Mica Petra 13

Little Petra – Mica Petra, comoara mai puțin cunoscută din Iordania

Iordania

Little Petra, sau Siq al-Barid, sau Beda, este o adevărată comoară. Situată la câțiva kilometri nord de Wadi Musa (localitatea în care se află Petra), Little Petra este un mic sit nabateean, săpat în piatra moale de gresie și face parte din situl arheologic Petra (Raqmu), fiind de asemenea înscris în patrimoniul UNESCO.

Pentru un pasionat de istorie și de mistere, o vizită în Iordania nu este completă fără a vizita Little Petra pentru a înțelege mai bine chiar și Petra. Și desigur pentru frumusețea locului. Este seren, liniștit, un loc unde te încarci cu energie.

Unde este Little Petra?

În Guvernoratul Ma’an din Iordania, la opt kilometri nord de orașul Wadi Musa (unde este situl Petra).

Little Petra a fost construită în perioada de maximă înflorire a Regatului Nabateean, între secolele 1 Î.C. și 1 D.C., pe Drumul Mătăsii, fiind situată la 1040 m deasupra nivelului mării. Situl a fost părăsit în jurul secolului 7 D.C. și de două secole a fost locuit de beduini*, care și-au găsit refugiul aici. Din păcate, multe încăperi au fost afectate, aceștia făcând iarna focul în interiorul grotelor, motivul pentru care multe încăperi din sit au tavanul negru.

*Beduinii din Petra – fac parte din tribul Bdoul, sau Bedul, un trib de nomazi, gypsies. Unii spun că sunt nomazi beduini, alții că sunt gyspsies, se spune că au venit din India, sau nu. Clar este că timp de două secole s-au stabilit în Peta și în Little Petra.

După ce Petra a devenit monument UNESCO, nu au mai avut voie să locuiască în sat, Guvernul construind satul Umm Sayhoun. Sunt diferite provocări, mai ales că ei sunt foarte atașați de Petra și le place viața nomadă, sub 1000 de stele. Mulți temerari locuiesc mult timp în corturi în jurul Petrei, sau chiar în grotele din Petra, precum spuneam, au un mare atașament față de loc. Majoritatea sunt foarte de treabă, extraordinari chiar, dar mai sunt și alții.

Cum ajungem în Little Petra?

Din Wadi Musa (Petra), o luăm spre nord, trecând prin micul sat de beduini Umm Sayhoun. La un moment dat drumul cotește la stânga. Este o călătorie foarte scurtă cu mașina.

Se pot face trasee între Peta și Little Petra, trecând peste dealurile de gresie. Traseul cel mai cunoscut este de 6 kilometri și veți ajunge direct la Mănăstira din Peta, Ad-Deir! Evident, traseul se poate face și invers. Totodată, jumătate de drum se poate face cu jeepurile și numai o parte pe jos. Însă având în vedere că pe jos traseul se parcurge în trei ore, cred că ideea cea mai bună este să faceți drumul pe jos. Desigur, cu un ghid local beduin de încredere, deoarece traseul nu este încă foarte bine semnalizat.

Little Petra 6
Privind la little Petra. Da, este chiar acolo, în dreapta

Little Petra, o suburbie a Petrei

În Mica Petră se țineau petrecerile. Majoritatea încăperilor nabateene din Petra erau funerare, fațadele pe care le vedem în Petra, grotele. Dar Mica Petră era altceva. Aici se opreau caravanele înainte de a merge în Petra. Oamenii ”cu stare” petreceau în Mica Petra, iar ceilalți, precum și caravanele, făceau tabere pe dealurile învecinate. Se crede că tot drumul dintre Petra și Mica Petra era plin de caravane și de corturi.

De jur împrejurul acestui sit și până spre Petra, stăteau caravanele uriașe, pentru că în Petra efectiv se intra cu câteva cămile, la vremea respectivă caravanele erau formate și din mii de cămile, plus animale, corturi, mâncare, nu intrau cu tot calabalâcul și prăfuiți după drum în capitala Regatului Nabateean, Petra, unde se intra cu câteva cămile împopoțonate de ceremonie și cu cele mai frumoase haine și podoabe.

Cât durează vizita la Little Petra?

Între 30 de minute și cât dorește fiecare. Pentru a explora în liniște și a ajunge la locul cu cea mai frumoasă vedere, plus a bea o cafea în tihnă, este nevoie de o oră și jumătate, deoarece locul este micuț.

Vizită la Little Petra – Mica Petra

Ajuns în parcarea de la Little Petra, nu știi prea bine la ce să te aștepți. Vezi câteva gherete cu cafea și cu tot felul de suveniruri, toate mărginite de dealuri de gresie.
PS. singura toaletă este în spatele chioșcurilor de la intrare, nu este altă toaletă în sit, dar este micuț nu este nevoie.

Mai faci câțiva pași și vezi jos, pe nisip, multe bucățele de ceramică. Nu mereu, dar cu siguranță după ce au fost ploi. Sunt toate vechi, antice, mulți susțin că din perioada nabateeană.

Înainte de a intra pe aleea îngustă săpată în stânca de gresie, vedem o încăpere veche nabateeană. Pe fațadă sunt două coloane nabateene, iar sus deasupra peristilului o urnă

Little Petra 7
Recepția din Little Petra

Încăperile din perioada nabateeană care aveau sus urne erau cele mortuale, însă se crede că această încăpere din Mica Petră nu a fost folosită niciodată în acest scop. Nu au fost găsite rămășițe umane și în momentul de față ipoteza plauzibilă susținută de experți este că se făcea înregistrarea celor care rezervau încăperile din micuțul oraș. Sunt și alte ipoteze diverse, faptul că nu au fost găsite izvoare scrise în Petra face ca multe ipoteze să se schimbe pe măsură ce se descoperă noi artefacte și inscripții.

Canionul din Little Petra este micuț – nu are decât 450 de metri

Întrarea în Little Petra sau Siq al-Barid (canionul rece) se face pe coridor îngust, după care canionul se lărgește, având trei zone principale, urmând ca ulterior să se ”înfunde”.

Tricliniumurile* din Little Petra – Mica Petră

*Triclinium – în casele romane, erau camere pentru luat cina cu trei canapele, sau șezlonguri așezate în formă de U. Tricliniumurile din Petra și din Little Petra sunt săpate în piatră, iar ”canapelele” erau desigur tot din piatră. Însă erau ticsite cu perne, totul era desigur decorat cu multe culori. Sunt foarte confortabile și puteți să experimentați în parte la ”The Cave” – cel mai vechi bar din lume.

The Cave Bar Petra: cel mai vechi bar din lume

Așa cum spuneam, se presupune că Mica Petră era o sububie a Petrei, că aici se desfășurau ”petreceri” unde se puneau afacerile la cale. Sunt multe tricliniumuri dar și un biclinium.

Cel mai impresionant triclinium este cel cu coloane, o fațadă foarte frumoasă se crede că a fost folosit ca templu.

Însă sunt multe altele, în care se poate vedea cum aveau nabateenii apă curentă în încăperi acum 2000 de ani. Se văd foarte bine și canalele de colectare ale apei, rezervoarele și tot sistemul lor ingenios, ce cunoștințe avansate aveau și cum foloseau natura dar totodată se și integrau în peisaj.

Desigur că tot ce este aici nu a fost întreținut de-a lungul secolelor și s-a erodat. Rezervoarele, cisternele, grotele, toate au fost lăsate în paragină încă de pe vremea nabateenilor. Unele cisterne au câte un perete prăbușit, dar se pot vedea bine. Se pot observa și treptele săpate în piatră, folosite în trecut de harnicii nabateeni să întrețină canalele prin care colectau apa de ploaie direct în cisterne.

Bicliniumul (cameră de banchet cu două laturi cu canapele) are și fresce vechi de 2000 de ani cu picturi helenistice și struguri, elita nabateeană adoptând cultul lui Dionis, zeul grec al vegetației, vinului, al extazului și fertilității.

Una peste alta, este o mare plăcere să te plimbi prin acest sit frumos și să descoperi pe îndelete fiecare locușor.

Little Petra 8
Prin sit în Little petra
Little Petra 9
Mica Petra
Little Petra 10
Cel mai impresionant triclinium este cel cu coloane, o fațadă foarte frumoasă se crede că a fost folosit ca templu
Little Petra 11
Triclinium în Mica Petra
Little Petra 14
Iubesc Little Petra!
Mica Petra 13
la cafea în Little Petra

Little Petra 5

Locul cu vedere din Little Petra

V-am spus că drumul se înfundă? Da, iar în locul respectiv sunt câteva dughene unde beduinii vând suveniruri. Și veți vedea și o pancardă pe care scrie – ”The Best Vew în The World” cu o săgeată în sus.

Pentru că de fapt se poate continua drumul sus, urcând câteva lespezi alunecoase veți ajunge la cel mai frumos loc de vedere. Nu este periculos pentru cei care nu se grăbesc, am ajutat și o doamnă de 86 de ani care stătea aplecată uneori din cauza durerilor să facă acest drum, deoarece își dorea foarte tare. M-a impresionat cu totul, mai ales că nu se plângea deloc de nimic. Însă trebuie atenție și deloc grabă. Am coborât și cu cafeaua în mână uneori!

Sus este și un mic magazin cu tot felul de suveniruri și puteți bea un ceai sau o cafea. Acesta este unul dintre locurile mele preferate din Iordania. Liniștea de aici, soarele (mereu am găsit însorit acest loc) și cafeaua tare și aromată! Și nu costă decât un dinar!

Am cumpărat de aici mai multe lucruri: două eșarfe foarte frumoase, de o calitate foarte bună, mai groase și mai bine făcute decât cele pe care le găsim peste tot. Câteva recipiente din bronz cu kohl, alte câteva suveniruri și cristale! Da, de aici am cumpărat două clustere de cuarț verde (prasiolit) și o fluorină uriașă, importate din Afganistan.

În viitor vom afla probabil mai multe lucruri – până la urmă, istoria este arta de a interpreta trecutul, pe baza datelor existente. Cu cât sunt mai multe date, cu atât de reinterpretează ceea ce credeam că știm.

Little Petra 12
Drumul spre cea mai frumoasă vedere din Little Petra
Little Petra 1
Trebuie să urci acele scări să ajungi aici

Little Petra 3

Little Petra 4
Sus la vederea frumoasă din Little Petra
Little Petra
Iubesc cafeaua la ibric

Unde ne cazăm?

La unul dintre hotelurile din Petra, la un camp beduin frumos din apropiere (sunt și cu corturi marțian, bule) sau la o casă de oaspeți deținută de beduini. Frumoase sunt Little Petra  care este mai rustic, sau Seven Wonders, sau Seven Wonders Luxury  care are și bule marțiene și multe pensiuni locale, dacă doriți o astfel de experiență. Voi scrie un articol separat despre cazarea la Petra, am stat în mai multe hoteluri, inclusiv în cele de 5 stele. Sunt multe opțiuni la Petra, sau Wadi Musa.

Am scis multe articole despre Iordania, le puteți consulta în categoria dedicată aici.

1 thought on “Little Petra – Mica Petra, comoara mai puțin cunoscută din Iordania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *