Trucuri pentru a te mentine in forma sau a slabi in calatorii ce mananci dejun

10 Trucuri pentru a te mentine in forma sau a slabi in calatorii

Fitness LifeStyle Wellness-ul și călătoriile

Am fost întrebată adeseori cum reușesc să mănânc atâtea alimente delicioase și cu multe calorii pe care le tot postez în Social Media sau pe blog și nu mă îngraș în vacanțe. Mai mult, cei care mă cunosc mă întreabă cum de mănânc atât de mult, cu bere sau prosecco sau șampanie sau altele și nu explodez.

Am promis de mult timp să scriu un articol cu trucurile pe care le-am învățat în timp. Fără să promit că funcționează fără greș pentru fiecare, vă pot fi de folos. Ori în vacanțele scurte, ori în cele mai lungi.

Notă: nu sunt medic, tot ce spun în articol este din experiența mea personală, din ce a funcționat la mine. 

Regula de aur care se aplică și în vacanțe, este că nu putem slăbi fără să avem un deficit caloric. Respectiv: câte calorii mâncăm – câte calorii ardem într-o zi. Să fie cu minus, Există însă lucruri care ajută, există trucuri, dar nu magie. Această regulă este de bază. Dacă vrem să slăbim sau să ne menținem, trebuie să învățăm să jonglăm cu acest principiu și să îl ajutăm pe alocuri.

Dacă vrei să slăbești înainte de vacanță, trebuie să ții cont de faptul că

Organismul are memorie:

Asta înseamnă că: dacă ai stat o perioadă lungă la o anumită greutate, vei menține acea greutate și dacă o perioadă vei mânca mai mult. Funcționează și invers: dacă abia ai slăbit, corpul va încerca să atingă greutatea aceea mai mare, așa că vei depune ușor cam orice. Deci nu îți propune să slăbești cu o lună înainte de vacanța aceea perfectă la plajă, ci cu câteva luni înainte pentru a nu depune imediat foarte mult. Și nici să nu stai numai cu salate de exemplu.

Când merg într-u city-break câteva zile nu sunt prea atentă la ce mănânc, mai ales că merg foarte mult. Când stau mai mult timp însă undeva, ca în Grecia, este altceva, trebuie să alternez.

10 Trucuri pentru a te mentine in forma sau a slabi in calatorii

1. Nu te gândi că gata, mă îngraș că am mâncat atât

Aceasta este o regulă de aur, dar nu mulți o să o înțeleagă sau accepta. Nu te gândi că te vei îngrășa. Gândește-te că ai consumat caloriile, că nu vei depune. Dacă mănânci și te gândești că te vei îngrășa, este foarte posibil să se întâmple, chiar cu o salată.

2. Învață să amesteci corect alimentele și să jonglezi cu mesele

Uneori mănânc foarte foarte consistent dimineața, nu mă opresc nicăieri la prânz, ci doar iau câte ceva ici colo, chiar și înghețată. Și merg toată ziua. Seara mă opresc la un restaurant, unde mănânc destul de consistent.

Uneori, când știu că mă voi opri și la masa de prânz și la masa de seară, plus ce mă mai tentază pe drum, chiar dacă voi lua un mic dejun consistent, nu voi amesteca anumite lucruri.

Adică ouă, somon, brânză grasă, multe multe frunze, ardei, lucruri de acest fel. Fără patiserie, fără pâine, fără zahăr, doar din fructe, pe care le mânânc înainte de masă și fac o pauză până la celelalte alimente. Pauză de cafea, mailuri, ceai, social media. Sau sport, saună, înot, dacă sunt la un hotel care are aceste dotări.

Exemple de mic dejun urmat de prânz și cină la restaurant: fără pâine, fără brioșe, fără gem

Trucuri pentru a te mentine in forma sau a slabi in calatorii ce mananci 7
Pare mult dar este? fructe, legume, ouă ochiuri și somon. Cu puțin lapte de migdale cu cereale fără gluten și cafea + apă
Trucuri pentru a te mentine in forma sau a slabi in calatorii ce mananci 16
Altă zi. fructe, suc de grâu+castravete proaspăt stors și lapte de soia cu cereale fără gluten . Atât, fără alte acareturi

Mic dejun în Italia când am mers de capul meu toată ziua 

Trucuri pentru a te mentine in forma sau a slabi in calatorii ce mananci2 21
Pâinea este fără gluten și nu am mâncat toate dulciurile. Este pus laolaltă cam ce mănâncă toată lumea, dar cu câteva vizite la bufet
Trucuri pentru a te mentine in forma sau a slabi in calatorii ce mananci 6
O masă copioasă, dar: nu m-am atins de orez, ci am mîncat multă supă Tom Yam foarte iute la care am mai adăugat chilli și mult pește, alături de câteva legume

Atenție la carbohidrați

Corpul meu funcționează bine (nu depun kilograme și am multă energie) când nu mănânc pâine. Nu mănânc pâine decât foarte foarte rar, când este gyros, sau burgher, când este la micul dejun, cu unt, dar nu pentru a acompania alte mâncăruri.

Nu mănânc supă cu pâine, nu mănânc tocăniță cu pâine, nimic cu pâine. Dimpotrivă, prefer o salată în loc, la orice. Iubesc baby spanac, ruccola, salata iceberg, salata normală, toate frunzele de fapt. Ceea ce va face ca digestia să fie mai ușoară și să nu asimilez kilograme în plus.

Sunt multe de spus la acest capitol, dar ideea de bază este că dacă înveți să faci alegerile corect, chiar dacă încalci regulile, faptul că există reguli o să te ajute să fii în formă. Chiar dacă îți plac burgherii și pastele la fel de mult ca și mie. Una este să mănânci carbohidrați simpli numai o dată pe zi și alta dacă îi mănânci de trei ori.

Ador mâncărurile cu multe calorii, dar nu de 10 ori pe zi

burgher vacanta Trucuri pentru a te mentine in forma sau a slabi in calatorii ce mananci

Trucuri pentru a te mentine in forma sau a slabi in calatorii ce mananci 1

Trucuri pentru a te mentine in forma sau a slabi in calatorii ce mananci 18

Iubesc și salatele

Trucuri pentru a te mentine in forma sau a slabi in calatorii ce mananci 15
Pranz delicios

Acestea fiind spuse, în Italia mănânc destul de mulți carbohidrați, vedeți în ultima excursie  dar nu știu cum prepară acolo pastele și pizza că nu mă îngraș. Însă mănânc și salate și nu stau aproape deloc. Bat orice oraș în lung și în lat zi și noapte. Revenim deci la regula deficit caloric și la faptul că în Italia cred că făina folosită pe scară largă la pizza este de bună calitate. La fel înghețata, este delicioasă. Și din ingrediente naturale. Mai mult, ai la alegere: pâine cu semințe, cu secară, gără gluten. 

Cred că în anumite bucătării se folosesc mulți înlocuitori și premixuri și altele pentru a ieși mai ieftin, mai mult. Și asta îngrașă. În schimb, nu simți peste tot acea senzație de îmbâcsire după o masă, care este semnul că mâncarea chiar dacă gustoasă este destul de toxică.

3. Fă cât mai multă mișcare în călătorii

Ador să merg pe jos! Și să descopăr un oraș, o regiune pe jos. Să găsesc un traseu nou, neexplorat. Care nu este în niciun ghid dar este spectaculos. Având în vedere că în perioadele în care nu călătoresc sunt foarte statică, faptul că mă mișc mult când sunt pe drumuri compensează câteva sute de calorii în plus.

Mai mult, îmi place să înot, să dansez, să urc în nu știu ce turn pentru a vedea orașul de sus și tot așa. Când consumi cu 800 de calorii mai mult, logic că 800 în plus nu o să se depună, ba chiar poți să slăbești.

Când merg la schi/snowboard, pot mânca fără grijă paste după, chiar slăbesc.

Trucuri pentru a te mentine in forma sau a slabi in calatorii ce mananci 11
După ce am mers vreo 30 de kilometri prin munți, m-am rătăcit și m-a prins ploaia vreo două ore, clar pot mânca o tartă și o cină delicioasă fără să îmi faac probleme

Trucuri pentru a te mentine in forma sau a slabi in calatorii ce mananci 10

Trucuri pentru a te mentine in forma sau a slabi in calatorii ce mananci9

4. Sau masaje!

Masajele fac minuni! Mai ales cele de drenaj limfatic. Dacă vei face des masaje (și unul pe săptămână de drenaj) vei vedea că vei slăbi. Și mai ales că se va reduce celulita. Însă orice masaje vor contribui la starea de bine și implicit la a te menține în formă.

5. Evită stresul cu orice preț!

Stresul îngrașă. Nu pe toată lumea dar pe foarte mulți, nu neapărat stresul în sine, ci obiceiurile asociate. Ca de exemplu a mânca impulsiv, fără ca măcar să te bucuri de masă.

Revin cu un articol despre ponturi să eviți stresul în vacanțe. Însă important este să decizi că vei avea o vacanță de milioane și să te bucuri de momentul prezent, renunțând la a căuta defecte, sau la a te concentra pe ce nu îți place, ci numai pe ceea ce este minunat.

Fără stres și cu multă bucurie, nici nu ai nevoie să mănânci toată ziua, pentru că te concentrezi la ce îți place. La experiențe, la a te bucura, creierul secretă multă serotonină, nu mai ai nevoie de atâția cartofi prăjiți pentru asta. Nici nu simți nevoia de atâta mâncare.

in forma in vacante

6. Fă economie de calorii… pentru a le cheltui cu folos

Poate avem impresia că nu contează micile obiceiuri. Dar din mici obiceiuri la care putem renunța, putem economisi multe calorii pe care să le cheltuim cu folos în altă parte.

Renunțarea la caloriile care nu sunt necesare este imperativă, dacă ții la silueta ta și nu doar în vacanțe. Dacă renunți la a pune zahăr în ceai, cafea, poți bea suc în loc, sau o bere, două, trei. Fără să te îngrași.

Am renunțat de mult timp la a pune zahăr în ceva și acum nu mai concep să beau cafea cu zahăr, nu îmi place, efectiv, este mai bună, mai aromată fără. La început doar este mai dificil, poți renunța treptat.

Alte economii: cartofi prăjiți cu pâine, pâinea în general. Mâncăm prea multă pâine. Calorii goale dacă nu este o pâine bună de tot, cu maia sau preparată astfel încât nu doar să sature ci și să hrănească.

În timp, dacă înveți să îți placă condimentele, vei renunța foarte ușor la smântână, maioneză și alte sosuri. Nu de tot, dar semnificativ, fără să faci niciun rabat la gust și la plăcere. Pentru că gusturile se pot educa. Când pui mai puține mixuri și aditivi mâncarea are un alt gust, mult mai bun. De fapt are gust.

Suplimente care ajută la slăbit:

L-Carnitină – combinată cu efort la sală.

CLA – arde grăsimile cu sau fără sport.

Crom – taie pofta de zahăr și de dulciuri.

Ananas – arde grăsimile și slăbește, la fel ca și suplimentele cu cafea verde.

Cel mai bun desert: ananasul proaspăt! Este delicios și mai ales este chiar recomandat a se consuma după mese, pentru că enzimele pe care le conține accelerează digestia. Și implicit ajută la slăbire. Însă nu masă+desert cu zahăr+ananas, ci masă + ananas ca desert. 

7. Înlocuiește o masă!

De multe ori (când vreau să slăbesc) înlocuiesc cu masă cu un ”meal replacement” adică înlocuitor de masă J. Sunt diferite pe piață, am avut ultima oară de la YIC din Germania, deoarece am participat la o campanie și am avut și mai multe produse. Produsele au fost bune pentru mine, dar sunt și alte alternative. Am scris aici despre experiența cu acest înlocuitor de masă:

Loosing Weight With YIC Probiotic Vegan Protein At Home Or Traveling

YIC mi-a plăcut că avea un gust bun, nu avea zahăr adăugat, îmi tăia senzația de foame și îmi dădea multă energie, având toți nutrienții. Și că are certificarea Serr Gutt din Germania, adică ești sigur că ce scrie pe etichetă este real și corect.

Dar uneori folosesc doar proteină pudră (din zer) și o banană și gata masa. Am energie la superlativ, bună dispoziție, tot.

8. Doar o masă foarte consistentă, de preferință seara

Aceasta cred că este regula cea mai importantă, care m-a ajutat să nu depun nici măcar un kilogram în cinci luni vara aceasta, cât am stat în Grecia. Și având în vedere că am mâncat ZILNIC câte ceva super caloric. Cu bere și tzatziki.

Faptul că nu am avut trei mese pe zi super calorice, în fiecare zi, ci mai degrabă una masivă, sau două. Dar în cele mai multe zile doar o masă cu de toate. Am avut și zile când nu am mâncat decât foarte puține calorii, după ce am mâncat mai mult într-o zi, sau seară. În restul timpului am mâncat fructe, câte o salată, lapte bătut, multă apă. Și desigur câte o plăcintă pe zi, mă dau în vânt după plăcintele din Grecia.

Când fac efort (urcat pe munți, înotat, sport) nu îmi place să am stomacul plin, funcționez mai bine chiar fără să mănânc nimic. La fel când este foarte cald. Dar pentru energie îmi place ori să mănânc câteva fructe, ori un meal replacement, un baton proteic, sau ouă fierte, apă. Lucruri ușoare.

Și atunci, după ce fac mult efort și mănânc puțin pe parcursul zilei, nu pățesc nimic când seara am o masă cu de toate. Mai mult, mă simt extraordinar. Și nu am deloc nicio frustrare.   Îmi plac shake-urile foarte foarte mult.

Trucuri pentru a te mentine in forma sau a slabi in calatorii ce mananci 13

9. Proteine, Proteine, proteine

Nu știu câți dintre noi mâncăm suficiente proteine, sau într-un mod corect pentru a fi asimilate de către organism, pentru că altfel le cam mâncăm degeaba.

Problema este că masa musculară nu se întreține dacă nu avem suficiente proteine. Masa musculară ne ajută să consumăm mai multe calorii chiar și în repaos. Eu încerc să am 2 grame de proteine pe kilogram pe zi. Nici măcar nu este prea mult, însă nu din mezeluri. Mai mult proteinele te și satură, mai ales dacă le mănânci cu salată și alte legume, pentru că se asimilează bine de tot.

10. Regula 80%-20%

Adică. 80% sănătos, 20% ce vreau. Este o regulă de aur pentru că nu te frustrezi. Pentru că dacă ai 80% din aportul caloric din alimente sănătoase, corpul se descurcă cu restul. Aceasta tot timpul.

În vacanțe, poți merge pe 50-50%. Mai ales că pâinea din alte părți este de o altă calitate ca cea de la noi (mă refer la cea de circulație largă). La fel cu alte produse, efectiv ingredientele fiind mai calitative, nu te umflă, îngrașă, asta în Franța, Italia, dar și în alte locuri unde se folosesc mai mult ingrediente naturale.

Excese și cocktailuri în vacanță

În general, când am mai multe calorii din cocktailuri super calorice, este cu petrecere. Adică și dansez toată seara. Sau toată ziua la plajă la vreun party. Și că nu prea mănânc mult, poate doar înainte să dorm. Dar dacă mă trezesc cu o mahmureală zdravănă atunci sunt norocoasă: nu prea o să mănânc mare lucru până ce nu o să îmi treacă. Da, știu, nu prea sună a noroc.

Dar o să vă spun ceva: când am făcut o gripă urâtă rău de tot acum mulți ani și nu puteam să mănânc nimic, mă gândeam cu drag și recunoștință la câte kilograme în minus va arăta cântarul după aceea. Ce să spun, văd mereu partea bună a lucrurilor și niciodată nu o să mă supăr să slăbesc un kilogram. Fără să mă forțez foarte tare pentru asta.

Însă să nu uităm, este vacanță. Dacă sărim calul prea tare, măcar să știm că ne-am distrat și că a fost o super escapadă. Nu este o tragedie dacă slăbim după. Important este ca în timp să ne însușim un stil de viață care să ne ajute să avem energie, să ne simțim bine și să ne atingem scopurile legate de siluetă. Și mai ales să ajungem la o siluetă ideală pentru noi, cu care ne simțim bine și să rămânem acolo.

Pe Instagram (Insta Story) postez des tipsuri și tot felul de meniuri și alte lucruri legate de stilul de viață preferat. Adică cu alimente bune, sănătoase, cu delicii combinate cât mai bine. Și cu multă bucurie de viață.

Trucuri pentru a te mentine in forma sau a slabi in calatorii ce mananci 3

2 thoughts on “10 Trucuri pentru a te mentine in forma sau a slabi in calatorii

    1. Da, nu este în general, dar depinde de cât de mult mâncăm. Și cu ce asociem. Când fac multă mișcare și includ și multe legume și fructe în alimentație, nu mă îngraș cu un burgher, sau paste. Dacă stau acasă și fac asta…. este altă poveste 😀 Moderația contează: câte calorii consumăm versus câte mâncăm. Indiferent din ce luăm aceste calorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.