Insula Sfanta Anastasia Burgas

Croazieră pe insula Sfanta Anastasia din Burgas, Bulgaria

Bulgaria Noutăți

Insula Sfanta Anastasia este singura insulă locuită de pe litoralul bulgăresc. Se află situată în superbul Golf Burgas, cel mai mare de pe coasta bulgărească a Mării Negre, la 4 mile marine de oraș, între Capul Chukalya și Capul Atia. Insula a apărut ca urmare a erupției unui vulcan și este o bijuterie.

Despre istoria acestui loc, ce puteți face pe insulă și prețuri în articolul de față.

Insula Sfanta Anastasia este considerată cel mai romantic loc din Burgas

Insula Sfanta Anastasia Burgas
Insula Sfanta Anastasia Burgas
Insula Sfanta Anastasia Burgas
Insula Sfanta Anastasia Burgas
Insula Sfanta Anastasia Burgas
Plaja Insula Sfanta Anastasia Burgas

Dacă o vom vedea pozată cu drona, insula arată ca un delfin. Când pășim pe țărm, vom fi încântați de liniștea și de serenitate acestui loc. Este un mini univers: are o plajă minunată, un chei frumos, un mini traseu de plimbare, un restaurant cu terasă, o ceainărie, o casă de oaspeți, un muzeu, o biserică. Și un far, ce fel de insulă este aceea fără un far?

Farul datează din 1889, fiind construit de către francezi. Are 40 de metri înălțime, iar lumina sa este vizibilă pe 10 mile de jur împrejur.

Insula Sfanta Anastasia Burgas
Insula Sfanta Anastasia Burgas

Pe insula Sf Anastasia sunt câteva formațiuni stâncoase deosebite: Ciuperca, Dragonul, Nava Piratului Fosilizată și Poarta Soarelui.

Ajunsă aici m-am gândit că este un loc ideal pentru a sta o zi două, este efectiv de vis aici, o energie specială. Am simțit o stare de bucurie și de liniște profundă, însă nu știu exact când și dacă voi pune planul în aplicare, până la urmă în câte locuri nu dorim să revenim? Mă bucur că am găsit acest loc și dacă vreodată aveți nevoie de câteva zile de liniște absolută, insula Sfânta Anastasia este o alegere ideală.

Pe insulă se fac și nunți, botezuri și alte evenimente! O nuntă în acest loc, o nuntă mică, cred că este de vis!

Pentru nunți, botezuri și evenimente corporate puteți accesa siteul oficial al insulei, al pus linkul mai jos. Au și contactele:

Telefon: +359 882 004 124 (zilnic între orele 09:00 – 17:00)

Email – reservations@gotoburgas.com

O să povestesc întâi câteva lucruri despre insulă și ulterior despre experiența în sine, croaziera, cum a fost.

Mănăstirea Sf. Anastasia Pharmakolytria din Burgas

Mănăstirea de pe insulă este dedicată „Sfintei Anastasia Pharmakolytria (vindecătoare – „Eliberatoarea de Poțiuni”)” și este singura mănăstire insulară din Bulgaria, care se păstrează până în zilele noastre. Mănăstirea datează din secolul XV, dar a fost refăcută de câteva ori de-a lungul secolelor.

În 1923 mănăstirea a fost transformată în închisoare, i se spunea Alcatrazul bulgar. În 1925 o parte dintre deținuți au reușit să evadeze de pe insulă și din câte se știe, au și scăpat.

În timp, insula a devenit locul preferat al boemilor:

Marele poet Hristo Botev a petrecut mare parte din timp pe insulă. La fel mulți alți artiști bulgari.

Ierburi miraculoase și poțiuni.

Insula Sfânta Anastasia astăzi

. Poți ajunge acolo cu barca care pleacă de la „Magazia 1” (chiar înainte de Gara Mare – Burgas).

Sfânta Anastasia Pharmakolytria – căreia îi este dedicată insula

Sfânta Anastasia Farmakolytria, „Eliberatoarea de Poțiuni” este o Sfântă martiră creștină, comemorată atât de către catolici cât și de către ortodocși, fiind martirizată în timpul persecuțiilor împăratului Dioclețian.

Din acea perioadă, a creștinismului timpuriu, mai sunt fecioare martire precum Sfânta Agatha din Catania, Sfânta Lucia din  Siracuza, Sfânta Ecaterina din Alexandria. Alături de Sfânta Anastasia Pharmakolytria, ele sunt pomenite alături de Fecioara Maria în Canonul Mesei. Sunt opt femei care sunt pomenite în acest canon.

Anastasia a fost numită Pharmakolytria – din greacă „o salvatoare a suferințelor” deoarece ea a studiat meșteșugul medical și a devenit un vindecător legendar.

Și azi pe insulă se produc multe poțiuni vindecătoare din ierburile diverse de pe insulă. Și amestecuri de ierburi din care se prepară cu ceai bun bun de tot – o infuzie de ierburi de fapt, că nu conțin frunze de ceai de fapt.

Sunt multe legende care circulă despre insula Sfânta Anastasia din Burgas:

O legendă spune că pe insulă este ascunsă o comoară. Din cauza aceasta, insula a fost atacată de pirați. Călugării de pe insulă au fost salvață după ce s-au rugat la Sfânta Anastasia, care a trimis o furtună îngrozitoare care a scufundat corabia piraților, care se poate vedea și azi, fiind o fosilă.

Pe insula Sfânta Anastasia sunt și două formațiuni stâncoase – Ciuperca și Dragonul. Unii oameni susțin că ciuperca a fost un călugăr îngropat.

Că sunt două temnițe care ascund mari secrete.

Despre insulă se spune că are puteri miraculoase. Se pare că un căpitan de remorcher beat a căzut de pe o stâncă verticală foarte înaltă și a supraviețuit!

Croazieră pe insula Sfânta Anastasia din Burgas

Insula Sfanta Anastasia Burgas
Magazia 1 Burgas
Insula Sfanta Anastasia Burgas
Spre insula Sfanta Anastasia
Insula Sfanta Anastasia Burgas
Catamaran insula Anastasia

Se ia un catamaran din magazia 1, Burgas. Biletele se cumpără de la centrul de informații aflat în clădirea magaziei. M-a impresionat că totul este curat lacrimă, foarte modern. Tot aici este și o cafenea care are și prăjituri și gustări foarte bune dar și un magazin Duty Free.

Traversarea în sine durează 40 de minute, iar peisajele sunt minunate. Apa turcoaz, malul care se vede de peste tot – doar suntem în golful Burgas, iar peste toate cerul foarte senin și căldura plăcută a soarelui de început de lună iunie. Cred însă că în toate lunile de vară este minunat, mai ales că este și briza plăcută!

Micul debarcader de pe insula Sf Anastasia este fermecător. Știi deja că ai ajuns într-un loc magic! Plaja minunată adaugă și ea un plus de farmec locului. Apa cristalină te îmbie să faci o baie repejor. Dar ce să vezi și să faci mai întâi?

Insula Sfanta Anastasia Burgas
Ponton Sfanta Anastasia Burgas

Croaziera durează aproximativ trei ore și jumătate, dintre care o oră și jumătate drumul dus întors din portul din Burgas și două ore pe insulă.

Muzeul de pe insula Sfânta Anastasia

Noi am vizitat muzeul, pentru a afla despre istoria insulei și despre peștii din regiunea Burgas. Este foarte interesant, însă dacă doriți să petreceți mai mult timp colindând pe insulă, sau doriți să faceți o plajă și o baie în mare, săriți peste, nu este chiar cel mai cel muzeu posibil. Eu am făcut fotografii cu toate speciile de pești și mi s-a părut foarte interesant acest aspect, însă dqacă nu stăm decât două ore pe insulă, ne stabilim prioritățile, nu putem face tot!

Biserica

Biserica este fermecătoare, mică, simplă, de vis. Și chiar lângă restaurant, dar insula fiind foarte mică, totul este de fapt foarte aproape!

Restaurant

După ce ne-am plimbat pe insulă, fiecare cu treaba lui – unii au făcut multe fotografii, alții filmulețe, eu baie în mare, ne-am strâns la restaurant.

Terasa este foarte plăcută, sunt câteva opțiuni de meniu, nu multe, nu puține, perfect pentru o insulă., Sunt și cafele, sucuri, beri, vin etc.

Noi am luat câteva aperitive: icre și brânză cu usturoi, ciorbă de pește și pește mic din regiune, prăjit. Plus ca desert iaurt grecesc (bulgar dar preparat în stil grecesc), foarte bun, cu dulceață de smochine. Totul foarte proaspăt. Ulterior am mers la ceainărie și am băut o infuzie de ierburi, un mix care se poate și cumpăra, totul cu plante de pe insulă.

Spread-uri 9icre, pastă de brânză cu arome și salatele: în jur de 9 leva. Porțiile sunt generoase.

Porțiile de pește: unele 7, altele 11 sau 12 leva, depindea de felul de pește. Supele: în jur de 5 leva.

Porțiiel cu pui sau porc în jur de 10 leva. Cartofi prâjiți cu brânză 5 leva, sos de usturoi 2 leva. Berea de la 3,5-5 leva, băuturile carbogazoase 2,5 leva, ayran (bun) 1,90 leva. Sticlele de vin mari 25 leva.

1 leva = 2,5 lei.

Preț croazieră insula Sfânta Anastasia, cu nava Anastasia

Drumul dus-întors: 16 leva, adică 40 de lei. Sunt reduceri pentru copii cu vârsta între 3-7 ani, studenți și pensionari, iar copii de până la 3 ani au gratuitate.

Muzeu: 5 leva pentru adulți, reduceri pentru alte categorii.

Cazare: 110 leva camera dublă cu mic dejun și taxe. Copii cu vârsta de până la 7 ani se pot caza gratuit cu părinții lor.

Mai multe prețuri regăsiți pe siteul insulei, aici.  Se pot face și rezervări.

Prânz pe insulă: în jur de 20 leva/persoană pentru o supă, o băutură, un fel principal, adică 50 lei. În funcție de fel principal, poate și mai mult, dar cu 30 leva/persoană veți lua aperitive, o ciorbă, bere, sau vin (la 375 ml este 9 leva și se poate împărți la două persoane), apă , fel principal. Și totul este proaspăt.

Nu este musai să luăm prânzul pe insulă! Dacă avem câteva produse putem face un mini picnic undeva., însă este un loc foarte plăcut și dacă vă place să luați masa într-o oază de liniște și de frumusețe, cum servirea este rapidă puteți să dați restaurantului o șansă.

Una peste alta, dacă aveți timp și posibilitate (mașină) nu ratați o excursie pe insula Sfânta Anastasia. Probabil că sunt excursii opționale și de la hotelurile de unde stați, din Nessebar, Pomerie, Sunny Beach, Obzor etc. care oferă și transfer.

Sunt multe croaziere care se pot face în regiune, le puteți consulta și rezerva și aici. 

Mai multe despre Burgas, îmi place enorm acest oraș, am ajuns a doua oară aici și abia aștept să ajung din nou:

10 Motive pentru a vizita orașul Burgas: are foarte multe atracții

Notă:

Am ajuns la acest hotel la invitația primăriei din Burgas (prin Desi de la Palm Beach) . Am mers acum alături de Ana (AnapediaTravel), Oana (Visător prin lume), Eddie (TukTuk), Cezar (Imperator Travel), Aura (Auracalatoreste).

Transportul a fost asigurat de firma Teddy Kam, una dintre cele mai mari agenții de turism din Bulgaria.

Insula Sfanta Anastasia Burgas
Plaja insula Sf Anastasia
Insula Sfanta Anastasia Burgas
cazare Insula Sfanta Anastasia Burgas
Insula Sfanta Anastasia Burgas
Muzeu Sfanta Anastasia
Insula Sfanta Anastasia Burgas
Muzeu insula Sf Anastasia

Insula Sfanta Anastasia Burgas

Insula Sfanta Anastasia Burgas
Croaziera spre insula Sfanta Anastasia din Burgas

1 thought on “Croazieră pe insula Sfanta Anastasia din Burgas, Bulgaria

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.