blue bus cairo dahab sharm 6

BlueBus: Cairo-Sharm el-Sheikh-Dahab: cum a fost drumul spre Pensinula Sinai

Cairo Dahab Egipt Peninsula Sinai

Am mers cu un autocar care face curse pe distanțe lungi, ținta mea fiind Dahabul. În Egipt sunt câteva companii care au autocare bune și care conectează diferite orașe chiar și îndepărtate, dar numai Blue Bus avea cursă Cairo-Dahab în ziua aleasă de mine. Traseul este însă cu oprire în Sharm el-Sheikh, înainte de a ajunge în Dahab așa că puteți lua în considerare ruta și experiența indiferent în care dintre cele două stațiuni doriți să ajungeți. Prețuri, confort, formalități în articol.

Cum și de unde cumperi biletul de autocar Cairo-Dahab (Sau Cairo-Sharm el-Sheikh)

Compania Blue Bus este una dintre cele două companii care au cele mai bune servicii în acest moment, în Egipt. Cealaltă este GoBus, am mers și cu ei, pe altă rută. Am ales BlueBus pentru traseul Cairo-Dahab datorită recomandării instructorului meu de scufundări, dar și pentru că numai ei aveau cursă pe data respectivă. Era și o cursă GoBus dar orarul nu era convenabil pentru mine.

Ambele companii au websiteuri moderne, este ușor să găsești butonul pentru limba engleză și este ușor să cumperi un bilet:

BlueBus aici

GoBus aici

Ambele companii sunt de încredere, am mers și cu Go Bus, voi reveni la experiența cu ei. Mi-au plăcut mai mult  autocarele Blue Bus, dar depinde ce fel de autocar va opera o anume rută. Sunt autocare unde există locuri ”luxury” etc altele numai ”confort”.

Trebuie să vă faceți cont pentru a putea rezerva, dar se face foarte ușor, chiar și de pe telefon. Ambele companii au și aplicații mobile.

Cât costă biletul de autocar Cairo-Dahab

Autocarul care mergea pe ruta Cairo-Sharm el-Sheikh-Dahab avea numai confort. Am ales un loc dintre cele disponibile la momentul respectiv (fără să plătesc în plus pentru asta). Am avut locul 5A, adică pe rândul doi după șofer, la geam.

Prețul a fost de 290 EGP, ceea ce înseamnă 18 dolari. Pentru distanța parcursă, respectiv 600 de kilometri (autocarele merg pe coastă, nu trec prin mijlocul peninsulei Sinai), nu este deloc mult, pentru un bilet cumpărat cu câteva zile înainte de efectuarea călătoriei.

blue bus cairo dahab sharm 10

blue bus cairo dahab sharm 9

De unde plecați din Cairo

Dacă plecați din Cairo, veți avea de ales din multe stații. Alegeți stația cea mai apropiată de voi și nu uitați că dacă vă îmbarcați din orice stație, în afară de terminal, nu trebuie să vă uitați după autobuz, ci doar după agenția BlueBus. Am pierdut cu șoferul UBER mult timp în seara în care aveam cursa, credeam că o să o pierd, pentru că el căuta terminalul, autocarul.

Am trecut pe lângă agenția Blue Bus de nenumărate ori. A fost desigur mai mult vina mea, pentru că știam că erau și alte stații, dar în apropierea stației Blue Bus aleasă de mine erau și terminale pentru alte autocare, am ajuns prin toate înainte de a opri și a întreba pe cineva la un chioșc, aflat în apropierea  locului unde pe Google Maps spunea că trebuie să ajung.

Și ce să vezi: era chiar acolo! Ideal este să identificăm stația înainte, sau dacă nu, să ne luăm o marjă de eroare, să căutăm dacă nu fizic măcar pe Google Street să vedem cum arată locul. Sau să spunem șoferului: stop aici, unde vedem că trebuie să ajungem (după Google Maps) și să ne uităm un pic atent împrejur, să întrebăm pe cineva. Ceea ce am și făcut atunci când am văzut că el efectiv nu se descurca. Am descris în articolul despre taxi, UBER etc în Egipt cum ne-am învârtit pe lângă stație:

Egipt: Taxi, UBER sau Careem, care este cea mai bună alegere?

Oricum, totul este bine atunci când se termină cu bine: am ajuns în stație și am mai așteptat vreo 20 de minute până ce a ajuns autocarul.

Biletul de îmbarcare mi l-au dat cei din stație, le-am arătat rezervarea și mi l-au dat în mai puțin de un minut. Mi s-a etichetat bagajul, ulterior fiind depus în cala autocarului, în zona rezervată pentru cei care merg în Dahab.

blue bus cairo dahab sharm 7
Stația Blue Bus!

blue bus cairo dahab sharm 8

blue bus cairo dahab sharm 11
Așteptând autocarul, după ce credeam că l-am pierdut!

blue bus cairo dahab sharm 6

blue bus cairo dahab sharm 5
În sfârșit, în sfârșit!

Călătoria cu autocarul Cairo-Dahab

De cum am intrat în autocar am primit cu toții de la unul dintre șoferi (erau doi, desigur, distanța era mare) câte o cutie cu gustări și câte o apă plată. Mai târziu au fost puse câteva filme, chiar bune, atât producții noi hollywoodiene cât și locale.

Colegul meu de banchetă era un tânăr egiptean care mergea tot în Dahab cu mai mulți prieteni. Autocarele au fost aglomerate, pentru că fiind sfârșit de Ramadan (aproape), egiptenii au avut o mini vacanță și toți cei care au putut, au plecat din orașele mari. Însă nu se terminase Ramadanul… mi-a picat greu fisa de ce tipul de lângă mine nu bea apă deloc, cel puțin nu de când a ieșit prima rază de lumină. Ne-am îmbarcat noaptea, desigur.

Însă mulți egipteni nu s-au sinchisit de Ramadan: au mâncat, au băut apă, au fumat în timpul zilei fără probleme. Am avut câteva popasuri pentru toaletă și cafea/gustări, deși erau toalete și în autocar, dar oameni chiar le-au folosit numai în caz de urgență: mai toată lumea a așteptat pauzele.

blue bus cairo dahab sharm 11

blue bus cairo dahab sharm 3

blue bus cairo dahab sharm 4

blue bus cairo dahab sharm 2

A fost liniște în autocar, am și dormit destul de mult, a fost un drum lung dar acceptabil. Am discutat destul de mult și cu vecinul de banchetă, care mi-a vorbit despre multe locuri frumoase din Egipt, inclusiv despre Marsa Matruh! Atunci am luat hotărârea ca după Dahab să nu continui călătoria spre Luxor și Aswan (după 41 de grade la Piramide nu doream să văd cum se simt 46, cu un grad mai scăzut de umiditate).

Una peste alta a fost o călătorie foarte plăcută, desigur abia așteptam să ajung, dar deoarece nu am planificat nimic pentru prima zi în Dahab, nu am avut niciun stres.

Deși era estimat că trebuia să ajungem la 11:30 în Dahab, am ajuns la ora 16:00! De unde întârzierea:

Controalele de securitate!

Au fost în total 4 controale de securitate, patru puncte de control. De fiecare dată ieșeam cu toții din autocar și scoteam/deschideam bagajele. După ne îmbarcam din nou și continuam călătoria.

O oprire de 30 de minute a fost și în terminalul de autobuz din Sharm el-Sheikh, unde au coborât majoritatea pasagerilor. Alături de celelalte opriri de pe traseu, erau planificate, desigur. Așa că dacă luați un autocar spre Peninsula Sinai:

Fiți flexibili cu timpul: nu închiriați un taxi înainte, cu o oră stabilită, ci mai bine plănuiți înainte, dar confirmați transferul când ajungeți în Sharm el-Sheikh, sau dacă destinația finală este Sharm, cu o oră înainte. Din Sharm el-Sheikh până în Dahab sunt 96 de kilometri, o oră și jumătate în principiu.

Stația din Dahab este foarte aproape de centru, stațiunea este mică, așa că dacă aveți bagaj puțin și google maps puteți merge și pe jos. Însă dacă aveți lângă Dahab (cele mai bune hoteluri sunt la câțiva kilometri de centru), aveți neapărat nevoie de transfer.

blue bus cairo dahab sharm 1

blue bus cairo dahab sharm

Călătorii plăcute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.