romani mont blanc

Din cauza a cinci turiști români, oficialii francezi solicita acum tuturor un depozit de 15 000 de euro pentru a urca pe Mont Blanc

drumetii Noutăți

Francezii s-au supărat pe toți cei care vin nepregătiți pe traseul care duce spre vârful Mont Blanc. Ce le-a pus capac și le-a dat ideea de a solicita un depozit de 15 000 de euro?

Cinci vizitatori români, care au încercat ascensiunea „purtând pantaloni scurți, dresuri și pălării din paie” și au trebuit să fie întorși de poliția montană, cu elicopterul, decizia de a solicita depozitul venind imediat după această ispravă a conaționalilor noștri.

Depozit de 15 000 de euro pentru a urca pe Mont Blanc din Franța

Alpiniștii care doresc să urce pe Mont Blanc, cel mai înalt vârf din Europa, vor trebui să plătească 15.000 de euro înainte, un depozit, care va fi returnat dacă turiștii nu vor avea nevoie de o misiune de salvare sau de înmormântare.

Depozitul se va aplica pentru toți cei care încearcă să atingă vârful din Franța, după ce primarul local i-a blamat pe „pseudo-alpiniștii” care joacă „ruletă rusească” cu viața lor.

Jean-Marc Peillex, primarul din Saint-Gervais-les-Bains, de unde alpiniștii pot ajunge în vârf de-a lungul Traseului Goûter, a introdus măsura după ce zeci de oameni au continuat să sfideze avertismentele.

Traseul este accesibil oricui de orice nivel de calificare și oficialii au spus că numărul alpiniștilor neexperimentați este în creștere.

Căderea puternică de pietre la mijlocul lunii iulie a determinat administrația locală să sfătuiască cu fermitate oamenii să evite alpinism, iar ghizii locali și-au suspendat operațiunile.

Cinci turiști români i-au dat ideea primarului din Saint Gervais să pună această taxă, după ce recuperarea lor a presupus și trimiterea unui elicopter

„Uneori, oamenii proști răspund doar la idei prostești”, a spus domnul Peillex pentru The Telegraph într-un interviu.

„Au aceeași abordare a cuiva care vrea să se sinucidă. Așa că eu zic, să facem lucrurile cum trebuie și să le cerem să ne plătească costurile pe care le va implica asta.

Într-o declarație postată pe Twitter, cu un comunicat de presă, Peillex a spus că ideea depozitului a venit după ce cinci vizitatori români au încercat ascensiunea „purtând pantaloni scurți, dresuri și pălării din paie” și au trebuit să fie întorși din drum de poliția montană.

„Oamenii vor să urce cu moartea în rucsac”, a adăugat el. „Așadar, să anticipăm costul necesar pentru salvarea lor și pentru înmormântarea lor, pentru că este inacceptabil ca, contribuabilii francezi să plătească factura”. Nu orice asigurare acoperă costurile activităților extreme, dar sunt asigurări care o fac.  Poate după ce trece valul inițial de supărare, vor solicita anumite asigurări? Sper că da. Și probabil că cei care sunt membri ai unor cluburi de alpinism vor avea scutiri, mă gândesc.

Din câte știu de la alpiniști, mulți oameni chiar începuseră să cheme elicopterul chipurile sunt răniți dar pentru că nu aveau dispoziție să mai coboare. Poveste adevărată!

romani mont blanc
Tot comunicatul mai jos

Vârful poate fi atins și pe traseul Ratti din Courmayeur (în total sunt cinci trasee, dar cel mai utilizat cel din Saint Gervais, cel din Italia este mai lung și altele sunt mai dificile) pe versantul italian al Mont Blancului. Acest traseu este însă mult mai puțin folosit. Totuși, Roberto Rota, primarul orașului Courmayeur, a spus că nu are de gând să restricționeze accesul. „Muntele nu este o proprietate”, a spus el. „Noi, în calitate de administratori, ne putem limita la a raporta condițiile periculoase de-a lungul rutelor, dar a cere un depozit pentru a urca în vârf este cu adevărat suprarealist.” Însă nu se știe dacă nu cumva vor evolua lucrurile, dacă se vor confrunta cu multe probleme nou apărute.

În ultimii doi ani, 20 de oameni au murit, iar 50 au avut nevoie de operațiuni dificile de salvare. Decesele s-au înmulțit, avnd în vedere că între 1990 și 2017 au decedat 102 drumeți.

Surse:

The Guardian, comunicat de presă a Primăriei Saint Gervais, presa din toată lumea care menționează cei cinci turiști români. Sursa foto coperta: print screen articol aici. 

Website oficial Saint Gervais

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.