plaja bolata bulgaria 2

Recenzie plaja Bolata Bulgaria: unde este, ce oferă, merită să facem un ocol?

Bulgaria Litoral Bulgaria

Am văzut câteva fotografii cu plaja Bolata și am fost absolut fermecată de cât de frumos arată acest golf. Bolata este efectiv una dintre cele mai fotogenice plaje de pe tot litoralul bulgăresc. Are și multe alte avantaje, desigur. Am spus: neapărat trebuie să ajung aici. Fiind și foarte aproape de granița cu România (am trecut prin granița Vama Veche/Durankulak), am oprit aici înainte de a ajunge în Balcic. Și mă bucur că am făcut asta, este simplu de ajuns, frumos și foarte interesant. Detalii despre loc, ce găsim aici, cum este plaja și cum ajungem la locul cu vederea frumoasa în articol.

Unde este și cum se ajunge la plaja Bolata 

Plaja Bolata este foarte aproape de faimosul restaurant/terasă Dalboka, ambele în apropierea capului Kaliakra (de fapt Caliacra în limba română, dar este mai utilizat în forma Kaliakra). Vedeți aici pe google maps, însă am mers cu Waze și a fost foarte ușor. La fel de ușor și cu google maps.

În principal se merge pe drumul spre Caliacra, la un moment dat se face stânga înainte de a ajunge la punctul unde se plătește intrarea în sit și ulterior a doua stradă la dreapta. Dacă ajungeți la punctul de intrare de la Caliacra, faceți drum întors și prima stradă la dreapta, după iar a doua stradă la dreapta. Se vede că este de fapt foarte simplu:

plaja bolata bulgaria 1

Se poate ajunge cu mașina la plaja Bolata și sunt locuri de parcare

Drumul spre plaja Bolata este superb. Nu strada în sine, care nu este cea mai cea dar nici să îți rupi mașina pe ea. Oricum, trebuie să mergem cu atenție. Mă refer la micuțul drum care duce din stada principală spre Bolata. Important este că drumul este asfaltat. Peisajul este foarte frumos: este multă verdeață, dealuri calcaroase spectaculoase. Sau or fi de gresie? Nu am aprofundat acest aspect deocamdată. Însă este frumos.

Odată ajunși lângă plajă, veți vedea că sunt două zone pentru parcare: în stânga sau înainte. Parcarea din partea stângă a plajei, cum ne uităm cu fața spre mare, este mai mare. La sfârșit de iulie, la ora 10 dimineața era destul de multă lume și destul de multe mașini și mai veneau.

impresii litoral bulgaria bolata

Plaja Bolata, Bulgaria: deocamdată nu este amenajată, nu știu cum va fi anii viitori

Plaja în sine are nisip fin și este neamenajată. Fiecare poate veni cu accesoriile personale. Fiind un golf mărginit de diguri și de faleze înalte, plaja este ferită de vânt, iar apa este foarte calmă și liniștită. Foarte bună pentru copii, de aceea cred că erau și atât de multe familii cu copii mici. Însă era liniște, nu era atât de aglomerată. Și oricum, fără muzică, ceea ce îmi place la o plajă. Dacă un loc este foarte aglomerat, cu muzică, vânzoleală de colo colo, gălăgie, nu prea mai este relaxare.

Era o gheretă cu înghețată iar dacă doriți să stați mai mult pe plajă mai bine aduceți o ladă frigorifică cu cele necesare, nu știu exact dacă veți găsi tot ce doriți de cumpărat pe plajă. Poate anul viitor vor fi mai multe opțiuni, și vor apare șezlonguri pe plajă. Nu știm, însă acum (iulie 2020 nu este așa). Și așa cum este acum plaja, mi se pare ideală.

plaja bolata bulgaria 9

plaja bolata bulgaria 6

Locul cu vederea frumoasă:

Din partea dreaptă este o cărare îngustă, care duce sus, la locul cu cea mai frumoasă vedere. Este accesibilă, în maxim 10 minute suntem sus. Ulterior, se merge pe cărare, sus, spre marginea falezei. Vom vedea că drumul trece pe lângă un gard, este o bază militară sus. Este cărare de-a lungul gardului.

Există o cărare și în partea din stânga a plajei, însă este mai dificilă, plus că am văzut poze și din acel unghi, îmi place mai mult priveliștea din partea stângă. Însă dacă aveți timp și dispoziție, puteți încerca ambele variante. Dacă revin aici, în afara sezonului, o să merg și pe acest traseu, însă acum era mult prea cald.

plaja bolata bulgaria 5

plaja bolata bulgaria 3

Sunt stânci frumoase, faleza roșiatică, multe locuri frumoase și un mic pârâu cu apă proaspătă, care se scurge în mare

plaja bolata bulgaria 7

plaja bolata bulgaria 8

plaja bolata bulgaria 11

plaja bolata bulgaria

Una peste alta, ce recomand (părerea mea desigur): dacă sunteți cazați în apropiere, desigur că este frumos să veniți aici la plajă măcar o dată, să vedeți dacă vă place și eventual să vă întoarceți. Însă nu este atât de fantastic aici, jos, pe plajă pentru a parcurge o distanță uriașă doar pentru a veni aici. Asta pentru că sunt multe alte plaje minunate pe litoralul bulgăresc.

Însă dacă aveți drum prin zonă, cu mașina spre vamă, este o idee foarte bună să facem un mic ocol de pe șoseaua principală, să vedem plaja și mai ales minunata priveliște de sus. Este efectiv superb. Este o plajă foarte plăcută pentru familiile cu copii mici, că nu sunt curenți puternici în golf și este nisip fin. Este mai izolată plaja, mai multă siguranță, nu trece nimeni cu atv-ul pe plajă, nu sunt alte pericole de acest fel.

Se poate face snorkelling, SUP, înota în voie.

Cât despre stat efectiv pe plajă, cred că este mai frumos de mers aici când nu este sezon, locul este mai fermecător. Este altfel când nu este atât de cald și poate nimeni altcineva pe plajă, mi-au scris lucruri acesta și câțiva prieteni pe Facebook, care au spus că le-a plăcut enorm la sfârșit de septembrie, nu atât de mult în plin sezon.

În zonă mai sunt și alte plaje frumoase, tocmai bune de explorat: în Tyulenevo, Shabla, Krapets, Ezerets. 

Alte articole:

Impresii litoral Bulgaria, formalități Vama Veche Durankulak, abia ce m-am întors

Viața este o plajă: Nisipurile de Aur, Bulgaria

Ora de aur la Capul Kaliakra, Bulgaria

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *