obiective vedere piata michelangelo turistice Florenta 13

Orașele care schimbă foaia… amenzi de 500 de euro în Florența, pentru cei care mănâncă pe jos

Florența Noutăți

Acum mai mult decât niciodată trebuie să studiem foarte bine o destinație înainte de a o vizita, nu de alta, dar pentru a nu avea surprize neplăcute, precum o amendă usturătoare. Observ de ceva timp că lucrurile încep să se schimbe în turism. Lucruri care odinioară erau considerate romantice, boeme, sunt privite acum ca și coportamente lipsite de respect. Și chiar care merită a fi pedepsite. Vrem, nu vrem, suntem sau nu de acord, regulile jocului se schimbă. În Florența, dacă mănânci pe trotuare sau pe scarile cladirilor pe anumite străzi poți fi amendat cu până la 500 de euro!

Începând cu data de 4 septembrie a.c., cei care se opresc în centrul istoric al orașului să mănânce pe străzi sau pe scările magazinelor, caselor sau a monumentelor pot fi amendați cu 500 de euro. 

Interdicția nu afectează întreg centrul istoric, ci doar patru străzi (deocamdată). Acestea sunt: Via de’ Neri, Piazzale degli Uffizi, Piazza del Grano și Via della Ninna. Totodată, iterdicția vizează două intervale orare: de la prânz (ora 12:00) la ora 15:00 și de la ora 18:00 la 22:00.

Sursa: CNN

Amenzi de 500 de euro în Florența, pentru cei care mănâncă pe jos

Ce înseamnă asta: că efectiv, să te așezi pe jos să mănânci ceva nu este un comportament dorit, indiferent că o faci în alte părți din centrul istoric, sau că o faci în alte ore decât cele în care poți lua amendă.

Recunosc că și mie mi se părea romantic să iei un sandwich și să îl savurezi în timp ce te uitai la trecători, într-un loc emblematic, frumos. Îmi dădea un sentiment de libertate. Asta mai demult. Între timp au apărut din ce în ce mai mulți turiști care vizitează un oraș îmbrăcați de parcă vin de pe munte, aruncând pe jos rucsaci, sticle de apă, făcând adevărate picnicuri, într-un mod nu tocmai plăcut privirii. Mai mult, unii nu își luau gunoaiele după ei, ci le lăsau acolo.

Însă indiferent cum o faci, mai finuț sau nu, picnicul în jurul obiectivelor turistice nu mai este privit cu îngăduință. Așa că cine dorește să ia loc, în timp ce savuează un preparat local sau un sandwich de la pachet o poate face în locurile special amenajate, nu pe scările obiectivelor sau pe trotuare.

Orașul Florența este vizitat de 10,2 milioane de turiști pe an, numărul acestora fiind în creștere în ultimii cinci ani

Strada Via de’Neri este plină de magazine care servesc gustări diverse, iar mulți turiști aglomerează zonele, oprindu-se și luând loc pe unde apucă, pentru a se delecta cu preparatele locale.

Nu este interzis să consumi înghețată sau pizza la felie, sau mai știu eu ce, ci doar să nu o faci luând loc pe trotuare, sau pe scările diferitelor clădiri. Deci poți mânca pe stradă, dar nu făcând picnic prin locurile menționate.

Primarul Dario Nardella a declarat război turiștilor care nu respectă orașul – în opinia sa

Primarul Dario Nardella a declarat de curând pe FaceBook: ”Este important și corect ca atât de multe persoane să locuiască și să admire frumosul nostru oraș. Turismul de calitate este o resursă care trebuie valorificată. Uneori, cu toate acestea, ne confruntăm cu turiștii cărora le lipsește educația față de orașul nostru, chiar și în cele mai mici gesturi. Și asta nu este bine deloc.

Astăzi am semnat o ordonanță împotriva celor care mănâncă și campează pe trotuarele Via dei Neri, lână centrul Florenței, patrimoniu UNESCO.

Nu este o măsură punitivă, ci o descurajare concretă. Turiștii, dacă se comportă aici cum o fac acasă la ei, sunt și vor fi întotdeauna oaspeții noștri bine veniți, mai ales dacă vor să se bucure de specialitățile noastre gastronomice, începând cu faimoasele  și extraordinarele ”schiacciate” (gustări și panini, mâncare de stradă). Numai cei care iubesc Florența merită Florența.”

amenzi de 500 de euro în Florența

Mulți florentini sunt de acord cu măsura, solicitând să fie introdusă pe scară mai largă, în timp ce alții se declară mai deranjați de alte aspecte, precum lipsa băncilor, sau a toaletelor publice, sau a spațiilor amenajate pentru picnicuri. Alții afirmă că îi deranjează mai puțin turiștii care mănâncă pe unde apucă, dar că problema este alta: nesiguranța, emigranții, prostituția etc.

Nardella a introdus și alte măsuri controversate, ca de exemplu să se ude treptele bisericilor la orele prânzului, pentru a descuraja turiștii care se opresc acolo să mănânce.

Florența calcă pe urmele Romei sau a Veneției, care nu numai că a interzis mâncatul pe treptele din jurul obiectivelor, ci dorește chiar să interzică turiștilor să stea pe jos. 

Citește și:

Amenzi în Veneția: ce comportamente sunt taxate scump

2 thoughts on “Orașele care schimbă foaia… amenzi de 500 de euro în Florența, pentru cei care mănâncă pe jos

 1. Mda, oricum ai da-o tot nu-i bine! Vezi, fiecare cu problemele lor, noi ne chinuim să atragem turiști, să creștem veniturile, alții se cam văd depăsiți de situație. Nici eu personal nu agreez acest obicei de a mânca pe stradă, mi se pare chiar nepoliticos. Deși…sper că nu voi primi vreo amendă când n-oi mai putea rezista tentației de a mânca o înghețată pe stradă. Cert e că nu mă voi așeza pe treptele clădirilor emblematice.
  Sunt curioasă și o să aflu curând, oare chiar se respectă interdicția? 🤨

  1. Nu este problema sa mananci pe strada, ci sa te asezi pe trepte, pe borduri. Logic ca oricine are voie sa manance inghetata si ce mai doreste oriunde, dar in mers, nu sa faca picnic in drum.
   De respectat nu o sa se respecte ca la carte, o sa fie turisti amendati, desigur. Sunt curioasa si eu cum o sa se implementeze, sa imi spui si mie pana ajung eu sa vad cu ochii mei :).
   Problema cu aceste orase este ca au mult prea multi turisti si ca afacerile locale nu prospera daca in loc de turisti cu dare de mana vin din ce in ce mai multi cu buget redu si care nu se comporta civilizat. Acum daca ai un buget mai mic, trebuie sa faci in asa fel incat sa nu ii deranjezi pe altii. Nu-i bai daca sunt cativa din loc in loc, insa orasul devenise intesat de oameni care se pravaleau peste tot sa manance, ceea ce sperie turistii care vor sa stea la restaurant sa se bucure de priveliste si dauneaza si afacerilor locale. Pentru ca multi nici macar nu cumpara de la pravaliile de acolo deliciile, am vazut multi cu pachete aduse in rucsac, cu sticle mari de apa si de suc puse pe strada, efectiv nu ai cum sa faci o delimitare intre unii si altii asa ca se iau masuri drastice.
   Deci ai voie sa mananci pe strada, dar nu pe jos, asa a spus si primarul, ca sunt bine veniti toti cei care respecta orasul, sa se bucure de deliciile locale, inclusiv schiacciate (tot felul de gustari din cele pe care le poti manca pe strada). Dar nu pe jos, blocand accesul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *