Ați auzit despre hotelul PRIVO Târgu Mureș? Foarte aclamat și premiat, atât la noi cât și peste hotare, era imposibil să nu îmi atragă atenția. Văzut, plăcut, mai rămânea doar să vi-l prezint, dacă sunteți la fel de curioși precum am fost și eu. PRIVO, aflat într-un cadrul natural superb, a fost realizat după un proiect inovativ și îndrăzneț pentru piața noastră, minimalist, cu mult bun-gust și grijă pentru detalii, motive pentru care acolo m-am simțit ca acasă.
După atâția ani în care am călătorit după instinct, unde vedeam cu ochii, a sosit vremea să merg, pentru prima oară, într-un city-break și în România. O idee care, încetul cu încetul, prinde rădăcini și pentru destinații naționale. În perioada corporatistă, atunci când băteam țara în lung și în lat, în interes de serviciu, ajunsesem de numărate ori în Târgu Mureș, dar altceva este să călătorești ca turist.
Ce puteam să fac acolo? În primul rând să explorez fiecare colțișor al orașului, să mă plimb pe străzile frumoase mărginite de clădiri construite în stilul „Art Nouveau”, să zăbovesc în Piața Trandafirilor, în cafenele cochete, să vizitez Palatul Culturii, Cetatea medievală, dar și să caut bisericuța de lemn cu hramul „Sfântul Arhanghel Mihail” unde, odată, demult, în drum spre Blaj, își petrecea o noapte în clopotniță chiar poetul nepereche – Mihai Eminescu -, sau mă pierd în căutarea unei priveliști frumoase, unei flori care zâmbește la soare, a unui cer, când punctat cu nori, când albastru închis precum marea a doua zi după furtună, imagini tocmai bune de fotografiat.
Acces Hotelul PRIVO
Hotelul PRIVO este situat la 10-15 minute de mers pe jos de centrul orașului, pe strada Gheorghe Doja la numărul 27. În incintă se intră ori de aici, traversând parcul, ori din strada Urcușului, dacă sunteți veniți cu mașina. Aici aveți două posibilități: să vă cazați, fie în hotelul propriu-zis, fie în Villa Csonka, o clădire istorică de pe la anii 1900, renovată, și care face parte din aceiași proprietate.
Camerele de la Hotel PRIVO
Camerele? Numai de 4 și 5 stele. Curate, mobilate cu gust, nimic strident. Desigur, cele de 5 stele mi-au plăcut în mod deosebit, favorita mea fiind aceea cu o cadă în mijlocul camerei, dar m-am simțit excelent și în „camera mea”, unde am dormit foarte bine și m-am relaxat total.
Curățenie și ordine se face în fiecare zi
În paranteză fie spus, pun poze numai de la începutul excursiei, pentru că atunci când stau într-un hotel mai mult de o noapte îmi arunc totul în toate părțile, mă desfășor în toată camera. Îmi place să am lucrurile la vedere și să nu stau să meșteresc la bagaj și nici să pierd timpul cu aranjatul apoi să mai și țin minte locul fiecărui lucru, ca acasă. Din seria păcate asumate: fac dezordine și mă simt bine așa, deși un pic vinovată când găsesc totul aranjat frumos…
Cameră standard, 4 stele:
Alte camere, 5 stele:
Villa Csonka
Villa Csonka restaurată de către o echipă de arhitecți în perioada 2011-2013, împletește cu mult bun gust și eleganță atmosfera secolului trecut cu facilitățile moderne. Găsești aici piese de mobilier Thonet și Art Deco recondiționate, dar și obiecte contemporane care impresionează prin perfecțiunea detaliilor. Nu este nimic sufocant, apăsător, iar priveliștea e minunată, mai ales din camerele care dau spre parc. Cu toate că mi-au plăcut foarte mult camerele de la Csonka, atmosfera modernă din hotel m-a atras mai tare.
Parcul Hotelului PRIVO
Imaginea parcului hotelului mi-a rămas întipărită în memorie; o întindere de 3.500 mp numai verdeață, copaci, alei șerpuite, este completată de aceea a vilei Csonka, care se întrezărește undeva, departe, în zare, la capătul pajiștii.
O seară minunată la Restaurantul PRIVO
Nu este acel restaurant de hotel la care ne putem gândi. Este elegant, cochet, îngrijit exemplar, aranjat cu mult bun-gust, dar romantic în același timp, este o bijuterie, iar alăturarea lui cu parcul are un efect reconfortant asupra celor care trec pragul acestui așezământ. Ce „garden party” elegant s-ar putea organiza aici! Poate la vară, cu lumini spectaculoase, pe înserat. Ce ziceți? Ar fi o feerie!
Restaurantul este „À la carte”, cochet, cu muzică în surdină, care creează o ambianță deosebit de plăcută, cu preparate culinare delicioase din bucătăria internațională, cu ingrediente de calitate, prezentate elegant… Cât despre personal, să spun că este amabil ar fi foarte puțin. Ambianța creată de acesta este una de cămin cald, de „acasă”! Se simte în aer o atmosferă deosebit de relaxată, tocmai bună pentru mânca și a socializa în doi sau în grup, pentru evenimente deosebite, sau, de ce nu, chiar pentru un răsfăț de una singură, așa cum venisem eu la Târgu Mureș.
Cu toate acestea, nu am fost mult așa, deoarece somelierul Marius Danciu a ajuns și la masa mea în timp ce făcea un tur, discutând cu toți clienții. Am stat o grămadă de vorbă. Omul este o enciclopedie. A lucrat aproape 10 ani la Hotelul Ritz-Carlton din Insulele Cayman și ne-am povestit multe despre standarde, despre ce am văzut, despre ce se dorește să se realizeze la PRIVO: petreceri cu ștaif, evenimente surprinzătoare, preparate „gourmet”, vinuri bune, servire excelentă.
A fost o seară de răsfăț total și, cu toate că aș fi luat o supă franțuzească de ceapă (mor după ea și sigur era bună), mi-a atras atenția un Cappuccino din ciuperci Shiitake. Mi s-a spus că spuma de lapte amplifică gustul ciupercilor și fără prea multe explicații m-am bucurat de preparat. Excelent!
Am comandat apoi paste în două culori, cu fructe de mare. Au fost unele de sepie și unele cu roșii deshidratate, ambele proaspete și deosebit de gustoase. Rar am mâncat paste atât de bune, cele cu „nero di sepia” chiar surprinzător de delicioase, având doar puțină cerneală. De obicei, nu-mi plac aceste spaghetele, cele clasice, așa cum găsești în Veneția. Cu toate că m-am chinuit destul de mult, nu le suport, dar acestea au fost bune… rău!
Peste desert am sărit pentru că nu mai puteam, dar mi-a atras atenția înghețata lor de casă.
După o noapte odihnitoare, când cu greu te hotărăști să părăsești căldura patului, ești adus la realitate de micul dejun: gustos, de bună calitate, boutique! Freshul de portocale și de grepfruit, cafelele, foarte bune, sunt făcute la expresor. Totul, preparat cu grijă, este de bună calitate. Cât am stat acolo selecția preparatelor a fost foarte echilibrată.
Nimic nu este mai reconfortant decât un masaj
SPA-ul, rezervat doar oaspetilor cazati in hotel, este și el „boutique”, având Jacuzzi, o saună uscată și una cu infraroșu, dar și o cameră pentru masaj. Totul în jur este de o curățenie desăvârșită, lucru care m-a făcut să mă simt și mai bine atunci când m-am bucurat de un masaj excepțional realizat de Andreea, kinetoterapeuta care a lucrat în ziua în care am ajuns la PRIVO. Masajul m-a relaxat total, dar „lenevirea” în Jacuzzi sau prin saune a completat tabloul unei după-amiezi perfecte. Vă recomand să le încercați!
Și aici, angajații se poartă deosebit cu tine, comportamentul lor fiind în concordantă cu cel al întregului complex, toate cele despre care v-am vorbit creând o atmosferă generală de liniște și calm, după care vei tânji atunci când vei reveni la viața trepidantă a orașului.
Era să uit! Dacă nu vii aici ca turist, ci pentru afaceri sau „team buildinguri” ai la dispoziție săli de conferințe sau întâlniri, tocmai bune pentru a-ți desfășura activitățile programate, celelalte lucruri frumoase despre care am amintit adăugându-se ca superbe… bonusuri!
Că mi-a plăcut vizita la Hotel PRIVO, că locul este nimerit pentru o vacanță mai mică sau mai îndelungată, nu trebuie să vă mai spun. Privind în urmă, retrospectiv, spre clipele petrecute în această oază de liniște și calm, am înțeles de ce hotelul a luat atâtea premii.
Concluzia: am supraviețuit cu brio unui city-break în Târgu-Mureș singură și mai mult, m-am simțit bine. Vă invit și la un tur culinar în Târgu Mureș, oraș care ar trebui să se regăsească pe lista oricărui gurmand. Păstrați loc și pentru provizii, în bagaje.
Călătorii frumoase!
După o carieră de 8 ani ca Head of Media în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de retail din România, Mirela și-a luat lumea în cap. La propriu. Ulterior s-a dedicat freelancingului, călătoriilor și scrisului pe blogurile personale. Cu scopul declarat de a vizita toată lumea, dar încet, de patru ani de zile îi inspiră și pe alții să își urmeze visurile și totodată să se bucure de călătorii, aducând ponturi și sfaturi practice din toate destinațiile.