top atractii truistic aqaba

TOP 14 atracții Aqaba Iordania și mini ghid

Iordania

În peregrinările prin Iordania, am stat ceva timp și în Aqaba. Ba chiar am petrecut Crăciunul și Revelionul aici, iar prima oară am ajuns în noiembrie. În Aqaba este mereu sezon, chiar dacă în unele luni orașul nu este foarte aglomerat. Însă niciodată nu este părărsit, închis. Toate terasele sunt deschise, toate magazinele, restaurantele, cafenelele, hotelurile. Recifurile sale de corali sunt printre cele mai frumoase de la Marea Roșie, iar plajele au toate nisip fin și apa mării nu este niciodată foarte rece. Așa că să vedem care sunt atracțiile și ce poți face aici:

Aqaba este o destinație frumoasă pentru un sejur relaxat, având o mare selecție de resorturi, restaurante, baruri, se pot face multe excursii și activități, sunt magazine, baruri, restaurante, bancomate, case de schimb, de toate. Mai mult, Iordania este una dintre cele mai sigure țări musulmane.

top atractii aqaba 21
Cameră cu vedere, la hotelul City Tower
top atractii aqaba 7
Un mic port, cu bărcuțe de pescari

Deși este foarte turistică, Aqaba poate arăta și așa: 

top atractii aqaba 6
Localnicii ies seară de seară în locurile preferate

 

TOP 10 atracții Aqaba Iordania și mini ghid

1. Plimbă-te printre ruinele orașului vechi Ayla

Ruinele vechiului oraș islamic Ayla nu sunt impunătoare ca dimensiune, dar în sit se pot observa zidurile vechi ale orașului, o biserică din secolul 3 sau 4 timpuriu, care poate fi cea mai veche din lume construită în acest scop. Ruinele orașului vechi Alya sunt chiar lângă hotelul Movenpick din centrul Aqabei și intarrea este liberă.

Aqaba are o istorie zbuciumată

Istoria Aqabei datează din perioada pre-biblică, orașul fiind cunoscut atunci ca Ayla. Orașul este menționat în Vechiul testament, fiind locul unde Regele Solomon a construit o bază navală la Ezion Geber, 3 kilometri depărtare de orașul Aqaba de azi.

Începând cu anul 106 DC. romanii au folosit Aqaba ca port, iar în secolul 4 orașul a fost controlat de către Imperiul Bizantin, fiind numți creștini arabi să conducă orașul în numele bizantinilor.

În secolul 12 cruciații au capturat portul și au construit un fort pe insula Far’un (atunci Graye), situată la 7 kilometri depărtare de țărm. Ulterior, Alya a fost capturată de către saladini, iar fortul a devenit Castelul Saladinilor.

În secolul 14, când sultanii mameluci ai Egiptului au cucerit orașul l-au redenumit Aqaba. Tot ei au construit faimosul fort mameluc. După mameluci, otomanii au controlat orașul vreme de 4 secole, până la Revoluția Arabă. Orașul a fost recuperat din stăpânirea otomană în 1917, de către forțele arabe și ofițerul britanic T.E.Lawrence, Laurence al Arabiei. După primul război mondial, Aqaba a revenit Iordaniei.

2. Plajă, plajă, plajă

Aqaba este singura stațiune din Iordania cu ieșire la Marea Roșie. Aici sunt multe plaje cu nisip fin, atât publice cât și private. De reținut că pe plaja publică ”Palm Beach” mulți se acoperă, numai turistele stau în costume de baie. Nu sunt probleme, însă unor turiști nu le place faptul că uneori localnicii se cam ”holbează”.

Dacă vreți să faceți plajă în zonele publice, să știți că nu se bea alcool. În general, în Iordania este interzis să consumi băuturi alcoolice în spațiile publice, plaja fiind unul dintre aceste spații publice. Și unii localnci fac reclamație, însă cei pe care îi cunosc și au fost prinși, au fost doar rugați de polițiști să nu mai deschidă alte beri după ce le termină pe cele deja deschise. Însă evident că niciodată nu știi peste cine dai, regula este regulă și chiar dacă este indulgență, fiecare face cum consideră, eu recomand să se respecte regulile.

Însă sunt multe cluburi private, unde este liber la  alcool și toată lumea stă în costume de baie:

Berenice Beach Club

Clubul Berenice este considerat cel mai bun club din Aqaba. Are toate facilitățile posibile și imposibile, ca de exemplu trei piscine marri, plajă amenajată cu șezlonguri, baruri, centru de scufundări și tot felul de activități: Jet Schi, croaziere pe mare, snorkelling etc. Fiind situat în Parcul Marin Aqaba are cea mai cristalină apă. Clubul oferă transport gratuit dus-întors pentru cei care rezervă înainte și prețul de intrare este de 15 dinari de persoană pe zi din câte știu.

Unele hoteluri au plajă privată, de exemplu Movenpick Aqaba:

top atractii aqaba 2

3. Excursii de o zi la Marea Moartă, Wadi Rum și Petra

Dorești să stai numai în Aqaba? Să faci un sejur aici? Poți totodată să vizitezi și câteva dintre comorile Iordaniei. Locurile preferate ale tuturor vizitatorilor Iordaniei sunt: Wadi Rum, Petra și Marea Moartă. Dacă la Marea Moartă recomand un sejur în sine, pentru o cură cu nămolul binefăcător, totuși, dacă lucrul acesta nu este pe lista ta, poți face o excursie de o zi aici, deși distanța este destul de mare, mai ales dacă se parcurge pe Autostrada Deșertului: cinci ore.

Însă dacă mergi cu mașini mici, nu cu autocare, poți ajunge la Marea Moartă pe Autostrada Mării Moarte. Pe lângă faptul că drumul este cu mult mai frumos, este și mult mai scurt: poți ajunge aici lejer în două ore. Deci soluția cea mai bună ar fi să închiriezi o mașină, dacă stai numai în Aqaba.

Poți face și excursii de o zi la Petra sau în deșertul Wadi Rum. Reține faptul că trebuie să cumperi biletul de vizitare și numai de la Centrul pentru Turiști. Sunt mulți care încearcă să vândă bilete false, să păcălească vizitatorii că mai bine cumpără de la ei. Este un mare NU.

Biletul de intrare la Wadi Rum este inclus în Jordan Pass, la fel intrarea la Petra și viza, dacă permisul este cumpărat înainte de a intra în Iordania. Citește aici detaliile:

Jordan Pass – viză gratuită în Iordania și 40 de obiective turistice incluse

4. Scuba diving, snorkelling

În Aqaba ai de ales dintre o mulțime de cluburi de Scuba Diving. Poți să își iei și certificatul PADI de scufundător în ape deschise, poți închiria echipament, poți merge într-o croazieră unde să faci scuba-diving și snorkeling în mai multe locuri unde recifurile de corali sunt uimitoare.

În Aqaba sunt peste 30 de situri pentru scufundări, majoritatea potrivite pentru orice nivel. Cele mai frumoase recifuri sunt aproape de mal, așa că chiar și un începător va putea vedea frumusețea adâncurilor. Ba chiar și cei care fac snorkelling.

Pe lângă corali și speciile residente, în fiecare sezon se pot observa diferite specii. În lunie iunie și iulie sunt balenele rechin, în martie se pot vedea des diavoli de mare. Uneori poți vedea delfini, țestoase și se spune lamantini, deși probabil că foarte, foarte rar.

top atractii aqaba 13

top atractii aqaba 14

5. Croaziere 

În Aqaba turiștii pot merge în diferite croaziere pe mare, cu tot felul de bărci. Unele sunt yachturi, altele au fund de sticlă, pentru a vedea recifele de corali, se poate face snorkelling, lua masa la bord etc. Sunt și plimbări nocturne. Fii atent la cum negociezi și la ce negociezi, uneori ajungi să plătești mai mult pentru mai puțin, știți placa: păi nu ai înțeles bine. Să fie lucrurile clare.

top atractii aqaba 16

top atractii aqaba 19

top atractii truistic aqaba

top atractii aqaba 17

top atractii aqaba 9

6. SPA

Am o veste bună și o veste proastă. Vestea proastă este că în Aqaba nu sunt ”Turkish Baths” atât pentru femei cât și pentru bărbați, ci doar pentru bărbați. Însă toate hotelurile mari internaționale au centre SPA. Aici toată lumea poate face tot felul de terapii și împachetări, cu produse de la Marea Moartă.

7. Bucură-te de cafeaua excepțională și de sisha

În Aqaba sunt multe cafenele unde te poți relaxa. În majoritatea, dacă nu în toate se poate fuma și narghilea, sisha. Sau țigări. Acestea fiind spuse, sunt mai multe alegeri:

– Cafenele moderne, multe în centrul stațiunii. Aici ai și meniuri în limba engleză și majoritatea cafelelor pe care le găsești într-o cafenea europeană. Dar și multe alte specialități locale și smoothiuri și sucuri de tot felul.

– Cafenele locale: o parte sunt pe malul mării, după castel cum vii dinspre centru. Sunt aliniate una lângă alta multe cafenele și restaurante locale, cu produse proaspete, excelente și cu prețuri foarte mici.

– Cafenele internaționale: majoritatea hotelurilor au baruri de tipul Roof Top unde te poți bucura de o atmosferă de vis. Prețurile sunt însă pe măsură.

Nu ocoli nici cafelele servite la micile gherete de pe stradă. Mai ales dacă sunt făcute cu cel mai bun brand de cafea din Iordania: Alameed.

8. Ieși seara la bar

Precum aminteam, există multe baruri internaționale, în care se bea și alcool. Majoritatea sunt în Hoteluri: Movenpick, Double Tree, Intercontinental.

Dar în Micul Centru comercial în care este și Duty-Free-ul din Aqaba și un restaurant McDonalds, este și barul Rovers Return, sau English Bar, care are o terasă superbă, dar și un spațiu frumos înăuntru.

Când te întânești cu prieteni bloggeri în călătorii

Ira locuiește de aproape doi ani în Belgia, știa că voi merge (iar în Iordania) și când a călătorit și ea aici ne-am coordonat programele astfel încât să ne vedem la o cafea. Ea a ales cafeneaua la întâmplare (Memories Castle Cafe) și nu putea face o alegere mai bună. Când am ajuns acolo ea liniște, după a început să vină multă lume, a fost și un concert și masa noastră era chiar lângă scenă. În cafenea erau multe fete, de fapt erau mese întregi pline numai cu fete musulmane, care fumau sisha și beau cafea. Și cântau toate piesele. Însă de dansat au dansat aproape exclusiv bărbații. Am băut o grămadă de cafele și de coca cola, a fost o seară foarte frumoasă.

Ira călătorește foarte mult, fiecare zi lberă dedicând-o călătoriilor sau planificând următoarele călătorii, sau scriind pe blogul ei: ”Călătorește cu Ira”.

top atractii aqaba 24

top atractii aqaba 4
Distractie intr-o cafenea din centrul orasului

9. Ia masa la restaurante excelente

De la restaurante locale, la restaurante internaționale mai fițoase, aici găsești de toate. Ba chiar și ”Buffalo Wigs and Rings”, în centrul comercial în care este și Mc Donalds. Tot acolo este și Rovers Return, sau English Bar, cu multe opțiuni de burghers, aripioare, fish`chips și alte delicii. Prețurile sunt mici și calitatea de top.

Cele mai scumpe restaurante sunt cele din interiorul marilor hoteluri, iar cele mai ieftine cele locale. Aici poți plăti pentru o masă de două persoane, cu doradă de exemplu, doar 15 dinari. Fără băuturi alcoolice însă.

10. Cumpărături

Nu pot spune că Aqaba este un rai pentru cumpărături. Iordania în sine nu este, deși sunt multe lucruri frumoase care se pot achiziționa de aici. În general sunt multe lucruri de tot felul, ibrice, ouă de struț, mozaicuri, țesături, antichități (majoritatea false) și tot felul de obiecte, multe probabil aduse de peste mări și țări din Asia. Însă în Aqaba găsești cam tot ce poți cumpăra în Iordania. Nu sări la primul magazin: găsește un obiect și caută cel mai bun preț pentru el.

Cu toate acestea, ce trebuie să cumperi (și calitatea este excepțională):

Tot felul de dulciuri, din magazinele specializate sau din mini marketuri: tot ce am cumpărat aici cu 3,50 dinari am găsit în alte locuri cu 12 cel puțin. Cutii mari de prăjituri (este un magazin lângă Captains Hotel), halva, curmale în aluat, multe minunății. Mai este și o cofetărie chiar în centru, cu multe delicii absolut fabuloase.

Cafea: în Aqaba vei găsi multe magazine din care poți cumpăra cafeaua  Alameed, cu diferite arome și tării, considerată una dintre cele mai bune din lumea arabă. Chiar este foarte, foarte bună!

Aur: da, în Aqaba sunt mai multe magazine cu obecte din aur, chiar de 21 de carate cu preț foarte bun, nu am mers la acesta, dar am auzit numai lucruri bune de la persoanele care l-au găsit și au cumpărat. Nu pot spune cu exactitate,l dar cred că este vorba despre Talha Odeh, când mai merg în Aqaba îl voi vizita să mă conving.

top atractii aqaba 20
Am cumpărat o mulțime de cosmetice din Aqaba, pe acestea doar la prima vizită în oraș!

cumparaturi aqaba

top atractii aqaba 5

11. Vizitează Observatorul de păsări din Aqaba

Iordania se află la intersecția dintre trei continente: Europa, Asia și Africa, astfel încât vizitarea Observatorului de păsări din Aqaba (Aqaba Birds Observatory) este un must dacă îți place această activitate. Evident că numărul de specii de păsări pe care le vei vedea aici variază în funcție de perioada în care vizitezi observatorul. Cele mai multe specii populează rezervația în perioadele de migrație, primăvara și toamna.

La Observatorul de păsări din Aqaba au fost văzute peste 200 de specii din Iordania (fiind locul unde poți vedea cea mai mare varietate de păsări din regatul Hașemit) și 70 în perioadele de migrație. Traseul pentru vizitatori se întinde pe o lungime de un kilometru și jumătate.

Atenție: observatorul este situat la 17 kilometri distanță de centrul orașului Aqaba, la granița cu Eilat. Neapărat trebuie să te asiguri că ai pașaportul cu tine, pentru că altfel nu poți să vizitezi rezervația. Nu vei intra în Israel, însă vei trece de un filtru militare, unde vei arăta pașaportul și biletul de vizitare a rezervației, care se află la 400 de metri de zona de control.

Biletul de intrare costă 7 dinari de persoană și nu se pot cumpăra decât de la Oficiul de Informare a turiștilor din centrul Aqabei și de la câteva hoteluri.
Orar de vizitare: 8:00-15:00, în fiecare zi, cu excepția zilei de vineri.

Adresă: King Hussain Airport Street, Aqaba, Iordania +962 3 205 8825

12. Vizitează acvariul din Aqaba

Acvariul din Aqaba este micuț, dar frumos, vizitatorii s-au declarat încântați. Acvariul din Aqaba face parte din Marină și este lângă terminalul de feriboturi. Aici vei vedea o varietate de corali și de pești din Golful aqaba, deci vei vedea cam la ce te poți aștepta dacă faci scufundări sau snorkelling în Marea Roșie.

13. Vizitează Muzeul de arheologie din Aqaba

Muzeul de arheologie din Aqaba este situat în apropierea castelului din Aqaba (închis momentan pentru restaurare) și de faimosul catarg pentru steag din Aqaba (130 de metri, al șaselea cel mai înalt din lume dar ghizii o să vă spună că este cel mai înalt). Clădirea a fost construită ca palat pentru întemeitorul Dinastiei Hașemite, Hussein bin Ali și găzduiește o colecție de artefacte care datează din jurul anului 4000 ÎC, din Epoca de Bronz.

Totodată sunt artefacte din perioada medievală (Rashidun, Umayyad, Abbasid și Fatimid) din secolele 7 până în secolul 12 DC, inclusiv monedele Fatmid și o inscripție mare a unui verset din Coran, „Ayat Al-Kursi”, care odată atârnat deasupra porții de est a Aqabei.

14. Vizitează Moscheea Sherif al-Hussein bin Ali 

Cea mai frumoasă moschee din Aqaba este cea dedicată bunicului actualului rege. Sherif al-Hussein bin Ali a fost conducătorul revoluției arabe din 1916. Moscheea a fost construită în 1975 și refăcută în 2011 și are cel mai mare dom din Iordania. este superbă și poate fi vizitată în anumite momente ale zilei, cu ținută adecvată. Dacă te plimbi un pic prin oraș nu o poți rata, îți va atrage atenția cu siguranță. Pe strada King Hussein, Aqaba.

Cum ajungi în Aqaba:

Cu avionul: aeroportul King Hussein International Airport se află la câțiva kilometri de oraș. Nu sunt zboruri dircte din România, dar se poate zbura cu Ryanair din câteva orașe, printre care și Atena, Roma, unde puteți ajunge tot cu Ryanair din București. Mai puteți ajunge cu Easy Jet din Berlin sau din Londra.

Zboruri directe din România sunt din București în Amman – Aeroportul Queen Alia International. Sunt două companii care operează această rută, Tarom și Ryanair.

Cu autocarul sau cu taxiul din Amman și din alte orașe din Iordania.

Cu autoturism închiriat.

Trecând granița din Eilat.

Cu feribotul din Egipt.

Unde stai în Aqaba:

În Aqaba ai de ales dintr-o mulțime de hoteluri, multe de trei, patru sau cinci stele. Am stat la:

City Tower: un hotel de patru stele nou, cu vedere la mare. Îmi place mult acest hotel, este imaculat, personalul este foarte ospitalier, iar preparatele culinare sunt deosebite. Selecția de la micul dejun și de la cină nu este uriașă, dar mereu sunt alte preparate, toate foarte gustoase. Mai mult, hotelul are și o saună și o mică piscină, unde accesul este gratuit pentru clienții hotelului. Minibarul este gratuit (apă, cafea, ceai, sucuri carbogazoase – se aduc altele în fiecare zi).

Camerele sunt mari, unele twin, unele triple, sau cu pat matrimonial, sunt și apartamente foarte spațioase și camere pentru familii, de toate. În hotel sunt atât camere pentru fumători cât și pentru nefumători, dar nu se vinde alcool, însă se poate aduce în camere. Nu se consumă însă în spațiile comune.

Camerele au TV cu ecran plat, mai multe canale internaționale, sunt facilități pentur prepararea cafelei și a ceaiului și se oferă papuci, cosmetice (de foarte bună calitate cu minerale de la Marea Moartă, sunt fan al săpunului pentru față). Și chiar și periuțe și pastă de dinți pe care nu le folosesc pentru că sunt dependentă de periuțele de dinți electrice dar dacă ați uitat periuțele acasă, nu trebuie să vă faceți griji. De ce am menționat toate aceste lucruri? Pentru că arată cât de primitori sunt.

Am fost în Iordania și în Press Trip și în călătorii de grup cu Paralela 45 și mă voi duce și pe cont propriu, vreau să stau mai mult în Aqaba pentru scufundări.

top atractii aqaba 11
City Tower
top atractii aqaba 10
Cameră triplă spațioasă

top atractii aqaba 22

Movenpick Aqaba 5 stele: Am petrecut Revelionul la acest hotel, a fost mult peste așteptări și am și scris o recenzie, de fapt două, așa că nu voi mai reveni cu multe detalii despre acest hotel. Este situat chiar în centrul Aqabei și are SPA, 4 piscine, plajă privată, jacuzzi, sală de fitness, mi-a plăcut mult.

Revelion Iordania la Hotelul Movenpick Aqaba: o petrecere de cinci stele strălucitoare

Hoteluri Aqaba: Mövenpick, un resort cu plajă privată, piscine și o grădină superbă în mijlocul orașului

Citește și:

Zbor Ryanair Bucuresti Amman Iordania: la ce să vă așteptați 

Impresii Iordania: informații de călătorie #minighid

Alcoolul în Iordania: ponturi, prețuri, de unde cumperi

Traseu Iordania trei zile: ce poți vizita într-un weekend prelungit în Regatul Hașemit

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *