Psarades Prespa 1

5 motive să vizitezi Psarades, un sat de poveste de pe malul Lacului Mare Prespa

Grecia lacurile prespa Noutăți

Psarades este un sat pitoresc, unul dintre cele mai frumoase din Republica Elenă, situat pe malul lacului Megalos Prespa (Marele Lac Prespa), fiind un sat de graniță între Grecia, Macedonia de Nord și Albania.

Este un paradis natural, nu am mai văzut vreodată un sat unde pelicanii plutesc printre bărcuțe, zboară pe lângă sat, se relaxează pe pontoane alături de cormorani pitici și egrete, unde te plimbi și auzit tot felul de triluri din stufărișuri, pentru că sunt și multe păsări ”timide” prin zonă, care se feresc de privirile poate uneori indiscrete.

Psarades Prespa 10
Dragoste pe ponton

Satul este faimos și deoarece aici s-a semnat ”Acordul Prespa” între Grecia și Macedonia de Nord și este un loc relaxat, cu multe taverne, baruri, câteva pensiuni, mici magazine locale și multe multe văcuțe care se plimbă nestingherite peste tot.

5 motive pentru a vizita sau a sta câteva zile în Psarades:

Dar înainte,vă spun câteva lucruri despre sat

Psarades înseamnă pescar în limba greacă. Până în anul 1927, orașul se numea Nivitsa, sau Nivitsi și era un sat bulgăresc. În  anul 1906 erau peste 500 de bulgari în sat. Biserica bulgară dedicată Fecioarei Maria a fost construită în 1893.

Regiunea greacă a lacurilor Prespa a fost subdezvoltată până în anii 70 fiind zonă militară, era nevoie de un permis special pentru a intra în regiune. După 1970 s-a ridicat interdicția și zona a înflorit, iar în 2011 aici trăiau 83 de locuitori, toți greci.

Acordul Prespa

În data de 17 iunie 2018 Ministrul de Externe al Greciei, Nikos Kotzias și ikola Dimitrov , omologul său din Macedonia cum se numea atunci Macedonia de Nord de azi au semnat aici acordul care a încheiat disputa asupra denumirii Macedoniei, redenumită Macedonia de Nord, urmând ca lucrurile să intre în vigoare începând cu luna februarie 2019.

Prim Miniștrii celor două țări, Alexis Tsipras și Zoran Zaev au fost de asemenea prezenți la eveniment.

După ceremonia din satul Psarades, miniștrii au trecut granița în Macedonia de Nord și au luat masa de prânz în satul Otesevo, acesta fiind prima oară în care un Prim Ministru grec a intrat în Macedonia de Nord de când aceasta și-a declarat independența în 1991, după despărțirea de Yugoslavia și preluarea denumirii de Macedonia, moment în care a început litigiul cu Grecia. Puteți citi aici pe wikipedia mai multe informații despre disputa dintre Grecia și Macedonia de Nord asupra folosirii numelui unei provincii grecești.

Psarades Prespa 1
Micul ponton din Psarades. La câțiva metri de acest ponton s-a semnat ”Acordul Prespa”

1. Psarades este un sat frumos, situat într-un cadru natural de vis!

Pentru a ajunge în Psarades se iese de pe șoseaua principală și se urmează un drum șerpuit, se traversează munții și se coboară din nou în vale, în sat. Chiar și drumul aici este de poveste!

Odată ajuns în sat ești întâmpinat de o mulțime de văcuțe care pasc liniștite peste tot! Seara se întorc singure, fiecare la casa ei mergând molcom pe străzile satului.

Este o uliță principală, largă, pietruită, cu magazine, taverne, baruri și câteva pensiuni, la capătul cărora este un mic ponton. pe aici se plimbă pelicani, cormorani, sunt multe bărcuțe, dar și câteva șalupe. Satul se desfășoară sus pe deal în spatele străzii principale, pe alei înguste dar asfaltate, un labirint de străduțe. Toate clădirile sunt din piatră și lemn. Toate casele văzute, toate clădirile au lambriuri de lemn în interior.

Psarades Prespa 13
Satul Psarades este acolo, jos
Psarades Prespa 2
Prin Psarades
Psarades Prespa 19
Intrarea în satul psarades: în toate părțile văcuțe
Psarades Prespa 6
Totul este frumos în Psarades

…ideal pentru privitul păsărilor ”bird watching”

În plus, precum spuneam, am rămas uimită de faptul că sunt atâtea păsări din specii protejate în zonă! Nu se sperie de oameni decât dacă te duci prea aproape, dacă deranjezi și atunci doar se mută mai departe.

Serios, era cu noi Directorul Muzeului Natural din Plovdiv, Bulgaria și abia l-am găsit că se strecura peste tot, a fost fascinat. ne-a tot spus despre ce a văzut, dar drept să spun nu am reținut tot. oricum, era foarte, foarte încântat.

Este atât de plin de viețuitoare sălbatice pe aici deoarece este zonă protejată, iar oamenii iubind acest loc așa cum este, cu frumusețea lui pură, nu au de ce se teme. Plus că au hrană pe săturate în lac.

Sunt multe restricții cu privire la ce ambarcațiuni pot merge pe lac, câte, în ce zone și cu pescuitul! Turiștii pot pescui dar numai de pe marginea lacului, dar pe lac NUMAi localnicii din cele 13 sate situate în rezervație și numai în anumite perioade ale anului, pe baza unui permis și cu metode tradiționale.

Și se implementează măsurile, au prins imediat ”elementele negative” vine paza de coastă instant zona este totuși de graniță. Grecii, albanezii, macedonenii, toți țin mult la regiune. Localnicii îl iubesc și vor turiști, dar nu prea mulți, nu atât cât să le schimbe radical modul de viață. Asta este frumos, că oamenii de aici iubesc modul lor simplu și calm de a trăi.

Psarades este mai dezvoltat decât multe alte sate din rezervație, mai ”cosmopolit” și mai animat. Terasele și tavernele sunt nu pline mereu (dacă nu este ora mesei) dar sunt mereu câteva mese ocupate în orice loc.

Psarades Prespa 3
Grădiniță
Psarades Prespa
Prin Psarades: pelicani (sunt și colonii de pelicani dalmațieni), cormorani pitici pe ponton
Psarades Prespa 20
Un pelican se plimba prin micul port

2. Plimbările pe lac pentru a vizita bisericile străvechi

În apropierea satului Psarades sunt ruinele câtorva mănăstiri și biserici străvechi, cu fresce post bizantine, secolele 13-15. Se poate merge și pe jos, din sat la prima dintre ele, însă cel mai spectaculos loc, unde este Schitul Panagia Eloussa se poate vizita numai pe calea apei.

Plimbarea cu șalupa este minunată. Am admirat Panagia Dexiokratousa, o Biserică Ortodoxă greacă străveche, o altă Biserică, Metamorphosis și la Panagia Eloussa am coborât și am vizitat tot Schitul. 

Schitul Panagia Eloussa, cu o Biserică dedicată Sfântului Petru

Tot locul este frumos, frumos de tot. De cum am coborât pe un mic ponton am admirat plaja îngustă, cu nisip și pietriș și ne-am înhămat la drum în peșteră. Sunt multe scări de urcat până sus în vârf și acestea sunt amplasate recent, în trecut călugării făceau acest drum printre bolovani.

Pe măsură ce urci, peisajul devine din ce în ce mai impresionant. Este o mare ”sală” deschisă la mijlocul drumului, după care se continuă urcușul pentru a ajunge în locul unde este Biserica. Aceasta are încă fresce care s-au păstrat intacte! Tot interiorul este pictat și culorile sunt vii. Am admirat și fereastra naturală spre lac.

Psarades Prespa 16
Schitul Panagia Eloussa – Lacul Prespa mare, psarades
Psarades Prespa 17
Biserica din Schitul Panagia Eloussa – Lacul Prespa mare, psarades
Psarades Prespa 5
Schitul Panagia Eloussa – Lacul Prespa mare, psarades

În afară de aceste locuri frumoase, mi-a plăcut cred că cel mai mult plimbarea în sine! Am admirat frumusețea lacului, a peisajelor, pelicanii, tot acest paradis.

Pe malul lacului sunt și câteva mici plaje, așa că cei care au mai mult timp pot face mai multe activități și plimbări mai lungi, spre alte locuri din rezervație.

Pentru închirierea șalupelor se vorbește direct cu localnicii, ori cu gazdele, ori puteți întreba la taverna unde luați masa, sau la magazin, oamenii sunt săritori și desigur se cunosc cu toții.

Psarades Prespa 14
Cu șalupa pe Lacul Mare Prespa
Psarades Prespa 15
Dacă vă uitați cu atenție în poză, vedeți o margine albă: acolo era nivelul apei în trecut

3. Psarades este un loc ideal unde să te eliberezi de probleme și să îți regăsești scopul, lucrurile pe care le dorești cu adevărat, care îți produc bucurie

Psarades este acel gen de loc de unde nu ai mai pleca și unde ai absolut de toate: sunt magazine, taverne, baruri, găsești tot ce ai nevoie și se poate plăti aproape peste tot cu cardul, deși este ideal să ai mereu și numerar la tine.

Satul este boem, dar și un pic ”trendy”, cu internet bun, cu multe locuri cu vedere unde poți să tragi mâța de coadă fericit, să te împrietenești cu lumea, să stai la o cafea, bere, să te simți bine!

Să scrii, sau să iei o pauză să contempli frumusețea din jur și să te gândești ce vrei să faci cu viața ta, dacă ești într-un moment de răscruce și nu mai găsești motivație.

Este acel gen de loc! Are o energie pozitivă, simți bucurie doar că ești acolo (și mai ales în apropiere de lac). Probabil pentru că este în natură și că totul este atât de simplu, de relaxat, ai acea stare în care toate grijile dispar și te simți din nou copil, trăind doar momentul, fericit.

Atunci vin cele mai bune idei deoarece dacă elimini zgomotul din jur, influențele, vezi limpede ce îți dorești cu adevărat.

Unii o să spună că să fii în pustietate este de ales, însă în pustietate te gândești la supraviețuire, la multe lucruri, la pericole. Nu ești chiar lipsit de griji. Pustietatea este ideală pentru a prinde încredere în forțele proprii, pentru a vedea că multe griji sunt inutile și insignifiante. Părerea mea, fiecare este diferit, dar eu așa simt.

Psarades este după mine un loc sigur, civilizat, unde nu ai nicio problemă, ai confort (nu lux decadent, ci confort) și ești și în mijlocul naturii.

Psarades Prespa 4
Mai bem și frappe!

4. Poți explora în liniște Regiunea lacurilor Prespa

Satul Psarades poate fi desigur ”baza” de unde puteți explora regiunea. Însă este un pic izolat, se merge pe serpentine de la drumul principal. Este mai simplu dacă doriți să explorați mult în toate părțile să stați într-un sat din care se ajunge mai repede peste tot.

Am stat în satul Laimos, în apropiere de lacul Prespa mic. Are avantaje însă Psarades are mai multe de oferit, mai multe taverne, baruri, magazine, este mai animat. Oricum toate locurile sunt superbe, dar cred că sunt mai multe trasee de drumeție în apropierea satelor Laimos, Agios Germanos.

Acestea fiind spuse, orice loc din Rezervația naturală Prespa este superb și câteva zile oriunde o să vă umple sufletul de bucurie.

Psarades

5. Primești mai mult și foarte bun cu un buget mediu, sau mic spre mediu

În toată regiunea prețurile la cazări, taverne, baruri și chiar intrări la unele obiective sunt mult mai mici decât în stațiunile cu mult turism de masă, sau orașele mari.

Psarades Prespa 11
Magazin cu produse locale în Psarades
Psarades Prespa 12
Bere din regiune, evident 3 euro la terasă cu vedere frumoasă (toate au vedere frumoas în psarades, între noi fie vorba)

Două persoane pot lua un prânz pe săturate cu sub 25 de euro și abundent cu 30 de euro. Aperitivele costă de la 3 sau 4 euro porția depinde de aperitiv (și sunt porții mari), pâinea este din partea casei, porțiile de felul doi (inclusiv garnitura) în jur de 7 euro. Dar puteți lua pește de exemplu și la kilogram: 15 euro gătit, sau jumătate de kilogram plus alte delicii.

Sunt mai multe taverne în sat, dar toate au aceleași prețuri, cu mici variații de meniu. Am observat că este valabil în toate satele din Rezervație

Psarades Prespa 9
Aperitive bune, bune
Psarades Prespa 8
Un aperitiv de 4,5 euro, la fel era și porția de boabe mari de fasole cu puțină ceapă și sos
Psarades Prespa 7
Un kilogram de crap prăjit costa 15 euro, porțiile acestea câte 7,

De exemplu era o porție uriașă de coaste de porc 8,50 euro, cu tot cu cartofi prăjiți. Salatele mari 4 sau 5,50  euro. Una la două persoane, două aperitive și două porții de felul doi este deja mult, mai ales dacă vreți și desert.

Este ideal atunci când sunteți în grup mai mare că puteți lua multe aperitive, o salată sau două, în funcție de câte persoane sunteți și chiar și la felul doi variat. Și gustați de toate. Un fel de mâncare prezent peste tot este un fel de tocăniță cu boabe de fasole uriașe, servit mereu în castroane de lut. Plăcintele mari grecești 3 euro.

Cafeaua și răcoritoarele costă 1,5 euro, inclusiv frappe-ul, iar berea mare 3 euro la terasă, tzipuro de casă 2,50 euro pentru 100 de ml, 4 euro jumătate de litru de ”vinul casei” și tot așa.

Pentru că sunt câteva magazine, puteți cumpăra bere, răcoritoare, napolitane, alte dulciuri, țigări *nu toate mărcile), apă chiar din sat. Sunt și dulcețuri de casă, ulei de măsline, lichioruri și alte bunătăți naturale preparate de localnici.

Mâncarea în regiune este foarte bună, mai bună decât în zonele foarte turistice. Proaspătă, delicioasă. Cazarea foarte accesibilă ca preț, față de alte locuri, la fel băuturile la baruri.

Cazare Psarades

Sunt câteva pensiuni foarte drăguțe în Psarades, cu prețuri de la 150 de lei camera dublă pe noapte. Toate au recenzii foarte bune, numai de la 8,8 în sus. De exemplu, Casa de Oaspeți Syntrofia cu scor 9 are camere disponibile în plin sezon cu 160 de lei camera dublă pe noapte cu taxe și costuri și încă 60 de lei pentru mic dejun excepțional inclus pentru două persoane.

Cea mai bună perioadă să vizitați regiunea este din luna mai până la sfârșitul lunii septembrie

Cum ajungeți în Psarades?

Cu autobuzul, sau trenul din orice oraș mare, sau cu mașina pe Egnatia Odos spre Kastoria, după care intrați în Parcul Național. Eu am ajuns cu o cursă de avion din București în Salonic și de acolo cu autocarul.

Dacă veniți cu mașina personală și nu cunoașteți drumul veți avea nevoie de Gps sau de Waze, sau de Google Maps. Sau puteți descărca traseul de pe Via Michelin, sau folosi o hartă clasică. Acestea sunt favoritele mele!

Trebuie să aveți în vedere că în regiune se circulă încet. Respectați limitele de viteză, nu cred că vreți să loviți vreun animal, sau vreun pelican! Da, mergând pe străzile din rezervație la un moment dat a trecut foarte aproape de noi un stol de pelicani, au traversat strada practic, prin fața autocarului, zburând foarte jos.

Toată lumea circulă încet, deși drumurile sunt bune din câte am văzut, deși cu o singură bandă pe sens – mă refer la drumurile din parcul Național. Nu este locul unde să vă grăbiți.

Toată regiunea este de poveste, potrivită pentru oamenii cărora le place natura, ”Grecia autentică”, liniștea, eventual muzică ”live” la taverne, în unele ocazii speciale.

Alte articole din excursia la Lacurile Prespa:

Hotel Mimallones – lacurile Prespa, Grecia

(Aproape) ca înainte: am mers în Grecia pentru un weekend prelungit, cu avionul

Notă: am mers în această escapadă la invitația i-tour.uom.gr  în cadrul proiectului i-TOUR finanțat de către Interreg IPA CBC Programme ”Greece – Republic of North Macedonia  2014-2020”. Este un proiect cu finanțare de la Uniunea Europeană, pentru creșterea cooperării din zona de graniță dintre diferite state. Noi (eu și un grup de bulgari) am fost invitați ca mică parte din proiect, ei au multe evenimente în derulare. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.