Din orașele vizitate, am ales 3 orașe ideale pentru backpackeri, sau pentru cei care călătoresc cu buget redus. Revin și cu alegerile pentru Europa, nu am făcut o singură listă pentru că biletul de avion către Asia poate fi cât o excursie întreagă pe aici pe aproape. Sau chiar mai mult.
Unde se poate merge cu buget redus?
În principiu peste tot, dar în unele orașe experiența va fi mai bună decât în altele. Ce am luat în considerare în această listă?
– Cât de ieftină este cazarea, transportul și alimentele.
– Cât de multe lucruri se pot face în respectivul oraș: adică cu banii de o salată la supermarket undeva în alt loc poți lua masa la un local.
– Atmosfera generală: un oraș boem este mereu mai plăcut pentru o astfel de experiență, unde oamenii se îmbracă relaxat, sunt mai puțin formali și deschiși.
– Cât de mulți alți turiști sunt în respectivul oraș și cât de ușor este să cunoști alți călători.
– Cât de prietenoși sunt localnicii.
Bangkok, Tailanda
Toată lumea a auzit de Bangkok, capitala Tailandei. Este un oraș grozav pentru vacanță. Oriunde poți să te simți bine în flip-flops – mai puțin în unele locații precum Lebua – barul unde s-a filmat Marea Mahmureală sau altele care cer ținută, dar la o adică este atât de ușor să achiziționezi o ținută acceptată din acest oraș. Și foarte ieftin.
Orașul este plin ochi de străzi, cartiere de distracție. Discoteci în care toată lumea este în flip-flops și jumătate în pantaloni cu elefanți de diferite culori. Da, este uniforma călătorului în Thailanda: cel puțin în anumite locuri, jumătate din trecători poartă acești pantaloni: scurți, medii, lungi, diferite culori, dar elefanți au toți :). Este amuzant să vezi câte un tip foarte bine de altfel, tipul macho cu barbă și tatuaje cu pantaloni scurți colorați cu elefanți. Și o bere în mână.
Mâncarea este foarte ieftină dar și hainele, suvenirurile, tot. Băutura ieftină. Atmosfera de vacanță, cine are nevoie de mai mult? În unele zone ai impresia că ești într-o stațiune estivală, zona Banglamphu cu faimoasa stradă Khaosan seamănă cu Vama Veche. Dar tot orașul este relaxat, te simți aici total liber.
Cazarea….. din abundență și chiar pentru orice buget, iar cea pentru buget mic foarte variată, acest loc este un adevărat rai și la acest capitol.
Cel mai mult mi-a plăcut aici că fiind atât de ieftin poți cu puțin buget să îți permiți orice, sau orice mi-a atras atenția colindând pe străzi. Am văzut o terasă care mi-a făcut cu ochiul? Checked. Caracatiță și alte specialități? Checked. Gelaterie cochetă cu înghețată mai de soi? Checked. V-ați prins! Nu este un loc unde se cere să te abții de la multe pentru a sta într-un anumit buget. Pantaloni cu elefanți pentru mine și familie? Checked :). Asta cu partea financiară.
Cu ceilalți călători…. dacă nici aici nu îți faci prieteni nu știu unde este mai ușor! Sunt atât de mulți turiști, pe termen scurt sau lung, oameni care se caută, se găsesc sau regăsesc, scriitori, liber profesioniști dar și turiști normali, adică cei cu concediu de 2,3 săptămâni.
Am plecat cu o strângere de inimă din acest oraș, aș fi stat mult mai mult, dar mă întorc eu :).
Cum se ajunge în Bangkok?
Din România sunt nenumărate zboruri și periodic diferite promoții către Bangkok. De asemenea se ajunge ușor și ieftin cu liniile low-cost asiatice, dar și cu autobuze. Am folosit Air Asia și am fost foarte mulțumită.
Yogyakarta, Indonezia
Yogyakarta este un oraș din Java Centrală și totodată capitala regiunii cu același nume. Este un oraș mult mai mic decât capitala, dar este mult mai frumos și foarte curat. Aici de asemenea ajung majoritatea călătorilor pe termen lung din Asia la un moment dat, așa că este ideal pentru a cunoaște alți călători.
Așa am ajuns eu să îmi schimb planurile din Indonezia, să renunț la un zbor către Bali cum am povestit și să stau mai mult în Java, să vizitez Karimunjawa, Muntele Bromo, Vulcanul Ijen. După sfaturile primite de la alți călători.
Dar aici vin în vacanță și mulți indonezieni majoritatea din Jakarta sau Surabaya așa că este o bună șansă de a-ți face noi prieteni. Sunt foarte deschiși și binevoitori.
Fiind un oraș turistic, se pot face multe lucruri și codul vestimentar este destul de relaxat. Mâncarea bună și ieftină. Multe supermarketuri, multe magazine cu de toate. Aici este un loc excelent să îți duci lucrurile la spălat: dacă în Bali se solicită 20 000 de rupii /kg sau și mai mult, aici cu 8000 am avut curățate 3 kg. La fel raportul la mâncare.
Transport ieftin în oraș dar și în împrejurimi. Dar totuși este mai la îndemână închirierea unui scuter: foarte ieftin, aproximativ 4 euro/zi. Și sunt atâtea de făcut în zonă: în afară de faimoasele Borobudur și Prambanan sunt nenumărate temple, orașe, sate, cascade, peșteri și plaje de vizitat. Și câțiva vulcani destul de activi de vizitat sau urcat :).
Cum se ajunge în Yogyakarta
În Yogyakarta operează multe linii low-cost din toată Asia și câteva chartere din alte continente, dar se ajunge și cu autobuzul sau trenul din toate orașele mari din insula Java. Se poate ajunge și din Bali cu autobuzul dar este foarte obositor, majoritatea turiștilor aleg Air Asia pentru a vizita Borobudur și Prambanan, magneții zonei.
George Town, Pulau Penang, Malaezia
Oraș situat în Insula Penang, Malaezia, tot centrul este inclus în Unesco Heritage. Acest oraș superb, curat, cu arhitectură britanică este neașteptat de prietenos cu backpackerii și cu toți cei cu buget redus, sau care doresc să aibă o vacanță relaxată, luminoasă în acest amalgam chinezo-indiano-britanico-malay.
V-am băgat în ceață? Păi gândiți-vă cum este să vă plimbați și aici să aveți impresia că sunteți în Europa, așa de frumoase sunt clădirile renovate, colo dați de zgârie nori, cel mai lung pod din Asia de Sud-Est leagă insula de partea continentală, peste tot sunt food court-uri cu mâncare în general chinezească dar și multe specialități marine incredibil de bune. Străduțe de unde se aude muzică indiană și pline cu magazine cu sariuri și alte veșminte specific indiene, iar la colț un templu chinezesc plin de ofrande. Am dat și peste un spectacol de teatru, chinezesc. Gratuit, în fața unui templu. Și renumita artă stradală din oraș, zidurile împodobite ingenios de artiști unii foarte renumiți.
Este un oraș cum spuneam ideal pentru backpackeri, aflați în număr mare aici și seamănă dintre toate orașele vizitate de mine cel mai mult cu Bankok: cazare foarte ieftină și variată, mulți călători boemi, localnici prietenoși, mâncarea diversă și foarte ieftină, transport public extrem de ieftin, multe plaje gratuite, locul acesta este un paradis din acest punct de vedere. Băutura este scumpă, dar asta nu am observat să deranjeze pe cineva. Pur și simplu aici oamenii beau ceai și sucuri :).
Am întâlnit oameni veniți pentru câteva luni în acest oraș, super!
Mi-a plăcut să mă plimb, să explorez, să vizitez, m-am bucurat de mâncarea foarte bună, care atrage constant mulți singaporeni veniți numai pentru a se bucura de preparatele culinare excelente. Aici și în Melaka vin cu precădere în excursii scurte, așa că este și un loc unde îți poți face noi prieteni, europeni sau asiatici.
Și mai presus de toate este un oraș boem, cu toate că insula este în transformare capitală, cu zeci de zgârie nori în construcție, cu condominumuri luxoase și încă un pod uriaș în proiect, care va bate toate recordurile în materie.
Cum se ajunge în George Town
Aici se ajunge ori cu autobuzul din multe orașe malaeziene, din Singapore sau din Tailanda. De asemenea aeroportul este bine conectat de toată Asia, fiind și zboruri intercontinentale, dar mai dificil de la noi din țară. Air Asia are curse constante și foarte ieftine aici. Eu am ajuns cu autobuzul din Cameron Highlands și am plecat cu Air Asia în Jakarta.
Aștept și părerile voastre, sper ca nu foarte departe în timp să refac lista, adică să fac mai multe călătorii în zonă 🙂
O zi frumoasă vă doresc!
După o carieră de 8 ani ca Head of Media în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de retail din România, Mirela și-a luat lumea în cap. La propriu. Ulterior s-a dedicat freelancingului, călătoriilor și scrisului pe blogurile personale. Cu scopul declarat de a vizita toată lumea, dar încet, de patru ani de zile îi inspiră și pe alții să își urmeze visurile și totodată să se bucure de călătorii, aducând ponturi și sfaturi practice din toate destinațiile.