#Human By Nature: Kerala mi-a redeșteptat simțurile, ce o face atât de specială?

Kerala

Când mă întreabă cineva care sunt destinațiile favorite, am numit Kerala, India în primele cinci, cele în care îmi tot doresc să revin. ”God’s Own Country” își merită numele pe deplin: natura este absolut spectaculoasă, este plină de culoare, una dintre cele mai ”verzi” destinații pe care le-am vizitat, cu resorturi Ayurvedice fabuloase.
Dar o destinație nu ne rămâne în suflet numai datorită peisajelor, ci în principal prin interacțiunea pe care am avut-o cu oamenii. Nu pot uita zâmbetele din Kerala, conexiunea oamenilor cu natura, acel mod de viață specific. Aici mi s-au retrezit toate simțurile, am redescoperit conexiunea cu tot ce ne înconjoară și bucuria aceea pură, de copil, la vederea fiecărei gâze, păsări, sau flori. Și totodată în Kerala am făcut una dintre cele mai mari nebunii din viața mea de turist, ba aș putea spune chiar o inconștiență. Din prea multă conectare, cred.

Precum știți, am mers în 2016, în Kerala Blog Express. Însă nu am stat acolo numai pe perioada programului. Am rămas și pe cont propriu, pentru a sta mai mult în Cochin-ul, pe plajă în Mararikulam, în Guruvayur dar și pentru a merge în Varkala. M-am plimbat ceva singură, de colo-colo, cu trenul, cu autobuze publice, cu tuk-tuk-ul cu ce am putut. Și nu mi-a ajuns. De ce doresc să revin?

Oamenii: nu pot uita zâmbetele din Kerala

În Kerala am întâlnit cel mai mare număr de oameni bucuroși de oaspeți, dintre toate destinațiile vizitate. Au o blândețe anume, o bucurie de a interacționa, de a discuta, pe care nu am mai întâlnit-o absolut nicăieri altundeva. Fie că am mers în Deltă – Backwaters, cu caiacul, la festivaluri, în sate, la diferite atracții turistice, peste tot am fost întâmpinată cu zâmbetele acelea frumoase, deschise.

Și calmul lor, meșteșugurile. Fiecare loc are specificul lui, este recunoscut pentru altceva. În Calicut sunt meșteri bijutieri extraordinari. Bijuterii unice din argint, aur, cu pietre prețioase și foarte, foarte accesibile ca preț. În alte locuri vedem tot felul de minuni făcute din bambus, flori, țesături frumoase.

Peste tot diferite moduri inedite de a folosi resursa naturală, de a integra totul în natură, pe cât este posibil. Cred că este unul dintre motivele pentru care oamenii sunt atât de plăcuți: pentru că natura ne liniștește, ne aduce pace, împlinire, bucurie.

Casuțe plutitoare, în delta Keralei
Dansurile din Kerala sunt o poezie în natură. Și multă, multă muncă
Copii sunt minunați!
Govindan, șef de trib Kuruma: ne-a impresionat cu măiestria lui și cu musculatura sa, la peste 70 de ani!
M-am ratacit pe canalele din Backwaters la plimbare cu caiacul (bine, nu m-am ratacit, ca nu cautam iesirea, ma bucuram de moment si am fost gasita mult prea repede)

Clinicile ayurvedice, ashramurile și drumețiile

Kerala este locul ideal unde să vii să te cureți. Să îți regăsești sănătatea, bucuria, să scapi de griji. O să o faci oricum, că efectiv nu te lasă locul acesta să fii altfel.

Am înțeles ce înseamnă cu adevărat un resort Ayurvedic: ești de la început primit cu bucurie și calm, este multă liniște, cât să auzi, să simți natura. te conectezi cu verdeața, cu tot. Este atâta frumusețe și atâtea zâmbete și vorba calmă, cântată a oamenilor, care este efectiv un balsam.
Dimineața este un vis, parcă te trezești în paradis, vedeți aici ce muzică fantastică este dimineața, muzica naturii.
Mâncarea este desigur foarte sănătoasă. Vorbesc aici despre resorturile spectaculoase, dar care au prețuri derizorii în comparație cu calitatea oferită.
Numesc aceste resorturi explozie de verde. Multe sunt pe suprafețe mari, dar cu puține bungalow-uri, sau căsuțe. Și cele care au corpuri mari de clădire tot într-o feerie verde plutesc. Cu palmieri, flori, desigur piscine fabuloase iar prin curte se plimbă egrete și tot felul de alte păsări, vezi noaptea licurici și totul este o feerie.
Am scris aici despre resorturile favorite în care am stat deja. Toate resorturile cu specific ayurvedic au grădină de verdețuri, cresc animale, sau au un sistem împreună cu alte hoteluri, fiecare are altceva și schimbă între ei. Rezultatul este o selecție mare de fructe, legume, germeni de toate felurile și multe produse pentru orice dietă, toate organice. Sucuri ”verzi”, smoothiuri delicioase de ananas, mango, pepene și tot felul de combinații.

Saree-ul traditional din Kerala: alb cu auriu. Se poarta si cele colorate, desigur
Sadyia – mâncare tradițională, deosebit de delicios este totul, pe frunză de palmier, desigur. Uitați aici un articol despre mâncarea din Kerala.

Bucuria de a trăi, de a exista, de a trăi fiecare secundă și de a te conecta total cu natura

Și acum despre nebunie: în Varkala, am făcut și o baie în mare lungă. Am ajuns aici după trei săptămâni prin Kerala, așa că eram total relaxată. M-am jucat în valuri, am înotat, am salutat soare care apunea acolo, în marea învolburată, alături de zeci, sute de oameni care se bucurau cu toții. A fost minunat. Însă am lăsat pe plaja plină de oameni o geantă cu un aparat foto (aveam încă unul subacvatic care a venit la baie cu mine), telefonul mobil, pașaportul, banii, cardurile, tot.

Însă atunci mi-am pus problema: o să se întâmple ceva? Și am simțit, după care am afirmat că nu. Nu o să se întâmple, mi-am scos din cap și m-am bucurat de valuri. Am găsit absolut totul la loc, între timp cei din jur plecaseră, dar era multă lume care juca volei, copii care se îmbulzeau etc. Nu știu cum să vă spun, dar am fost total liniștită și când am acest sentiment mereu este bine. Am fost atât de liniștită că am lăsat orice grijă deoparte!
Însă au fost două ore (pe care le-am simțit ca pe o eternitate și o secundă în același timp) în care m-am simțit total conectată cu natura, cu oamenii, efectiv toată lumea parcă zâmbea, se bucura, a fost ceva unic. Rar am avut asemenea momente, să fiu într-o stare continuă de euforie și de conectare totală – le pot număra pe degete.
Nu pot să explic starea, parcă simțeam tot universul. Sunt o persoană veselă și optimistă, bucuroasă, am constant stări euforice, dar a fost ceva mai mult.  Și nu, nu eram sub nicio influență de alcool sau alte substanțe. Pur și simplu era ceva în atmosferă, ceva divin. Sau poate că eu am lăsat orice gând deoparte și am trăit complet momentul prezent.  Iar când mă gândesc la Varkala, văd stânca aceea uriașă, valurile și peste tot numai zâmbete, fericire pură, de a fi acolo, în natură. Văd fețele frumoase, râsetele și am fluturi în stomac. Parcă bucuria mea s-a contopit cu bucuria celorlalți și s-a multiplicat. A fost atât de frumos!

Știți că Kerala a fost votată de către utilizatorii booking.com ca cea mai primitoare destinație din India? Și că în TOP 10 sunt cinci regiuni ale Keralei? Acestea sunt: Varkala, Cochin, Thekkady, Allapey și Munnar. Le-am vizitat pe toate și cred că dacă Wayanad ar fi avut mai mulți vizitatori, s-ar fi clasificat cu siguranță. Însă în Wayanad natura acoperă 97% din teritoriu, așa că sunt puține așezări, însă regiunea este absolut spectaculoasă.

Acest articol face parte din campania ”Human by nature”, sponsorizata de Oficiul de Turism al Keralei.

Și aici posterele campaniei:

4 thoughts on “#Human By Nature: Kerala mi-a redeșteptat simțurile, ce o face atât de specială?

  1. Foarte interesant articol,ma motiveaza sa incerc si eu o asemenea experienta !
    Apreciez stilul tau atat de bogat in detalii si emotii.

    1. Mulțumesc, trebuie, trebuie. Nu am auzit pe nimeni care să fi pășit în Kerala și care să nu se reîntoarcă, sau să dorească să o revadă <3

    1. Cel mai ușor este cu un zbor Qatar Airways via Doha: 4,5 plus 4,5 ore de zbor, escalele n general scurte, eu am ajuns în 10 ore din București în Trivandrum. Kerala are trei aeroporturi mari: Trivandrum (Thiruvananthapuram), Cochin (sau Kochi cel mai mare) si Calicut ( Kozhikode). Eu as sta si doua luni, dar cred ca orice sedere este superba. As spune insa minim 10 zile. Din care o parte la plaja(sau in regiunile verzi, dealuri, rezervatii naturale, au multe), o parte in Cochin (orasul este fantastic un adevarat univers si urias) si un pic in Backwaters, Delta Keralei. Avantajul in jerala este ca raportul calitate/pret este fantastic, biletul de avion mai scump, nu mai stiu cum va fi situatia cu promotiile, de aceea, daca ajungi aici, macar sa stai macar 10 zile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *