Ida Laura Pfeiffer domeniu public wikipedia

Ida Laura Pfeiffer scriitoare, călătoare și exploratoare din secolul 18

Dezvoltare Motivație

Ida Laura Pfeiffer a fost o călătoare pasionată, care s-a născut la Viena în anul 1797. Exploratoare, scriitoare, a făcut de două ori înconjurul lumii după ce și-a văzut copii la casa lor, furișându-se cumva. Asta pentru că circumstanțele au împidicat-o să își urmeze visurile mai devreme. A reușit să facă lucruri nemaipomenite, fiind și primul european care a întâlnit tribul de canibali Batak din Sumatra.

Știți, sunt oameni care se topesc când citesc despre viața lui Bill Gates, sau a lui Steve Jobs sau Elon Musk. Nu spun că nu respect ceea ce au făcut, ce fac, dar nu mă fac să visez. Doar munca de caritate a lui Bill Gates și a Melissei. Dar mediul de afaceri nu mă impresionează. Nu visez să prezidez consilii de directori, să stau în birou și să mă gândesc la acțiuni și la bursă. Mi se pare un pic ca o închisoare. La fel a fi politician. Pentru că suntem diferiți și fiecare suntem făcuți pentru ceva. Găsim plăcere în altceva.

În schimb, când citesc despre exploratori, mă furnică pielea. Efectiv am stări de euforie și de bucurie, mai ales când mă gândesc la aceste femei care au făcut istorie. Mă teleportez cumva atunci și un pic simt bucuria descoperirii, furnicăturile de a pleca, tot.

Mi-ar fi plăcut să trăiesc în perioada aceea a descoperirilor când se călătorea cu cufere mari. Cu trăsuri, când totul era autentic și orice călătorie o mare aventură. Care se scria pentru prima oară.

Și mai ales când văd că au fost femei atât de curajoase, care au înfruntat nu numai pericolele călătoriei. Care erau insignifiante prin comparație cu pe cele adevărate: judecata contemporanilor! Una dintre ele este Ida Laura Pfeiffer.

Despre educația și viața Idei Pfeiffer 

Ida Laura Pfeiffer s-a născut într-o familie foarte înstărită, tatăl său fiind un afacerist bogat. A primit o educație neobișnuită pentru o fată, practicând multe sporturi, fiind foarte activă și preferând hainele de băieți.

Și a călătorit prima oară la cinci ani, în Palestina și Egipt! Waw. După moartea tatălui său, mama a preluat educație, îndreptând-o spre pian și haine femeiești, pentru a fi ”în rândul lumii”.

Rândul lumii, rândul lumii dar curajoasă: la numai 12 ani a protestat împotriva cuceririi Vienei de către Napoleon. În timpul vizitei ceremoniale de la Palatul Schönbrunn, ea s-a întors cu spatele când a trecut Napoleon.

Pe drumul normalității s-a măritat cu un avocat, a avut diferite dificultăți financiare (soțul a expus corupția din Guvern și au fost persecutați) copii de crescut și a rămas și văduvă la 41 de ani. În anul 1838.

Visul de a călători a fost mereu prezent

După ce și-a văzut copii la casele lor, Ida a putut în sfârșt să își urmeze chemarea inimii și să călătorească. ”Am avut o dorință puternică de a vedea lumea de când eram copil. Ori de câte ori vedeam un cufăr de călătorie, mă opream involuntar și mă uitam după el până ce îl pierdeam din vedere. Ajunsesem să îl invidiez și pe surugiu, deoarece îmi închipuiam că și el a realizat toată călătoria.”

Ida Laura Pfeiffer poza domeniu public

Călătoriile Idei Pfeiffer 

Prima oară când a călătorit, și-a mințit apropiații și copii, spunând că va face o călătorie spirituală la Ierusalim, un pelerinaj. Nu avea ce face, atunci nu putea spune că femeie singură vrea să călătorească!

În realitate a luat calea cea mai lungă. călătorind 9 luni și vizitând multe țări în acest timp. Adică acum acest lucru încă este privit ciudat, dar acum 200 de ani? Când femeile nici măcar nu aveau dreptul la vot? (În 1918 au câștigat femeile dreptul la vot  în Austria).

Deci în 1842 Ida Pfeiffer a călătorit pe Dunăre către Marea Neagră și Istanbul, Palestina și Egipt, întorcându-se acasă prin Italia. Pelerinaj!

A publicat cartea ” Călătoria une femei din Viena către Pământul Sfânt” în 1843. Volumele (a fost un jurnal în două volume) s-a republicat de patru ori, banii câștigați fiind investiți pentru a finanța următoarea călătorie. A călătorit și în Scandinavia și Islanda (A învățat engleză și daneză cu această ocazie), publicând alte cărți, care au fost și traduse în limba engleză ulterior.

Ida Laura Pfeiffer domeniu public wikipedia

Călătorii în jurul lumii

Când? La 49 de ani a început  prima mare călătorie în jurul lumii: Brazilia, Chile și alte țări din America de Sud, Tahiti, China, India, Iran, Anatolia și Grecia.

La fel, Ida Pfeiffer  le-a spus copiilor și apropiaților că doar se plimbă un pic. Călătoria a durat mai bine de  doi ani de zile, din 1846 în 1848.

După, a publicat cartea: Călătoria unei femei în jurul lumii în Viena și Londra, 1850.

Nu s-a oprit! În 1851, deci la 54 de ani a plecat din Anglia către Africa de Sud și în Asia de Sud-Est, petrecând 18 luni în insulele Sunda (Borneo, Java, Sumatra, Sulawesi, Bali, Lombok etc). A vizitat și tribul de vânători de capete Dykas din Borneo, a scris despre insulele Malukus.

Mai mult, a fost se spune primul om din Europa care a întâlnit tribul de canibali Batak din insula Sumatra. Deși fusese avertizată că o vor omorî și o vor mânca, ea a făcut cum a simțit și nu a pățit nimic. De fapt erau numai legende: omorâți și mâncați erau numai criminalii. A descris pe larg cum erau gătiți, adică felurile de mîncare. Ups.

Nu cred că mai trebuie să vă spun cât de mult îmi place această parte de lume, am scris că vreau să stau cel puțin șase luni explorând (nu doar stând acolo într-un loc, sau în două trei locuri, asta ar fi simplu).

A urmat Australia, California, Peru, Ecuador, Marile Lacuri etc, ajungând acasă în 1854. A urmat, previzibil cartea: A doua călătorie în jurul lumii.

Ultima călătorie

Ultima călătorie a fost în Madagascar, unde s-a implicat într-un complot împotriva regimului, alături de prințul moștenitor. A fost expulzată, dar făcuse malarie se pare, boală de care nu s-a vindecat, murind la Viena un an mai târziu din cauza complicațiilor, la 61 de ani. A apucat să scrie cartea Călătorie în Madagascar.

Mai multe despre Ida Laura Pfeiffer

A fost membră a societății geografice din Berin și din Paris, mai puțin a celei din Londra, din cauză că era femeie. Royal Geographical Society.

Aventuri: a fost atacată cu cuțitul, a întâlnit-o pe regina rebelă din Tahiti, Pomare IV, a călătorit pe rute periculoase în deșert și multe alte aventuri.

A făcut multe lucruri altfel. Scrierile vremii erau pline de brutalitate sălbatică. Omul alb era rege și putea face orice. Fiind și lăudat pentru toate atrocitățile. În schimb, ea a vorbit și despre toleranță religioasă, despre ospitalitatea unor popoare.

Totuși, mediul și-a pus amprenta asupra ei mult. A fost și la vânătoare de tigri în India, a descris în termeni nu tocmai măgulitori anumite popoare întâlnite, fiind destul de francă în a exprima ceea ce credea. Judeca mult și tăios, cu un aer patronal.

Un exemplu ”soft”: a numit femeile din Harem ignorante, needucate, dar probabil mai fericite decât europencele. Și multe alte lucruri care prin prisma actuală cu corectitudinea politică, ar fi considerate adevărate blasfemii. Cred că aș fi pusă pe rug numai să le scriu aici, dar erau într-adevăr alte vremuri atunci.

Acestea fiind spuse, a fost o mare personalitate și o admir enorm! Cu toate acestea, nu mi-am dorit să fiu în locul ei, cum am simțit de exemplu cu Isabella Bird J.

În 1894 scriitoarea Isabella Bird a făcut istorie, călătorind 13 000 km singură în China, la 63 de ani

Așa că da: dacă vă trece prin cap să mergeți undeva, faceți tot posibilul pentru a realiza lucrul acela.

Surse: Wikipedia

Călătorii frumoase!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *