port Excursie-optionala-insula-Corfu-Albania saranda

Saranda Albania: 10 motive să vizitezi orașul alb de la Marea Ionică

Albania

Știați că: Saranda are 300 de zile însorite pe an? Frumosul oraș port construit ca un amfiteatru pe malul Mării Ionice este o destinație de vacanță din ce în ce mai apreciată. Orașul s-a dezvoltat mult în ultimii ani și înainte de pandemie erau și nave de croazieră care opreau frecvent aici. Am vizitat des acest oraș cât timp am stat în Corfu, mereu mi-a dat o stare de calm, de moleșeală plăcută, de bucurie.

De la atracții turistice la plajă și plaje fantastice din apropiere, locuri frumoase din împrejurimi, cazare, masă, cumpărături, uitați 10 motive pentru a plănui un sejur aici.

De unde vine numele de Saranda? Înseamnă 40 în limba greacă, orașul fiind numit după cei 40 de Martiri de la Sabaste. A avut însă mai multe denumiri de-a lungul istoriei zbuciumate. 

În Albania putem intra cu buletinul. Deși nu face parte din Uniunea Europeană, există un acord între România și Albania. Nu avem nevoie nici de viză, de nimic, decât de procură pentru minori, în cazul în care nu sunt însoțiți de părinți, la fel ca peste tot.

Nu am întâlnit persoană căreia să nu fi fost foarte plăcut impresionată de Saranda. De la plaje, la atracțiile vizitate, la calmul locului, la mâncarea delicioasă și la prețurile surprinzător de mici. Să le iau pe rând:

Saranda Albania 2
Promenada din Saranda

1. Plaja din Saranda

Saranda este un oraș/stațiune, cu o plajă urbană foarte frumoasă. Plaja este mărginită de restaurante și baruri, unele fiind foarte moderne, altele tradiționale, adică câte ceva pentru fiecare. Efectiv în unele locuri parcă te întorci în timp, fie că vorbim despre vremuri mai îndepărtate, sau despre atmosfera anilor 80. Tot în oraș, dar un pic mai spre sud este Plaja Mango.

Plajele din Saranda sunt cu pietriș fin, apa este curată, limpede. Este în parte amenajată cu șezlonguri, dar are și multe porțiuni unde se poate sta pe prosop. Este genul de plajă pe care îl ador, câte ceva pentru fiecare.

Însă din Saranda se ajunge repede și la alte plaje, mai sălbatice. Sau absolut fermecătoare, cum sunt cele de la Ksamil. Plaje cu nisip fin, alb și apă turcoaz. La fel de frumoasă este și Plaja Pescărușului. Uitați aici câteva plaje superbe, toate spre sud, spre Butrint (situl arheologic). Au și coordonatele. 

Totodată, aici pe worldbeachguide găsiți informații despre alte plaje minunate din vecinătatea Sarandei: Gjipe, Potami, Himare.

Și nu vă gândiți că trebuie să mergeți cu orele pentru a ajunge în aceste locuri minunate: distanța dintre Saranda și Ksamil este de numai 14 kilometri (din centrul orașului Saranda) și sunt multe alte plaje, la nord sau la sud, chiar mai apropiate!

Puteți ajunge și cu autobuzul local la multe plaje (preț sub 1 dolar) sau cu taxiul, nu este scump.

Saranda Albania 5
Plaja din Saranda, o mică parte din ea

Plaja Borsh – cea mai lungă plajă de la Marea ionică

Satul Borsh – are cea mai mare plajă de la Marea Ionică – 7 kilometri lungime! La 36 de kilometri nord de Saranda, are și un castel și uitați-vă ce minunăție:

Dacă vă plac locurile izolate, puteți să vă cazați în micuțul sat.

În Saranda și în imprejurimi: sunt centre de scufundări și puteți să faceți snorkelling și tot felul de activități și sporturi acvatice. 

2. Castelul Lekuresi, priveliștea de vis și apusurile fantastice

Castelul Lekuresi a fost construit în 1537 de către Sultanul Suleiman Magnificul, pentru a controla regiunea. Aici și-a făcut baza pentru a ataca insula Corfu (care nu a fost niciodată sub ocupație otomană ca restul Greciei, însă a fost devastată în două rânduri. În atacul din 1537 au debarcat 25 000 de soldați otomani în Corfu, însă la un moment dat Sultanul a abandonat operațiunea fără să fi reușit să cucerească insula, fiind îngrijorat de o plagă care se abătuse peste soldații săi. Insula era atunci sub stăpânire venețiană, dar mulți corfioți au pierit, ei plătind cel mai mare preț în această dispută.

Azi, castelul atacat în trecut și de Ali Pașa din Ioannina este în ruine, însă zidurile s-au păstrat foarte bine, la fel ca și alte încăperi.

În castel este un restaurant, un bar și vara se țin tot felul de evenimente. Priveliștea este absolut spectaculoasă și nu veți regreta acă vă veți plimba un pic de jur împrejur și veți face o oprire de cafea, sau pentru a lua prânzul sau cina aici.

Cum ajungeți la castelul Lekuresi: pe jos dacă sunteți temerari, sau cu mașina sau taxiul. Des aici urcă și autocare turistice, însă transport public nu există. Însă taxiul costă în jur de 5 euro, dacă nu doriți să mergeți nici cu mașina și nici pe jos. Trebuie negociat mereu.

Dacă ajungeți în Saranda, neapărat nu trebuie să ratați acest loc. Este minunat și ziua, pentru că vedeți efectiv toată regiunea, dar și seara, la apus.

Saranda Albania 18
În castelul Lejuresi
Saranda Albania 17
În Lekuresi Saranda
Excursie Optionala insula Corfu Albania castelul
Pe acoperișul Sarandei!

3. Un oraș frumos, tradițional dar și modern 

Îmi place orașul alb Saranda! La prânz este foarte adormit în afară de zona de plajă. Saranda are peste 300 de zile însorite pe an și este un oraș molcom. Sunt multe supermarketuri, parcuri, magazine, baruri, cluburi, orașul are de toate.

Mai mult, există transport în comun destul de bine pus la punct pentru a ajunge în anumite destinații, ca de exemplu la situl arheologic Butrint, sau la Gjirokastra (56 de km). Și spre alte locuri, astfel încât orașul poate fi folosit ca bază pentru explorarea regiunii.

În oraș sunt ruinele unei Sinagogi din secolul 5, dar și multe Biserici Catolice, Ortodoxe și Evanghelice. Puteți vizita și ruinele Mănăstirii 40 de Sfinți Martiri, care a fost construită în secolul 6 D.C.

Sunt atâtea lăcașuri creștine în Saranda și împrejur deoarece în Saranda, la fel ca și în Gjirokastra, sunt cele mai mari comunități creștine din Albania, fiind și o comunitate de greci.

Și o să aveți parte de o surpriză în Saranda: să vedeți statuia lui Nicolae Iorga, care a ajutat la formarea statului albanez.

Promenada este frumoasă, la fel și portul și una peste alta nu pra ne plictisim în Saranda!

Saranda Albania 8
Sunt mulți palmieri în Saranda
Saranda Albania 9
Saranda Albania
Saranda Albania 10
Saranda, un oraș liniștit
Saranda Albania 11
În stațiile de autobuz în Saranda
Saranda Albania 12
Stație de autobuz în Saranda
Saranda Albania 14
Sinagoga din secolul 5 din Saranda
Saranda Albania 16
Prin Saranda
Excursie-optionala-insula-Corfu-Albania saranda statuie nicolae iorga
Statuia lui Nicolae Iorga din Saranda: textul este in limba romana, engleza si albaneza!

4. Mâncarea din Saranda

Albania este o destinație care vă va surprinde cu totul la capitolul gastronomie. Sau poate că este mai bine să spun mâncare. De orice fel. Pentru că orice aliment are gust. Nu se folosesc aditivi (sau poate că nu atât ca în alte locuri), astfel încât totul are gust! Roșiile, castraveții, brânza, totul este absolut delicios, au gustul acela de altă dată.

În plus, Saranda este renumită pentru midii, pește, pentru tot felul de bunătățuri. Sunt multe taverne, baruri unele mai modeste altele luxoase și foarte moderne. Sunt și taverne grecești și patiserii cu produse bune bune de tot și baruri cu cocktailuri ce mai, de toate. Peste tot prețurile sunt mici, cu mult mai mici decât suntem obișnuiți. Cafeaua este și ea absolut delicioasă peste tot.

Nu ratați: Trilece la Barul Restaurant Limani, unde au de altfel și înghețată delicioasă și multe alte bunătăți. Eu prefer cataiful, nu îi pot rezista!

Excursie-optionala-insula-Corfu-Albania saranda limani 1
Excursie Optionala insula Corfu Albania: inghetata la Limani
Excursie-optionala-insula-Corfu-Albania saranda limani saranda
Excursie Optionala insula Corfu Albania: Limani
Excursie-optionala-insula-Corfu-Albania saranda aranda restaurant
Excursie Optionala insula Corfu Albania: cataif si cappuccino

5. Cazarea din Saranda

Sunt multe hoteluri și pensiuni în Saranda. Ce este minunat este că veți găsi și în plin sezon camere curate, cu aer condiționat/apă caldă etc toate facilitățile de bază cu prețuri foarte mici, de la 20 euro/noapte.

La Hotelul Santa Quaranta, unul dintre puținele de 5 stele, care are plajă privată amenajată minunată și camere cu vedere la mare, o cameră în plin sezon pentru doi adulți cu mic dejun inclus costă un pic peste 100 de euro. Mai este și foarte aproape de centru, așa că nu sunteți izolați undeva.

Însă sunt multe alte opțiuni, de exemplu Hotelul IIIyrian Boutique: de patru stele, cu scorul de 9,2 – preț 340 de lei în sezon, cameră dublă cu mic dejun inclus. Sunt cum spuneam și multe oferte pentru bugete în jur de 100 de lei pe noapte, ca de exemplu Hotelul Elisabet de trei stele, care are un scor de 9 pe booking. Sunt și opțiuni mai ieftine!

În total avem de ales din peste 1200 de unități de cazare în Saranda! Trebuie să menționez că nu au hoteluri care aparțin de lanțuri internaționale (sau nu din câte știu eu), însă este vorba despre calitate/preț și în Saranda raportul este nemaipomenit, dar probabil că nu este chiar ideal pentru cei foarte pretențioși.

6. Cumpărături în Saranda

Găsim în Saranda orice ne trebuie pentru o vacanță la mare: tot felul de accesorii pentru plajă, haine sport, pareo, costume de baie. Și multe magazine cu haine diverse, fiind un oraș mare. Însă nu este Dubai sau Istanbul, nici București sau Constanța la capitolul Malluri și opțiuni, însă sunt și multe lucruri foarte frumoase.

Însă pentru acasă, va fi foarte apreciat brandy-ul Skandenberg, numit după faimosul luptător albanez Gjergj Kastrioti, numit Skandenberg, care a condus rebeliunea împotriva Imperiului Otoman. Rebeliunea din secolul 15, dar albanezii consideră că el a început lupta, terminată multe secole mai târziu. Este considerat erou național. În funcție de vechime, prețul diferă, dar un brandy foarte bun luam cu 5 euro sticla de 750 ml.

Mai sunt lichioruri bune de mentă și diferite alte lichioruri și tării, însă este limită de intrare în UE cu băutură alcoolică din afara UE: un litru de persoană. Totodată, nu se poate intra în Grecia de exemplu cu lactate de niciun fel. În schimb nu sunt limite la cafea (bună de tot), la gemuri, dulcețuri, sau la ulei de măsline. Care este foarte bun și ieftin! Lumea mai ia țigări, pentru că sunt foarte ieftine în Albania, dar și pentru ele există limită.

În rest se găsesc tot felul de lucruri de artizanat și de tot felul, ca în orice altă țară.

Saranda Albania 15
Sunt de toate în Saranda
Saranda Albania
Vodka Ursus, importată 😀
Saranda Albania 7
Saranda, Limani

În apropiere: Butrint, Blue Eye, Gjirokastra

Dacă ajungeți în Saranda, nu ratați câteva locuri de poveste. Propun câteva unde se ajunge ușor și repede, dar cu siguranță sunt și alte locuri minunate.

7. Butrint

Butrint este un sit antic grecesc, ulterior ocupat de romani. Face parte din Patrimoniul UNESCO din 1992 și este și Parc Național din anul 2000.

Butrint este un loc foarte special. Iubesc acest sit uriaș, unde ai de mers nu glumă! Vizita în sit durează cam două ore și se poate desigur sta și mai mult. Se pot vedea multe vestigii din perioada greacă dar și orașul roman. Plus multe mozaicuri, unele dintre ele fiind acoperite cu nisip/pietriș pentru a le conserva. Am văzut o parte din ele, pentru că sunt descoperite cam două luni odată la ceva timp. În sit este și un muzeu și oferă priveliști minunate de jur împrejur, cât durează plimbarea. Îmi place și că în sit este o pădure de eucalipți – iar când sunt toaletați tot situl miroase puternic a eucalipt.

Unde? la 19 kilometri sud de Saranda. Se poate ajunge cu mașina personală, sau cu autobuzul public. Este o mare parcare acolo și trebuie să vă luați apă cu voi, că în sit nu aveți de unde cumpăra. Toalete sunt în două locuri în sit: aproape de intrare și sus în castel. Tot acolo sus este și o terasă cu sucuri, bere, apă, dar până acolo nu găsiți nicăieri în sit. Am scris un articol despre acest loc:

Situl antic Butrint Albania – de ce trebuie să îl vizitezi

Saranda Albania 3
Butrint

Situl antic Butrint Albania catedrala 10

castel Situl antic Butrint Albania 8
Castelul venețian de pe acropola Butrintului
Situl antic Butrint Albania baptiseriul
Baptiseriul

8. Ochiul Albastru

Ochiul albastru este un fenomen natural uimitor: 18 izvoare subterane ies în acest loc la suprafață, aducând cu sine cantități enorme de apă, din adâncuri. Culorile formate sunt hipnotizante, la fel ca și vegetația luxuriantă care înconjoară izvorul.

Ochiul albastru nu este singurul izvor din Parcul natural, însă este cel mai faimos. Apa râului Bistrice este de smarald, turcoaz pe alături și toată regiunea este minunată. Nu m-aș sătura de a sta pe ponton și a admira priveliștea și natura luxuriantă.

Distanța din Saranda este de aproximativ 22 de kilometri. Este o parcare acolo, deci puteți merge și cu mașina, dar și cu o excursie organizată. Nu știu dacă există transport public. Am scris un articol despre acest loc:

Ochiul albastru Albania: o frumusețe primordială

Ochiul albastru Albania 2
Ochiul Albastru Albania
Ochiul albastru Albania 14
Ochiul Albastru Albania

9. Gjirokastra

Gjirokastra: un vechi oraș (din 1336) aflat în patrimoniul UNESCO: ”un rar exemplu de oraș otoman foarte bine conservat, construit de fermieri”. Orașul are și o fortăreață, Castelul Gjirokastër, unde odată la cinci ani se ține un Festival de Folclor ( anul acesta între 1-8 mai). Orașul a fost inițial bizantin, dar pe parcurs a devenit în majoritate musulman, devenind și un important centru religios Sufi.

Alături de populația musulmană și de albanezii ortodocși, orașul are și o minoritate greacă, fiind considerat unul dintre centrele comunității grecești din Albania. Aici este și un Consulat al Republicii Elene. Este un oraș foarte, foarte frumos, unde nu am ajuns încă, dar am pus de mult timp ochii pe el, am auzit atât de multe despre acest loc!

Puteți ajunge la Gjirokastra cu mașina (faceți cam o oră și jumătate), cu transportul local sau cu un tur privat sau de grup. Nu este o idee rea deloc nici să stați o noapte în oraș, sunt multe cazări frumoase și forte avantajoase ca preț.

Puteți ajunge în aceste locuri, sau în altele și cu excursii de grup.

10. Saranda a devenit foarte cosmopolită

Saranda s-a dezvoltat mult din punct de vedere turistic, iar acum a atras și o comunitate de nomazi digitali, care s-au ”adăpostit” pe timp de pandemie aici, atrași de frumusețea zonei și de facilitățile legate de viză și de lipsa restricțiilor legate de taxare*.

* În multe țări din Asia de Sud-Est, legea prevede că cei care stau acolo și obțin venituri chiar din activitățile online, sau lucrează la distanță pentru companii din alte țări, trebuie să plătească local taxe. Din câte lucruri citesc în grupurile de nomazi digitali, în Albania nu trebuie să își declare veniturile obținute în alte părți decât în Albania – cele online. Plus că cetățenii din SUA și din alte țări pot sta 12 luni. Nu am studiat exact ce și cum sunt facilitățile, însă acestea ar fi motivele pentru care mulți au ales Albania în această perioadă, pe lângă costurile scăzute ale vieții și posibilitățile de petrecere a timpului, internet etc.

Cum se ajunge în Saranda:

Cu mașina din România, am scris aici mai multe despre condițiile de intrare în Albania (nu sunt restricții). Am scris și despre traseul recomandat acum tot în acel articol.

Cu avionul pe aeroportul din Tirana și cu un transfer privat sau cu transportul public.

Cu feribotul din insula Corfu: cu cele rapide, ”delfini zburători” se ajunge într-o oră din Corfu Town. Se pleacă din port și se fac formalități de trecere a vamei (se verifică actele).

Saranda Albania 6
Bar de cocktailuri Saranda

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *