Închiriere mașină insula Corfu 1

Asigurarea ideală de vacanță: cum o alegem? Ponturi și mini ghid, situații în care avem nevoie de asigurare de calatorie

Noutăți Sfaturi de călătorie

Am primit multe întrebări despre asigurările de călătorie. Am adunat în acest articol mai multe informații utile pentru a vă ajuta să alegeți asigurarea de vacanta ideală pentru tipul vostru de călătorie.

Am inclus și multe informații despre situații comune la care mulți nu se gândesc dar și nu tocmai comune, dar care se întâmplă și despre care nu prea se vorbește. Am mai povestit despre anumite situații legate de asigurări în trecut, pentru că paza bună trece primejdia rea.

Cum ne alegem asigurarea de călătorie?

Pentru mult timp, asigurarea de călătorie era o formalitate. Luam una care o fi ea, să fie și nu ne mai gândeam. Asta dacă o luam și pe aceea. De multe ori auzeam diferite pățanii ale celor fără asigurări în situații la cere nici nu ne-am fi gândit.

Însă acestea erau și sunt încă trecute la ”cazuri excepționale”. Până ce nu ți se întâmplă ție și posibilitatea de a avea o problemă din cauza unei asigurări nepotrivite. Și este destul de mare, nu este ceva cu totul excepțional.

De ce mi-am dat seama în toate călătoriile mele: că în general, dacă avem o asigurare bună de obicei nu avem nevoie de ea. Dacă nu o avem…  sau nu avem acoperite anumite riscuri pe care le credeam ”tacite” abia atunci încep problemele. Care pot fi mici inconveniente sau… probleme absolut uriașe.

În ultimii ani însă nu cred că mai este cineva care să nu își ia asigurări atunci când pleacă în străinătate.

Despre aceste lucruri am scris în articolul de față:

De ce trebuie să ținem cont când alegem o asigurare de călătorie:

Evident, de nevoile noastre. În timpurile actuale, pentru o vacanță uzuală, avem nevoie de mai multe acoperiri:

 1. O Asigurare cu acoperire storno

– pentru a ne putea recupera banii în caz că anulăm excursia din anumite motive obiective. Motive pot fi: boală, rănire, evenimente familiale (naștere, decese), anumite situații extraordinare. Sunt explicate în polița de asigurare, pe larg.

 2. O asigurare de călătorie, care să acopere, în funcție de nevoi:

– asistenta medicală: pentru a putea acoperi costurile diferitelor intervenții (detaliez mai jos situații comune), totodată costul tratamentului covid de exemplu, sau al repatrierii corpului în caz de nevoie (foarte rar, dar se întâmplă totuși deși este excepțional).

– asistența rutieră, sau reducerea francișei dacă dorim să închiriem mașină în vacanță, sau dacă mergem cu mașina proprie – absolut necesar, chiar și mulți români plătesc sume mari să își aducă mașina în țară din Grecia, sau din Bulgaria.

– practicarea unor sporturi considerate extreme, deși sunt uzuale: scuba diving, rafting, parasailing etc, sporturi pe care le tot practicăm în vacanțe.

– asigurarea bunurilor pe care le avem în călătorie.

– asigurarea bagajelor – mai ales în contextual actual.

Și așa mai departe, nu există limită pentru asigurări, ce anume putem asigura. Însă pentru călătorii extraordinare, există și recomandări speciale, așa că mă voi limita acum la a vorbi despre lucrurile foarte comune, nu la excursii la cercul polar arctic sau cine știe ce escaladări, de exemplu.

Știați că:

Unele carduri bancare pot include și asigurarea de călătorie, dar tot va trebui să vedeți dacă în orice destinație și pentru orice activitate. Puteți avea inclus numai riscul de îmbolnăvire la destinație.

La spitalele de stat, la urgențe, vă puteți trata gratuit chiar dacă nu aveți CEAS – Cardul European de Asigurări de Sănătate. Însă de multe ori în vacanțe nu avem decât clinici particulare în vecinătatea locului de cazare ales, iar dacă avem o asigurare de călătorie putem chiar chema medicul la locul de cazare.

Pățaniile mele cu asigurările:

O să vă spun ce am pățit, cu câteva detalii despre situații pe care le puteți întâlni oricând.

În general am fost foarte norocoasă, nu am pățit lucruri grave, iar de mulți ani de zile îmi iau asigurări mereu. Am stat totuși luni de zile în Corfu, am condus zi de zi și nu am avut deloc probleme, nici măcar nu am zgâriat mașina, dar știu mulți pățiți și ați ghicit: parcă li se întâmplă mai multe celor care NU au asiguare.

Drumul spre Pantokrator Corfu 2
Am condus singura si poza am facut-o cu un trepied, am cam riscat, dar cum altfel pot sa va arat cum este ”behind the scenes”? – articol despre cel mai înalt vârf din Corfu, Pantokrator

Pișcată de meduză – singura mini urgență medicală avută în toate călătoriile mele

În Corfu am fost pișcată de o meduză în apă, când înotam seara, după apus. Am avut o iritație urâtă imediat. Aveam asigurare, eram în stațiunea Ipsos, m-am dus la doi pași la clinică și doctorul mi-a dat rapid tratamentul.

Nu a fost grav, dar locul rănii se umfla din ce în ce mai tare și parcă am fost electrocutată, așa se simțea. După ce mi-a cedat umflătura, am rămas cu niște semne de parcă fusesem arsă, semne care s-au vindecat în aproximativ o săptămână, am primit și niște unguente pentru a grăbi vindecarea.

Am avut asigurare de călătorie din România – aceste riscuri sunt acoperite de acest tip de asigurări, tratamentul la destinație.

Doctorii din clinici au la îndemână lucrurile necesare pentru cele mai comune probleme: arici de mare, meduze, julituri, loviri de tot felul. Pentru lucruri mai complicate, te programează pentru radiografie și știu și centrele unde este deschis.

Nu am plătit nimic, deoarece aveam asigurare așa cum v-am spus. Dacă nu aș fi avut ori plăteam (nu era ceva scump pentru tipul acesta de intervenție dar clar de câteva ori mai mult decât asigurarea), ori mă duceam la spital în orașul capitală, la urgențe.

La secțiile de urgențe poți aștepta cu orele și nici nu sunt spitale peste tot

La urgențe acolo sunt mulți oameni în așteptare. Știu, că am stat două veri acolo și am stat o dată cu cineva, pentru că nu știa limba engleză.

Ei preiau oamenii în funcție de urgența pe care o au, nu în funcție de rând. Am stat ore întregi deși persoana respectivă se lovise la cap și avea o rană serioasă pe frunte, a fost cusută. Și i-au făcut radiografie, au tratat totul cu foarte mare atenție, când i-a venit rândul, peste câteva ore. Sunt foarte serioși doctorii din Grecia și acordă o mare atenție fiecărui pacient.

Dacă mergi acolo cu un ac de arici de mare sau cu ceva foarte simplu, poți intra imediat sau aștepta foarte multe ore, depinde câte cazuri mai grave sunt și când am fost eu erau, ceea ce se întâmplă des vara. Accidente de scuter – mulți tineri italieni pe acolo, accidente cauzate de sărituri de pe stânci, căzături serioase și altele.

Scuter sau mașină închiriată la destinație – pagubă mică din cauză că nu aveam asigurarea ”full”

La prima mea ieșire în Grecia, am mers cu autocarul, o excursie organizată și transfer cu autocarul din România, dar la destinație am închiriat un scuter. Am luat cu asigurare, fără să știu de cea ”full” habar nu aveam la vremea respectivă.

Persoana cu care eram în excursie a trântit scuterul de o mașină în fața hotelului pentru că a sărit cineva în față brusc, să evite și pentru că nu aveam luată asigurare, am plătit 150 de euro reparațiile deși erau numai niște zgârieturi mici.

Nu a fost grav, însă am auzit că în grupul nostru cineva a plătit 2000 euro, cuplul respectiv închiriase o mașină și nu avea asigurarea ”full”. Mulți operatori nu promovează asigurarea aceasta pentru a avea un preț mai mic și a închiria mai multe mașini.

Nu recomand să închiriați mașini sau scutere sau altceva (bărcuță) fără această asigurare de la destinație și totodată recomand o asigurare cât mai acoperitoare. Diferența de preț nu este uriașă, dar putem evita cheltuieli mult mai mari.

Există o vorbă: dacă nu îți permiți asigurarea, nu îți permiți serviciul respectiv. Mai bine folosești transportul public, eu îl folosesc foarte des în multe locuri.

Asigurarea ”full” din afara României

Aveți nevoie de asigurare ”full” de la operatorul de la care închiriați mașina. În general, în Grecia, dar nu numai, au două tipuri de asigurări. Pe cea obligatorie, RCA-ul nostru care este inclusă și pe cea opțională, ”full”.

Însă în caz că nu știți, în Grecia, dar și în alte țări, nu există asigurare casco la fel ca la noi. Există asigurarea standard (un fel de RCA) și asigurarea ”full” care vine cu niște limitări: franșiză de la 1000, 1500 euro, fără oglinzi și fără ”burta mașinii”.

Dacă faceți trasee off-road, mergeți cu o mașină off-road

Sunt turiști care iau mașini mici închiriate pe trasee off road, deși li se spune explicit că nu au voie și dacă o zgârie pe dedesubt, o să plătească cât nu a făcut economia de preț să ia o mașină de teren pentru ziua de aventură!

Chiar dacă aveți mașina voastră, mai bine închiriați una o zi decât să riscați să rămâneți cu ea pe nu știu unde, știu sigur că au fost multe cazuri.

Cum ajungi la Giola Thassos 1
Jimny + eu = L O V E De fiecare dată când conduc un Jimmy îmi jur că o să îmi iau și eu unul, aici sunt în Thassos, la piscina Giola

Ce înseamnă franșiza aceasta: că asigurarea ”full” acoperă toate reparațiile care depășesc suma franșizei. De exemplu: dacă aveți de plătit o reparație care depășește valoarea franșizei, plătiți numai franșiza, nu ce este peste.

O asigurare luată din România care reduce franșiza, vă poate scuti de sume destul de serioase de plată.

Atenție la ce tip de permis aveți pentru închirierea de scutere

Știați că dacă nu aveți permis de conducere valabil într-o anume țară, nu funcționează asigurările? O să spuneți: vai, este la mintea cocoșului. Poate, dar totuși, mulți călători conduc fără permis valabil de fapt și nici măcar nu realizează.

Mulți turiști închiriază scutere în Asia de SE fără să aibă de fapt permisul conform reglementărilor legale, cel A. Sau nu au făcute actele pentru a avea dreptul să conducă într-o anume țară, trebuie mereu să verificăm dacă se cere ceva suplimentar permisului nostru.

Și da, ți se închiriază fără probleme scutere în anumite locuri. Știu bine: mi s-a dat motor de 105 sau 115 capacitate cilindrică, deși eu am B-ul (și am dreptul să conduc ceva până la 50). Norocul meu că doar am luat motorul în fața pensiunii și am intrat direct într-un copac de papaya. Bine că nu am intrat în vreo mașină că prinsesem viteză mare.

M-am lovit la cap și la genunchi, dar totuși, am mers pe vulcanul Ijen în noaptea respectivă. Am urcat câteva ore numai dus, deși eram cam răvășită și nu am dormit decât jumătate de oră însă frumusețea locului m-a fermecat. Nu am rămas cu sechele fizice.

Evident, nu am mai mers cu scuterul, am luat o mașină cu șofer până la parcul național respectiv. A fost bine până la urmă, mai bine așa. Atunci nu știam că nu aș fi avut de fapt dreptul să conduc acel scuter. Majoritatea celor care le închiriază habar nu au. Nici nu știam să merg, dar au zis că este ușor, am zis că dau o tură să învăț.

Dacă nu aveți permisul potrivit într-o anume țară și faceți accident, asigurările nu vă acoperă nimic

Citesc des despre accidente îngrozitoare în special în Thailanda și în Bali. Și despre strângeri de fonduri, sume amețiotoare necesare pentru că deși turiștii aveau câte două asigurări, niciuna nu le acoperea faptul că NU AVEAU VOIE SĂ CONDUCĂ UN MOTOR DE 105 CU PERMIS  B), sau cu permis care nu este valabil în țara respectivă. Ultimul caz aflat de mine, din 22 iunie, doi tineri britanici care sunt în stare critică în Bali și asigurările lor nu le acoperă spitalizarea, este nevoie de peste 100 000 de euro. Am văzut multe cazuri precum v-am spus am studiat mult problema și totul este cauzat de faptul că nu aveau permis valabil pentru scuterul închiriat!

Așa că acesta este ultimul sfat: neapărat să verificați să aveți un permis valabil în țara de unde închiriați mașină/scuter!

Cu toate provocările din ultimul timp, avem nevoie neapărat de o asigurare storno și de una de călătorie, pentru a ne asigura în varii situații, în funcție de ce anume dorim să facem în vacanță și de tipul călătoriei

În ultimele mele călătorii am ales asigurarea de la Eurolife. Am luat și în Sicilia și în Israel/Iordania și în Bulgaria, Egipt. Am ales-o deoarece se poate încheia foarte repede online, primești imediat pe mail toată documentația, are și un preț bun și multe acoperiri, din cele de care am nevoie: storno, activități sportive la destinație, franșiză, bagaje etc. Chiar poate fi si simplu sa inchei online o Asigurare. 

asigurarea de vacanta ideala
Asigurarea de vacanta ideala: depinde de ce nevoie avem in vacanta!

Ei au 3 pachete de asigurări, trei paliere, mereu il aleg pe cel de care am nevoie. De exemplu în Sicilia nu am bifat și sporturi pentru că nu aveam în plan să fac scufundări sau altele.

Iar când am mers în Bulgaria am luat pachetul de bază, mergeam cu mașina mea și nu exista riscul să îmi pierd bagajele, am mers în locuri super ok unde nu îmi făceam aceste probleme.

Totodată, asistența rutieră este inclusă în asigurările lor – practic într-o singură asigurare, dacă aleg pachetul Zen am tot: și storno și asistență rutiera și bagaje etc. Dar aleg mereu în funcție de nevoia pe care o am, când fac scufundări bifez și sporturi extreme etc.

tanc scufundat aqaba iordania 2

Din ce am văzut, este cea mai ușor de încheiat asigurare și este un raport calitate/preț excelent!

Iar pentru atunci cand calatoriti in Romania, pentru cheltuielile facute in avans (cazare, transport – bilete de avion, de ex), aveti optiunea de a va proteja banii cu asigurarea RambursOrice, iar daca nu mai puteti ajunge din motive obiective, veti primi banii ianpoi. Este un storno pentru vacantele in Romania. 

Am mers însă numai în țări în care nu ți se face test la destinație, sau nu se face acum, nu am mers în destinații unde pot risca să îmi stric cu totul vacanța, dacă cumva ești depistat chiar fals pozitiv covid.

Asigurarea de vacanta ideala
Cand am mers prin agentie, am primit asigurarea cu cod qr si avand in vedere ca deplasarile au fost acum, cand a inceput nebunia cu anularile, am avut Zen si in Sicilia si in Israel/Iordania – plus ca se poate schimba mereu ceva in aceste destinatii si am vrut sa am si storno

Vă urez călătorii frumoase și fără evenimente neplăcute, precum v-am spus, în general am avut mare noroc, nu am avut probleme deosebite și am călătorit destul de mult, dar mai ales în ultimii ani am avut mereu grijă să am asigurarea potrivită. Și nu am avut nevoie de ea, dar mai bine așa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.