26 de lucruri despre greci învățate în cinci luni în Grecia

Grecia

Am adunat în acest articol câteva lucruri despre greci învățate în #varagrecească de pomină 2017. Și la început a fost un vis… să stau o vară pe o insulă grecească, să devin de-a casei.

Să mă integrez, să învăț despre greci, cum sunt cu adevărat. Cu siguranță lucrurile au stat cumva diferit în realitate față de visul meu cu nori pufoși și roz și din păcate timpul a zburat mult prea repede.

Ce pot spune cum, când mă pregătesc să vin acasă? Că mă fascinează în continuare această țară și că rămâne în topul preferințelor mele de vacanță. Vreau să descopăr fiecare insuliță și tavernă tradițională siga siga, pe îndelete. Este plăcut să stai în Grecia.

26 de lucruri despre greci învățate în cinci luni în Grecia #vara2017

1. Minutul grecesc este relativ

Un sfert de oră, o jumătate de oră, o oră? În Grecia, timpul este relativ. Lucrul acesta poate să te scoată din minți, sau poți să te bucuri de avantajele aduse de relaxarea grecilor de modul lor de a privi lucrurile.

În general, când minutul grecesc se întâmplă la o tavernă cu un pahar de ouzo, este plăcut. Când minutul grecesc înseamnă o oră așteptat în stradă mașina închiriată, poate fi destul de supărător cu toată bunăvoința ta.

Vorba lui Sotiris (patron tavernă) atunci când i-am cerut nota: ”o aduc, dar nu înainte de un minut grecesc: dacă minutul grecesc este jumătate de oră, începeți cu un ouzo și terminați cu un lichior (mastică). Dacă minutul grecesc este 15 minute, terminați cu un lichior.” Din partea casei, că suntem în Grecia!

2. Siesta este siestă

Grecii țin cu dinții de dreptul lor la odihna de la mijlocul zilei. Iar dacă în orașele mari acest lucru nu se mai resimte atât de mult, în insule nici pomeneală să renunțe cineva la aceste lucruri. Siga-siga, încet încet adică, relaxat.

3. Grecii sunt generoși și ospitalieri

La multe restaurante, taverne, se oferă din partea casei diferite tratații: de la apă, la cipsuri, alune, fructe etc. Însă adevărata ospitalitate o înțelegi în momentul în care comunici cu ei și când devii mușteriul lor.

Din comoditate și pentru că îmi place să cumpăr de la localnici, mi-am făcut aproape exclusiv cumpărăturile de la micile magazine din apropierea locului unde am stat, chiar dacă unele prețuri erau mai mari.

Am considerat că timpul salvat și mai ales faptul că sprijin o familie este mai important. Și pentru că îmi place și am nevoie poate să am o micro comunitate, chiar efemeră.

Ei bine, efectiv mereu am primit mult mai mult din partea lor. Nu de la început, ci pe parcurs: de la fructe, la înghețată, reduceri la notă, vin, bere, iaurt, orice aveau probabil de dat. Cât despre baruri și taverne… peste tot unde am vorbit cu oamenii, m-am interesat de ei, despre povestea lor, sau doar am venit mai des, am primit multe multe lucruri ”din partea casei”. Și cu cât veneam mai des, cu atât primirea era mai călduroasă.

Însă nu toți

Sunt ospitalieri dar nu toți. Sunt și mulți greci meschini, care umblă cu înșelăciuni, păcăleli chiar și cu turiștii. Din păcate, cu cât un loc este mai turistic, cu cât se umple de oameni de toate felurile.

Așa că cei mai simpatici oameni îi veți găsi în locurile mai izolate, sau din afara circuitului turistic. Nu vă speriați, există multe chiar în insulele cele mai populate, sau chiar în stațiunile aglomerate.

4. Haina nu îl face pe grec

Și nici nu îl scoate în lume. Am întâlnit mulți greci care erau îmbrăcați mai mult decât modest: adică cu lucruri vechi de tot, cu găuri pe alocuri și cizme murdare. Aceasta este ținuta de ”lucru”.

Că sunt barcagii, că servesc la taverne, că lucrează la câte un studio/hotel, sau că sunt căpitani de vas, mulți dintre aceștia sunt chiar extraordinar de înstăriți, afacerile aparținându-le.

Nu înțeleg dacă păstrează ținutele modeste pentru ”farmecul grecesc” sau din motive pur financiare, mulți greci fiind extrem de cumpătați cu bugetul.

La polul opus, am întâlnit mulți ferchezuiți la extrem, care lucrează ca angajați la închiriat șezlonguri, ca animatori la baruri ș.a.m.d.

Dar cei care se îmbracă modest o fac numai la muncă pentru că în timpul personal… ei bine, atunci este viață: hoteluri de cinci stele, mașina bună, cluburi cu pretenții.

Sunt și greci care sunt mereu ferchezuiți și sunt și foarte înstăriți, desigur, genul Aristotel Onasis. Sunt de toate, însă mulți, foarte mulți proprietari de tot felul de afaceri sunt incognito la treabă, aceasta este regula, restul sunt excepția.

5. Grecii chiar nu aruncă nimic!

Credeam că noi avem meteahna de a ține aproape orice ”poate avem nevoie”. Ei bine, în insule în Grecia chiar nu se aruncă nimic din ce poate fi folosit cumva.

Am văzut atâtea curți pline de toate deșeurile, roți, unelte, fiare vechi, saltele și de toate stricate că nici nu le mai țin minte numărul. La fel apartamente întregi: pline cu de toate, camere care pot fi închiriate, dar sunt ținute pline cu mobilă veche, farfurii, aparate stricate și orice. Și totodată scările din multe vile/case: nu afară, ci înăuntru nu este loc decât să treci, în rest sunt depozitate ”acareturile”.

6. Grecii iubesc mult copiii

Familia greceacă tradițională: doi trei copii minim și imediat! Am fost amenințată de atâtea ori că: lasă că dacă găsești un grec, să vezi, într-un an o să ai copii că efectiv m-am ferit să mă apropii de un grec!

Mai ales că este adevărat: ți se vorbește despre copii și familie încă de la prima întâlnire: se sondează terenul, ce părere ai! Nu știu dar am impresia că de foarte tineri numai la asta se gândesc: să facă copii și după aceea, de la o anumită vârstă și la ei.

În Grecia copiii sunt iubiți, foarte iubiți și cărați în brațe aproape încontinuu și peste tot. Și nimeni nu se supără că strică ceva, că aleargă, că fac multă gălăgie. Efectiv grecii au o mare îngăduință cu cei mici, nu cred că am văzut grec enervat pe copii, sau să repeadă vreun micuț.

7. Familia este pe primul plan

Totul se face în familie, cu verișori, prieteni, unchi, bunici, unchiul soției și tot așa. Nu în orice familie este totul lapte și miere, de fapt de cele mai multe ori nu este și chiar se bârfesc mult unul pe altul, se ceartă, dar în absolut orice se ajută și se sprijină.

8. Grecii tratează aproape orice cu ulei de măsline

Ai călcat într-un arici de mare? Pui ulei de măsline pentru a scoate acele mai ușor. Te doare urechea? Pui ulei de măsline. Te-ai ars? Ulei. Și așa mai departe. Aproape orice se rezolvă cu uleiul de măsline.

9. Dacă nu arde, nu ne preocupă

Grecii au obiceiul de a fi ocupați cu orice însă nu neapărat în ordinea priorităților, ci în ordinea ”ce arde”. Având în vedere că este și încrengătura de îndatoriri, mulți fiind implicați în multe lucruri deodată, plus toate legăturile de familie și ce obligații mai reies de aici, dacă ai ceva de rezolvat cu ei poate fi frustrant.

Pentru că efectiv ești dus cu vorba până în ultimul minut, când evident se rezolvă tot.

Soluție: fii ca ei. Nu te îngrijora de nimic dacă nu arde și nu te obosi să te ocupi de ceva până ce nu a ajuns cuțitul la os. Fă orice altceva: bea un frappe, încă unul,  contemplă marea, trage un pui de somn. Mai pe scurt, bucură-te de timpul tău și nu te îngrijora degeaba, pentru că totul are o soluție în Grecia.

10. Totul se rezolvă în Grecia

Chiar așa. Nu are rost să te precupe nici reacția localnicilor uneori explozivă, sau lamentările lor. Totul se rezolvă și uneori cu un mic spectacol obligatoriu, pentru că ei sunt foarte teatrali. Și foarte simpatici, de altfel.

11. Pentru greci nu este Istanbul, este Polis

Adică orașul. Știam că grecii nu se referă la Istanbul cu numele actual, ci cu cel original, Constantinopole, considerând că a fost furat și că ei bine, este tot al lor. Însă acum am aflat că i se mai spune, popular și cu mult drag Polis, adică orașul.

12. Grecii chiar știu să facă comerț

Din orice, oricum. Au un talent nemaipomenit să citească omul, să îi dea ce are nevoie pentru a-l câștiga de client. Și a-l fideliza.

Nu există standard, preț fix pentru că este nevoie de loc de manevră. Sunt pricepuți de mici, iar bătrânii cei mai șmecheri au o artă aparte de a cuceri turiștii. De a îmbârliga (a face din vorbe) partenerii de afaceri și a învârti situația într-un mod unic, nu am mai văzut stilul acesta altundeva. Efectiv după ce îi asculți le dai dreptate că este corect să te fraierească.

Un alt lucru pentru care îi admir este că nu își pun orgoliul înainte când este vorba de bani și de a face bani. Adică nu și-l pun cu clienții și atât.

13. Grecii vor să știe totul despre tine și să te adopte

Dacă ai familie, dacă ai fost căsătorit sau dacă ești, dacă ai copil, iubit, ce planuri de viitor ai, unde vrei să stai și chiar să te căpătuiască pe la ei prin insulă. Am scăpat cu greu de un foarte simpatic grec din Paxcos care dorea cu tot dinadinsul să îmi găsească un băiat de pe insulă! Casting, ce mai.

14. Mașina o poți lăsa oriunde câteva minute

În special dacă ești grec. Grecii nu au nicio jenă în a lăsa mașina pe avarii absolut oriunde și în câte o intersecție circulată, blocând tot traficul.

Am învățat că poți face asta ca turist (cu număr de altă țară), dar totuși poți să te trezești cu plăcuțele luate. Sau se poate striga la tine să iei mașina de acolo. Depinde de localnici. Însă grecii sunt lăsați în pace, așa că dacă aveți mașină cu număr de Grecia, probabil că în marea majoritate a timpului veți beneficia de același tratament ca și grecii: liber la parcare.

15. Te poți sui la volan după ce ai băut o bere, unii chiar mai multe

Alcoolemia admisă în Grecia este de 0,5 la mie. Deci poți bea o bere fără nicio problemă, sau un pahar, două de vin. Totul este să nu faci accident, pentru că atunci poți să fii făcut răspunzător, desigur.

Însă am fost șocată de numărul mare de turiști și greci care beau peste măsură și se suie la voaln. Iar dacă barmanul insistă să le cheme un taxi, spun că au făcut asta de mult prea multe ori și că o să conducă. Punct.

16. Este perfect în regulă ca cei mici să muncească

Am văzut copii care vând la supermarketuri (un suprmarket întreg pe mâna unor copii de 7 ani), în taverne, fac transferuri la aeroport. Copii înseamnă de la 5,6 ani la 14, pentru că după 14 ani se lucrează cu normă întreagă. Mulți tineri din insule lucrează toată vara, zi de zi, de la 14 ani. În baruri, taverne, cluburi.

Cu toate acestea, copii pe care i-am văzut lucrând erau foarte serioși și mândri că ajută, că fac lucruri, că învață. Cu siguranță niciunul nu era forțat să facă ce făcea, sau cel puțin nu cei văzuți de mine și am văzut mulți, aceiași zi de zi în multe cazuri.

Le plăcea ceea ce făceau. Și nu făceau munci de genul a căra ceva greu, sau ceva care să le pună în pericol sănătatea. Copii sunt foarte foarte iubiți în Grecia. Și protejați, dar învățați de mici cu valoarea banilor, cu munca, cu responsabilitatea. Nu toți, dar mulți.

17. Sau să cumpere bere, vin, țigări

Desigur, cei mari trimit copii la cumpărături și li se dă tot ce cer: alcool, țigări, orice.

18. În Grecia te saturi de gyors o dată și o dată

Stau și mă gândesc serios dacă am văzut vreun grec să mănânce gyros și nu prea! Ei adoră mâncarea de casă, gătită, sau pizza, pastele, hamburgheri cei mici. Este și normal!

Vin momente în care nu mai vrei să vezi gyros și totuși… după câteva zile, te bucuri din nou de binecunoscutul deliciu grecesc. Iar ”pita gyros” este foarte foarte ieftin și bun. Iar dacă stai mult în Grecia și nu îți place să gătești acasă, ajungi să te întorci la familiarul gyros iar și iar. Este și păcat să stai în cameră, chiar dacă ai chicinetă, când poți sta la terase și ei bine, servi iar un gyros!

19. Nu vezi dublu

Polițistul are și camere de închiriat, șoferul de autobuz are și un supermarket, băiatul de pe vas este dansator la tavernă și așa mai departe. Băiatul care cântă la bouzouki în tavernă seara merge și cu turiștii în trasee enduro. Nu vezi dublu: grecii de pe insule cel puțin, au mai multe îndeletniciri. Sau mulți dintre ei.

20. În insule, iarna se stă

Majoritatea grecilor din insule nu fac nimic iarna. Sau aproape nimic, în afară de perioada de culegere a măslinilor, care durează aproximativ două luni acum, de când există utilaje care fac munca mai ușoară.

De lucrat lucrează numai cei care au un loc de muncă permanent, în general la stat, în rest, toți muncesc zi de zi din mai până în octombrie și atât. Deși unora le place să călătorească, aceștia sunt destul de rari. Mulți stau efectiv pe insulă, în satul lor sau se mișcă un pic în jur și atât. Dar le place această relaxare.

21. Barcagii din Paleokastritsa fac foarte mulți bani

Barcagii care conduc turiștii în plimbarea din golfurile Paleokastritsei și în cele trei grote, croaziera de la apus și celelalte câteva trasee fac foarte mulți bani. Sunt ca și gondolierii din Veneția, dar teleportați tocmai în Corfu, că doar insula a fost sub stăpânire venețiană aproape 400 de ani.

Lăsând gluma la o parte, aceștia nu dau nicio chitanță și efectiv câștigă sume fantastice: în plin sezon și câte 2000 de euro de căciulă. PE ZI. Și ce viață au: stau toată ziua la table, cocktailuri și frappe-uri și din când în când merg cu turiștii în călătorie.

Sunt toți împreună și să nu credeți că este ușor să devii unul de-al lor: numărul bărcuțelor este relativ constant și toți se cunosc, nimeni nu poate pătrunde. Aici și asemănarea cu Veneția: numărul de licențe pentru gondole este fix, o licență se poate doar cumpăra sau moșteni și gondolierii sunt singurii care nu dau bon: își declară veniturile (minim agreat) la sfârșit de an. Și au zeci de facilități. Ei, barcagii din Paleokastritsa nu au atâtea beneficii, dar oricum, sunt bine!

22. În insule e viața viață

Grecii consideră că adevărata viață este în insule. Și de altfel, așa și este: calmul, relaxarea, siesta siestă, lejeritatea minutului grecesc, toate acestea se trăiesc cu adevărat în insule. Mulți tineri care se nasc în insule se duc în marile orașe dar revin în insula natală atunci când își întemeiază o familie. De altfel, insularii sunt și mai înstăriți, mai ales cei din insulele foarte turistice, fiind feriți de problemele aduse de criză: în insule prosperitatea este maximă!

23. O mașină este bună cât merge

Grecii folosesc orice, am mai spus. În insule am văzut cele mai vechi mașini pe care le-am văzut undeva. Oricât de mâncată de rugină este o mașină, dacă se poate meșteri/repara ceva la ea, va fi folosită. Și folosită înseamnă că este folosită, că se merge repede cu ea, că șoferul intră în depășiri și tot așa.

24. Grecul vrea să fie patron

Grecul vrea să fie patron. Punct. Și dacă ne uităm la numărul uriaș de companii cu capital grecesc din România, realizăm că grecilor nu le place în general să muncească pentru alții. Le place să aibă afacerea lor și să o crească și să o tot crească. Și să o lase mai departe copiilor și aceștia să o crească mai tare. Este filozofia lor.

25. Într-o zi maxim, totul se află

Doi turiști au făcut sex pe o plajă pustie? Cineva un accident? Cutare s-a ținut de mână cu cutare, sau cineva s-a plimbat seara îmbrăcat urât pe promenadă? Telefonul fără fir funcționează teribil în insule. În mai puțin de o zi, orice se întâmplă oriunde este aflat de toată lumea. Grecilor le place atât de mult să bârfească!

26. Nu este Grecia, este Republica Elenă, Hellas

Călătorii frumoase!

 

13 thoughts on “26 de lucruri despre greci învățate în cinci luni în Grecia

  1. Apreciez foarte mult articolele tale. Multumesc.
    Ai putea sa revezi acest text, sunt câteva greseli de dactilografiere: la 9. „au un obicei din a fi ocupati”; la 10. „reactia localnicilor” ; la 16. „ca fac lucruri, ca invata”; la 22. „lejeritatea minutului grecesc”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *