Am avut dreptate în iulie cu Maldive!

maldive

Scriam în luna iulie despre faptul că românii vor să meargă anul viitor în Maldive (link la final). Că este destinația de vis, cea mai căutată destinație. Mulți au spus că ei, este numai aspirațional. Că nu este chiar așa. Că una că alta. Îl distribuisem și într-un grup închis de Facebook dedicat oamenilor care lucrează în turism, cu îndemnul de a lua atitudine, de a face grupuri, de a vedea dacă este o oportunitate de a face grupuri acolo.

Cred că l-am șters după câteva zile, că primisem multe comentarii care nu mi-au plăcut, la modul că sunt ridicolă, ruptă de realitate, că românii ar vrea ei dar nu se duc (adică pentru a face grup, nu individual), că Maldive este destinație de individual nu pentru un număr mare de persoane o dată.

Și după câteva zile de primiri de notificări negative, am dat înapoi. Mi-am spus: ei, au râs un pic de mine. Dar cine râde la final? Mi s-a mai întâmplat în trecut să mi se spună așa, că nu mă pricep la unele idei, ca ulterior să mi se spună că ce noroc am avut că am avut acea idee, sau că s-a întâmplat x sau y. De data aceasta nu câștig desigur nimic material, dar tot mă bucur fooooarte tare. De ce?

Și nu, nu este numai prețul. Se știe câte oferte bune nu se vând, câte grupuri se anulează (sau s-au anulat în trecut și acum) din lipsă de cerere. Chiar dacă aveau preț bun. Este vorba despre cerere, dorința de a ajunge acolo măcar o dată în viață + o ofertă excelentă la un moment oportun. Tendințele de unde doresc oamenii să meargă ar trebui privite cu mai multă atenție de către oamenii care lucrează în turism.

Pentru că am avut dreptate și de data aceasta, nu sunt visătoare, ci doar am instincte bune și mulți fără viziune nu văd mai departe de limitările lor

Când am văzut anunțul că se face charter direct spre Maldive din România, am zis: opa, ce frumos! Și când după câteva zile am văzut anunțul că cele două curse anunțate s-au vândut în proporție de 90% în mai puțin de o săptămână și au suplimentat cu încă o cursă, a fost: WOW! Ba chiar sunt voci care cer să fie curse săptămânale. Nu cred că este atâta cerere încât să fie câte o cursă pe săptămână, chiar nu cred.

Dar: a fost cu mult mai multă decât se așteptau probabil mulți. Mai puțin cei care au mizat pe acest lucru. Nu se poate să dorească 20 sau 30 de oameni o dată În Maldive? Uitați-vă că au dorit câte 180 sau câte locuri or fi fost în avion să meargă o dată. Da, fiecare are acolo altă cazare, dar era vorba despre mulți oameni în același timp.

Actualizare: mi s-a spus că sunt de fapt șase avioane, sau șase curse charter, probabil că sunt mai multe agenții tur operatoare, este super tare!

maldive

Însă charterul a fost un mare succes! Felicitări agenției care și-a asumat acest risc. Nu, să știți că nu am nicio colaborare cu ei și nu am avut vreodată. Puteți lua bilete de la orice agenție cu care Karpaten colaborează, omul sfințește locul și dacă aveți un agent de turism bun, care vă știe preferințele, la el trebuie să apelați. La organizator sau la revânzători sunt aceleași oferte, plus că altă grijă o ai de la cineva care îți realizează vacanțele de mult timp. Altă atenție la acte, la tot. Nu ai beneficii suplimentare când iei direct de la tur operator, pentru că ei doresc să vândă pachetul, nu să îl vândă numai ei. Nici nu au atâția agenți pentru a derula totul fără ajutor cu contactele etc. Cooperarea este calea cea mai bună pentru o piață ca a noastră.

Și consider că am câștigat și eu. Îmi vine să le dau cu tifla celor care mi-au râs în nas când am scris acel articol. De fapt acest articol este tifla :D. Nu, nimeni nu le știe pe toate și să nu uităm că mari inventatori, sau afaceriști au fost ridiculizați pentru ideile lor, nu este cazul ca cineva să îi râdă în nas altuia că ideea lui este proastă, atâta timp cât de fapt nimeni nu știe ce va fi. Orice idee!

Mă bucur că acest charter este plin pentru că (în afară de faptul că am avut dreptate cu Maldive):

Vor fi mulți călători fericiți

Mai mulți oameni care merg și descoperă locuri, văd că au pentru ce să lupte

Fericirea se propagă. Sper să își dea seama fiecare cât este de binecuvântat și să fie mai recunoscător, mai bun.

Și vedem în pandemie că este posibil: primul charter direct spre Maldive!

Nu mă intereseză cum le-a venit ideea, că au fost multe indicii:

Maldive este o destinație unde se poate ajunge. 

Au văzut în cererile pe care le aveau o mare preferință pentru Maldive. Și au pus cap la cap.

Nu prea sunt multe locuri unde să faci Revelionul și mulți s-au reorientat spre această ofertă.

Posibil, dar nu și probabil: au primit ideea de la mine, odată cu informația că Maldive este prima destinație în căutările românilor pe google! Prima oară, văzând că Maldive se regăsește atât de sus în locurile unde românii doresc să meargă. Am avut multe accesări pentru acel articol, posibil să îl fi citit și mulți oameni care lucrează în turism, oameni deștepți care au prins din zbor și când a venit oportunitatea (Maldive deschis), au acționat.

Distribuisem articolul în grupuri de turism, însă este foarte posibil să nu fi avut absolut nicio legătură directă cu informația din articolul meu. Dacă a avut mi-ar plăcea să primesc de veste, aș fi foarte fericită să știu că am contribuit un pic măcar. Instinctul meu îmi spune că da, am sădit o sămânță de idee în capul cuiva, care a făcut restul când a venit oportunitatea, care a avut curajul, viziunea, că ideile fără acțiune sunt egale cu 0 și acțiunea necesită curaj pentru riscul asumat. Însă ideea se poate să le fi venit și altfel, așa cum spuneam, este posibil dar nu și probabil. 

Nu contează de unde, ce și cum, dar a contat și că Maldive este o destinație mult dorită de către mulți români. Important este că au făcut și că au avut curajul să o facă și că a fost un succes

Iar pentru mine contează CĂ AM AVUT DREPTATE. Am simțit că este o oportunitate acolo. Nu știu cum să descriu de ce mă simt atât de împlinită de asta, că se duc atâția în Maldive. Dar are sens: am o foarte bună intuiție și nu o foloseam atât de des, pentru că multe dintre lucrurile pe care le simt sunt invers decât ceea ce dictează rațiunea și în general mulți încearcă să îmi demonstreze că nu am dreptate. Și de multe ori am dat înapoi, că da, unele lucruri nu sunt logice. Dar logica vine la un moment dat, însă intuiția vede mai multe decât spune logica la un moment dat. Cred că fiecare trece peste multe oportunități din acest conflict și vreau să vă încurajez să aveți mai multă încredere în voi. Pentru că:

atunci când simțim ceva este una. Când folosim numai raționalul folosim datele pe care le avem la un moment dat. Dar datele se schimbă. Și atunci, ceea ce am simțit este mai departe de rațiunea bazată pe ceea ce vedem într-un anume moment. De aceea mă bucur atât de mult, pentru că mi se tot confirmă că am instincte bune, dincolo de ceea ce am experimentat călătorind singură în zone considerate periculoase.

Mă bucur că am simțit că poate fi un succes. De fapt mereu am avut dreptate când mi-am urmat instinctul. Îmi vine să îmi dau singură șuturi în fund pentru toate momentele în care din pricina faptului că la un moment dat nu aveam încredere în mine m-am lăsat influențată de alții și a ieșit prost. Și desigur că am avut momente în care au revenit vechile obiceiuri, când întâlnesc câte un om care nu prea le are, dar are așa o încredere și tupeu… o mai comit. Dar din ce în ce mai rar, spre foarte rar și de loc. Prefer să fac greșelile mele, nu ale altuia.

Și iar mă bucur că văd că oamenii călătoresc!

De ”Black Friday” am văzut că iar au fost vânzări record de aparatură, cereri insuficiente pentru nu știu ce console de joc care costă 3000  RON (se pare că sunt insuficiente pentru cerere), vânzări pentru diverse. Deci nu se poate spune că nu există resurse financiare pentru o mare parte a populației. Pentru că:

Sunt mulți români care abia își duc traiul. Ei nici nu călătoresc, nici nu au bani de aparatură nouă, pantofi etc.

Sunt mulți români care au bani și de călătorii și de cumpărături excesive.

Sunt mulți românia care au bani fie pentru călătorii, fie pentru ultimele generații de aparaturi etc. O parte dintre aceștia, nu doresc să călătorească, sau nu este ceva ce își doresc foarte tare. Desigur că suntem diferiți și fiecare trebuie să facă ceea ce îi aduce fericire. Ceea ce are nevoie cu adevărat.

Cu siguranță, nu trebuie să nu te bucuri de prezent și să te simți bine, să trăiești numai în vacanță. Dar… ce înseamnă cu adevărat să trăiești bine? De ce ai cu adevărat nevoie? Ce altceva nu este decât distragere, care aduce o mini euforie pe termen foarte scurt și nu și fericirea?

Însă pentru cei care sunt în ultima situație descrisă au de ales între și între și visează să călătorească, am un mesaj: nu este timpul să așteptați momentul în care o să fie ca înainte, sau mai ieftin, sau fără restricții, fără teste. Nu o să revină acele vremuri prea curând. Mai ales pentru Asia de S-E.

Nu, nu o să se ridice restricțiile de cum o să apară vaccinul. Poate vor fi mai relaxați, dar o perioadă tot vor fi carantine (poate mai scurte), tot vor fi teste și alte garanții, chiar dacă veți avea vaccinul făcut. Cel puțin până ce nu va fi alb pe negru că vaccinul este 100% eficient, ei nu vor deschide așa cum era înainte.

Dacă nici măcar nu dau vize turistice, multe țări, cum să ridice așa restricțiile cu un vaccin despre care nu se știe sigur ce cum ce tulpini, cât de multă protecție va oferi, pentru cât timp etc? Cum, când OMS deja a spus că vaccinul nu înseamnă sfârșitul pandemiei?

Dacă cumva se schimbă relațiile internaționale și va fi la liber repede, să fie primit. Dar dacă nu? Câte vacanțe în locuri de vis cheltuiți pe mărunțișuri sau lucruri mai consistente, dar de care nu aveți de fapt nevoie și nici măcar nu le folosiți pentru a-și scoate banii? Fiecare decide ce este cu adevărat important pentru el. Dar dacă călătoriile sunt importante, faceți din ele o prioritate. Nu știm ce va fi mâine. Amânarea a ceea ce dorim cu adevărat pentru timpuri în care totul o să fie perfect nu aduce niciun beneficiu.

Alte articole:

Cum va schimba criza COVID-19 turismul – 12 tendințe, în viziunea mea – o să scriu un nou articol, acesta nu este modificat din luna aprilie, dar se pare că am avut dreptate și aici. Viitorul nu este bătut în cuie, depinde de multe acțiuni, dar unele lucruri sunt și logice. Trebuie să revăd, în funcție de direcția de azi.

Românii vor să meargă anul viitor în Maldive!

Vrei să continui să călătorești fericit? Fă aceste trei lucruri

Să ne ascultăm instinctul, în călătorii și nu numai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *