Obiective Turistice Aberdeen Scotia orașul de argint – cel mai bogat oraș scoțian este o mare grădină

Aberdeenshire Scotia Uncategorized

Al treilea cel mai populat oraș din Scoția încinge imaginația locuitorilor, care nu știu cum să îl mai denumească de drag: Orașul de Granit, Orașul Verde, Orașul de Argint cu Nisipuri Aurii, Orașul de argint de pe mare etc.

Iar odată cu explorarea de petrol a căpătat noi nume: Capitala Petrolului din Europa, Capitala Energiei din Europa. I se mai spune și Floarea Scoției. Și se pune întrebarea: de unde atâtea apelative?

Aberdeen – orașul de argint

Aberdeen este argintiu. Cel puțin așa arată în lumina soarelul: majoritatea, dacă nu toate clădirile sunt din granit argintiu, este cel mai uniform oraș mare pe care l-am văzut. Și periferiile au aceeași arhitectură.
Orașul strălucește efectiv când este învăluit de razele soarelui, de la mica aflată în compoziția granitului care provine dintr-o carieră aflată în apropiere și care este utilizat în construcțiile din urbe.

Obiective Turistice Aberdeen Scotia orașul de argint ce vizitam atractii 9
Aberdeen – un oraș argintiu
Obiective Turistice Aberdeen Scotia orașul de argint ce vizitam atractii 1
La plimbare prin Aberdeen
Obiective Turistice Aberdeen Scotia orașul de argint ce vizitam atractii 5
Cladirile din Aberdeen sunt din granit argintiu

Obiective Turistice Aberdeen Scotia orașul de argint ce vizitam atractii 18

Aberdeen – oraș puternic, cel mai productiv din Scoția

Importanța economică a orașului a crescut datorită explorării de petrol din marea Nordului.
Este unul dintre cele mai puternice 8 orașe din Marea Britanie și singurul din Scoția cu distincția dată de banca HSBC: un centru economic de top ”super oraș” care împinge economia țării înainte.
Conform Mercer este al 4-lea cel mai bun oraș de trăit din Marea Britanie și al 56-lea din lume.
Are unul dintre heliporturile cu cel mai mare trafic din lume.

Aberdeen – Floarea Scoției

Sunt 45 de multe parcuri și grădini în acest oraș foarte pitoresc, așezat la Marea Nordului între Râurile Don și Dee. În parcurile și grădinile orașului sunt peste 2 milioane de trandafiri, 11 milioane de narcise și zeci de milioane de alte flori.

Obiective Turistice Aberdeen Scotia orașul de argint ce vizitam atractii 6
Floarea Scotiei Aberdeen

Obiective Turistice Aberdeen Scotia orașul de argint ce vizitam atractii 14 Obiective Turistice Aberdeen Scotia orașul de argint ce vizitam atractii 20

Aberdeen – oraș universitar

În oraș sunt 2 Universități: Universitatea din Aberdeen și Universitatea Robert Gordon, ambele foarte bine văzute, sunt mulți studenți străini care vin să învețe aici, Aberdeen fiind și un oraș foarte sigur.

Despre Universitatatea din Aberdeen și care datează din 1495 și pe unde au trecut și 5 câștigători ai premiului Nobel am scris pe larg în articolul dedicat Vechiului Aberdeen, plin de adevărate comori arhitectonice și nu numai, care în prezent este aproape tot un campus universitar. Chiar mă întrebam: cum este să înveți într-un astfel de mediu – considerat cel mai sigur din Scoția.

Plimbare prin vechiul Aberdeen Scotia Universitatea din Aberdeen St Machar King’s CollegeObiective Turistice Aberdeen Scotia orașul de argint ce vizitam atractii 4

Arhitectura uniformă

Toate casele arată la fel, sau cel puțin așa mi s-a părut mie. Casele de oaspeți sunt la fel de frumoase ca toate celelalte case, dar trebuie să fii atent: cred că oamenii din Aberdeen nu beau atât de mult precum alții din Anglia sau nimeresc des la vecini.
Am văzut un cartier de blocuri undeva, dar se pare că localnicii se tem teribil de acest curent – mie blocurile mi s-au părut simpatice prin comparație cu ce este la noi. Dar adevărul este că strică orașul, care este unic așa cum este acum.

Obiective Turistice Aberdeen Scotia orașul de argint ce vizitam atractii 2

Obiective Turistice Aberdeen Scotia orașul de argint ce vizitam atractii 10
Orasul de argint Scotia

Plaja și portul din Aberdeen

Orașul este cel mai mare port de pescuit din Scoția și are o plajă cu nisip auriu care se întinde pe mai mulți kilometri, mărginită de bărulețe încântătoare pe anumite porțiuni. Dacă mergi pe faleză ajungi la frumosul sat de pescari Footdee.

Obiective Turistice Aberdeen Scotia orașul de argint ce vizitam atractii8
Plaja din Aberdeen
Portul din Aberdeen

Fermecătorul Footdee

Footdee este un mic sat pescăresc care arată exact ca acum sute de ani și care este în continuare locuit. Localnicii îi mai spun Fittie, este o comunitate mică și încântătoare, chiar trebuie vizitat, căsuțele arată ca din povești, micuțe dar atât de îngrijite, cu multă dragoste.

Am scris un mini-articol despre Footdee:

Căsuțele din povești din Footdee, Aberdeen

Obiective Turistice Aberdeen Scotia orașul de argint ce vizitam atractii 7
Footdee Aberdeen

Aberdeen: clădiri faimoase

Cea mai faimoasă și prezentată des în fotografiile care reprezină orașul este uriașa clădire Marischal College, clădire care aparține Univerității din Aberdeen. Universitatea și-a mutat din ce în ce mai multe discipline în Vechiul Aberdeen. Acum aici își are sediul Consiliul Local al orașului, dar Universitatea a păstrat câteva părți din clădire pentru folosul propriu, inclusiv Muzeul Marischal.

Obiective Turistice Aberdeen Scotia orașul de argint ce vizitam atractii 19
Marischal College
Obiective Turistice Aberdeen Scotia orașul de argint ce vizitam atractii 15
Biserica St Marks, Aberdeen
Obiective Turistice Aberdeen Scotia orașul de argint ce vizitam atractii 3
Aberdeen, Statuia Gordon Highlanders, Castlegate

Vechiul Aberdeen

Cum spuneam, vechiul Aberdeen este fieful Universității din Aberdeen și partea cea mai veche a orașului, multe case datând de sute de ani. Este o zonă înântătoare, cu multe grădini, cum altfel. Principalele atracții: King’s College, Campusul din Vechiul Aberdeen, Capela King’s College: secolul 15, cu turlă în formă de coroană, Vechea Primărie, Porțile Powis/The Powis Gates și Catedrala St Machar, care este The High Kirk a orașului Aberdeen, ține de Biserica Scoției.
Am scris despre ele în articolul dedicat Vechiului Aberdeen.

Unde ieșim în oraș în Aberdeen?

Restaurante: cele thailandeze, chinezești, indiene sunt la mare căutare și se tot înmulțesc.

Obiective Turistice Aberdeen Scotia orașul de argint ce vizitam atractii 13
Nu mă gândeam că o să mănânc supă thailandeză în Aberdeen
Obiective Turistice Aberdeen Scotia orașul de argint ce vizitam atractii 12
Restaurant Thailand in Aberdeen

Obiective Turistice Aberdeen Scotia orașul de argint ce vizitam atractii 11

Pub-Url în Aberdeen: Prince of Wales

Barul Prince of Wales este un pub tradițional, adică fără muzică. Este reconfortant, oricum, berea de butoi din Scoția este foarte bună – cred că am mai zis dar chiar este foarte bună. Și când te gândești că este și plină de vitamine, parcă mai uiți de calorii.

Obiective Turistice Aberdeen Scotia orașul de argint ce vizitam atractii 17

Sunt câteva terase pline ochi cât este vreme frumoasă:

Obiective Turistice Aberdeen Scotia orașul de argint ce vizitam atractii

Ce am văzut curios: mai multe biserici transformate în cluburi și pub-uri, am mai scris despre acest aspect în articolul: 12 Motive pentru a vizita Scoția.

Obiective Turistice Aberdeen Scotia orașul de argint ce vizitam atractii 16
Biserici-cluburi in Scotia

Sau într-unul dintre frumoasele bărulețe de la plajă. Posibilități sunt destule, ca în orice oraș mare, desigur.

Obiective Aberdeen Scotia
Silver Darling este unul dintre cele mai bune restaurante din Aberdeen – aproape de port

Sunt multe festivaluri vara și ce este și desigur din Aberdeen se pot face diferite excursii de 1 zi în zone superbe din Aberdeenshire, precum:

Castelul Balmoral, Castelul Crathes, distilerie de whisky single malt, Ballater, Plaja Balmedie, Pennan, Gardenstown, Castelul Dunnottar etc.  

3 thoughts on “Obiective Turistice Aberdeen Scotia orașul de argint – cel mai bogat oraș scoțian este o mare grădină

  1. Am citi articolul, m-am bucurat de fotografii, iar la sfarsit am constatat ca iubesc Aberdeen. Ma intreb ce se va intampla cand ma voi duce sa-l vizitez ?! 🙂 Cat despre biserici si in Amsterdam e cam la fel – sunt spatii puse la dispozitie pentru anumite evenimente.

    1. Este frumos orasul, dar mi-a placut mult mai mult Edinburgh. Aberdeen este cu mult mai linistit, este un oras perfet sa traiesti si foarte sigur. Plus ca se fac excursii in Royal Deeside: intr-o zi puteti vizita foarte multe: 2,3 castele, o distilerie de whiskey, etc 😀 Si orasele de langa Aberdeen sunt de pus in rama

  2. Locuiesc de 4 ani in Aberdeen intr-adevar este un oras minunat dar sa locuiesti aici zi de zi devine monotonie griul cladirilor te deprima ca viata de trait e super dar din cand in cand trebuie sa iesi afara din oras caci o iei razna

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.