ascada Parcul Național Doi Inthanon Chiang Mai

Dovedit și științific: împământarea este esențială pentru sănătate!

sanatate in vacante Sanatoase

Este dovedit științific că împământarea (contactul cu pământul, cu nisipul) este un element esențial pentru sănătate, alături de expunerea la soare (scurtă), aer curat, apă, hrană sănătoasă și activitate fizică. Și este super simplu de realizat, nu necesită practic niciun efort!

Oricine poate face asta, chiar și dacă nu are decât un petec mic de pământ.  Este o armă redutabilă împotriva stresului cronic, disfuncției vegetative. durere, problemelor cu somnul, anxietate, depresie, hipercoagulare a sângelui, boli cardiovasculare.

Ce poate fi mai frumos decât să mergem cu picioarele goale pe pământ, sau pe plajă, să avem contact direct cu natura?. Sună mai drăguț ”earthing” în limba engleză decât împământare, că ne gândim la fire electrice. Dar și noi avem nevoie să ”ne descărcăm” și natura ne ajută și în acest caz.

Merg des cu picioarele goale, de câte ori am ocazia. Am observat că parcă mă curăț nu știu cum să explic, mă încarc de energie. Ulterior am citit despre această tehnică, se folosește de către cei care au adoptat un stil de viață sănătos și cât mai ”curat”.

Însă de curând am citit studii ale oamenilor de știință, care confirmă aceste teorii. Știu că am mulți sceptici printre cititori, așa că am profitat de descoperire pentru a publica acest articol, doar doar vă conving. Am găsit un studiu complex în acest sens pe ”US National Library of Medicine, National Institutes of Health”.

Acesta se numește ”Împământarea: Implicațiile pentru sănătate, aduse de reconectarea corpului uman cu electronii de pe suprafața Terrei”

”Începând cu secolul 20, bolile degenerative cronice au devenit principala cauză de deces, în locul bolilor infecțioase. Creșterea longevității umane va depinde de găsirea unor soluții să încetinească dezvoltarea acestor boli”

Contactul cu Pământul poate fi un mod natural, simplu și foarte eficient împotriva stresului cronic, disfuncției vegetative. durere, problemelor cu somnul, anxietate, depresie, hipercoagulare a sângelui, bolilor cardiovasculare.”

Găsiți studiul complet aici link. Dacă nu cunoașteți limba engleză, puteți să copiați textul și să îl introduceți (pe bucăți) în ”google translate”, este super simplu și gratuit.

Cum se face împământarea:

Mergi în picioarele goale

Pe iarbă, pe pământ, pe plajă, doar să mergem cu picioarele goale. Chiar și cinci minute de plimbat cu picioarele goale pe o bucățică de pământ, fc minuni. Chiar dacă stați la bloc, de ce nu ați ieși să beți cafeaua de dimineață pe bucățica de verdeață de lângă? Cu picioarele goale? Poate înainte le-ar fi părut multora ciudat, dar cum umblăm cu toții acum, cu măști, mănuși, crinoline etc, nu cred că i se mai pare nimănui nimic ciudat, dacă ești pașnic, desigur!

Întinde-te pe pământ

Fie că stai rezemat de un copat și citești, sau stai întins în iarbă sau nisip, direct pe nisip, fără prosop, te vei simți minunat. Nu știu de ce preferam dintotdeauna să stau direct pe nisip, nu pe șezlong!

Cu apa

Înotul, în mare, râu, face minuni. Dar la fel și dușul. Mai ales înainte de culcare, ne ”curăță” de energiile negative acumulate.

Există și tot felul de echipamente pentru împământare, ”device”-uri. Nimic nu se compară cu natura. Sunt doar lucruri inventate pentru a crește consumul, pentru a ne cheltui banii etc. Nu sunt necesare și după părerea mea nici mai eficiente. Ideea de a primi energie de la natură înseamnă să primești energie de la natură! Altfel faci altă terapie, cu electrozi sau mai știu eu ce, dar nu îi mai spui ”earthing”, sau ”grounding”.

Adică dacă chiar nu ai altă soluție, până la urmă ia o jardinieră mai mare, pune în ea pământ, las-o la soare și din când în când stai jos cu picioarele în ea. Poți să te uiți și la TV, are cam același efect cred eu decât alte ”device”-uri. Și mai ales: dacă nu găsești cinci minute să stai desculț în iarbă, nu vei avea chef nici că scoți minunile, să le pui în funcțiune etc. Câte aparate nefolosite nu avem prin casă?

Împământarea ne ”ia cu mâna” oboseala, durerea, ne ameliorează stările de anxietate. Ne vindecă ”durerea”. Și ne ajută să avem un somn mai liniștit. Dacă aveți o grădină, mergeți desculți zilnic prin ea. Sau dacă stați aproape de mare, faceți o plimbare pe nisip. Când vom putea, desigur!

Așa că este o idee bună ca de fiecare dată când avem ocazia, să mergem cu picioarele goale. Ce părere aveți, merită? Aș vrea să mutăm discuțiile pe blog 😀

6 thoughts on “Dovedit și științific: împământarea este esențială pentru sănătate!

 1. Bravo Miri! Pamsntul intotdeauna ne va îmbrățișa, important e sa-împărtășim îmbrățișarea. Iubesc articolele tale. Te îmbrățișez cu gândul .

  1. Multumesc mult, Silvia. Da, sa nu uitam cu betoanele astea de unde vine energia noastra, nu numai de la mancare ci si de la natura: soare, pamant, apa…

 2. Eu ma simt bine cand imbratisez arbori. Simt un transfer de energie buna. La fel si cu mersul descult prin frunze, toamna. Foarte fain articolul, de fapt tot ce scrii. <3

  1. Da, este necesar să avem contact cu natura. Cu arborii, sugerez ceva, dacă încă nu știi: este recomandat să creem o legătură cu un anume copac, sau cu mai mulți, dar o legătură personală cu fiecare, să încercăm să îi simțim energia. Eu de când am redescoperit natura, conexiunea cu ea, am înflorit efectiv, adică înainte treceam pe lângă flori frumoase, pe lângă miresme și îmi plăceau, dar nu le absorbeam. Acum, îmi umplu sufletul de bucurie, efectiv primesc tot ce îmi dau, este ceva incredibil. Mulțumesc mult pentru apreciere!

 3. Ne-am luat o casa la tara, urmeaza sa ne mutam acolo in primavara. Pana atunci, de fiecare data cand merg acolo, ma simt bine, de parca as mai sta, imi place in gradina, imi place sa privesc vegetatia, copacii, animalele vecinilor. Urmeaza sa ne facem si gradina, sa mancam sanatos si sper ca dupa ce ne vom muta acolo sa fim mai zen, mai sanatosi psihic si fizic, mai linistiti, mai “curati”.
  Mi-a facut bine sa citesc articolul! 🤗

  1. Mă bucur mult să aud. Da, s-au schimbat lucrurile în ultimii ani, începem să învățăm ce este important și poluarea masivă ne afectează enorm starea de sănătate! Avem nevoie de natură, de alimentație cât de cât sănătoasă (în mare majoritate), de mișcare… Dacă stăm numai între betoane mereu, nu facm mișcare etc, este foarte dăunător. O să vedem în decadele următoare. În țările dezvoltate este o epidemie de demență la persoanele în vârstă, nu peste tot, dar acolo unde oamenii sunt foarte sedentari. Împământarea, măcar 10 minute pe zi, ne aduce enorm de multe beneficii.
   Uite aici un studiu din Finlanda, concluzii:”contactul cu natura previne tulburări ale sistemului imunitar, precum alergiile și bolile autoimune”
   În Finlanda, au făcut un experiment la o grădiniță: au făcut podele din ”pădure” cu pământ, mușchi, frunze și timp de o lună copii s-au jucat acolo desculți, o oră și jumătate pe zi.
   Rezultatele au fost excepționale, în ridicarea imunității (calitatea florei intestinale, numărul de celule T și alți markeri din sânge, asociați cu imunitatea: https://returntonow.net/2020/11/12/study-daycares-in-finland-built-forest-floors-and-improved-kids-immune-systems/?fbclid=IwAR2f-vN-PzWMEPxG61hq2D6iMbgBWtrJy94Pc2Q-pIleax2N4ox6bvm52qc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.