kings college aberdeen scotia

Plimbare prin vechiul Aberdeen Scotia Universitatea din Aberdeen St Machar King’s College

Aberdeenshire Scotia

Dacă ajungeți în Aberdeen, faceți-vă timp în program și pentru o plimbare de aproximativ 2 ore în vechiul Aberdeen. Veți admira o parte din cele mai frumoase și mai vechi clădiri din oraș, multe dintre ele aparținând de Universitatea din Aberdeen.

Aceasta datează din anul 1495 și pe unde au trecut și 5 câștigători ai premiului Nobel. Tot aici este și cea mai importantă biserică scoțiană a orașului cu rangul de High Kirk.

Vechiul Aberdeen este un cartier al orașului Aberdenn, Scoția. A fost inițial un oraș separat, fiind alipit Aberdeenului în 1891.

Situat în nordul urbei, vechiul Aberdeen este un loc seren, liniștit, cu vile superbe. Iar faptul că o perioadă îndelungată a stat relativ izolat a păstrat farmecul medieval mult timp nealterat.

Plimbare prin vechiul Aberdeen Scotia

Însă începând cu boomul din anii 70, datorita explorării de petrol din Marea Nordului s-a dezvoltat și o parte din această zonă. Mai puțin inima ei, fieful Universității din Aberdeen, care nu s-a schimbat prea mult de-a lungul secolelor.

Vechiul Aberdeen a fost un important centru politic, ecleziastic și cultural încă din evul Mediu. Din secolul 13 aici era locul Doctorilor din Aberdeen, un grup ecleziastic puternic de episcopi care hotărau în importante probleme în legătura dintre stat și religie și nu numai.

Orice plimbare în vechiul Aberdeen trebuie să înceapă pe strada College Bounds și să continue pe High Street, pentru a vedea cele mai faimoase clădiri și repere din Vechiul Aberdeen.
Centrul este o zonă foarte frumoasă, cu clădiri datând din evul mediu, la care se adaugă multe case tradiționale din această parte a Scoției, din granit gri, construite în secolele 17-19.
Toată zona este foarte liniștită și plină de tineri, este un loc unde simți deși sunt toți îmbrăcați relativ modest unde ești. Este una dinte cele mai elitiste școli din lume.

Vechiul Aberdeen Scotia
High Street Aberdeen

vechiul Aberdeen Scotia Universitatea din Aberdeen obiective 19

vechiul Aberdeen Scotia Universitatea din Aberdeen obiective 18

vechiul Aberdeen Scotia Universitatea din Aberdeen obiective 16

vechiul Aberdeen Scotia Universitatea din Aberdeen obiective 15

vechiul Aberdeen Scotia Universitatea din Aberdeen obiective 14

vechiul Aberdeen Scotia Universitatea din Aberdeen obiective 12

vechiul Aberdeen Scotia Universitatea din Aberdeen obiective 6

vechiul Aberdeen Scotia Universitatea din Aberdeen obiective 5

Vechiul Aberdeen este principalul campus al Universității din Aberdeen. Sunt și alte clădiri rezidențiale în zonă, dar majoritatea sunt deținute de universitate sau de către personalul sau studenții univerității. Există și o mică secție de poliție, o bancă, un pub, o brutărie. Este un mini univers luminos și seren, cu multă verdeață.

Stundenții stau pe pajiște sau se plimbă pe aleile parcurilor cu câte o carte în mână. Este un loc care te îndeamnă la studiu, cluburi, să fii mai bun.
Și studenții au unde să se plimbe în zonă:
Grădina Botanică Cruickshank – dăruită Universității din Aberdeen este deschisă publicului din anul 1898, 11 acri, accesul este gratuit.
Parcul Seaton – unul dintre cele mai mari din oraș, pe malul râului Don – 27 hetare, toate publice.

Universitatea din Aberdeen

Universitatea din Aberdeen este cea de-a treia cea mai veche din Scoția, fiind înființată în 1495, iar în forma actuală a fost formată în 1860 prin fuziunea dintre Colegiul Regelui, King’s College – cunoscut ca Universitatea din aberdeen și Marischal College, a doua universitate din oraș, fondată în anul 1593.

Astăzi Universitatea din Aberdeen – prin care au trecut 5 căștigători ai premiului Nobel este considerată una dintre cele mai bune 150 de universități din lume. În oraș mai este o Universitate, mai accesibilă, The Robert Gordon University.
La Aberdeen University sunt înscriși foarte mulți studenți străini, am văzut foarte mulți asiatici, este unul dintre locurile preferate de familiile bogate să își trimită copii.

vechiul Aberdeen Scotia Universitatea din Aberdeen obiective 10
King’s College

vechiul Aberdeen Scotia Universitatea din Aberdeen

Aberdeen este considerat cel mai sigur oraș universitar din Scoția

De anul viitor nu vor mai fi taxe de școlarizare pentru scoțieni și restul studenților europeni (erau aproape 2000 de lire sterline pe an) în schimb studenții din restul marii Britanii, deci Anglia, Wales și Nordul Irlandei vor continua să plătească 9000 de lire sterline pe an iar cei din restul lumii de la 12 000 în sus, în funcție de disciplină. Nu înțeleg de ce studenții europeni nu plătescc și englezii da, trebuie studiată problema mai amănunțit.

O parte din campus și din clădirile Universității sunt situate în alte părți ale orașului, de exemplu clădirea Marischal College, una dintre cele mai faimoase clădiri din Aberdeen.

Superbele clădiri renovate care aparțin vechii univerități sunt cele mai impresionante din tot vechiul Aberdeen.
King’s College și Campusul din Vechiul Aberdeen
Capela King’s College: secolul 15, cu turlă în formă de coroană.
Vechea Primărie, cu o frumoasă cupolă, construită în stil georgian, din granit a fost cumpărată de Universitate și renovată în 2005. Acum adăpostește Muzeul Regelui.

vechiul Aberdeen Scotia Universitatea din Aberdeen obiective 11

Porţile Powis

Porţile Powis – The Powis Gates, ridicate în 1834. Acum marchează intrarea la University’s Crombie-Johnston și King’s Postgraduate Halls of Residence.

vechiul Aberdeen Scotia Universitatea din Aberdeen obiective 4

Catedrala St Machar Aberdeen Scotia

Catedrala este The High Kirk a orașului Aberdeen, ține de Biserica Scoției.

vechiul Aberdeen Scotia Universitatea din Aberdeen

Pubul St Machar

La sfârșit am stat un pic la St Machar, singurul pub din zonă, unul tradițional scoțian – fără muzică. Adevărul este că berile de butoi la draft din Scoția sunt incredibil de bune. Studenții de lângă masa unde am stat luaseră un mega burgher, era înalt de peste 20 de cm m-a tentat dar mi-am amintit că am cam sărit calul cu silueta și că trebuie să iau ceva mai ușor, așa că am amânat tratația de seară.

vechiul Aberdeen Scotia Universitatea din Aberdeen obiective 7 vechiul Aberdeen Scotia Universitatea din Aberdeen obiective 8

Citește și:

Aberdeen, orașul de argint – cel mai bogat oraș scoțian este o mare grădină

Căsuțele din povești din Footdee, Aberdeen

Vizită la Royal Lochnagar, o distilerie de whisky scotian single malt în Aberdeenshire

Castelul Dunnottar și Stoneheaven, un oraș din #Aberdeenshire #Scoția

TOP 10 obiective turistice de neratat în Edinburgh

12 motive pentru a vizita Scoția cât mai curând

4 thoughts on “Plimbare prin vechiul Aberdeen Scotia Universitatea din Aberdeen St Machar King’s College

  1. Studiile de licenta ptr studentii europeni au fost si pana acum gratuite la University of Aberdeen. Asta este si motivul ptr care au fost si inca sunt foarte multi studenti romani acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *