poze krabi thailanda 3

Buget de Vacanta in Krabi Thailanda: mare, mediu sau mic

Krabi Thailanda

Krabi este o destinație fantastică de vacanță și indiferent de buget, vei avea aici o ședere frumoasă. Uite ce sumă trebuie să ai în ai în vedere pentru o vacanță în Krabi Thailanda, în funcție de cum dorești să fie vacanța ta. Și sfaturi pentru orice fel de buget.

Cele mai bune lucruri în viață sunt gratuite. În Krabi poți vizita o mulțime de locuri (cele mai frumoase clar) fără să plătești nicio taxă. Dar tot trebuie să plătești transportul pentru a ajunge la ele, așa că voi spune că în Krabi, cele mai frumoase lucruri sunt aproape gratuite. Cum alegi să le vezi face diferența de preț. Știai că:

În Thailanda, majoritatea plajelor fac parte din Parcul Național? Astfel, cele mai frumoase și faimoase locuri pot fi vizitate fără niciun alt cost în afară de cel al transportului. Care variază de la privat la feriboturi publice foarte accesibile.

Specificul unei vacanțe în Krabi? Este o destinație ieftină pentru orice tip de buget. Dacă pentru buget mic știm despre ce este vorba (cazare de la 7 euro/noapte) și la bugetul de lux este tot ieftin, deși scump. Ieftin este și la segmentul luxos în sensul în care în Thailanda plătești cu mult mai puțin pentru un nivel similar de condiții și servicii.

Buget pentru Krabi

Pentru opt zile confortabile în Krabi (presupunând că vreți să vizitați și Bangkok-ul pentru trei zile) între 350 de euro și cerul este limita, însă să spunem 700 de persoană un buget pentu o excursie unde nu prea te privezi de nimic, dar nici nu faci extravaganțe. Adaugă și 150 de euro pentru cumpărături diverse și alte cheltuieli pe care nu le-ai prevăzut.

Atenție la extragerea de la bancomat: se percepe o taxă de 20 baht (5 euro) în general pentru orice extragere, așa că mai bine extragi direct o sumă mai mare sau schimbi valută. Cartela de telefon se poate cumpăra din aeroport, costă câțiva euro și ai internet nelimitat o săptămână, parcă am plătit 5 euro.

poze krabi thailanda 7

poze krabi thailanda 20

La acest preț mai adaugă și prețul biletului de avion:

Biletul de avion București – Krabi

Excluzând promoțiie, 700 de euro cu Qatar Airways, pentru un bilet la clasa economică și de la 1600 pentru clasa business. Au fost promoții cu 500 de euro sau mai puțin pentur un bilet dus-întors cu toate taele incluse! Dacă dorești să călătorești cu bagaj de mână doar și cât mai ieftin poți găsi o variantă cu Wizz până în Dubai și de acolo cu Cebu Pacific sau altă companie.

Atenție însă la costurile ascunse: bagaj de cală, mese la bord, dacă vei sta mult timp prin aeroporturi, în tranzit, vei cheltui mulți bani și vei ajunge foarte obosit/ă la destinație. Totodată este posibil să schimbi aeroportul și să cheltuiești alți bani și să pierzi timp. Dacă ai o vacanță scurtă și nu timp nelimitat nu prea merită efortul pentru că vei pierde cel puțin o zi de vacanță să îți revii și este păcat.

Pont: Phuket este foarte aproape de Krabi. Dacă găsești un bilet mai ieftin în Phuket, transferul de la aeroport nu te va costa cu mult mai mult decât din aeroportul din Krabi.

Nu uita de asigurarea de călătorie: oriunde, oricând. 

Transfer aeroport-hotel: cel mai ieftin este cu autobuzul aeroportului, de la 3 euro/sens, însă numai pentru Ao Nang sau Krabi. Transferuri pentru hoteluri de la 20 euro/sens.

Unde te cazezi în Krabi

Pentru buget mic și dacă vrei să vezi multe atracții, nu doar să stai la plajă, recomand cu căldură Ao Nang sau chiar și Krabi Town, pentru că sunt multe locuri de cazare ieftine și este multă distracție, multe locuri cu mâncare ieftină, marketuri și mai ales de aici pleacă ambarcațiunile cele mai ieftine spre insule, cele publice. Dacă stai în alte locuri pierzi timp și bani pentru transferuri, sau să iei transport privat, care va costa cu mult mai mult.

Pentru buget mediu, în funcție de preferințe Ao Nang sau resorturi aflate în apropiere. Dacă dorești liniște și multă relaxare în natură, peisaje mirifice, recomand insulele: Iao Noi sau Koh Lanta – un adevărat paradis, unde este și Pimalai, unul dintre cele mai frumoase resorturi din Thailanda, am scris o recenzie aici, m-am îndrăgostit de acest loc și de insulă. Sunt însă multe alte resorturi de patru sau cinci stele, unele ultra luxoase. Însă luxul în Thailanda nu este ostentativ sau kitch, este integrat în natură, este vorba despre mult spațiu, multe flori, mobilier din lemn valoros dar simplu etc. Totul pentru relaxare.

Cazare: de la 10 euro de persoană, fie că vorbim depspre un pat într-un hostel curat sau jumătate din prețul unei camere duble. De fapt sunt camere și cu mai puțin de 20 de euro și acestea pe booking.com la fața locului sunt și oferte mai bune, dar nu aș risca în luna de vârf să merg fără cazare luată în prealabil.

Pentru 30 de euro pe noapte ai chiar o cameră foarte frumoasă la un hotel drăguț cu mic dejun inclus, 40 de euro este deja un hotel frumos de trei stele și așa mai departe. 60 de euro hotel patru stele cu piscină și mic dejun, iar pentru cinci stele, de la 250 de euro/zi în sus.

Pentru aceste prețuri orientative am luat ca perioadă mijlocul lunii februarie. Țineți cont că dacă mergeți în luna martie, puteți plăti 40% din prețul din februarie, am verificat eu la două resorturi la care am stat în diferite perioade, așa că dacă vă luați un pachet din timp, sau last minute în martie, cu 700 de euro de persoană sau chiar mai puțin puteți avea un sejur de șapte nopți la un resort de cinci stele All Inclussive.

Buget 350 de euro

Prețul include transferul cu tansport public de la aeroport, cazare șapte nopți, mese la restaurantele ieftine (cel mai bun pad thai este oricum pe stradă), câteva beri și o cafea pe zi, plus apa plată – opt zile și călătorii cu feriboatul către patru plaje de vis și înapoi. Este de presupus și chiar recomandat să explorezi la pas plajele din zona unde stai și totodată să iei autobuzul pentru a vizita alte obiective din regiune – sunt câteva temple impresionante.

Cost/zi

Cazare: 10 euro
Mese: 15 euro
Băuturi: 10 euro
Excursii: 10 euro (preț feribot, în unele zile o să fie 7 euro dus/întors – plaja Railay, sau 20 pentru Phi Phi și 30 pentru o excursie de o zi la insula James Bond). Plus bilete la alte atracții locale, bilete de autobuz. În acest fel poți avea cinci zile pline și încă două să explorezi zonele din vecinătate.
Masaj: 35 euro. Prețul unui masaj pornește de la 5,6 euro așa că ai ceva răsfăț în acest buget.

Mai adaugă 150 de euro pentru cheltuieli diverse, transfer aeroport, poate vrei să te plimbi cu un tuk-tuk o distanță mai mare, sau să iei masa la un restaurant mai bun, sau să faci cumpărături, diverse altele.

Deci poți avea o vacanță foarte reușită în Krabi cu un buget grosso-modo pornind de la 1000 de euro, inclusiv prețul avionului la promoție. Pentru orice zi suplimentară oriunde în Thailanda mai pune 45 de euro plus prețul de transport între destinații. 

PS: poate dorești o cazare mai bună și nu vrei să bei deloc alcool, sau să faci masaje, sau să mergi la restaurante sau cluburi: poți să te încadrezi tot în bugetul amintit.

Prețurile orientative pentru restaurante de tot felul și băutură le găsești aici. 

Buget 700 de euro: pe lângă cele de mai sus, o cazare bună, chiar la un resort foarte frumos, se găsesc multiple variante, excursii private, restaurante mai bune.

Plus iar 150 euro pentru diverse cheltuieli neprevăzute și poate mai multe cumpărături.

Deci cu 1400 de euro (cu tot cu bilet de avion clasa economica la promoție) ai un confort mare

Buget mare: de la 1000 de euro în sus pentru un resort All Inclussive de vis, încă 300 pentru excursii private, 100 pentru masaje la hotel, 200 pentru distracție în afara resortului și 200 pentru cumpărături. Este un buget de lăfăială, însă dacă se includ și extravaganțe diverse, poate crește corespunzător. Poți avea un buget de 1200 de euro, dacă găsești o ofertă foarte bună de cazare și nu este exclus, orice fel de combinație.

Buget mare: 1800 plus bilet de avion, economic sau business

Resortul Pimalai Koh Lanta Krabi 2

Când mergi în Krabi?

Sezonul plin în Krabi este de la jumătatea lunii octombrie până la sfârșitul lunii mai, cu vârful între jumătatea lunii decembrie și jumătatea lunii ianuarie. În această periodă de o lună prețurile sunt cele mai mari și este cel mai aglomerat peste tot: plajele sunt foarte pline, mai ales cele mai vânate.

Feriboturile sunt pline, tururile de o zi sunt rezervate în proporție mare, prețurile pentru plimările cu long-tail boat sunt destul de piperate. Adică în generl sunt, dar în luna de foc cu atât mai mult.

În timp ce prețurile pentru mâncare sunt relativ aceleași, diferența uriașă va fi la prețurile pentru cazare. Mai mult, spre sfârșit de sezon vei obține prețuri mult mai mici la cumpărături de orice fel. În timp ce nu recomand negocierile la sânge (sunt de părere că și localnicii trebuie să câștige) să ceri un preț bun și să fie unul bun pentru tine este mai mult decât decent.

Temperaturile sunt foarte ridicate în toată perioada de sezon și practic nu poți da greș. Aș spune că puteți opta pentru o vacanță în februarie, sau chiar în martie. De obicei nu prea mergem în martie undeva la soare, că este frumos la noi, dar este ideal pentru Krabi: este cald, este lume dar nu să te calci pe picioare, pachetele pentru cazare, excursii etc mai avantajoase (adică și la mai puțin de jumătate de preț la unele hoteluri verificate).

Însă poți merge și în sezonul ploios, dar nu este totul deschis. Mulți fotografi vin în sezonul ploios de dragul artei. Însă nu funcționează totul ca în plin sezon, vorba cântecului, iarna nu-i ca vara.

De ce Krabi este o destinație de vis pentru orice buget

1. Poți ajunge la atracțiile principale și la cele mai frumoase plaje fără să spargi banca, ci cu un buget mic 

Krabi dincolo de plaje: Jungle Safari, izvoare termale Templul Grota Tigrului 6

2. Mâncarea este delicioasă la restaurantele ieftine și pe stradă

Mâncarea de pe stradă din Thailanda este fantastică. De ce crezi că de curând au fost introduse foarte multe restaurante de stradă în ghidul Michelin dedicat Bangkok-ului? Cu mențiunea că pentru a fi inclus în ghid un local trebuie să aibă o adresă fixă, lucru care nu prea este valabil pentru vânzătorii de pe stradă, așa că multe locuri care ar fi putut fi incluse au fost trecute cu vederea pentru că nu s-au înscris în cerințe.

Peștele este delicios la restaurante fără pretenții de pe plajă, unde vin să mănânce turiști din toate unitățile de cazare. Bun bun bun de tot.

Restaurant plaja Krabi Yao Noi

3. Masajele făcute în diferite locații pe stradă sau pe lângă sunt excepționale

Diferența de preț între un masaj de lux și unul de ”stradă” este dat în principal de condițiile în care este efectuat și de calitatea produselor folosite, a ambientului. Însă masajul propriu zis este excelent pe stradă și uleiurile folosite cu mult mai bune decât la saloane de top de la noi așa că nu ai cum să nu te bucuri de un masaj efectuat în Thailanda.

Și ar mai fi: cluburile ieftine și cu atmosferă incendiară, clima, zâmbetul oamenilor, mai forțat sau mai autentic, depinde de zonă și de om, culoarea. Tot. Îmi place mult Krabi și Ao Nang este ca un Khaosan Road al acestei zone. Deci logic îmi place. Dacă vrei altceva, Thailanda mai tradițională, mergi în una dintre insulele recomandate mai sus, dar ține cont că vei putea ajunge ușor la atracțiile din zonă, dar cu un buget mai mare. Nu uriaș, dar nu 10 euro/zi ci 30 să spunem, pentru excursii zilnice și plimbat mult cu tuk-tuk-ul.

Mai multe articole despre Krabi:

It’s Singha time, la shopping în Ao Nang: a doua zi în Krabi
Resortul Pimalai Koh Lanta Krabi: cel mai bun hotel din Thailanda?
Sejur in Krabi Thailanda la Hotelul Sofitel Krabi Phokeethra Golf si Spa: excelent pentru familii
Activitati pentru familiile cu copii in Thailanda: gratuite si contra cost la Sofitel Krabi
Excursie in Krabi cu barca long-tail in golful Phang Nga spre insula Yao Noi
9 Motive grozave pentru o vacanta in Krabi Thailanda
Krabi dincolo de plaje: Jungle Safari, izvoare termale Templul Grota Tigrului
30 de fotografii din Krabi Thailanda să te îndrăgostești de minunata regiune

Și dacă ajungi în Ao Nang, nu rata cel mai bun Pad Thai (jur!):

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *