Lapusna Moldova

Lapusna Moldova: Curtea Domnească a lui Alexandru Lăpușneanu și o degustare de vinuri în pivnița din secolul 16

Republica Moldova

Lăpușna este una dintre cele mai vechi așezări din Moldova, situată pe malul râului cu același nume. În vremuri îndepărtate Domnitorul Alexandru Lăpușneanu avea o Curte Domnească pe care o vizita des. Parte din ”Ruta Orașelor Medievale” din Republica Moldova, Curtea Domnească de la Lăpușna se află în proces de reabilitare cu fonduri europene.

Unde este satul Lăpușna?

La 22 de kilometri de Vama Albița-Leușeni (între România și Republica Moldova), la 18 kilometri de Hîncești și la 54 de kilometri de Chișinău. Așadar, dacă mergeți spre Chișinău, sau spre Hîncești, unde puteți vizita și Conacul lui Manuc Bei, puteți face o oprire și la Lăpușna.

Noi am pornit de dimineață din București, am vizitat Lăpușna, Hîncești și am ajuns și în Chișinău cu alte opriri, inclusiv pentru prânz.

Lapusna Hincesti Moldova
Vama Albița -Leușeni Lăpușna – Hincești

Localitatea Lăpușna a fost menționată în documente începând cu secolul 15. Aici s-a născut Domnitorul Alexandru Lăpușneanu. Tot aici a avut o Curte Domnească pe care o vizita des, dar care a fost folosită și de alți domnitori.

Lăpușna are și un Imn:

Satul meu scăldat în floare,

Cu ferestrele spre soare,

Și cu mândre lăpușnițe,

Parcă-s niște garofițe

Refren: Asta e Lăpușnea mea,

Și n-o schimb pe nimenea.

Dragul sat moldovenesc,

Eu cu tine mă mândresc.

Vedeți continuarea la finalul articolului…

Alexandru Lăpușneanu: „Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreu…”

Lapusna Moldova

Alexandru Lăpușneanu a fost Domnitorul Moldovei între anii 1552-1561 și 1564-1568. A fost înscăunat cu ajutorul polonezilor, răsturnându-l pe domnitorul Ioan Joldea. Drept mulțumire, Alexandru Lăpușneanu a jurat fidelitate Poloniei, cătreia i-a cedat suveranitatea Moldovei. L-a ajutat pe regele polonez Sigismund August, căruia i-a primis și dat peste 7000  de călăreți moldoveni, pentru a lupta și vărsa sângele pentru polonezi, împotriva tătarilor.

A avut relații bune cu majoritatea vecinilor pe care i-a tot ajutat cu înscăunarea preferaților și chiar cu Înalta Poartă, după ce a plătit mult tribut. A schimbat capitala Moldovei de la Suceava la Iași la cererea Înaltei Porți. Aceasta a cerut demolarea cetăților de apărare, după ce l-a ajutat să revină la domnie când ce fusese detronat din interior. Așadar Alexandru Lăpușneanu a incendiat multe cetăți moldovenești.

Rău cu cei din țară, bun cu vecinii și puternicii vremii, dar și darnic cu Biserica

Toată domnia sa a fost sângeroasă, atât prima care a început cu detronarea unui domnitor, cât și a doua. A doua a început cu un război civil și cu armatele otomane în țară, fiind uciși mulți moldoveni, în încercarea lor de a-l repune pe tron pe Lăpușneanu. Acesta plătise otomanilor 200 000 de galbeni pe lângă ce alt tribut dăduse în primii ani de domnie.

La un banchet dat în cinstea boierilor pe care îi iertase chipurile, a adus mercenari străini care au ucis 12 dintre cei mai de seamă jupâni, responsabili de detronarea lui Lăpușneanu. Domnitorul a murit de o boală ereditară se pare, însă pentru a-și spăla păcatele a devenit ctitor de Biserici și a donat mult către diferite lăcașe.

A împodobit Biserici de la Muntele Athos, o biserică din Liov, alta din Serbia. A ctitorit mănăstirea Socola, a Bisericii Precista din Roman, lucru care a dus ca el să fie pomenit cu multă evlavie de către Biserică.

Știați că:

Alexandru Lăpușneanu a fost exilat în insula Rodosîn anul 1562, în perioada în care a fost detronat

Mai multe despre Lapusna Moldova

În Lăpușna s-a născut și mama fraților Antioh și Dimitrie Cantemir, Ana Bantaș, soția Domnitorului Constantin Cantemir.

Lăpușna a fost una dintre cele 5 orașe ale Moldovei din stânga Prutului care aveau stemă proprie: Cetatea Albă, Lăpușna, Orhei, Soroca și Hotin.

Beciul clădirii domnești este singura parte din Curtea Domnească Lăpușna care s-a păstrat intact. Este enorm și deasupra se va reconstrui conacul, proces deja început precum se poate vedea în imagini. Între timp, construcția a avansat, este terminată în proporție de 80%.

Pivnița este de fapt un culoar care făcea legătura cu subteranele din Lăpușna. Un adevărat sat subteran cu căi de acces care duceau la Curtea Domnească Lăpușna. În caz de război sau invazie, catacombele serveau locuitorilor ca loc de refugiu.

Încă se fac săpături în toată zona și s-au descoperit numeroase oase de animale, ceramică, inclusiv smălţuită și unele cahle de lut”.

Curtea Domneasca Lapusna
Lapusna Moldova Curtea Domneasca
Lapusna Moldova
Curtea Domneasca Lapusna Moldova, primire călduroasă
Lapusna Moldova
Lapusna Moldova Curtea Domneasca

Complexul Curtea Domnească Lapusna din Moldova, raionul Hincesti

În viitor în acest complex vor fi deschise publicului: beciul acesta, unde noi am avut o degustare de vinuri, muzeul satului, un motel pentru 10 persoane, o sală de nunți. În curte se vor desfășura festivaluri folclorice și târguri: deci Curtea Domnească va prinde viață, în strai de sărbătoare.

Deocamdată nu s-a deschis către public, însă se folosește pentru anumite evenimente. știu, știu că am spus că puteți să vă opriți aici, dar nici nu știu când se va deschide pentru public, este posibil ca oricând practic. Verificați înainte de a face călătoria.

Peste tot în Republica Moldova oamenii sunt foarte ospitalieri, dacă ești prieten

Așa cum ați văzut în poze, am fost întâmpinați cum altfel decât ca peste tot în Republica Moldova cu plăcinte, vin și alte preparate delicioase. Ni s-au explicat fazele proiectului, ni s-a vorbit despre istoria locului și am fost invitați la o degustare de vinuri. Aceasta a fost realizată de Dl Mihai Druță, CEO al Asociației Somelierilor din Republica Moldova.

Ni s-au dat și materiale, o carte despre Lăpușna și tot șantierul arheologic de aici, comunicat de presă și am fost primiți extrem de călduros. La fel ca oriunde în Moldova,pe parcursul InfoTripului din Republica Moldova, organizat de APIT în parteneriat cu ANAF și cu FPTR.

Însă eu am fost și pe cont propriu în Moldova, am stat destul de mult. Am mers într-o vacanță de iarnă cu o prietenă din Republică, am petrecut revelionul și tot cu căldură am fost primită peste tot. Îmi este dor de Moldova, dar de preferință să merg tot cum am mers mai demult. Adică fără alergătură, ci să vizitez Republica pe îndelete. Și să mă opresc cât vreau la Beer House și peste tot pe unde m-am mai simțit foarte bine.

Lapusna Moldova
Lapusna Moldova Curtea Domneasca
Lapusna Moldova
Lapusna Moldova Curtea Domneasca – in beciul urias!
Lapusna Moldova
Lapusna Moldova, Curtea Domneasca

Lapusna Moldova

Lapusna Moldova
Placinte bune de tot, Lapusna Moldova Curtea Domneasca
Lapusna Moldova
Lapusna Moldova, Curtea Domnească degustare in beciul din Curtea Domneasca. Dl Mihai Druță, CEO al Asociației Somelierilor din Republica Moldova
Lapusna Moldova
Cum va arata treseul turistic de la Lapusna
Lapusna Moldova
Curtea Domneascan Lapusna, pivnita straveche
Lapusna Moldova
Lapusna Moldova Curtea Domneasca, Degustare de vinuri
Lapusna Moldova
Curtea Domneasca Lapusna Moldova – vinuri alese

Imnul Lăpușnei:

Lapusna Moldova
Imnul Lapusnei

Surse

Wikipedia, materiale primite de la organizație și informații de la fața locului, povești și amintiri.

Alte articole din Republica Moldova

Ce vizităm în Moldova, impresii la cald după o vizită de 4 zile
Orheiul vechi: satul Butuceni, mănăstirea rupestră, trasee, stepă, peisaje pitorești
Impresii din Găgăuzia: vinuri Comrat, statuia lui Lenin, masă și muzică găgăuză
Conacul Manuc-Bei din Hîncești, Republica Moldova și fabuloasa avere a celebrului negustor
Vizită la orașul subteran Cricova #bulevarde #degustare #beciuri

Lapusna Moldova
Lapusna Moldova Curtea Domneasca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.