Libia

Italia va relua construcția celui mai mare drum costal din Libia, care va conecta țara de Egipt și de Tunisia

Libia

Ce știre interesantă: Italia va continua construirea unui drum de coastă, care va lega frontierele libiene de Egipt cu granițele din Tunisia. Știrea a fost anunțată săptămâna aceasta de ministrul italian de externe Luigi Di Maio. Totodată, Italia va redeschide în curând consulatul din Benghazi – port din estul Libiei, care era închis încă din anul 2013.

Știrile acestea vin pe fondul întăririi cooperării dintre Italia și Libia. Italia intenționează să joace un „rol crucial” în relansarea democratică a Libiei – o declarație venită după vizita Ministrului de Externe din  Italia în Libia, la mijlocul lunii martie 2021. Dl Di Maio a fost primul diplomat european care a vizitat Tripoli, capitala Libiei, de la instaurarea noului guvern. Acesta s-a întâlnit cu președintele libian Mohamed Menfi și vicepreședintele Consiliului prezidențial libian.

Iar după acea vizită, au urmat alte inițiative, destul de repede. Oare putem să ne gândim în viitorul nu foarte îndepărtat la o vizită în Libia?

Un nou drum costal în Libia

În septembrie 2019, Libia și Italia au convenit să îdemareze construcția drumului care se va extinde de la orașul de frontieră libian Ras Ajdair cu Tunisia până la orașul de frontieră Imssaed cu Egiptul.

Iar miercuri, 21 aprilie 2021, Ministrul italian Luigi Di Maio a anunțat că acest proiect va demara în curând: „Avem multe acorduri cu Libia care vor crea, datorită noului guvern și a păcii, noi oportunități pentru companiile italiene”.
„Companiile italiene sunt pe punctul de a relua lucrările de construcție a celei mai mari autostrăzi libiene, care se extinde de la granița tunisiană până la granița egipteană și trec pe lângă aeroportul internațional Tripoli” conform Egipt Today. 

Libia deja a primit fonduri europene dar și ajutor privind instruirea ofițerilor de coastă, pentru ca aceștia să ajute la stoparea emigrației ilegale.

Totodată, conform ministrului Luigi Di Maio, deschiderea consulatului italian din Benghazi este iminentă. 

Nu poate decât să ne bucure veștile care aduc pace, cooperare, noi proiiecte de dezvoltare și de deschidere a granițelor.

Am fost în Egipt în oaza Siwa, care se află la 70 de kilometri de Libia. Am călătorit singură într-un microbuz local, unde eram singura femeie și totul a fost nemaipomenit. Foarte frumos și m-am simțit în siguranță, nu s-a purtat absolut nimeni într-un fel care să mă facă să mă simt inconfortabil, așa că… aștept Libia 😀

Când ești singura femeie în microbuzul spre Oaza Siwa, Egipt, aproape de granița cu Libia

Oaza Siwa Egipt: comoara neatinsă din trecut

Eco-hotel în Oaza Siwa: dormi într-o salină

Al-Zeitoun, Marele lac sărat din oaza Siwa – cărți poștale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *