Mystras Grecia 11

Vizitând magicul oras bizantin Mystras Grecia Peloponez

Grecia Peloponez

Cetatea Mystras Grecia este un întreg univers. Fostă capitală a despotatului Moreea, este locul unde a fost încoronat ultimul împărat bizantin, Constantin al XI-lea Paleologul, Împăratul nemuritor cum i se mai spune*. Aflat pe un deal înalt din partea de nord a munților Taygetos, la 6 kilometri nord-vest de Sparta, în orașul Mystras vei vedea o mulțime de obiective, dar și o mănăstire în care stau câteva măicuțe, singurele locuitoare de azi ale citadelei. O plimbare pe străzile vechi pietruite vechi de sute de ani din castelul Mystras te vor purta înapoi în timp, îți vor dezvălui peisaje uluitoare, castele și câteva biserici bizantine din secolul al 14-lea.

*Constantin al XI-lea Paleologul este Împăratul care a murit la Căderea Constantinopolelui, dar al căruit trup se pare că nu a fost de fapt găsit. Circulă numeroase legende pe seama faptului că nu este mort, doar adormit și că așteaptă timpul în care Bizanțul va deveni iar un mare imperiu. Legende. Însă de știut se știe că s-a avântat în luptă purtând un veșmânt asemănător cu cel al oricărui alt soldat și că a căzut alături de ei apărând cetatea.

Scurtă istorie a cetății Mystras Grecia

  • Alături de Monemvasia, castelul Mystras a aparținut Despotatului Moreei. Aceasta a fost o provincie semi-autonomă a peninsulei Peloponez a Imperiului Bizantin.
  • Orașul a fost întemeiat  în anul 1249 de către franci, în perioada încare aceștia ocupaseră în întregime Peloponezul, castelul fiind construit de Guillaume al II-lea de Villehardouin.
  • Cetatea Mystras a fost cucerită de bizantini în anul 1262. A devenit capitala Despotatului Moreea în anul 1348, urmând o perioadă înfloritoare pentru orașul din interiorul cetății. A atras pictori renumiți, inclusiv din Italia sau din Constantinopole.
  • În anul 1460, turcii otomani au ocupat Mystras.
  • În 1834, Regele Otto a înființat orașul modern Sparta și locuitorii Mystrasului s-au mutat în Sparta, oraș care se află la poalele cetății Mystras.
  • În 1922 Mystras a fost declarat sit arheologic, ultimii locuitori au plecat din Mystras în anul 1953.
  • Din 1989 a devenit parte din UNESCO World Heritage.

Vizitând magicul oras bizantin Mystras Grecia Peloponez

În Mystras sunt două intrări: intrarea de jos (unde este și toaleta, foarte important o să vedeți de ce) și intrarea de sus. Cel mai frumos este să mergeți sus, dacă găsiți un mijloc de transport și să descoperiți orașul mergând la vale. Însă țineți cont că explorarea va dura destul de mult.

Noi am stat cred o oră și jumătate și mi s-a părut cam pe fugă, aș fi stat mai mult, aș recomanda să alocați două ore aici. Mai mult: sus este mult mai răcoare decât la vale, așa că este bine să aveți ceva la voi, mai ales dacă ajungeți dimineața.

Situl este ușor de descoperit, deoarece sunt indicatoare și nu vei rata niciun loc, dar tot este bine să ai o hartă a sitului, se găsesc la cele două intrări.

Neapărat să aveți și cremă de protecție solară dacă este vară, soarele poate fi orbitor. La fel este bună o pălărie, șapcă și desigur ochelarii de soare. Nu veți găsi apă sau orice altceva, așa că mai bine aveți la voi. Și neapărat vizitați toaleta înainte pentru că în sit nu este niciuna, decât natura, bieneînțeles, dacă nu mai puteți și nu mai puteți. Însă dacă mergeți înainte la intrarea de jos este mai bine.

Sau vă opriți înainte de a ajunge la sit în orașul (superb) Mystras, noul oraș, la o cafea. Sunt câteva taverne încântătoare, locul este chiar de vis.

Ce vizităm în cetatea Mystras

Străzile din Mystras erau în trecut înguste și înclinate, nefiind potrivite pentru căruțe. Oamenii se deplasau pe singurul drum, în aceeași direcție ce și zidurile cetății. Drumul principal avea între 1,5 și 3,5 metri lățime. Din acest drum porneau alte străzi mai înguste și alei care conectau diferite clădiri publice, palate, locuințe.

Vizitând la vale cetatea, de sus, vei urma poteca principală, fiind ghidat de indicatoare. Vei vedea ruinele unui turn de apărare și citadela, orașul de sus.

Kastro

Acesta este locul întâlnirii dintre Faust și Elena din Troia, în opera Faust a Goethe. Marele scriitor nu a menționat Mystras, dar a scris Sparta și a descris cetatea, el nevizitând locul, scriind doar din studii. Mai multe despre subiect aici. 

Mystras Grecia 15

Mystras Grecia 14

Agia Sofia, capela palatului

Mystras Grecia 13
Agia Sofia Mystras
Mystras Grecia 12
Agia Sofira, biserica palatului

Palatul Despoților din cetatea Mystras

Primii conducători au fost despoții din Moreea. Palatul Împăratului Bizanțului era în Constantinopole, capitala imperiului. Palatul acesta era centrul administrativ. Palatul este aflat în renovare. o aripă este din perioada francă, alta din perioada bizantină, secolul 14. Are și o sală a tronului, folosită pentru încoronarea multor regi bizantini, ulterior având loc și o încoronare în Constantinopole. Numai ultimul Împărat nu a mai fost încoronat și în Agia Sofia din Constantinopole, ci doar în Mystras. Aripile palatului:

Aripa A: construită de franci între anii 1259-1262

Aripa B: secolele 13-15: zone auxiliare, bucătoriile, cisternele.

Aripa C: începutul secolului 14 este auxiliară, leagă aripa A de aripa B.

Aripa D apartamentele despotului și ale familiei sale. Datează de la mijlocul secolului 14.

Aripa E: începutul secolului 14: zona de jos era folosită pentru depozitare, fiind înpărțită în 8 secțiuni. Zona de sus era un mare spațiu deschis, Sala Tronului.

Mystras Grecia 11
Palatul Despotilor Cetatea Mystras Grecia
Mystras Grecia 10
Jos este Sparta
Mystras Grecia 9
Palatul Despotilor

Mystras Grecia 8

Mănăstirea Pantanassa Mystras Grecia

Mănăstirea Pantanassa din Mystras a fost construită în anul 1365. Azi măicuțele sunt singurii locuitori ai acestei cetăți.

Cum nu am avut hartă și mă despărțisem de restul grupului, de fapt toți am luat-o care încotro prin situl arheologic, am luat-o înspre indicator și am văzut ceea ce părea o biserică în ruine ca și celelalte. Și când colo, după ce trec de poarta ei, văd mănăstirea. Și o mare de flori și o priveliște uluitoare. Plus un grup uriaș de copii de școală în biserica mănăstirii, care făceau o mare hărmălaie. Nu este nimic, a urlat profesoara la ei de au tăcut toți mâlc.

Există și un magazin în mănăstire, iar de aici poți cumpăra diferite obiecte realizate de măicuțe.

Mystras Grecia 7
Mystras Grecia spre Manastirea Pantanassa
Mystras Grecia 1
Intrarea in Manastirea Pantanassa
Mystras Grecia
Manastirea Pantanassa Mystras Grecia
Mystras Grecia 6
Manastirea Pantanassa

Mystras Grecia

Mitropolis Mystras

Mitropolis este catedrala orașului. Datează din anul 1309, fiind cea mai veche biserică din cetate. Aici a fost încoronat în anul 1443 ultimul Împărat bizantin: Constantin al XI-lea Paleologul. Putem admira fresce din secolul XIV.

Mystras Grecia 4
Mitropolis, cea mai veche biserica din Mystras

Mănăstirea Perivleptos

Și aici sunt fresce din secolul 14.

Mystras Grecia 3

Mai sunt alte ruine, bisericuțe, locul trebuie precum am spus explorat în tihnă dacă doriți să asimilați cât mai multe, mai ales că sunt multe panouri cu explicații.

Mystras Grecia 2

Programul de vizitare al cetății Mistras

Zilnic 8- 20.

Preț intrare: 12 euro

Redus 6 euro:  1 noiembrie – 31 martie.

Intrare gratuită: în prima duminică a fiecărei luni din 1 noiembrie până pe martie 31. Dar și pe 18 aprilie, 18 mai, ultimul weekend din septembri, 28 octombrie.

Unde stai în Mistras

Orașul nou Mystras este foarte foarte frumos, pecum suneam mai sus. Este superb chiar, mi-a părut rău că l-am văzut doar din treacăt și că nu ne-am oprit deloc. Sunt foarte multe taverne și pensiuni. Mulți turiști stau aici și fac diferite drumeții în zonă.

Cum ajungi în Mystras

Cocktail Holidays va avea zboruri charter în Kalamata cu Tarom în perioada estivală. Totodată, vor fi excursii opționale de la unitatea de cazare la toate obiectivele turistice, inclusiv la Mystras. Vedeți în articolul dedicat care sunt acestea și ce prețuri sunt.

Dacă doriți să vizitați pe cont propriu, puteți zbura în Atena și veni cu transportul public, sau cu o mașină închiriată.

Am ajuns în Mystras la invitația Cocktail Holidays. Iar fotografiile sunt realizate și editate cu un telefon Asus ZenFone 4 care are acum un preț foarte bun.

Citește și:

Vizitează Nafplio Grecia: mini ghid

Castelul din Monemvasia Grecia Peloponez: o destinație pentru îndrăgostiții de frumos

O vizită la peștera Kapsia Grecia peninsula Peloponez

Vlog 5 zile în Peloponez:

Mystras Grecia 16
Relaxare dupa ce am vizitat cetatea

Călătorii Frumoase!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *