Sri Lanka s-a deschis pentru turisti

Sri Lanka s-a deschis pentru turiști dar vacanțele scurte se pot face numai cu o agenție parteneră locală

Noutăți Sri Lanka

Ayubowan! Sri Lanka s-a deschis pentru turiștii din toate țările. Prasanna Ranatunga, Ministrul Turismului din Sri Lanka a făcut anunțul în cadrul unei conferințe de presă. Totodată, s-au deschis două Aeroporturi Internaționale și pe data de 21 ianuarie a aterizat în Colombo un avion cu turiști nemți și elvețieni veniți din Frankfurt.

Turiștii pot veni în Sri Lanka, dar sunt restricții care fac dacă nu imposibilă cel puțin foarte scumpă o vacanță de două săptămâni pe cont propriu. Cei care merg cu grupuri organizate de agenții cu agenție parteneră locală pot să viziteze atracțiile turistice, să se plimbe chiar din prima zi de la sosire. Despre restricții, testări, bula bio și alte considerente necesare pentru organizarea unei călătorii în Sri Lanka în articol.

Nu sunt facilități pentru vaccinați, nu se face distincție, se cer numai teste

Sri Lanka se deschide
Sursa si mai multe informatii

Regulile sunt că turiștii nu pot folosi transportul public și nu pot merge la atracții turistice fără ghizi locali. Și se mai adeverește o previziune făcută de mine în luna aprilie a anului trecut: aceea că în unele destinații se va putea călători numai în grupuri organizate, cu agenții locale. Posibil ca acest lucru să nu fie valabil pe termen lung, dar tot la fel este posibil ca și alte țări asiatice să preia acest trend până ce va trece pandemia. Aici din acel articol:

”6. Mai puține excursii cu agenții fără licență. Actualizare: și mai periculos, aș spune acum

Multe țări au reglementări că nu se pot face grupuri decât cu partener local dar nu se respecta, cu siguranță vor fi controale mult mai aspre. Ghizii din diferite locuri, care vor avea mai puțini turiști vor sta cu ochii pe oricine suspect. Înainte, când avea fiecare mult de lucru, fenomenul era sporadic (să îi depisteze pe cei care făceau grupuri ilegale). Acum va crește. Știu de un caz în Iordania, la Jerash, când au prins un grup care se deplasa cu două microbuze. Șoferii au pierdut licențele, plus amenzi mari, turiștii au fost lăsați pe drumuri, pentru că în Iordania, nu ai voie să organizezi grup de mai mult de 6 persoane fără agenție locală. Ghizii erau oricum nemulțumiți și înainte, dar acum va fi mai strict. Fiecare țară are astfel de legi, dar nu se aplicau. Acum, o să se aplice.”

11. Turismul independent: va fi mai scump

Restul articolului aici, s-au mai schimbat lucruri, trebuie să adaptez că evoluția pandemiei a luat o nouă turnură față de luna aprilie 2020, acel articol nu a fost actualizat de atunci, se poate vedea în browser. Dar am scris de atunci despre teste, asigurări etc, lucruri care vor scumpi călătoriile. Și nu se va termina curând cu acestea, vedem din ce în ce mai clar acum:

Sri Lanka se deschide pentru turiști

”Trei milioane de oameni din Sri Lanka depind de turism… este responsabilitatea noastră națională să luăm în considerare necesitățile oamenilor care depind de această industrie” a declarat domnul Prasanna Ranatunga, Minsitrul Turismului din Sri Lanka pentru CNN.

Sri Lanka se deschide pentru turiști, după ce citim reglementările, observăm că turismul independent este aproape imposibil. Este posibil, dar, dar atâta timp cât turiștii trebuie să se deplaseze cu transport privat, să viziteze atracțiile cu ghid local acreditat… nu prea mai sunt avantajele prețului mai scăzut în cadrul călătoriilor individuale. Mai ales pentru călătoriile de două săptămâni. 

Sri Lanka a implementat o ”bulă bio” care le permite turiștilor să se bucure de atracții, de plajă, de piscine etc, însă numai în cadru organizat:

– Nu este o durată minimă pe care cineva trebuie să o petreacă în Sri Lanka, dar cine vine trebuie să stea două săptămâni în carantină într-un hotel aprobat de Guvern.
– Călătorii care au vacanțe scurte trebuie să petreacă toată vacanța în hotelul ales, însă cei care stau mai mult timp pot să se ducă unde vor după expirarea celor două săptămâni de semi-carantină.

– Oaspeții pot să se miște liber pe proprietatea unde sunt carantinați, adică pot folosi piscinele, sălile de gimnastică, restaurantele, plaja etc.

Totodată, turiștii pot să părăsească hotelul pentru a vizita anumite atracții turistice. Sunt deschise principalele atracții turistice ale țării, vedeți aici lista. Dar veți regăsi multe parcuri naționale, Sigiriya, Polonarua, Templul Dintelui etc.

Restricții

Pentru a vizita Templul Dintelui din Kandy, sau Grădina Botanică Regală, vizitatorii trebuie să vină în grup organizat, cu un ghid local. Agențiile care fac grupuri au colaborare cu agențiile locale, inclusiv ghid local autorizat pe toată durata excursiei, astfel încât această cerință este satisfăcută din start.

Să călătorească cu vehicule private (nu cu transportul public) și să nu facă opriri neautorizate. Unele atracții vor primi turiști numai în anumite intervale de timp și anumite zile.

55 de hoteluri fac parte acum din cele declarate sigure. Acestea nu pot accepta turiști locali sau să organizeze anumite evenimente, atâta timp cât fac parte din această ”bio-bubble” – bulă bio.

Așadar, cei care călătoresc cu grup și agenție locală, vor sta la hoteluri AI unde vor putea beneficia de toate facilitățile, vor putea face excursii cu autocarul și ghidul și vor putea vizita atracțiile, chiar dacă stau numai 10 zile. Pot face lucrurile acestea în timpul carantinei de două săptămâni, este o semi-carantină de fapt. Față de înainte, călătoriile de grup nu au mari diferențe în afară de testare. 

Asigurări și alte cheltuieli adiționale:

Asigurarea eliberată de Guvernul Sri Lankăi: 12 $.
Până la trei teste Covid efectuate în țară – 40 $ fiecare.
La sosirea în țară turiștii trebuie să aibă dovada unui test negativ efectuat cu 72 de ore înainte de îmbarcare și să completeze o declarație online. Turiștii vor fi testați din nou (pe socoteala lor) în cea de-a cincea și cea de-a șaptea zi de la sosire. Cei care stau mai mult de șapte nopți vor efectua încă un test în cea de-a doua săptămână.

După ce trec cele două săptămâni și cele trei teste, turiștii pot să se cazeze la orice alt hotel sau în alt hotel aprobat. Sunt excluse casele particulare, Airbnb sau alte forme de cazare, în afară de hoteluri. Totodată, transportul public este descurajat.
Toți călătorii trebuie să aplice pentru o viză online și să descarce aplicațua ”Visit SriLanka”. În aplicație vor fi stocate informații privind urmărirea contactelor și despre rezultatele testelor și rezervările de hotel.

Aici puteți să citiți mai multe detalii despre aplicație și alte știri despre turismul în Sri Lanka. 

Nomazii digitali:

Cei care doresc să lucreze în Sri Lanka, nomazii digitali de exemplu, trebuie să aplice pentru alte vize, nu cele turistice, pentru a putea să închirieze apartamente sau case pe termen lung. Nu am urmărit reglementările pentru ei, însă știu că sunt destui acum în Sri Lanka și se bucură de tot ceea ce le oferă țara. Cine dorește să facă acest pas, trebuie să se intereseze, articolul de față este scris pentru cei care vin cu viză turistică.

Am scris câteva articole despre Sri Lanka, am fost de două ori acolo, o dată șapte nopți și o dată aproape două săptămâni – acestea chiar anul trecut la mijlocul lunii februarie. Am scris mai multe articole despre Sri Lanka, din ambele călătorii, le regăsiți aici: https://extravita.ro/category/sri-lanka/

Caut să văd și lista de hoteluri, cele 55, poate regăsesc multe dintre cele în care am stat pe acea listă. Însă bănuiesc că Riu Ahungalla, un frumos hotel All Inclussive cu piscine, plajă și multe alte facilități va fi printre ele. Mai ales că toate spațiile comune sunt foarte, foarte generoase. Au toate barurile deschise, în aer liber, deși cu acoperiș. Și multe restaurante din cadrul complexului au terase mari.

Resortul AI RIU Ahungalla – zilele șase și șapte Sri Lanka

 

2 thoughts on “Sri Lanka s-a deschis pentru turiști dar vacanțele scurte se pot face numai cu o agenție parteneră locală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *