Plana Bella Vrakka Sivota Grecia

Cum sa iti strici vacanta in 10 moduri și cum să eviți lucru acesta

Călătorii Sfaturi de călătorie Utile

Esențialul în vacanță este să ne simțim bine. Pentru ca acest lucru să fie posibil, trebuie în primul rând să tratăm cu maximă seriozitate și atenție anumite aspecte. După, să planificăm dar nu prea mult, să avem grijă la anumite tentații normale dar care ne iau mai mult decât ne aduc și după aceea să ne bucurăm, efectiv. Am adunat aici 10 motive din cauza căror ne stricăm vacanțele, alături de sugestii de cum să le evităm. Nu este păcat să nu facem totul pentru ca zilele de concediu binemeritate să fie efectiv de vis?

Cum sa iti strici vacanta in 10 moduri și cum să eviți lucru acesta

1. Neglijarea unor aspecte legate de organizarea vacanței: acte, vize

Sunt surprinsă de numărul mare de mesaje legate de îngrijorări despre accesul în unele țări cu pașaportul temporar, pe motiv că pașaportul vechi nu are data cerută de valabilitate. Mulți călători doar presupun că pașaportul este valabil și verifică data în ultimul moment. La fel cu permisul de conducere sau alte acte.

Ideal este să nu rezervăm o excursie înainte de a verifica pașaportul și timpul necesar să îl înlocuim. Pașaportul temporar devine din ce în ce mai nedezirabil în foarte multe țări, dar încă se poate folosi cu succes pe ici, colo. Deci dacă nu este ceva ce nu putem evita, o urgență, mai bine alegem o destinație unde suntem siguri că putem ajunge. Și verificâm pașaportul!

Totodată, sunt mulți călători care nu verifică condițiile de intrare într-o țară, modalitatea de acordare a vizei etc. Acestea ar trebui să fie primele lucruri pe care să le verificăm, înainte de a ne arunca să cumpărăm un zbor, sau să facem o rezervare unde nu putem primi banii înapoi. Qatar Airways are o facilitate prin care poți rezerva tariful pentru 72 de ore, dar asta numai dacă cumpărați biletul direct de pe siteul companiei.

Tot aici : îți pierzi actele, cardul, banii, sau ți se fură. Poți preîntâmpina având două carduri, în locuri diferite, să ai la tine copie după acte, actele să le lași în siguranță. Riscul nu poate fi eliminat complet, dar nu lăsa bunurile la vedere în mașini, sau mașina descuiată.

Am găsit un articol foarte bun care adună cam toate experiențele neplăcute pe care le poți avea din cauze ce țin de planificare și neatenție.

2. Nu te interesezi ce ai voie și ce nu să aduci într-o țară

Înainte de a merge într-o țară, trebuie să verifici dacă ai voie cu anumite obiecte. Dacă la haine, cosmetice, cărți, tehnologie în general peste tot este la fel, sunt altele pe care noi nu le luăm în considerare. Iar dacă anumite lucruri vor fi doar confiscate (țineți minte filmul Totul despre Sex în care Samanthei i-au fost confiscate medicamentele hormonale la intrarea în Abu Dhabi?) în alte cazuri puteți ajunge la pușcărie.

Este cazul unei britanice care a transportat medicamente considerate droguri în Egipt, medicamente împotriva durerii care și în UK se dau cu prescripție. Ea este încarcerată și după ce s-a vehiculat chiar pedeapsa cu moartea, de boxing day a fost pronunțată sentința de trei ani în închisoare am dat link catre primul articol. În unele țări nu ai voie cu Tylenol sau cu altele care la noi sunt uzuale. Înainte de a merge oriunde, verifică lista medicamentelor interzise. În SUA nu este voie cu Nurofel Plus, Solpadeine Max, în UK cu codeină și altele. Verifică pur și simplu, cu ce ai voie și care este riscul.

Mai mult, verifică și dacă cineva îți cere să îi cumperi de undeva medicamente sau să transporți un pachet etc oamenii încearcă mi s-a întâmplat și mie și chiar m-am simțit cumva aiurea că am refuzat, era prezentat ca ceva pentru o doamnă bătrână cu dureri etc. Nu te juca cu lucrurile acestea! Cine are nevoie poate face o comandă online, mai ales că este posibil, doar că dacă nu este legal undeva, se confiscă, dar ce frumos să fii tu prins încercând să ieși dintr-o țară cu ceva. Este posibil să nu fii prins, dar cine vrea să riște cu lucrurile acestea? Mare atenție.

3. Nu îți faci asigurare de călătorie

Asigurarea știți cum este: o ai nu ai probleme, nu ai, să te păzești! Cu câte greve sunt acum, sau câte lucruri neprevăzute, nu mai este sigur (pentru buzunar cel puțin) nici să circuli în Europa fără asigurare. Erau mulți supărați când s-au anulat anumite curse că au plătit cazare 1000 de euro și că pierd banii. Dar de ce ai lua un zbor cu 10 euro fără asigurare și ai plăti 1000 pe pachet? Nu poți să mai pui 10 euro să stai liniștit? Dacă îți asumi pierderea, sau este foarte mică este una, dacă nu nu. Cu ce te ajută asigurarea? Păi dacă ai pierdut zborul tău cumperi altul și recuperezi banii.

Aici poți alege de unde vrei să ai asigurare, o poți emite online imediat, după ce faci o simulare și comparație.

Iar dacă vorbim despre sănătate…

4. Conduci scutere cu capacitate mai mare decât ai permis

Mare atenție în Asia: se dau multe scutere cu capacitate de 100, 110. Dacă ai permis B nu ai voie să conduci decât până la 50. De curând a fost mediatizat cazul unui turist care avea trei asigurări și niciuna nu au acoperit spitalizarea și tratamentul pentru că făcuse accident cu un scuter cu o capacitate mai mare decât avea permis. Auci. Din fericire, s-a făcut chetă online și s-au adunat banii. La fel ca în cazul multor altor călători, aceeași modalitate și dacă te uiți pe net vei vedea câte accidente îngrozitoare de scuter se tot întâmplă prin Asia. Măcar portă cască!

5. Mergi cu oricine în vacanță, doar să fii sigur că nu ești singur/ă

Acesta este probabil cel mai des întâlnit motiv pentru care îți strici vacanța. Pleci la drum cu cineva, doar ca să nu pleci singur/ă. Având în vedere că unele dintre cele mai frumoase vacanțe au fost cele în care am mers singură, nu știu ce să mai zic și de câte ori să mai scriu că este super să mergi singur o dată ce îți învingi teama. Și că este extraordinar să mergi în vacanțe cu cineva cu care te înțelegi minunat.

Dacă acest cineva nu este disponibil… mergi pe instinct. Dacă simți că nu este ok să pleci cu cineva la drum, îți garantez că așa va fi și că în loc să te bucuri de cât mai mule lucruri te vei stresa să nu te stresezi și una peste alta este un mod sigur să îți strici vacanța. Am scris aici despre Partenerul ideal de călătorie și despre cum este să pleci la drum cu cine nu te potivești în călătorii.

6. Planifici mult prea mult și nu ești flexibil/ă

Când planifici toată călătoria la minut, este posibil să ajungi să bifezi toate obiectivele, dar este la fel de posibil să te simți obosit, stresat și în general să te bucuri prea puțin efectiv de timpul petrecut într-un loc. Și să îi stresezi mult și pe ceilalți care sunt cu tine.

Este frumos să ai un pic de disciplină și la fel este frumos să vezi cât mai multe locuri, dar stai un pic și rememorează călătoriile trecute. Care sunt momentele pe care ți le aduci aminte? Cele legate de picturi, muzee peste muzee sau cele legate de un zâmbet, de o plimbare pe străzile frumoase, despre un loc pe care l-ai descoperit întâmplător, despre discuția ad-hoc cu cineva necunoscut?

Este frumos să vedem locuri, dar cel mai bine este să planificăm o parte din excursie și restul să o lăsăm pentru a descoperi fără țintă o anume destinație. Să întrebăm localnicii, să ne pierdem pe străduțe, să mergem la oficiul turistic și să citim pliantele pentru că de multe ori pierdem multe pentru că acasă nu știm chiar tot ce putem face într-un loc. Am scris aici cum savurezi la maxim o excursie în patria frumuseții, Italia. 

7. Petreci prea mult timp în Social Media

Una dintre cele mai mari greșeli în vacanță este aceea de a sta prea mult timp online, în detrimetrul vacanței propriu-zise. Recomand călduros să postați mai puțin când călătoriți și mai mult când sunteți acasă și să vă bucurați cât puteți de mult de vacanță.

8. Cel mai mic preț cu orice preț -uneori, chiar al vacanței

Cel mai mic preț, fie că vorbim despre excursie sau despre alte aspecte, îți poate strica vacanța. Cum:

Cumperi vacanța de la siteuri ciudate – de foarte multe ori urmărim tot felul de linkuri afiliate și intrăm de la afiliat la afiliat până ce ajungem la un site de la care cumpărăm efectiv. Și nu citim condițiile. Și se îmtâmplă ceva. Voi aborda subiectul separat că este mult de spus, dar ideea este că am primit multe plâgeri de la cititori legate de Ryanair, când de fapt ei au cumpărat biletul de pe siteuri unde au ajuns prin diferite meta search-uri sau siteuri DIY de travel. De unde plătiți, de acolo citiți condițiile.

Tot aici intră și diferite cluburi de tot felul care vând călătorii. Unele sunt ok, altele nu. Asumați-vă că atunci când nu esteo companie cu o bază solidă (de exemplu Booking, sau Expedia etc), cel mai mic preț poate avea un preț prea mare.

Negocierea la sânge – am văzut multe afirmații că unii turiști au rămas cu un gust amar că au plătit mai mult decât localnicii. Că că au fost păcăliți. Dacă unele cazuri sunt reale, din păcate de cele mai multe ori a fost vorba despre sume infime, adică în banii noștri doi  trei lei.

Cum să fii în unul dintre cele mai frumoase locuri din lume să să îți strici ziua pentru că un localnic a plătit cu câțiva lei mai puțin decât tine? Pentru că asta se întâmplă din ce în ce mai des, în multe locuri efectiv nu vei putea negocia. Asta este situația, îți place bine, nu, nu dar nu lăsa un amânunt de acest tip să îți strice vacanța. Mai bine asumă-ți că vei plăti mai mult, află cam care sunt prețurile și ai grijă să nu fie diferențe uriașe.

Nu sunt de acord nici nu negocierea la sânge la cumpărături pentru că este timp pierdut și pentru că trebuie să câștige ceva și oamenii din anumite locuri. Când te concentrezi pe a obține un preț cât mai mic, a negocia totul la sânge pierzi mult la toate capitolele. Aici este vorba despre cazurile în care îți organizezi vacanța independent și cumperi de la micile companii locale. Am scris despre părerea mea referitoare la negocieri prin Asia aici

Am văzut oameni pierzând câte o zi dintr-o vacanță de de câteva zile, pentru a face o economie de 1,2 euro, sau mă rog, pe total vacanță, 10. Merită? Când ai un număr de zile de vacanță limitate pe an?

9. Nu ești hotărât/ă să te simți bine

Știi cum este: obținem lucrurile prioritare. Dacă vei merge în vacanță cu hotărârea fermă de a te simți de milioane, așa va fi. Lasă acasă nemulțumirile și tendința de a găsi hiba (dacă ai această meteahnă). Concentrează-te numai pe ce îți place și ignoră micile disconforturi. În vacanță nu trebuie să lași nimic, dar absolut nimic să îți strice buna dispoziție, dacă nu este ceva într-adevăr grav. Și nici atunci, dacă se poate rezolva.

În schimb, un mare număr de călători își strică vacanța pentru că partenerii de călătorie nu vor să facă același traseu mereu, sau că unii întârzie, cazarea nu este tocmai chiar așa cum au sperat și altele. Rezolvă ce este de rezolvat după (nu mai merge cu agenția care ți-a înșelat așteptările) dar nu te mai stresa în vacanță degeaba. La fel cu orice alt aspect care nu este vital: ignoră-l.

În vacanțe se întâmplă să nu meargă totul precum am visat. Mulți călători lasă de la ei de infinite ori la serviciu de exemplu și în vacanță doresc să fie totul absolut perfect. Și logic că și în vacanță se întâmplă să nu decurgă totul conform viselor noastre cele mai frumoase, se întâmplă ca un angajat al unei companii să greșească (și noi greșim la muncă), se întâmplă diverse.

Dacă suntem intransigenți și izbucnim și facem mari scandaluri nu vom rezolva mai multe decât cu vorba și cu voia bună. Și clar nu vom avea o vacanță frumoasă. Ca în viață, totul este imperfect și o vacanță poate fi memorabilă tocmai prin micile neplăceri, dacă sunt tratate cu umor. 

10. Nu ieși din carapace

Mereu vacanța noastră va fi mai reușită dacă vom interacționa mai mult cu localnicii, cu alți călători, dacă ne vom face noi prieteni. Dacă vom face lucruri pe care în mod normal nu le facem, dacă mâncăm ceva nou, dacă dansăm sau bem un pahar în plus și râdem prea mult. Dacă facem lucruri prostești, dar amuzante. Suntem în vacanță, dacă despre viață marii învățați spun că nu trebuie luată prea în serios, de ce am face acest lucru tocmai cu acele zile în care putem să facem toate nebuniile (acele nebunii legale). Una dintre nebuniile pe care aș dori să le fac este aceea de a mă tatua dintr-o inspirație de moment. Auci!

Am scris aici cele mai mari nebunii făcute de mine în vacanță și știi ce? Sufăr că sunt mult prea puține. Îți spun sigur: it feels so good to be bad!

Ce ai  mai adăuga la lista de mai sus? Ce anume ți-a stricat vacanța la un moment dat?

Vacanțe minunate să aveți!

2 thoughts on “Cum sa iti strici vacanta in 10 moduri și cum să eviți lucru acesta

    1. Da, este o problema cu control-freeks. Si eu am avut lucrul acesta si de multe ori inca ma lupt cu tendinta de a avea totul in mainile mele. Sa nu spun ce se intampla cand organizeaza altcineva daca mai este si aiurea facut totul, imi vine sa imi rod toate unghiile. Dar am invatat sa ma relaxez si sa nu ma astept la nimic. Este cel mai sanatos 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *