Al treilea cel mai populat oraș din Scoția încinge imaginația locuitorilor, care nu știu cum să îl mai denumească de drag: Orașul de Granit, Orașul Verde, Orașul de Argint cu Nisipuri Aurii, Orașul de argint de pe mare etc.
Iar odată cu explorarea de petrol a căpătat noi nume: Capitala Petrolului din Europa, Capitala Energiei din Europa. I se mai spune și Floarea Scoției. Și se pune întrebarea: de unde atâtea apelative?
Aberdeen – orașul de argint
Aberdeen este argintiu. Cel puțin așa arată în lumina soarelul: majoritatea, dacă nu toate clădirile sunt din granit argintiu, este cel mai uniform oraș mare pe care l-am văzut. Și periferiile au aceeași arhitectură.
Orașul strălucește efectiv când este învăluit de razele soarelui, de la mica aflată în compoziția granitului care provine dintr-o carieră aflată în apropiere și care este utilizat în construcțiile din urbe.
Aberdeen – oraș puternic, cel mai productiv din Scoția
Importanța economică a orașului a crescut datorită explorării de petrol din marea Nordului.
Este unul dintre cele mai puternice 8 orașe din Marea Britanie și singurul din Scoția cu distincția dată de banca HSBC: un centru economic de top ”super oraș” care împinge economia țării înainte.
Conform Mercer este al 4-lea cel mai bun oraș de trăit din Marea Britanie și al 56-lea din lume.
Are unul dintre heliporturile cu cel mai mare trafic din lume.
Aberdeen – Floarea Scoției
Sunt 45 de multe parcuri și grădini în acest oraș foarte pitoresc, așezat la Marea Nordului între Râurile Don și Dee. În parcurile și grădinile orașului sunt peste 2 milioane de trandafiri, 11 milioane de narcise și zeci de milioane de alte flori.
Aberdeen – oraș universitar
În oraș sunt 2 Universități: Universitatea din Aberdeen și Universitatea Robert Gordon, ambele foarte bine văzute, sunt mulți studenți străini care vin să învețe aici, Aberdeen fiind și un oraș foarte sigur.
Despre Universitatatea din Aberdeen și care datează din 1495 și pe unde au trecut și 5 câștigători ai premiului Nobel am scris pe larg în articolul dedicat Vechiului Aberdeen, plin de adevărate comori arhitectonice și nu numai, care în prezent este aproape tot un campus universitar. Chiar mă întrebam: cum este să înveți într-un astfel de mediu – considerat cel mai sigur din Scoția.
Plimbare prin vechiul Aberdeen Scotia Universitatea din Aberdeen St Machar King’s College
Arhitectura uniformă
Toate casele arată la fel, sau cel puțin așa mi s-a părut mie. Casele de oaspeți sunt la fel de frumoase ca toate celelalte case, dar trebuie să fii atent: cred că oamenii din Aberdeen nu beau atât de mult precum alții din Anglia sau nimeresc des la vecini.
Am văzut un cartier de blocuri undeva, dar se pare că localnicii se tem teribil de acest curent – mie blocurile mi s-au părut simpatice prin comparație cu ce este la noi. Dar adevărul este că strică orașul, care este unic așa cum este acum.
Plaja și portul din Aberdeen
Orașul este cel mai mare port de pescuit din Scoția și are o plajă cu nisip auriu care se întinde pe mai mulți kilometri, mărginită de bărulețe încântătoare pe anumite porțiuni. Dacă mergi pe faleză ajungi la frumosul sat de pescari Footdee.
Fermecătorul Footdee
Footdee este un mic sat pescăresc care arată exact ca acum sute de ani și care este în continuare locuit. Localnicii îi mai spun Fittie, este o comunitate mică și încântătoare, chiar trebuie vizitat, căsuțele arată ca din povești, micuțe dar atât de îngrijite, cu multă dragoste.
Am scris un mini-articol despre Footdee:
Căsuțele din povești din Footdee, Aberdeen
Aberdeen: clădiri faimoase
Cea mai faimoasă și prezentată des în fotografiile care reprezină orașul este uriașa clădire Marischal College, clădire care aparține Univerității din Aberdeen. Universitatea și-a mutat din ce în ce mai multe discipline în Vechiul Aberdeen. Acum aici își are sediul Consiliul Local al orașului, dar Universitatea a păstrat câteva părți din clădire pentru folosul propriu, inclusiv Muzeul Marischal.
Vechiul Aberdeen
Cum spuneam, vechiul Aberdeen este fieful Universității din Aberdeen și partea cea mai veche a orașului, multe case datând de sute de ani. Este o zonă înântătoare, cu multe grădini, cum altfel. Principalele atracții: King’s College, Campusul din Vechiul Aberdeen, Capela King’s College: secolul 15, cu turlă în formă de coroană, Vechea Primărie, Porțile Powis/The Powis Gates și Catedrala St Machar, care este The High Kirk a orașului Aberdeen, ține de Biserica Scoției.
Am scris despre ele în articolul dedicat Vechiului Aberdeen.
Unde ieșim în oraș în Aberdeen?
Restaurante: cele thailandeze, chinezești, indiene sunt la mare căutare și se tot înmulțesc.
Pub-Url în Aberdeen: Prince of Wales
Barul Prince of Wales este un pub tradițional, adică fără muzică. Este reconfortant, oricum, berea de butoi din Scoția este foarte bună – cred că am mai zis dar chiar este foarte bună. Și când te gândești că este și plină de vitamine, parcă mai uiți de calorii.
Sunt câteva terase pline ochi cât este vreme frumoasă:
Ce am văzut curios: mai multe biserici transformate în cluburi și pub-uri, am mai scris despre acest aspect în articolul: 12 Motive pentru a vizita Scoția.
Sau într-unul dintre frumoasele bărulețe de la plajă. Posibilități sunt destule, ca în orice oraș mare, desigur.
Sunt multe festivaluri vara și ce este și desigur din Aberdeen se pot face diferite excursii de 1 zi în zone superbe din Aberdeenshire, precum:
Castelul Balmoral, Castelul Crathes, distilerie de whisky single malt, Ballater, Plaja Balmedie, Pennan, Gardenstown, Castelul Dunnottar etc.
După o carieră de 8 ani ca Head of Media în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de retail din România, Mirela și-a luat lumea în cap. La propriu. Ulterior s-a dedicat freelancingului, călătoriilor și scrisului pe blogurile personale. Cu scopul declarat de a vizita toată lumea, dar încet, de patru ani de zile îi inspiră și pe alții să își urmeze visurile și totodată să se bucure de călătorii, aducând ponturi și sfaturi practice din toate destinațiile.
Am citi articolul, m-am bucurat de fotografii, iar la sfarsit am constatat ca iubesc Aberdeen. Ma intreb ce se va intampla cand ma voi duce sa-l vizitez ?! 🙂 Cat despre biserici si in Amsterdam e cam la fel – sunt spatii puse la dispozitie pentru anumite evenimente.
Este frumos orasul, dar mi-a placut mult mai mult Edinburgh. Aberdeen este cu mult mai linistit, este un oras perfet sa traiesti si foarte sigur. Plus ca se fac excursii in Royal Deeside: intr-o zi puteti vizita foarte multe: 2,3 castele, o distilerie de whiskey, etc 😀 Si orasele de langa Aberdeen sunt de pus in rama
Locuiesc de 4 ani in Aberdeen intr-adevar este un oras minunat dar sa locuiesti aici zi de zi devine monotonie griul cladirilor te deprima ca viata de trait e super dar din cand in cand trebuie sa iesi afara din oras caci o iei razna