s-a întrunit în capitala sudaneză Khartoum în 1967, unde a ajuns la celebra rezoluție „Trei numere”: „fără pace cu Israel, fără recunoaștere a Israelului, fără negocieri cu Israel”.

Procesul de pace dintre Israel și Sudan face parte din cadrul mai larg al Acordurilor Avraam

Aceste acorduri, numite după patriarhul comun al arabilor și evreilor, conform tradiției evreiești și islamice, sunt acorduri de normalizare mediate de Statele Unite sub fostul președinte Donald Trump, între Israel, EAU și Bahrain, care au fost semnate în septembrie 2020.

Sudan și Maroc s-au alăturat luni mai târziu. Acordul istoric a facilitat primul acord de pace dintre o țară arabă și Israel de la tratatul de pace din 1994 cu Iordania.

Sudanezii văd reconcilierea cu Israelul ca pe o cale către acceptarea internațională și către bune relații cu SUA. Relațiile din trecut ale Sudanului cu organizațiile teroriste precum al-Qaida au făcut-o paria pe arena internațională, iar țara a fost inclusă pe lista SUA a statelor care sponsorizează terorismul.

Sancțiunile internaționale cu care s-a confruntat, combinate cu limita de ajutor pe care ar putea să o primească, au pus în genunchi economia Sudanului. Pacea cu Israelul vor asigura Sudanului ajutor și sprijin pentru dezvoltarea economică.

Citiți mai multe despre acest pas important în normalizarea relațiilor dintre Israel și Sudan, dar și despre importanța pentru tot comerțul internațional, în care Marea Roșie are o importanță vitală pe The Jerusalem Post.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *