Alcoolul în Iordania 6

Alcoolul în Iordania: ponturi, prețuri, de unde cumperi

Iordania

Alcoolul in Iordania este pasăre rară. Și costă mult! Precum știm, Iordania este o țară musulmană, iar alcoolul este interzis de Religie. Consumul de alcool este reglementat, sunt legi cu privire la consumul de alcool, nefiind însă interzis de către stat. Deci sunt baruri, restaurante, magazine unde se vinde și se bea alcool. Acestea au licență. Totodată, există berării și vinării în Iordania. Unde găsești alcool, cât costă și ce să nu faci în articolul de față.

Alcoolul în Iordania 2
La un restaurant din deșertul Wadi Rum, berea de 330 ml (locală) costă 5 dinari. Însă la campul unde am stat noi nu era deloc la vânzare

Alcoolul în Iordania: ponturi, prețuri, de unde cumperi

Precum spuneam, am mers de mai multe ori în Regatul Hașemit. Tot timpul a fost o problemă cu alcoolul. Adică cu lipsa lui. Sau era greu să găsești la un preț decent. Însă asta până când am dibuit cum stă treaba cu alcoolul în Iordania și cum trebuie abordată această situație.

Nu veți găsi alcool în marea majoritate a supermarketurilor, mini marketurilor, benzinăriilor etc. Doar fără alcool și cu o mulțime de arome de tot felul: căpșuni de exemplu.

Luați de acasă alcool în bagajul de cală

În Iordania este voie să introduci 1 litru de alcool. Deci poți lua două beri de 500 ml, sau o sticlă de tărie, sau o sticlă de vin… sau două sticle de tărie mai mici, care împreună să nu depășească 1 litru. Nu recomand depășirea limitei acceptate. Se scanează bagajele de cală și la ieșirea din aeroport și oricum, dacă așa este legea, nu este tocmeală. Desigur că cineva poate să scape de nu știu câte ori și cu mai mult, dar și când cineva o pățește… mai bine nu. 1 litru este voie, 1 litru să fie.

Unde găsiți alcool în Iordania 

Cumpărați din Duty Free-urile din Iorania

Alcoolul în Iordania 6
Duty Free Queen Alia International Airport

Duty-Free la intrarea în Iordania

În Aeroportul Queen Alia Duty Free-ul este chiar după preluarea bagajelor, înainte să ieși din aeroport. Sunt uneori oferte bune de exemplu whisky cu 17 dolari. Cumpărați de acolo ceva, dacă credeți că veți dori în Iordania.

Duty-Free există și în vamă cum treci din Israel. Cel puțin în cele două puncte de frontieră unde am fost eu când am vizitat Iordania din Israel.

Duty-Free în Aqaba

În Aqaba există nu unul, ci două duty free-uri. Limita este de 6 beri de persoană și o sticlă sau două de alcool. Vi se va ștampila pașaportul (chiar pe viză, să vedeți frumusețe la mine că aveam mai multe vize, două dintre ele puteau fi valabile – scrie JDP AQABA GATEWAY) odată ce cumpărați lucrurile acestea.

La bere erau cei mai stricți, pentru că era foarte ieftină față de alte locuri în rest cred că puteai lua mai multe sticle de tărie. Eu am mai luat multe creme și am primit și cadouri: o pereche de ochelari de soare și un necessaire pentru cosmetice foarte simpatic.

Liqueur Shopuri

În Iorania există multe Liqueur Shopuri, aprovizionate destul de bine. Găsiți multe mărci internaționale de băuturi alcoolice, vin, bere, țigări, sau chiar trabucuri, dar nu peste tot. Prețurile sunt destul de bune și este de preferat ca atunci când găsii unul să cumpărați pentru o perioadă mai îndelungată.

Găsiți Liqueur Shopuri în Amman, Aqaba, este unul (cam izolat) chiar și la Marea Moartă. În Petra nu există sau nu încă, nici în alte localități care nu sunt atât de turistice. În principal, în marile orașe există, dar cel mai sigur vă faceți provizii din Duty Free la intrarea în Iordania, sau la Liqueur Shopuri din Amman, sau din Aqaba.

Alcoolul în Hotelurile din Iordania

Multe hoteluri au baruri sau au alcool în Mini Barurile din camere, sau la restaurant. Însă nu toate. Sunt inclusiv hoteluri în care există un anunț că nu se poate intra cu alcool. Pentru că nu au licență. Însă hotelurile mari, din lanțuri internațioanle au. Trebuie să mai știți că peste tot se poate aduce alcool, dar discret.

Oamenii nu fac scandal, dar nu fluturați băutura prin fața lor. Acestea fiind spuse, nu garantez eu că nicăieri nu vi se va confisca, dar nu am auzit lucrul acesta, însă totul este posibil, teoretic, depinde de loc. Însă nu beți în spațiile comune, dacă este anunț că nu este voie cu băuturi alcoolice în hotel. Faceți lucrul acesta în cameră și pe cât posibil luați sticlele și cutiile goale și aruncați-le în altă parte.

Iar dacă vă hotărâți să cumpărați din hoteluri, să știți că totul este foarte scump. Cu tot cu taxe, veți plăti pe o bere în jur de 10 dinari. Pont: la hotelurile mari (Movenpick Marea Moartă, Holiday inn Marea Moartă, este Happy Hour, unde ai două băuturi la prețul uneia). Întrebați când este Happy Hour, în general la ora 18:00 începe. La Movenpick dura două ore, la Holiday Inn o oră.

Alcoolul in Iordania: restaurante, baruri

Alcoolul în Iordania 8
Vinurile expuse într-un restaurant frumos din Amman
Alcoolul în Iordania 1
În English Pub Aqaba

În Iorania sunt multe restaurante și baruri unde se poate bea alcool. Însă cele mai multe sunt în locurile turistice. Sunt însă multe Malluri unde nu poți găsi un singur bar unde să poți comanda alcool. Interesați-vă înainte, aveți de unde alege.

Cu o mențiune: în Wadi Rum puteți sta într-un camp de unde nu puteți cumpăra nici măcar o bere. Puteți aduce, dar acolo nu găsiți. În locurile izolate mai bine veniți pregătiți dinainte. În articolele viitoare despre Iordania voi scrie despre acele locuri unde am fost și se putea consuma alcool.

Cât despre prețuri: dacă la liqueur shopuri o bere costă de la 1,65 dinari (500 ml), în restaurante și baruri nu veți găsi sub 5 dinari berea.

Ce bere găsim în Iordania

Cel mai des: Amstel. Chiar prima fabrică de bere Amstel din  afara Olandei a fost cea din Amman, deschisă în anul 1958. Berea Petra se produce din 1958 și găsiți diferite sortimente, cu cu un conținut de alcool de 5, 8 sau 10%. Mai mult, se găsesc și alte mărci internaționale,precum Heineken dar și altele locale, unele artizanale. Încercați-le.

Vinul în Iordania

În Iordania se consumă și se produce vin din timpuri străvechi, încă de pe vremea nabateenilor. În prezent sunt câteva vinării și se pot face chiar tururi cu degustare. Nu ratați un vin produs de Zumot, precum „Saint George” sau „Machaerus”. Vinăria Haddad produce vinuri albe „Mount Nebo” și albe și roșii sub denumirea de „Jordan River”.

Nu încercați:

Nu beti în public, adică pe stradă, pe plajă! În Iordania este interzis consumul de băuturi alcoolice în afara restaurantelor și barurilor, sau acasă. Cu toate acestea, în aplicarea legii oamenii dau dovadă de îngăduință cu turiștii, cel puțin în Aqaba, unde sunt obișnuiți cu mulți vizitatori din Rusia de exemplu. Unor prieteni li s-a atras atenția ca după ce termină berea pe care o au să nu mai bea alta că nu este permis. Asta pe plaja publică din Aqaba, când erau deja la a treia bere. Ei nu au știut. Pe plajele private, nu este problemă. Însă mai bine întrebați și vă abțineți, nu se știe peste cine dați. Și mai ales… în locurile care nu sunt prea turistice, este posibil să nu fie atâta îngăduință.

În Iordania este de preferat să nu vă suiți la volan dacă ați consumat băuturi alcoolice. Există o limită , adică toleranța nu este prin lege 0 ca la noi, dar mai bine nu.

Vacanță frumoasă, nu a suferit nimeni (pea mult) de lipsă de alcool în Iordania. Mai ales dacă s-a documentat înainte. Și eu am pățit-o, de aceea, după trei vizite în Iordania, am învățat cum trebuie să procedăm.

Citește și:

Impresii Iordania: informații de călătorie #minighid

Zbor Ryanair Bucuresti Amman Iordania: la ce să vă așteptați #RyanairIordania partea I

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *