Tur Hanovra cu ghid personal 31

Tur Hanovra cu ghid personal: cum arată un tur realizat pentru tine

Germania Hanovra

În călătoria din Hanovra am avut pentru o zi întreagă un ghid personal, pe Sigrid. Aceasta m-a însoțit prin oraș, făcând un tur personalizat pentru mine. Este un mod uimitor de a descoperi un oraș cu un ghid bun, care îți va arăta orașul în funcție de interesele tale, dar asigurându-se că nu pierzi nimic esențial. A fost ca și cum o prietenă mi-ar fi arătat orașul. I-am spus că vreau să învăț despre istorie, obiective turistice,  localuri tradiționale, gustări și băuturi tradiționale, artă, fashion, distracție (cluburi) și evenimente.

La sfârșitul turului am primit informații despre tot ce mă interesa, pentru a continua explorarea orașului singură și cu lecțiile învățate. Știam clar unde găsesc fiecare lucru interesant, ce anume pot face, care sunt evenimentele importante, care sunt magazinele deschise de localnici din Hanovra, care sunt festivalurile și multe altele. Am primit cu mult mai mult decât mă așteptam de la acest tur!

Un tur de oraș personalizat este cea mai bună idee!

În orice oraș, dacă ai un ghid bun și îi spui cu sinceritate ce îți place să faci într-un oraș, vei avea o experiență fantastică cu un tur personalizat. Sinceritate: nu îi spune ghidului că tu vrei numai obiective și istorie dacă îți place și berea, sau alte lucruri, că o să fii stresat.

Plus că înveți mult mai multe lcururi despre un oraș și despre locuitorii săi mergând în locurile pe care aceștia le frecventează. Și învățând despre obiceiurile locale, despre micile detalii care fac diferența.

Am îndrăgit foarte tare Hanovra încă de la început, deși am avut parte și de câțiva stropi de ploaie și de vânt. Însă culmea, numai atât cât să înțeleg vremea schimbătoare și să ne refugiem în câteva baruri călduroase, pentru că în restul timpului am avut parte de cea mai frumoasă vreme de primăvară.

Am spus că am avut un tur de o zi. Așa a fost, numai că trunchiat, jumătate într-o zi și jumătate a doua zi, deoarece am ajuns la prânz în Hanovra, iar programul a început la ora 13:00.

13:00 Hotel Grand Mussmann – Lobby, întâlnire cu ghida mea, Sigrid

M-am întâlnit cu Sigrid la ora 13:00 în holul hotelului unde am fost cazată, Mussmann Grand Hotel. Am pornit pe jos spre MarketHalle, pentru a lua prânzul, oprindu-ne la câteva obiective. Până la MarketHalle Sigrid mi-a povestit foarte  pe scurt despre oraș, începând chiar de cum am ieșit din hotel: mi-a arătat gara istorică și faptul că sunt foarte aproape de Oficiul Turistic.

Primul pas: orientarea!

Sigrid mi-a dat câteva indicații de orientare, cu stațiile de metrou și de autobuz, mi-a arătat și unde este stația autobuzului Hop on Hop Off (chiar în fața hotelului). Mi-a spus mult lucruri utile pentru a vizita orașul, care este orașul nou, cel vechi cum este mai bine să abordezi orașul pentru a avea cea mai frumoasă experiență.

Am primit o mulțime de sfaturi utile, pe care le voi include în articolul ghid Hanovra.

Magazine!

A fost un tur personalizat. Eu le spusesem înainte că mă intereseazaă și fashion-ul. Așa că am aflat despre magazinele prezente în Hanovra, despre cele mai bune locuri de cumpărături, am trecut și prin mini galeria luxoasă cu creatori de modă localnici. Și în general în plimbarea nostră, Sigrid mi-a indicat brandurile locale și sunt multe! Desigur, sunt și ulți retaileri internaționali, dar față de alte orașe, sunt multe magazine mari care sunt deținute de companii din zonă.

Tur Hanovra cu ghid personal 4

Prânz în MarketHalle

MarketHalle este o hală de piață, un loc de neratat dacă sunteți în Hanovra. Practic aici sunt diferite raioane, fiecare cu specificul său. Poți să ”iei prânzul” în Turcia, în Italia, Spania etc. Mulțimea care vine aici este foarte pestriță: de la corporatiști, la mulți parlamentari, la studență, artiști, de toate felurile. Ai foarte foarte multe opțiuni din care să alegi. Ce am remarcat: faptul că mulți nemți îi iau din urmă pe francezi și pe italieni: un vin, un prosecco, un pahar de bere la prânz, majoritatea serveau și ceva cu alcool.

Noi am optat pentru pește în Spania (cu bere eu și vin Sigrid) și cafea în Italia. 15 euro de persoană parcă a costat consumația aici. De neratat!

Tur Hanovra cu ghid personal 2
Impreuna cu Sigrid in MArketHalle

Tur Hanovra cu ghid personal 7

Tur Hanovra cu ghid personal 8

Centrul vechi

Am vizitat centrul vechi, aflând multe lcururi despre clădiri, despre primăria veche, despre biserici, arhitectură, fântăni, am aflat și care sunt locurile unde se țin piețele de Crăciun (sunt 5 în Hanovra).

Tur Hanovra cu ghid personal 5

Primăria nouă

Am vizitat primăria orașului Hanovra și am aflat o mulțime de lucruri despre clădire. Aceasta a fost construită în totalitate din banii orașului: 10 milioane de mărci, totul plătit ”cash”. Așa s-a lăudat Primarul orașului atunci când clădirea a fost vizitată de înpăratul Wilhelm al II-lea.

Am mers sus în turn și acolo Sigrid mi-a arătat toate cartierele și locurile unde se țin marile expoziții. Mi-a indicat pădurile din jurul orașului (Hanovra este spectaculoasă atunci când totul este înverzit). Și alte clădiri emblematice, precum noul sediu al Băncii centrale, care a creat un mare scandal pentru că este prea modernă și strică arhitectura orașului.

Mi-a arătat alte cartiere, blocurile turn din anii 70 – atunci privite cu groază de locuitorii puritani și acum căzute în decreptitudine. Am glumit spunându-i că noua clădire modernă le va lua locul peste 30 de ani. Probabil că așa va fi: clasicul este mereu elegant. Acum vorbim despre un oraș precum Hanovra, orașele noi toate din sticlă parcă, sunt altceva.

Tur Hanovra cu ghid personal 10

Tur Hanovra cu ghid personal 11

Tur Hanovra cu ghid personal 12

Hanovra: de la origini până în prezent

În noua primărie există și 4 machete uriașe, cu orașul în patru etape diferite: 1689, 1939, 1945 și azi. În 1689 era mic, mai mic decât Celle  – am aflat despre circumstanțele în care casa de Hanovra a asces la Tronul Angliei, morarhia britanică actuală fiind cea mai veche monarhie exisentă azi și din casa de Hanovra (am povestit în articolul despre Celle pe larg dar sistematic despre succesiune și schimbarea de nume în Windsor, vedeți la sfârșitul articolului link).

După, a urmat dezvotarea orașului, am aflat despre planul de construcție al orașului, despre cât de bine a fost gândită infrastructura încă de acum câteva sute de ani și cum și azi orașul nu este niciodată aglomerat, nici măcar în timpul marilor târguri.

A urmat momentul celui de-al doilea război mondial, când orașul a fost bombardat încă de la început, fiind până în 1945 complet devastat. Locuitorii chiar au luat în considerare să îl construiască în alt loc. Însă a venit anul 1947 când orașul Hanovra a găzduit o Expoziție Internațională și s-au mobilizat să facă față uriașului eveniment.

Am văzut și orașul azi. Am aflat de numărul populației e-a lungul timpului dar mai ales unitatea locuitorilor. Am înțeles de ce sunt atât de mândri de moștenirea lor și cât de mult au muncit pentru acest loc. Am înțeles de ce se și sprijină atât de mult unii pe alții.

Tur Hanovra cu ghid personal 13

Tur Hanovra cu ghid personal 14

Aici găsiți cele mai bune chees cake-uri din Hanovra:

Am vizitat mai multe piețe fermecătoare și am aflat care sunt cele mai bune locuri unde te poți bucura de diferite tratații. Am detaliat în articolul despre Hanovra ca localnicii.

Tur Hanovra cu ghid personal 38

La berărie: Brauhaus Ernst August

După atâta informație am ajuns la berărie. Berăria Brauhaus Ernst August este cea mai veche din oraș, aici se face bere artizanală și chiar l-am cunoscut pe berarul șef, care mi-a povestit câteva lucruri despre cum produc berea aici, unde etc. Au și sticle de 1 litru, care se pot lua acasă și aduce anul următor pentru a le reumple. Mulți vizitatori care vin anual în Hanovra (unii la târguri) fac lucrul acesta.

Hanovrezii se dau în vânt după Lüttje Lage, o combinație de bere și Schnapps – tărie. Trebuie să ții ambele pahare într-un fel anume să bei, să torni schnappsul în paharul cu bere în timp ce bei.Am reușit încă de la început. Lüttje Lage nu mi-a dat bătăi de cap ca altor începători. Am mai băut și o bere și am plecat spre alte aventuri.

Tur Hanovra cu ghid personal 15

v 16

Biscuitele de aur

Este o legendă cu acest biscuite de aur, care a fost furat acum câțiva ani de către spiridușul biscuiților, care a amenințat că dacă nu primește biscuiți nu îl returnează orașului. S-au făcut câteva evenimente și la un moment dat băscuitele a fost găsit atârnat de gâtul unie statui care reprezintă un cal, aflată în fața palatului stil georgian.

Desigur a fost probabil o mișcare de marketing dar a stârnit multă vâlvă și acum toată lumea vrea să vadă ”biscuitele”.

Tur Hanovra cu ghid personal 18

Cel mai bun magazin cu ciocolată

Tur Hanovra cu ghid personal 21

Hanovra este un oraș foarte prietenos cu bicicliștii și contorizează bicicletele care trec în diferite locuri

Tur Hanovra cu ghid personal 37

La pas prin cartierul Linden

Am mers spre cartierul Linden, aflând diferite lucruri despre oraș și locuitori, pe parcurs. Cartierul Linden este fostul cartier al clasei muncitorești, de aceea aici apartamentele sunt mici. Clădirile sunt la fl de frumoase arhitectural precum cele din centru, dar acolo apartamentele sunt mari, spațioase, iar aici se îngrămădeau în spații mici familii întregi.

Am văzut și cel mai vechi cinematograf din Hanovra, care este încă funcțional!

Tur Hanovra cu ghid personal 39

Tur Hanovra cu ghid personal 41

Tur Hanovra cu ghid personal 20

Acest local îi aparține unui câștigător la loto

Și arată și acum la fel ca înainte. Proprietarul a dat câte o sumă fiecărui angajat al lui, a cumpărat câte un un apartament pentru copii și atât. În rest nu și-a schimbat deloc stilul de viață.

Tur Hanovra cu ghid personal 40

Acum cartierul este luat cu asalt de artiști, studenți, creatori de modă etc. Este cel mai ”trendy” cartier, plin de magazine de tot felul, o încântare. Are și multe restaurante aliniate pe câteva străzi. Am ales și noi unul, pentru cină. Cina a fost delicioasă: supă cremă de cartofi dulci și cocos și vită gătită în stil local. Stropită cu vin. Am discutat despre câte în lună și în stele cu Sigrid, despre noi, despre ei, a fost minunat.

Tur Hanovra cu ghid personal 3

Am luat împreună metroul înapoi și a insistat să mă lase la hotel, pe la ora 22:00 seara. Aaa,  Sigrid mi-a arătat și zona cu cluburi, care era foarte aproape de hotelul meu.

Dimineața la ora 9:00: întâlnire în holul hotelului Grand Mussmann

Încă o jumătate de zi cu Sigrid. Am luat de data aceasta metroul și am mers la Grădinile Herrenhausen. După ce părăsește centrul vechi, metroul merge numai la suprafață, așa că am admirat o parte din oraș.

Tur Hanovra cu ghid personal 23
Aici a fost găsit biscuitele

Am vizitat grădina botanică 

Tur Hanovra cu ghid personal 26
Educatoare cu micuții. Sunt cărucioare și pentru 12 copii!

Grădinile Herrenhausen

Sunt minunate, dar și mai minunat a fost să aflu despre istoria parcului, despre cum se pun răsadurile și florile în fiecare an, câte forțe se desfășoară pentru a realiza operațiunile ăntr-un timp scurt. Am aflat și despre festivalul de focuri de artificii și despre faptul că anul acesta și o echipă din România este invitată. Să le urăm succes, este considerat a fi o mare onoare să participi aci, alături de cele mai bune echipe din lume.

Tur Hanovra cu ghid personal 27

Revin cu informații despre parc și obiectivele de aici în articolul ghid Hanovra.

Tur Hanovra cu ghid personal 29

Tur Hanovra cu ghid personal 30

Tur Hanovra cu ghid personal 28

Porțile de aur!

Tur Hanovra cu ghid personal 31

Tur Hanovra cu ghid personal 32
Hanovra este un oraș excelent pentru a crește copii, fiind sigur, cu multă verdeață, multe parcuri și alte facilități

Am terminat turul parcurilor la o cafea, de fapt cappuccino! Atât eu cât și Sigrid iubim cappuccino italian, avem ambele o mare afinitate către Italia

Tur Hanovra cu ghid personal

Sigrid mi-a plăcut de la prima vedere: un om deschis, plăcut, cu o privire sinceră, caldă. Am fost atât de norocoasă că ea a avut ”grijă” de mine! În trecut a luctrat și în corporate, unde în continuare are oferte foarte bune de angajare, însă nu este dispusă să renunțe la libertatea ei, deși financiar nu se compară.

Însă cum mi-a spus: ”plec de câteva ori pe an în Italia, în Grecia, în Franța”. Este ghid și pentru cei care vizitează Hanovra, dar colaborează și cu agenții care trimit turiști în diferite destinații, este ghid de circuit adică. După facultate, a locuit doi ani la Florența. A avut o viață mai sedentară cât copii au fost mici, însă de la un punct încolo s-a reprofilat spre ceea ce iubea cu adevărat: călătoriile. Și să lucreze direct cu oamenii. Semănăm foarte foarte mult, cred că de aceea ne-am și înțeles atât de bine.

Am mai dat o tură prin Centrul Vechi

Am vizitat de data ceasta o biserică lăsată intenționat exact așa cum a fost după război, pentru ca să nu se uite trecutul.

Am văzut și memorialul Holocaustului din Hanovra, în fața Operei.

Tur Hanovra cu ghid personal 34

Tur Hanovra cu ghid personal 35

Prânz cu Ricarda

Sigrid m-a lăsat în centru, la un local extraordinar, specializat în burgheri. Aici m-am întâlnit cu Ricarda, de la Oficiul de Turism din Hanovra. A fost o întâlnire frumoasă, ulterior mergând pe jos până la operă. De atunci, am rămas pe cont propriu. Am continuat ziua cu un tur cu autocarul Hop-On Hop-Off, iar în zilele următoare am mers în Celle, am vizitat diferite muzee și am participat la Maratonul din Hanovra.

Ricarda mi-a spus că ei, ca oficiu turistic colaborează cu mulți ghizi buni însă pentru bloggeri lucrează cu Sigrid în principal. Asta pentru că ghizii rigizi plictisesc, nu sunt flexibili, vorbesc numai despre ale lor și nu pornesc de la nevoile participantului. Ea își dă seama că bloggerii au nevoie de povești, de recomandări, să afle și despre oameni, despre evnimente despre multe lucruri nu doar despre obiective turistice și ani și istorie.

Personal, cred că fiecare vizitator ar aprecia un tur ”de bloggeri” că de aceea citesc și bloguri, că vor și altceva. Oricum, am avut o ghidă fantastică și sunt deosebit de încântată de experiența din acest tur.

Tur Hanovra cu ghid personal 36

Am mers singură în Hanovra, la invitația Oficiul de Turism din Hanovra, cu care am colaborat direct și am intrat în legătură cu ITB Berlin. Când reprezentanții Oficiului invită bloggeri, face programe individuale pentru fiecare, în funcție de interese. Dar toți primesc și câte un tur de oraș personalizat, individual, cu ghid. Cred că este un mod extraordinar să vizitezi un loc pentru că practic îți faci singur itinerariul, dar primești și multe informații, înveți orașul, a fost o experiență foarte frumoasă.

Cam așa a arătat turul meu personalizat. Precum vedeți, a fost un adevărat tur de forță dar foarte foarte plăcut. Nu am simțit deloc oboseală, a fost minunat. Revin cu ultimul articol din seria Hanovra, cel cu obiectivele turistice și ponturi de vizitare și îmi iau la revedere de la acest loc minunat.

Am realizat fotografiile cu un aparat Nikon 3200 din recuzita proprie.

Citiți și:

Ghid Hanovra ca un localnic – ce nu găsești în ghidurile turistice

Ghid Obiective turistice Celle Germania: vizitează palatul Celle și căsuțele de turtă dulce

HAJ Hanovra Maraton 2018 de ce sa vii la acest maraton european de primavara

Cazare Hanovra Hotelul Grand Mussmann: o afacere locală

Vizită la o fabrică părăsită Alte Conti Hanovra

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *