miel ied theologos

Taverne de TOP în Thassos: IATROU Satul Theologos alegerea prietenilor ExTraViTa

Grecia Thassos

Nu se poate o vizită în Thassos fără o plimbare pe străduțele în satul Theologos și implicit fără o masă tradițională cu miel sau cu ied la proțap. Decât dacă sunteți vegetarieni sau vegani, desigur. Am rugat prietenii ExTraViTa să recomande taverna lor preferată din acest sat medieval fostă capitală a insulei și aceasta a ieșit… Taverna Iatrou (Kleoniki)! Uitați motivele pentru care ar trebui să dați o raită aici și de ce aproape sigur vă veți reîntoarce!

Mi s-a făcut un dor de Grecia… nu vă pot explica cât de mult, deși practic abia m-am întors de pe meleaguri elene. Am primit multe întrebări, recomandări (de la voi), am văzut multe poze de la prieteni așa că a venit timpul să scriu despre Taverna Iatrou din satul Theologos, insula Thassos.

Am fost aici prima oară acum mulți ani de zile, iar anul trecut am ”călcat-o” de câteva ori, la prânz mai mult, în zilele liniștite petrecute în satul Thaologos. Am stat într-o căsuță mică chiar lângă tavernă și am ascultat seara muzica de aici, scriind de zor pe blog.

Însă m-am gândit să fac un articol altfel, să nu fie numai despre mine, ci să întreb apropiații ce anume le place cel mai mult aici. Chiar eram curioasă de ce la fiecare vizită în Thassos prietenii mei ”fani” ai insulei vin și aici și postează mereu poze minunate cu preparate și cu serile grecești. Au fost diferite motive, dar printre ele s-au remarcat cele 6 de mai jos:

TOP 6 motive pentru a vizita Taverna Iatrou din Theologos (+ alte două ”pe surse”)  

Priveliștea de poveste


Când vrei să iei un prânz, sau o cină cu vedere, Taverna Iatrou este cea mai bună alegere din Theologos. Indubitabil are cea mai frumoasă priveliște din sat și ei bine, apreciată chiar și înainte de ”vânătoarea” de locuri ideale pentru o fotografie premiantă pe Instagram.

Taverna Iatrou

Mâncarea de o calitate excepțională

Am auzit de multe ori că aici este cel mai bun ied la proțap, cel mai bun miel, cele mai bune coaste dși tot așa. Uneori primiți și vin din partea casei, de cele mai multe ori și halva. Au destule preparate, de la celebra salată grecească (prânzul meu favorit pe căldură) până la tot felul de specialități din carne de porc, pui, miel, ied etc. Însă cei mai mulți vin aici pentru carnea de miel și de ied la proțap!

Am văzut că taverna are și numărul  1 pe Tripadvisor în Theologos, din sute de comentarii. Din punctul meu de vedere, mâncarea este foarte bună, excelentă chiar, dar în Grecia prefer calamarul și în general nu mănânc foarte multă carne de miel, așa că nu pot face diferența, adică nu sunt un fin cunoscător.


mancare Taverna Thassos Iatrou Theologos

Prețurile mici!

Vă vine să credeți sau nu, mulți au spus că sunt foarte încântați de prețurile mici de aici și de cât de ieftin a fost pentru familii, servind de altfel preparatele celebre, inclusiv miel sau ied rotisat. Porțiile sunt foarte generoase, așa că nu vă aruncați să cumpărați câte o salată pentru fiecare, de exemplu, ci una pentru mai mulți. La fel cu alte aperitive.

pranz Taverna Thassos Iatrou Theologos

Muzica de Bouzouki

În fiecare zi de joi, sâmbătă și duminică, la Taverna Iatrou se aude muzică de bouzouki. Sunt mai mulți muzicanți, dar aproape de fiecare dată la bouzouki îl veți regăsi pe cel mai apreciat muzicant din Thasos (la bouzouki), pe Paris. L-am ascultat de mai multe ori vara trecută, este unul dintre prietenii mei buni din Thassos și cântă în multe localuri, în fiecare seară cel puțin într-un loc. Însă știu că îi place cel mai mult la Iatrou, el fiind de altfel de loc din Theologos. Și asta este cartea lor de vizită, prin insulă așa se vorbește despre trupă: cei care cântă la Iatrou, fiind considerată la fața locului o mare onoare.

Pavlos!

Pavlos este unul dintre ospătarii de cursă lungă de la Taverna Iatrou. Se pare că este favoritul mai multora, care spun că atunci când ești servit de el, face toată diferența, că te face să te simți ca acasă. Da, personal nu am interacționat cu el, l-am văzut de mai multe ori dar nu am stat în raza lui, însă recunosc că acum sunt și eu curioasă.

Pavlos Taverna Thassos Iatrou Theologos
Pe el!

Doamna Lilica și halvaua preparată de dânsa

Doamna Lilica este soția patronului, Dl Kostas. Dânsa prepară zi de zi celebra halva care este servită din partea casei ca desert. Bine și alte preparate, am auzit că este o prezență foarte discretă, dar că lucrează ca restul familiei acolo zilnic, de la ora 9,10 dimineața până la 1 noaptea. Zi de zi și vă spun că în sezon lucrul acesta este foarte obișnuit la greci.

Mi-a șoptit cineva că Doamna Lilica ”face o bună parte din magia Iatrou posibilă”.

Notă: acesta este secretul în Grecia! Totul este bine atâta timp cât patronii sunt direct implicați în business. Am scris un articol despre lucrurile învățate în cinci luni de stat în Grecia, despre greci.

Doamna Lilica Taverna Thassos Iatrou Theologos
Doamna Lilica preparand Halvaua
Taverna Thassos Iatrou Theologos 5
Halvaua de la Iatrou

Taverna Thassos Iatrou Theologos 7

26 de lucruri despre greci învățate în cinci luni în Grecia

Taverna Iatrou (Kleoniki)

+ două pe surse

Taverna Thassos Iatrou Theologos
Albert Budica la Iatrou

Îi mulțumesc lui Albert pentru câteva din fotografiile din articol și pentu voturi. El și Claudia (organizatorii Superblog) sunt îndrăgostiți de insula Thassos, merg acolo în fiecare vară și abia ce s-au întors acum două zile, după ce au terminat cu competiția ”maraton”. Sunt prieteni foarte buni și amatori de preparate grecești (Claudia este și taducător autorizat de limb greacă).

Proprietarii de la Taverna Iatrou sunt săritori

Niște prieteni au devenit fanii lor din alt motiv: au avut o problemă medicală și au fost duși cu mașina la doctor, gratuit, de un angajat al Tavernei, bineînțeles trimis de patron. În Grecia știți că nu mișcă musca fără să știe/aprobe capul familiei. Și se pare că în general sunt singurii din sat care sar la orice. Asta știu de la prietenii mei care locuiesc acolo, că sunt implicați în viața comunității și că sunt oameni foarte buni.

Ei iubesc România și apreciază mușterii din România

Proprietarii de la Taverna Iatrou nu prea călătoresc (nimic nou sub soare, o să vă spun eu mai multe despre greci și călătorii). Mai umblă prin Grecia, dar numai cei mai tineri din neam. Însă chiar și seniorii au venit de câteva ori în România, la ultimele Târguri de Turism.

Cum ajungi la Taverna Iatrou Theologos

Satul Theologos este situat la 15 kilometri de Potos. Dacă nu ești cu mașina, poți ajunge cu un autobuzul KTEL (autocarele verzi) din Potos, sau cu cele care au ca direcție Theologos și care vin din Limenas (capitala insulei).

Theologos, Thassos, Greece
Rezervari la telefon: (+30) 25930 31000, (+30) 697 3284731
Pagina de Facebook 

Călătorii delicioase!

Pavlos Iatrou Theologos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.