Nu o să neg, m-a cuprins și pe mine anxietatea în ultima perioadă. Până la un punct în care am zis că trebuie să fac ceva, acele lucruri care deveniseră rutină la un moment dat. Aveam acest articol de mult timp ca ciornă. Pentru că zilnic, cu sau fără criza actuală, avem parte de anxietate. Dacă vom reuși să o ținem cât de cât la depărtare în perioada aceasta, o să reușim multe în viitor. Este greu și nu putem să ținem totul deoparte, că ne cuprinde suferința, stresul din jur. Avem empatie cu toții și o preluăm, dacă nu este instalată la noi. O amplificăm, o transmitem mai departe.
Acum nu trebuie să luptăm numai pentru starea noastră, ci și pentru ceilalți. Că totul se transmite. Dacă reușim să ne destresăm noi, vom reuși să fim și mai înțelegători cu alții. Îmi pare rău că m-am lăsat și eu cuprinsă de anxietate, că nu am putut să transmit mai multă speranță, forță celor care erau obișnuiți să vadă asta la mine.
Desigur, vom fi cuprinși de tristețe, de supărare, de tot. Nu ne putem izola de nimic. Ne vom confrunta cu diferite frici. Trebuie să le trăim, să le înțelegem, pentru a trece mai departe. Negarea nu este nici ea o soluție. O să scriu și despre asta. Însă totodată poate nu dorim să fim 100%, 7 zile din 7 într-o stare de anxietate totală.
Suntem oameni și greșim. Am avut atâta anxietate că nici nu am mai putut să scriu. Am ieșit din starea aceea total toxică și acum lupt zi de zi pentru a învăța să funcționez în situația actuală. Am scris ieri dintr-un foc un articol care a avut mii de citiri. Am făcut ceva creativ, care m-a mobilizat.
Nu putem schimba totul imediat, dar zi de zi, putem face câte ceva și totul se rostogolește. Haideți să vă vorbesc despre câteva lucruri care m-au ajutat mereu, inclusiv acum. Lucruri care în vremurile mai frumoase mă țineau într-o stare foarte plăcută, mă ajutau să mă detașez de toxicitate. Acum, ne ajută să luptăm, să continuăm să funcționăm:
1. Exerciții de respirație, întindere și meditație dimineața
Este foarte important modul în care ne începem ziua. Dacă o începem cu stres, sau mergem teleghidați și facem o cafea, pe care o bem în timp ce citim ultimele știri, intrăm de la început în priză stresați. Prima jumătate de oră, sau oră a zilei, este mai util să ne ținem departe de tot ceea ce înseamnă social media și știri.
Cel mai bine mă simt când după trezire aerisesc, deschid fereastra, beau apă și fac câteva exerciții de respirație, iar ulterior de întindere. Mă bucur că trăiesc, că începe o nouă zi și las toate celelalte gânduri deoparte. Sunt în momentul acela, 100%.
Nu fac mereu lucrul acesta, desigur, că uneori adorm cu laptopul în brațe și primul lucru pe care îl fac este să îl deschid să văd ce s-a mai întâmplat. Dar atunci când stau departe măcar în prima oră a zilei, am un alt tonus toată ziua. Încep cu speranță. Mănânc un fruct, fac puțină ordine, mă gândesc ce vreau să fac în ziua aceea. Nu este ușor să începem așa, dar în timp devine o rutină. Care ne face bine.
Recunosc că mă luptam de mult cu meditația. Greu îmi ieșea. Dar tot Swami mi-a dat un răspuns bun: este important să încercăm, să ne antrenăm mintea. Și dacă nu ne iese din prima, tot am făcut un pas înainte.
Ei bine, tocmai acum câteva zile, mi-a reușit și mie meditația. Am reușit să mă detașez cu totul. Nu am mai reușit performanța zilele următoare, adică nu atât de bine, dar știu că sunt pe calea cea bună! Pot să îmi disciplinez mintea, că de obicei o ia razna în zeci de direcții în acelați timp. Pot. Depinde numai de mine să continui.
2. Ascultatul melodiilor favorite
Când ascultăm muzica care ne place, creierul nostru secretă multă serotonină, hormonul fericirii. Și endorfine. Pe scurt, este o modalitate de a ne schimba starea de spirit (chiar temporar) în bine. Îmi place muzica în general, dar când am nevoie de veselie, ascult muzică latino, reggae (în special Alborosie), dance hall, operă, muzică italiană veche, fado.
3. Mișcarea
Mișcarea ne pune sângele în mișcare, ne oxigenează creierul și fiecare celulă. Mai mult, creierul va secreta serotonină, endorfine, ne ajută să avem o stare de bine. Uneori, după o pauză mai lungă de exerciții, nu pot trece imediat la rutine istovitoare, că nu vreau să stau după aceea cu febră musculară mult timp. Mai bine este să facem ceva în fiecare zi, treptat. Și pentru inimă și pentru încheieturi, mușchi, tot. Pun muzică frumoasă și antrenantă și urmez câteva clipuri cu exerciții de încălzire. Da, încălzire 20, 25 de minute. Vom simți efortul după o pauză de mișcare. Este suficient.
4. Motivație
”Oamenii spun des că motivația nu durează. Ei bine, nici spălatul – de aceea recomandăm să se facă zilnic” – Zig Ziglar
Pentru a avea o stare bună, pentru a avea forță să faci ceea ce îți propriu, ai nevoie de motivație. De aceea toți oamenii de succes citesc zilnic cărți motivaționale, sau bibliografiile oamenilor de succes. Nu știu ce funcționează pentru fiecare, dar de ceva timp l-am descoperit pe Swami Mukundananda.
Am o deosebită plăcere să urmăresc vlogurile sale. Și mă ține conectată. De ceva timp, multitasking-ul mă făcuse să nu mai pot să stau concentrată numai la un lucru. Ei bine, când urmăresc videourile motivaționale de pe canalul său de youtube, reușesc să nu mai fac nimic altceva. Mintea încearcă să zboare în alte locuri, dar mă resetez imediat. Și îmi dă o stare pozitivă.
Fiecare știe ce îl motivează. Pe fiecare altceva. Și la fiecare funcționează altceva. Important este să încercăm, zi de zi, să fim motivați.
5. Mai multă apă și o dietă mai curată
Starea noastră depinde foarte mult de alimentele consumate. Cu cât mâncăm alimente mai puțin procesate, mai simple, bem mai multă apă, cu atât vom avea o stare de spirit mai bună. Mai multă energie. Acum, logic că toată lumea va mânca din când în când diferite ”bunătăți” care sunt în general foarte calorice. Dar contează ce facem 80% din timp. Când am o dietă simplă, preponderent cu legume și fructe crude, terci de ovăz, ouă, kefir, chia, orez etc, mă simt cu mult mai bine. Însă dacă am chef să mănânc ceva anume, mănânc. Cred că mai mult rău îmi fac dacă îmi refuz orice. Însă dacă fac mișcare și sunt concentrată pe a face ceva constructiv, nu am pofte de lucruri nesănătoase.
Am învățat niște lucruri foarte interesante din acest video. Acum , nu zic să fim toți vegetarieni, depinde de fiecare organism cum funcționează mai bine, ce obiective avem (că dieta trebuie să fie și în funcție de obiectivele noastre) dar dacă mâncăm mai puțină carne, o să fim mai sănătoși. Excesul în general strică. Până la urmă și Organizația Mondială a Sănătății recomandă mai multe legume, mai puțină carne, mai puțin zahăr, mai ales în perioada aceasta.
Cu toții știm ce anume ne face să avem un tonus ridicat. Să aplicăm. Personal, nu cred în diete stricte cu plan de alimentație, că sunt rebelă și dacă știu că nu am voie ceva, taman aia vreau. Nu am timp de aceste lucruri. Dar mă concentrez pe a avea în fiecare zi acei nutrienți de care simt că am nevoie. Restul vine de la sine. Și da, dacă bem mai multă apă, mai multe limonade, ceaiuri, ne este mai bine.
Beau de obicei și foarte multă cafea. Am mai redus consumul, înlocuind cu matcha și cu ceai. Mă simt mult mai bine, dorm mai liniștită.
6. Baie cu sare amară, sau alte săruri
Dacă avem o zi foarte grea, stresantă și găsim jumătate de oră pentru noi, indiferent cât de stresați suntem, o baie ne va relaxa. Iar dacă stingem lumina și aprindem câteva lumânări, va fi și mai relaxant. Pentru detoxifiere și stare de bine, sărurile naturale, în special sarea amară fac minuni. Vom vedea ce stare de bine ne cuprinde. Sau ce ușurare. Sarea este folosită din cele mai vechi timpuri pentru alungarea încordării și a energiilor negative.
Ulterior, înainte să ne ștergem, putem aplica un ulei aromat. Putem folosi ca baza orice ulei cu câteva picături de ulei esențial (sau o combinație de uleiuri esențiale). Ne putem prepara singuri uleiul, îmi place să folosesc baza de ulei de migdale, dar am folosit și ulei de măsline. După ce ne masăm un pic, pe pielea umedă, ne ștergem cu prosopul și ne retragem în pat, cu o carte care ne place. Vom dormi foarte, foarte bine!
Găsiți sare amară la vegis aici, cred că cea mai bună soluție este să luați un gramaj mai mare!
7. Aromaterapie
Aromaterapia se folosește din cele mai vechi timpuri. Candele cu uleiuri esențiale, sau smirnă, tămâie, mir. Din Iordania am cumpărat de câteva ori mir, smirnă și tămâie, de foarte bună calitate. Țin mult de tot. Iar de la noi diferite uleiuri esențiale, nu scumpe, ci ce găsim în magazinele naturiste și în farmacii.
Am luat și de pe un site, piping rock, dar… a trebuit să merg în Constanța (din Eforie Nord), să scriu valoarea la fiecare (că nu erau trecute pe nota de transport și nu venisem pregătită de acasă), să fac poze cu fiecare produs, să printez (acolo, în vamă și să plătesc 1 leu foaia, vreo 13), să plătesc TVA. Și credeam că era inclus transportul, așteptam coletul acasă. Nu mă vait, așa este legea, puteam să fiu mai bine pregătită.
Pentru că am și întârziat să îl ridic am plătit și o taxă de 1,5 lei/zi. Deci eu experiența asta nu o mai doresc, că până am ajuns la oficiul poștal din Constanța de unde trebuia să iau, cozi, bani a fost prea mult efort. Da, erau prețurile mai mici, însă am plătit reducerea cu vârf și îndesat, mai ales cu timp. Dar uleiurile sunt bune, eu am luat de acolo pentru că nu găsisem altundeva ulei de coada șoricelului.
Oricum, uleiurile esențiale țin mult timp, așa cum spuneam sunt bune cele de la pipin rock, dar să știți că veți asuda un pic pentru ele! Iar dacă folosiți codul meu, FQZ454, primesc și eu puncte. Puteți și voi, odată ce faceți o singură comandă.
Nu știu câte puncte sunt în programul lor de loialitate, dar data viitoare când voi mai face o comandă va fi mare, ca să fiu sigură că merită atâta tăvălug. V-am spus, o să mergeți să le luați din vamă, este bine să aveți cu voi mailul cu comanda și sumele de plată, dacă considerați că merită, produsele sunt bune! Au și macca și tot felul de lucruri naturale, unele care se găsesc greu (uleiuri de trandafir și multe altele).
În fiecare seară (uneori și ziua) fac aromaterapie. Ziua pun ulei de portocale, iasomie sau vanilie. Seara smirnă, mir, lemn de santal sau tămâie. Au proprietăți antistres, ne dau o stare de bine.
Mai simplu, puteți lua de aici, vin mult mai repede și direct acasă!
8. Cosmeticele naturale, remedii home made
Când aplicăm o mască naturală, facem o baie de aburi, eventual cu doi stropi de ulei esențial, sau câteva plante, ne simțim bine. Avem o stare de bine. Știți, de obicei nu prea aveam timp pentru toate acele remedii naturale despre care am tot citit/ Și ne spuneam că într-o zi, când vom avea timp, vom face toate acele ritualuri un pic incomode. Ei bine, acum avem timp!
9. Cristale
Nu toată lumea a dat în patima cristalelor, dar eu da. Îmi plac. Mulți spun că au tot felul de proprietăți metafizice, care ne aduc multe beneficii. Acum, cu proprietăți sau nu, eu am fost mereu atrasă de cristale și îmi dau o stare de bine. Că îmi plac, îmi bucură ochii, mă bucură să le am în preajmă. Sunt fantastice, daruri ale naturii. Le iubesc. Dacă aveți alte lucruri care vă fac plăcere, scoateți-le la lumină. Bucurați-vă de ele, admirați-le. Orice vă produce plăcere.
10. Lumânările
Îmi place ca seara, când mă sui în pat să aprind lumânări în cameră. Citesc la lumina unei lămpi de citit pe care o am lângă pat. În rest, camera este luminată de lumânări. Îmi dau o stare de calm.
De mult timp nu mai îmi place să stau cu lumina de la lustră. Adică numai dacă am ceva de căutat prin cameră, sau dacă fac ordine o folosesc, în rest prefer lumina mai difuză. De la o lampă, sau lumânări.
11. Scrisul în jurnal
Vorbeam despre jurnalul recunoștinței Ei bine, acum este cea mai potrivită perioadă în care să începem să facem acest lucru, dacă nu îl facem deja. Sau să continuăm. Dacă în fiecare zi alocăm cinci minute pentru a găsi cinci lucruri pentru care suntem recunoscători în acea zi, o să vedem că facem minuni cu starea noastră de spirit.
Găsim motive să fim recunoscători, că de aceea mulți oameni cu dizabilități mari, cu boli grave reușesc să lupte, să zâmbească, să facă lucruri bune pentru alții. Că nu au uitat să fie recunoscători pentru tot ceea ce au. Să se uite la ce au. Și să ne ajute și pe noi, să ne deschidă ochii să nu ne mai necăjim pentru orice neajuns. Când citesc despre câte un om care a învins toate greutățile și s-a dedicat să îi ajute pe alții, pe bune că îmi este rușine că mă supăr pe diverse. Așa că, să scriem în jurnalul recunoștinței! O să vedem că ne ajută, dacă o facem zilnic.
Putem să scriem și despre lucrurile pe care dorim să le facem în viitor. Să le vedem, să le simțim, să le atragem. Să le dorim. Să credem că este posibil. Știu că este ușor de spus dar uneori greu de făcut. Este greu numai dacă noi credem că este imposibil. Dacă nu, o să devină mai simplu pe zi ce trece. Pentru asta există și motivația!
Jurnalul Recunoștinței: Teme pentru noul an și 12 citate frumoase
12 Să facem ce știm că ne face bine
Dincolo de toate experiențele altora, cu toții știm deja ce lucruri s-au dovedit eficiente pentru noi, în timp. Nu mai putem face orice, dar putem adapta. Nu vreau să încep cu sună cinci prieteni zilnic etc, lucrurile acestea s-au spus de atâtea ori, știm că trebuie să oferim suport moral, că avem nevoie să îl primim.
Cu toții știm ce anume ne-a ajutat în trecut să ne simțim bine. În primul rând, să facem acele lucruri care ne fac să ne simțim bine, în funcție de preferințe și să încercăm să ne bucurăm de moment 100%. De fiecare lucru 100%. Uneori o să ne iasă, după mai des. Eu am mereu o stare bună când este soare afară. Stau cu fereastra deschisă și efectiv am o stare mai bună că stau și scriu, în fața ferestrei.
Intru des pe siteul Marc and Angel, plin de motivare care m-a ajutat de-a lungul timpului. Eu mai am de scris câte ceva despre cum trec peste perioada aceasta, după care voi reveni la a scrie despre toate călătoriile pe care le-am făcut și despre care nu am apucat încă să scriu. Pentru că le retrăiesc atunci când mă gândesc la acele momente, când mă uit pe poze.
Uitându-mă pe fotografiile din ultimii ani, îmi spuneam: ce frumos era. Nu o să mai las nimic să mă supere. Când o să treacă criza aceasta, o să mă schimb. O să fac, o să dreg. Și m-a lovit dintr-o dată: dar acum ce aștept? Ca să fac, ca să dreg? Dacă nu fac acum, ce mă face să cred că o să fac ceva când vom intra din nou în vâltoare? Dacă nu fac anumite schimbări acum, oare le voi face vreodată?
O să modific acest articol la momentul potrivit, când trecem peste situația actuală și sper să fie cât mai repede. Până atunci, vă transmit toate gândurile mele bune. Și vă pun o întrebare:
Voi ce faceți pentru a scăpa de anxietate?
După o carieră de 8 ani ca Head of Media în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de retail din România, Mirela și-a luat lumea în cap. La propriu. Ulterior s-a dedicat freelancingului, călătoriilor și scrisului pe blogurile personale. Cu scopul declarat de a vizita toată lumea, dar încet, de patru ani de zile îi inspiră și pe alții să își urmeze visurile și totodată să se bucure de călătorii, aducând ponturi și sfaturi practice din toate destinațiile.
Aveti dreptate, toate acestea sunt importante pentru o relaxare adevarata, dar sa nu uitam nici de ceaiul matcha 😀
Și ceaiul matcha este fantastic, da, ne dă o stare de bine, simt ‘țantioxidanții” din el 😀