Singapore este primul oraș din Asia pe care l-aș recomanda pentru vacanțe cu copii, este un paradis, revin la subiect că sunt multe de spus, dar cum este să locuiești aici? Atât pentru copii cât și pentru adulți?
Singapore la prima vedere
Singapore este un oraș foarte cosmopolit, plin de spații verzi, extrem de curat, frumos, ordonat, seamănă cu Londra ca arhitectură, autobuze supraetajate, semnalizare stradală. Așa este și Hong Kong, dar acolo nu te simți în niciun moment în Europa. Dar în Singapore am avut momente în care am simțit că mă aflu pe bătrânul continent când mă plimbam pe arterele pline de malluri, de clădiri frumoase și gherete șic de înghețată, vafe și altele.
Și asta spune multe. Este un oraș scump, foarte scump, nu este pentru o călătorie cu buget redus, deși se poate face, bineînțeles
Singapore este un oraș ca o mare clădire de birouri, parcă desenat. M-am îndrăgostit instant de el, dar să locuiesc aici? Nu știu dacă mi-ar place pe termen lung, deoarece poate fi plictisitor, cât de frumos nu este.
Nu prea arată a Asia, nu?
Cetățean, rezident, străin?
Numai la transportul în comun sau la mall și supermarket se plătește la fel. În rest totul este mai mult pentru străini, pornind de la asigurări medicale, la utilități, la taxele școlare și chiar la restaurant. Da, acolo unde nu este un preț fix străinii sunt taxați mai mult, ca de exemplu la gramaj.
Clasificarea în funcție de care se plătesc toate taxele, progresiv: cetățeni, cu rezidență permanentă, străini asiatici și străini albi. Persoanele de culoare intră tot în această categorie, albi, (sau se mai poate denumi străini non asiatici, deși toată lumea folosește termenul de white) la plata taxelor, în cazul în care nu obțin rezidența sau nu sunt cetățeni.
De exemplu cetățenii pot plăti pentru școala copiilor 13 dolari, rezidenții permanenți 170, străinii asiatici 350 și străinii albi 500. Pe lună.
Cum arată viața de expat în Singapore
Locuință
Un loc de muncă care vine cu multe beneficii: pornind de la cazare. Majoritatea expaților dacă nu toți locuiesc în complexe rezidențiale, unde da, este scump, dar odată ajuns în Singapore trebuie să încetezi să mai faci comparații cu ce și cât costă un lucru acasă.
Se câștigă mai bine, dar se și cheltuiește o mare parte din ceea ce se câștigă pentru traiul zilnic.
Străinii nu au dreptul de a achiziționa teren în Singapore, adică au voie să cumpere un apartament într-un bloc, dar nu casă pe teren. Și apartamentele costă și ele sume halucinante, așa că vrei, nu vrei stai cu chirie. Foarte puțini străini ajung să cumpere ceva aici. Chiria la un apartament modest, într-un condo nu chiar central dar bine poziționat, cu un dormitor și un living, costă de la 3000 dolari singaporeni pe lună. Aproximativ 1850 euro. Plus utilități. Plus alte taxe.
Mulți tineri singuri se cuplează câte doi sau trei pentru a închiria un apartament, sau chiar închiriază numai o cameră în casa cuiva dacă nu au cu cine împărți cheltuielile. Complexele rezidențiale, condo cum se face referire în oraș, de la condominum sunt dotate cu:
– piscine
– săli de sport cu … cam de toate, chiar și squash
– săli care pot fi rezervate pentru a sărbători zile de naștere, inclusiv cu posibilitatea de a face grătar: aici se fac petrecerile, avantajul major fiind acela că nu se face acasă deranj în casă, plus spațiul generos
– copii au tot felul de activități, pornind de la cursuri și concursuri de înot.
Gratar în curtea blocului
Piscină în curtea blocului, ce mod mai frumos de a termina o zi de lucru?
Mâncare
Sunt multe supermarketuri, marketuri, piețe umede- cu orice specialitate marină dorești. Brânzaturile și alte specialități europene sunt scumpe, dar aici nu ești în Europa, trebuie să te adaptezi și găsești de toate. Gusturile cu siguranță se schimbă, te vei obișnui cu mult orez și pește și sushi la ordinea zilei. Este frumos că la prânz se poate alege dintr-o mare varietate culinară, fie la Mall, fie la food court-uri, nu aș mai spune mâncare de pe stradă că majoritatea au fost amenajate modern pe banii municipalității.
Vinul este foarte scump, așa că poate fi un cadou excelent pentru prieteni dacă ajungi în vizită aici.
Lumea cumpără mult în Singapore, fiind cum se spune unul dintre sporturile preferate, deși oamenii aici sunt foarte în formă, asta pentru că se practică orice fel de sport și toți au grijă de imaginea lor.
Adică 22 lei:
Transport
Transportul public este excelent, ieftin, plus că sunt aplicații pentru telefon care îți spun exact în câte minute vine autobuzul sau metroul pe care îl dorești, sau îți arată rutele disponibile și prețul, de exemplu Go There .
Taxiurile sunt foarte ieftine pentru nivelul de acolo, să ai o mașină în Singapore este îngrozitor de scump. Taxele fac un automobil de câteva ori mai scump decât în Europa. Sunt companii care oferă mașini la pachet, dar nu este ceva comun pentru toate pozițiile, decât pentru cele de top.
Muncă
Este un mediu performant, oamenii sunt serioși în tot ceea ce fac, politicoși, dacă nu ești genul de persoană meticuloasă și nu ai de gând să devii așa, Singapore nu este un oraș potrivit să cauți de muncă. Sunt nenumărate agenții care se ocupă de plasamente, dar nu este chiar foarte ușor, concurența este destul de mare. Și odată ajuns aici, trebuie să știi că aici ținuta de birou este ținută de birou, că nu există întârzieri la serviciu, învoiri de la ‘șefu pentru diverse, altele decât cele specificate în contract.
Relațiile atât cele de muncă cât și personale se cimentează în timp, asiaticii par rezervați dar și sunt, ei nu interacționează instant, au nevoie de timp să cunoască o persoană, să afle lucruri, pot părea distanți dar este vorba despre o altă cultură, cu totul. Dacă doriți să mergeți aici trebuie să vă pregătiți pentru asta, să vă adaptați. Nu este greu, trebuie numai să doriți. Mulți se simt singuri aici, sau se plictisesc, dar nu este o regulă, dar cred că cu cât o persoană este mai autosuficientă și încrezătoare cu atât mai ușor îi va fi să se adapteze și să se simtă bine aici.
Familii
Sunt multe grupuri de suport, cluburi, pentru expați, sau doar pentru soțiile de expați, informațiile abundă online. De exemplu aici vă puteți face o idee de ce reprezintă un pachet bun de expat, sau aici de actele pentru viză de lucru.
Relaxare în Singapore
Singapore este un oraș perfect pentru familiile cu copii, dar și pentru vacanțe cu copii, cum am spus. De ce? Păi siguranță plus jocuri. Sunt multe parcuri de distracție, începând cu insula Sentosa, un adevărat magnet. Și grădini, muzee, oceanarium, bani să fie că toate sunt scumpe.
Dar pentru un copil crescut aici este obișnuit să facă lecții de pian, balet, înot și câte și mai câte. Plus că la școli se cultivă spiritul civic, anumite valori, fiecare școală are un imn, un slogan, o misiune. Copii aderă la ceva, fac parte dintr-o comunitate, se simt speciali, cântă imnurile școlii cu mândrie. Se învață și asta într-un mediu sigur.
Pentru adulți sunt nenumărate restaurante, baruri, cluburi în weekend. Este viață de noapte, dar așa, un pic după muncă, oamenii nu stau mult seara decât în weekend. Mediul de lucru este foarte competitiv.
Se face mult sport, care este parte din rutina zilnică pentru mulți și se savurează o cină, sau o băutură la un bar cu prietenii sau colegii de muncă.
În centru la un pahar de vorbă pe înserat
Călătorii
Cei care locuiesc în Singapore călătoresc mult, o dată pe lună măcar, cel puțin cei cu care am discutat. Sunt foarte multe companii aeriene low-cost care operează în Singapore și deservesc toată regiunea, dar singaporenii preferă Tiger. Având bilete atât de ieftine comparativ cu nivelul de trai din oraș, care este mult superior față de regiune, ajungi să cunoști în amănunt multe locuri fantastice. Nu este ca o excursie de 2 săptămâni în care doar vezi un pic dintr-o țară, ci poți reveni de nenumărate ori, de fiecare dată în alt loc. Pentru asta aș sta un an, doi în Singapore :).
În Singapore concediile sunt concedii, plus 12 zile naționale libere. Așa că este ușor să se facă vacanțe scurte, legate de weekenduri.
Am întâlnit mulți singaporezi în Melaka, Malaezia, în Yogyakarta, Indonezia, ba la Muntele Bromo chiar am urcat cu două fete din Singapore venite într-un weekend prelungit. Asta da este un mare avantaj.
În plus:
– De la umiditate toată lumea are o piele frumoasă, hidratată, este greu să ghicești vârsta locuitorilor.
– Nu ai nevoie de garderobă de iarnă, decât pentru excursii în afara zonei.
– Umbrela este esențială, dacă nu pentru ploaie, pentru soare. Noi nu ne dăm seama, dar soarele pe tot parcursul anului nu face bine la piele, de aceea mulți folosesc umbrelele obișnuite, cele pentru ploaie și pentru a se feri de soare.
– Trăiești într-o lume un pic ireală, totul la linie, oameni politicoși, mă gândesc cu groază cum este să te obișnuiești acolo și să te muți într-un loc diametral opus.
Sunt și expați singuri care se simt bine și se integrează excelent, deși orașului i s-a dus buhul ca un loc pentru familii. Într-adevăr, Singapore este frumos, este și viață de noapte, dar este un oraș liniștit, iar viața de noapte și posibilitățile de petrecere a timpului liber nu se compară cu Hong Kong sau Bangkok, dar până la urmă fiecare loc are un farmec unic și plusurile și minusurile lui.
Dar nici cu copii nu este o hotărâre ușoară mutatul, chiar mai dificilă, știu cazuri în care copii crescuți într-un mediu foarte frumos au făcut adevărate depresii în locuri mai puțin dezvoltate, nu este ușor pentru un copil cu piscină zilnic, prieteni, dădacă sau femeie de serviciu care îi face toate plăcerile, activități diverse, locuri de joacă futuriste și câte și mai câte să fie adus în București de exemplu. Cred cu tărie că avem o țară superbă și că un copil se poate dezvolta la fel de frumos aici ca și în altă parte, dar dacă stă între să spunem între 3-8 ani într-un oraș ca Singapore, 9 ani nu este o perioadă potrivită să fie mutat la noi, poate mai târziu și asta este o mare dilemă pentru toți părinții, adică să rămână acolo pe o perioadă mai lungă, ceea ce nu este ușor.
M-am înțeles excelent cu singaporenii, cu asiaticii în general, cu siguranță este o experiență fantastică să stai câțiva ani în altă cultură, să locuiești aici dacă m-aș gândi vreodată să lucrez în străinătate aș opta pentru HK, Shanghai, Singapore, sau Bangkok, sau Emirate pentru apropierea de casă.
Voi v-ați gândit vreodată să lucrați în străinătate? Dacă da încotro ați porni?
Mi-ar place să mă plimb mai mult pe aici:
După o carieră de 8 ani ca Head of Media în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de retail din România, Mirela și-a luat lumea în cap. La propriu. Ulterior s-a dedicat freelancingului, călătoriilor și scrisului pe blogurile personale. Cu scopul declarat de a vizita toată lumea, dar încet, de patru ani de zile îi inspiră și pe alții să își urmeze visurile și totodată să se bucure de călătorii, aducând ponturi și sfaturi practice din toate destinațiile.
Ce frumos si civilizat! M-ai facut sa-mi doresc sa ajung si acolo :). Cred ca m-as muta intr-o tara asiatica. Am prins asa un drag de ei. 😛
Multumesc! Si eu imi doresc sa mai ajung in Asia. Nu as sta pe termen lung oriunde, dar in anumite orase mari da, asiaticii sunt foarte simpatici si politicosi, cel putin cei educati 🙂 Si mancarea…. si clima….
Bună! Ți-am citit articolul cu interes! Îmi poți spune care este cea mai vorbită limbă acolo? Mulțam!
Buna, multumec, mandarina si engleza in principal